Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Фото новини и коментари

Featured Replies

Току що, RudeBoy написа:

Аз лично, ако (или когато ;) ) имам 5D Mark III, първото нещо, което бих му завинтил на байонета, ще е EF 100/2.8L USM IS macro :inlove1: . Перфектната комбинация - и за макро, и за портрети.

абсолютно.

преди 50 минути, capnemo написа:

Не си прав, намирам много обекти, които в 1:1 биха били интересни, ама не мога да ги постигна. Иначе макро ми е на второ място в листа с желанията, наравно със 600RT :)

То мерака ми е за 180мм, ама не ми се дават толкова пари за нещо, което не ми е професия и не правя постоянно (даже и за удоволствие)

Е за фул фрейм са повече, да. Ама за кропка, дори оса е проблем да "вкараш" 1:1 в сензора, да не говорим пеперуда или нормално цвете. 180то е страшно, ама там ще се озориш... Без стабилизация ще ти трябва непременно светкавица за от ръка, дори и посред бял ден - ако искаш някаква използваема дълбочина на фокуса де. И айде за макрото не ти трябва автофокус много, ама за другото - тоя е с най-бавния USM мотор в историята на тая технология...

• Отговори 153
  • Прегледи 15k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 2 минути, flare написа:

абсолютно.

Е за фул фрейм са повече, да. Ама за кропка, дори оса е проблем да "вкараш" 1:1 в сензора, да не говорим пеперуда или нормално цвете. 180то е страшно, ама там ще се озориш... Без стабилизация ще ти трябва непременно светкавица за от ръка, дори и посред бял ден - ако искаш някаква използваема дълбочина на фокуса де. И айде за макрото не ти трябва автофокус много, ама за другото - тоя е с най-бавния USM мотор в историята на тая технология...

Бе автоматичния фокус трудно работи по принцип (за макро).А 180 (или 150 на Сигма, който е даже малко по-рязък от канонския) ти дават възможност да си далеч от обекта и да не спираш светлина и да не плашиш пеперудите. И то си трябва статив за такива неща. Кофтито е че при 1:1 и най-малкия повей ти заминава фокуса :)

Току що, capnemo написа:

Бе автоматичния фокус трудно работи по принцип (за макро).А 180 (или 150 на Сигма, който е даже малко по-рязък от канонския) ти дават възможност да си далеч от обекта и да не спираш светлина и да не плашиш пеперудите. И то си трябва статив за такива неща. Кофтито е че при 1:1 и най-малкия повей ти заминава фокуса :)

Бе статив, статив, ама искам да те видя как гониш буболечка със статива, а и ти сам каза за повея. Флаш му е решението и то онзи двойния дето се монтира на обектива отпред. Вервай ми. с 52(примерно) ефективна бленда, всеки фотон в повече е важен :D Нали съм го играл с 105-ицата на баджанака

Току що, flare написа:

Бе статив, статив, ама искам да те видя как гониш буболечка със статива, а и ти сам каза за повея. Флаш му е решението и то онзи двойния дето се монтира на обектива отпред. Вервай ми. с 52(примерно) ефективна бленда, всеки фотон в повече е важен :D Нали съм го играл с 105-ицата на баджанака

Ако толкова искаш да се правиш на пич не с двойната а с кръглата, по-мощна е мисля :P

Току що, capnemo написа:

Ако толкова искаш да се правиш на пич не с двойната а с кръглата, по-мощна е мисля :P

Ми не е по-мощна (21m vs 10m), ама те са с различни цели - в зависимост от какво осветление ти трябва - а двойната ме кефи повече, щото е по-гъвкава - можеш да регулираш ъгъла на всяка глава и този между главите, което я прави използваема в много повече случаи примерно с отразена светлина и за не макро снимки.

Сигма обявиха официално 50-100тачката и още 30mm F:1.4 за безогледалки.

Забележете цената... $1099 - ипи в превод: познайте, кой вероятно ще си има нов обектииииииив. :P

http://www.sigmaphoto.com/50-100mm-f1-8-dc-hsm-art

Трийсетачката:

http://www.sigmaphoto.com/30mm-f1-4-dc-dn-c

Освен това обявиха че 50-100 ще е парфокална :) Винаги съм искал такова нещо от обективите ми, ама къде ти. То това е една от няколкостотинте причини видеообективите да са толкоз пари.

Редактирано от flare (преглед на промените)

и първите примерно снимки от Sigma 50-100mm F:1.8

http://www.cameraegg.org/sigma-50-100mm-f1-8-dc-hsm-art-lens-sample-images/

Остротата е много добра, за бокето трябва да видя повече кадри - на първия кадър ми харесва, втория не толкова, но може и да си е от фона, пък и е преекспонирана. Иначе има ясно изразени хроматични аберации - и на трите снимки се виждат, а на последната са доста силни по ръбовете.

Сигма пусна две нови безогледални камери с Foveon сензор:

Sigma sd Quattro and Quattro H

Два TRUE III графични процесора
    2.36MP електронен визьор
    Хибриден фокус (контраст и фаза)
    Специален режим на супер фини детайли
    ИСО до 6400
    3.8 кадъра в секунда
    Снима в Raw

large.Sigma-sd-Quattro.jpg.84047dcd89066

преди 5 минути, дръндю написа:

не съм запознат със съвременната техника, но искам да попитам всичката тази техника дето я публикувате тук има ли възможността да снима скоростни снимки, които изискват скорост от порядъка  1/500 или 1/1000 части от секундата

Да, всички съвременни камери могат да снимат с поне 1/4000 сек. Някои могат даже и 1/16000 (с електронен затвор)

И могат да правят примерно 5,6,10,14 кадъра в секунда (с различно качество и в различен формат)

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

• Автор
преди 12 часа, capnemo написа:

Сигма пусна две нови безогледални камери с Foveon сензор:

Sigma sd Quattro and Quattro H

Поредните два уникално грозни модели на Sigma ... :shock11: . Харесва ми единствено идеята безогледален апарат да може да ползва наличните обективи без преходници. Много ще се зарадвам Nikon или Canon да пуснат нещо такова ... :)

Току що, RudeBoy написа:

Поредните два уникално грозни модели на Sigma ... :shock11: . Харесва ми единствено идеята безогледален апарат да може да ползва наличните обективи без преходници. Много ще се зарадвам Nikon или Canon да пуснат нещо такова ... :)

А, не, по-грозни и неудобни за държане от старите Quattro няма. :D

Но това го кажи на flare, той се оплаква че на 70Д грипа бил леко малък и малкия му пръст наполовина висял във въздуха :)

• Автор
преди 39 минути, capnemo написа:

Но това го кажи на flare, той се оплаква че на 70Д грипа бил леко малък и малкия му пръст наполовина висял във въздуха :)

Като мине на 5D Mark III, ще му се реши проблемът :D

Току що, RudeBoy написа:

То той има батериен грип, да го питаш защо не го носи с него. Е, вярно малко по-тежък става, но не ти се плъзгат пръстите, а и става много удобно за ввертикален формат и за поддържане с лявата ръка на камерата

преди 14 часа, RudeBoy написа:

Нали знаеш че няма. Не че не искам, но не смятам че желанието ми е финансово обосновано. предпочитам същите пари да ги ръсна за аксесоари/стъкла за кропки. Отделно че предпочитанията ми към качествени зумове вместо праймки ще премести числата за фул фрейм в друг порядък.

преди 14 часа, capnemo написа:

То той има батериен грип, да го питаш защо не го носи с него. Е, вярно малко по-тежък става, но не ти се плъзгат пръстите, а и става много удобно за ввертикален формат и за поддържане с лявата ръка на камерата

Щото не ми се събира в чантата. Теглото знаеш, че не ми е проблем. (как го казах, все едно дигам 100 от лежанка). Като съм с раницата го нося.

И това с малкия пръст Е проблем, колкото и да се бъзикате. :P Четох някъде  че употребата на кутрето увеличава много повече силата на хващането отколкото изглежда. На 400 беше още по голям проблема щото и безименния едва пасва. Хората с 100D изобщо не ги виждам или тия сигми.

П.П. Искам да видя снимка на някоя от тях с сигма-базука-обектива :D:D

преди 6 минути, flare написа:

Нали знаеш че няма. Не че не искам, но не смятам че желанието ми е финансово обосновано. предпочитам същите пари да ги ръсна за аксесоари/стъкла за кропки. Отделно че предпочитанията ми към качествени зумове вместо праймки ще премести числата за фул фрейм в друг порядък.

Щото не ми се събира в чантата. Теглото знаеш, че не ми е проблем. (как го казах, все едно дигам 100 от лежанка). Като съм с раницата го нося.

И това с малкия пръст Е проблем, колкото и да се бъзикате. :P Четох някъде  че употребата на кутрето увеличава много повече силата на хващането отколкото изглежда. На 400 беше още по голям проблема щото и безименния едва пасва. Хората с 100D изобщо не ги виждам или тия сигми.

П.П. Искам да видя снимка на някоя от тях с сигма-базука-обектива :D:D

Ето ти причината да намериш място за грипа и даже директно да го монтираш и да не го махаш. И това е вярно, аз много обичам да хвана камерата за грипа и да се разхождам така, независимо с какъв обектив. Дава ти по-добра стабилност и по-голяма сила с която стискаш

преди 2 минути, capnemo написа:

Ето ти причината да намериш място за грипа и даже директно да го монтираш и да не го махаш. И това е вярно, аз много обичам да хвана камерата за грипа и да се разхождам така, независимо с какъв обектив. Дава ти по-добра стабилност и по-голяма сила с която стискаш

Причината ми е ясна, но още не съм си избрал смислена чанта. А тва е трудна задача, както знаеш аз нон-стоп съм с апарата и трябва да е и удобна за размяткане. Затова и толкова си обичам старата.

• 2 седмици по-късно...

Канон Европа обяви официално EOS 1300D

canon-eos-1300d-620x413.jpg

18MP APS-C CMOS сензор, същият като в 1200D

Процесор Digic 4+.

ISO 100–6400, разширяемо до 12800.

9-точков AF 

1080p видео

Wi-Fi и NFC

Продажбите ще започнат от следващия месец, цената в САЩ е $550 + 18-55mm F3.5-5.6 IS II обектив

• Автор
преди 39 минути, rvp написа:

Канон Европа обяви официално EOS 1300D

Пак си карат на принципа "На час по лъжичка ..." . Несъществен ъпгрейд - Wi-Fi и NFC, малко по-добър дисплей, малко по-нов процесор ... 

Продължавам да съм собственик на единствения модел на Canon, на който не могат да му се отлепят гумите :lol6: 

Редактирано от RudeBoy (преглед на промените)

преди 1 минута, RudeBoy написа:

Пак си карат на принципа "На час по лъжичка ..." . Несъществен ъпгрейд - Wi-Fi и NFC, малко по-добър дисплей, малко по-нов процесор ... 

Продължавам да съм собственик на единствения модел на Canon, на който не могат да му се отлепят гумите :lol6: 

Е сега, това с 4те цифри е серията на Canon купи-да-можеш-да-кажеш-че -имаш-DSLR... т.е. Няма нито една разумна причина да го правиш, освен ако хем искаш да показваш "голям" апарат, хем не искаш да даваш стотинки.

бе като нискобюджетно решение четирицифрените са си добри. Предлагат добро количество опции, много добро качество на изображението за цената. И достъп до доста голям списък от обективи (някои от които с много добри качества на неприлично ниски цени)

Току що, capnemo написа:

бе като нискобюджетно решение четирицифрените са си добри. Предлагат добро количество опции, много добро качество на изображението за цената. И достъп до доста голям списък от обективи (някои от които с много добри качества на неприлично ниски цени)

Това е само на пръв поглед. Ако приемем че ще сменяш обективи, купуваш аксесоари... То разликата в цената с 3цифрените модели е незабележимо малка а получаваш доста повече. Освен това DSLR е нещо което спокойно може да не сменяш с години. Що да се набутваш да взимаш най-евтиното. Не, досега съм разубедил поне 3ма за 4цифрените модели и ще продължавам да го правя. Ако толко им се пести, да купуват сапунерки...

Току що, flare написа:

Това е само на пръв поглед. Ако приемем че ще сменяш обективи, купуваш аксесоари... То разликата в цената с 3цифрените модели е незабележимо малка а получаваш доста повече. Освен това DSLR е нещо което спокойно може да не сменяш с години. Що да се набутваш да взимаш най-евтиното. Не, досега съм разубедил поне 3ма за 4цифрените модели и ще продължавам да го правя. Ако толко им се пести, да купуват сапунерки...

И това е условно. Немалко хора се задоволяват само с тялото и китака. И не мърдат от там. Просто искат възможности и качество на поносима цена. Дали са прави, дали не, е отделна тема. Все пак всеки си прави сметката какво иска от техниката и колко е готов да даде за нея, въпрос на баланс :)

преди 2 минути, capnemo написа:

И това е условно. Немалко хора се задоволяват само с тялото и китака. И не мърдат от там. Просто искат възможности и качество на поносима цена. Дали са прави, дали не, е отделна тема. Все пак всеки си прави сметката какво иска от техниката и колко е готов да даде за нея, въпрос на баланс :)

Е точно това е "купи-да-можеш-да-кажеш-че-имаш-DSLR". - да вземеш с намерението да не се възползваш от това че е система а не еднородно и неделимо нещо си.

Редактирано от flare (преглед на промените)

преди 2 минути, flare написа:

Е точно това е "купи-да-можеш-да-кажеш-че-имаш-DSLR". - да вземеш с намерението да не се възползваш от това че е система а не еднородно и неделимо нещо си.

Не си прав, така хората разбират нещата. И пак да кажа, всеки търси баланса :) (познай заш нямам още супераудио система в къщи :P )

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.