Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Фото новини и коментари

Featured Replies

• Автор
преди 25 минути, flare написа:

Е сега, това с 4те цифри е серията на Canon купи-да-можеш-да-кажеш-че -имаш-DSLR... т.е. Няма нито една разумна причина да го правиш, освен ако хем искаш да показваш "голям" апарат, хем не искаш да даваш стотинки.

Ами не съм много съгласен с това.

Купих си навремето 1100D по две причини - от носталгия по първия ми DSLR :) , и защото търсих евтино тяло, на което да ползвам стари ръчнофокусни обективи. Обаче с течение на времето разпродадох ръчнофокусните, и постепенно се оборудвах със "суперзуум" комплект, покриващ от 10 до 250 мм. И честно казано, с него правя повече снимки, отколкото с по-високия клас Nikon. А ако за последния трябваше да купя същите обективи, щеше да ми излезе в пъти по-скъпо.

И не съм съгласен, че има голяма разлика между 3- и 4-цифрените модели. Всъщност 4-цифрените са по-стари 3-цифрени, леко видоизменени, и пуснати наново. 1000D например си беше 400D, но с автофокусна система на 350D, и LiveView и процесор от 450D . 1100D е 450D, но с по-малък дисплей и поорязани функции. 1200D е олекотена версия на спрения вече 550D. И т.н. 

Освен това за 4-цифрените модели има Magic Lantern, който дава много допълнителни възможности, които явно хардуерно са заложени, но са орязани софтуерно от производителя, за да не конкурират по-високата серия. Така че са си доста способни машинки.

• Отговори 153
  • Прегледи 15k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 15 минути, RudeBoy написа:

Ами не съм много съгласен с това.

Аргумент 1 - ти си имал стари канонски обективи и нов никон- т.е. не се брои.

Аргумент 2 - Аз говоря спрямо каквото е налично в момента на пазара. Т.е. твърдението ми е че за дадения момент си струва да платиш разликата между 3 и 4 цифри заради това което ще получиш повече. Особено че DSLR е нещо което все още правят много добре и държат - т.е. по-вероятно е да не е развален в момента в който решиш да го сменяш. А моята философия е че като ще си купуваш нещо което възнамеряваш да ползваш дълго и много, поне да е хубаво, за да не страдаш също толкова дълго и много от недостатъците му. Отделно то и разликата в 2 и три цифри е горе долу така, сега 700Д е даже по-добре отколкото беше 50D и разликата в 2 цифри и 7иците е горе долу така... Но това никога не е било аргумент да не си купуваш по-високия клас, а там разликите в цената са далеч по-големи.

Както и да е де. Очевидно има пазар за тия неща, който аз не разбирам. Но моето мнение е - не, благодаря. :D

От dpreview са се добрали до предпроизводствен модел на Sigma 50-100mm F/1.8 и са снимали.

http://www.dpreview.com/samples/7424715333/cream-of-the-crop-sigma-50-100mm-f1-8-real-world-samples

И тъй като съм силно заинтересован :shy11: от темата, си разгледах JPEGчетата детайлно.

Както в предните и тук се виждат силни хроматични аберации. Обаче тези (както се извиниха) не са имали време да тестват и няма много цвят в снимките им да преценя ефекта по-добре. Ама са направили апертурен бракетинг на две сцени - браво.

Бокето на двете снимки дето може да се прецени е добро, не е като на 5D с оня буркан 85мм на 1.2 ама сега да не издребняваме.

Изглежда много остър и според тия от dpreview след 2.8 в центъра и 5.6 в кишетата стига макс.

Като остане време ще гледам и RAW-овете.

Редактирано от flare (преглед на промените)

• Автор

Е това е най-шантавият обектив, който знам:

large.laowa15mm_intro.jpeg.a70e8eff77886

Ултра широкоъгълен, за фулфрейм, макро 1:1, че и тилт-шифт ... :huh: . За производителя да не говорим.

Хубаво, и очаквано според мен е, че се появяват нови марки. Дано да са качествени и евтини.

преди 15 часа, RudeBoy написа:

Е това е най-шантавият обектив, който знам:

Ултра широкоъгълен, за фулфрейм, макро 1:1, че и тилт-шифт ... :huh: . За производителя да не говорим.

Хубаво, и очаквано според мен е, че се появяват нови марки. Дано да са качествени и евтини.

Мда, според мен не само е хубаво, ами направо тия китайските направо променят играта (как да кажа game-changer). Такъв обектив на Canon/Nikon ще струва минимум $3к, а са за много специфична употреба, съответно и даже и да можеш да си го позволиш, ще е по-добре да ги дадеш за друго нещо. Докато ако цената му е 4-5 пъти по-ниска, дори и любител би ги преглътнал, заради възможността да правиш снимки, за които иначе дори не можеш да си помислиш. Значи аз лично не се замислям за обективи (и каквото  да е, де) на трети производител ако става въпрос за нещо дето ще ползвам много. Само че точно както Sigma-та (50-100), понякога комбинацията - цена/наличност/функции просто не ти оставя друг избор. Този е такъв и по трите параграфа.

П.П За шантавото На мен комбинацията ми харесва. Значи, от една страна, при макро дълбочината на полето нали е яко малка. После една от основните употреби на ултрашироки е да хванеш малък (тука ще е много малък)  обект на фона на нещо голямо. И  тилт-шифта може да се използва за да промениш ъгъла на равнината на фокуса. Т.е. може да направиш нещо зад обекта да ти е на нея...

• Автор

Да се коригирам - обективът има само shift функция. Пак ще става за архитектура.

А иначе не споделям това за обективите от трети производители. Моята Sigma 70/2.8 macro скоро ще навърши 5 години, и никак не ми се разделя с нея. Въпреки недостатъците на конструкцията. За Tokina 11-16/2.8 да не говорим, тя си е класика. Tamron-и също има читави. Да, вярно е, че се срещат проблеми с фокуса. Но и сред марковите понякога го има, от всичко, което съм имал през годините, корекции ми се е налагало да правя единствено на 50/1.8D на D7000, и на 35/1.8G на D7100.

• 2 седмици по-късно...

Може би не е за тука, ама поне ще го прочетат тези, на които им трябва:

Google пуснаха колекцията филтри и ефекти за лайтрум/фотошоп Nik collection за безплатно сваляне. Доколкото разбрах, това ще е за постоянно, а не някаква промоция.

https://www.google.com/nikcollection/

А преди тия колекции бяха доста скъпички. Ура!

Както казват тука благодаря Google!

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Два нови модела компактни апарати от Panasonic:

1) Серията TravelZoom вдига класа си, с 1"-ва матрица - Panasonic TZ100:

large.side-by-side-new.jpg.fad0885b5a078

Тяло за пътешествия, спокойно събиращо се в джоб, с 20MP, 10-кратен зуум (екв. 25-250 мм), електронен визьор, ръчни режими и RAW формат, последните постижения на марката по отношение на автофокус и стабилизация, 4К 30p видео, Wi-Fi (без NFC обаче), зареждане през USB.

2) Ново тяло от 4/3" системата - Panasonic GX80:

large.4645903810.jpg.c3b965f40f3ddd094a7

Олекотен като цена и възможности вариант на GX8 . Новост е премахването на АА филтъра, което обещава до 10% повече детайл, и същевременно софтуерен алгоритъм за премахване на моаре ефекта. 16MP 4/3" LiveMOS, 5-осна Dual IS стабилизация, нов затвор с електромагнитно задвижване (а не с мотор) с цел по-малко шум и вибрации, 4К видео с 4K Stills, PostFocus и Light Composition режими, бракетинг по фокус и бленда, задължителните вече Wi-Fi и NFC.

преди 6 минути, RudeBoy написа:

Два нови модела компактни апарати от Panasonic:

1) Серията TravelZoom вдига класа си, с 1"-ва матрица - Panasonic TZ100:

large.side-by-side-new.jpg.fad0885b5a078

Тяло за пътешествия, спокойно събиращо се в джоб, с 20MP, 10-кратен зуум (екв. 25-250 мм), електронен визьор, ръчни режими и RAW формат, последните постижения на марката по отношение на автофокус и стабилизация, 4К 30p видео, Wi-Fi (без NFC обаче), зареждане през USB.

Когато реша да сменя сонито с друга камера за разходки ще е нещо такова. Лично за мен има няколко сериозни преимущества: визьор и RAW формат. Както и приятни благинки като 10х зум и зареждане през USB (дано не е като сонито, да не можеш да правиш нищо докато зарежда :) )

• Автор
преди 5 минути, capnemo написа:

Когато реша да сменя сонито с друга камера за разходки ще е нещо такова. 

Мен не ме влече големият зуум, така че предпочитам нещо от рода на Canon G1X - APS-C матрица с хубав несменяем обектив.

преди 12 минути, capnemo написа:

Когато реша да сменя сонито с друга камера за разходки ще е нещо такова. Лично за мен има няколко сериозни преимущества: визьор и RAW формат.

Така казано все едно сонито ги няма.

П.П. А какво ще кажеш за сериозния недостатък с доста по-малък сензор?

П.П.2 интересна ми е системата им за автофокус - Depth From Defocus (DFD), която доколкото разбрах е нещо (поне за мен) ново - изчисляват по промяната в разфокусираните участъци посоката и разстоянието до фокус. Очевидно е смислена само за камера с вграден обектив де. Или такава с два компютъра вътре. :D Бе лекичко съм скептичен, ама.

Току що, RudeBoy написа:

Мен не ме влече големият зуум, така че предпочитам нещо от рода на Canon G1X - APS-C матрица с хубав несменяем обектив.

Голямата матрица си има преимуществата. Сега със сонито (1.5 кроп фактор) се чувствам добре и при ИСО 3200 се представя доволно добре, докато малките сензори имат осезаем шум при доста по-малки стойности. Но понякога ми липсва малко по-големия зум :)

А по повод дискусията по-горе за обективи от трети производители: аз много съм доволен от моята сигма 24-105 и нито за миг не съжалявам че си я взех.. Има дребни проблеми при фокусиране при ниски температури, но това се случва много рядко

преди 1 минута, flare написа:

Така казано все едно сонито ги няма.

П.П. А какво ще кажеш за сериозния недостатък с доста по-малък сензор?

П.П.2 интересна ми е системата им за автофокус - Depth From Defocus (DFD), която доколкото разбрах е нещо (поне за мен) ново - изчисляват по промяната в разфокусираните участъци посоката и разстоянието до фокус. Очевидно е смислена само за камера с вграден обектив де. Или такава с два компютъра вътре. :D

Има ги, но аз като стар човек трябва да мисля и за теглото и размера. Тази ми се струва по-малка и лека (пусти мързел) :D

Е, чак сериозен недостатък е силно казано :)

И да кажа (почти като новина) че ако някой има А6000 и не си е ъпдейтна фърмуера до последния да го направи, с последната версия фокуса стана наистина бърз (за прецизен ще видим), другите ъпдейти не са ми интересни

Току що, capnemo написа:

А по повод дискусията по-горе за обективи от трети производители: аз много съм доволен от моята сигма 24-105 и нито за миг не съжалявам че си я взех.. Има дребни проблеми при фокусиране при ниски температури, но това се случва много рядко

Така, ама 50-100мм нема да излезе преди края на април.

П.П. А от канон италия писаха, че ще ми поправят обектива за 136 европейски пари.

Току що, flare написа:

Така, ама 50-100мм нема да излезе преди края на април.

П.П. А от канон италия писаха, че ще ми поправят обектива за 136 европейски пари.

Търпение, търпение, хубавите неща стават бавно. А за поправката сравни цената с нов, твоя е много хубави и според мен си заслужава парите за поправка

Току що, capnemo написа:

Търпение, търпение, хубавите неща стават бавно. А за поправката сравни цената с нов, твоя е много хубави и според мен си заслужава парите за поправка

За хубавите неща - че аз си търпя де. (а и какво иначе да правя :D )

А за поправката - ми то е ясно - аз им бях казал хич да ме не питат за цена, ми направо да действат, ама такава е процедурата.

• 4 седмици по-късно...
  • Автор

Да отбележим първите два обектива с автофокус на корейците от Samyang:

large.2016-05-03_195128.jpg.02a07244705d

Моделите са съответно 50/1.4 и 14/2.8 , на байонет FE - за безогледалните тела на Sony, включително покриващи и фулфрейм. Представяне и цени - засега неизвестни.

на 5/3/2016 at 19:58, RudeBoy написа:

Да отбележим първите два обектива с автофокус на корейците от Samyang:

Моделите са съответно 50/1.4 и 14/2.8 , на байонет FE - за безогледалните тела на Sony, включително покриващи и фулфрейм. Представяне и цени - засега неизвестни.

Ето 50мм-овата. Цена между $400-$600 - на клипчето има тест на фокуса - нещо не съм впечатлен...

http://petapixel.com/2016/05/04/real-life-photos-af-test-pricing-info-new-samyang-50mm-lens/

• Автор
преди 31 минути, flare написа:

Ето 50мм-овата. Цена между $400-$600 - на клипчето има тест на фокуса - нещо не съм впечатлен...

Цената е съизмерима с аналозите на Canon и Nikon, и е доста под тази на Sigma 50/1.4 Art. 

А от фокуса не си впечатлен, защото го сравняваш с канонски обективи с STM, на съвместимо тяло. За мен, като никонец, скоростта на фокусиране си е съвсем приемлива :) .

Току що, RudeBoy написа:

А от фокуса не си впечатлен, защото го сравняваш с канонски обективи с STM, на съвместимо тяло.

С USM... ама прав си 17-55-то съвсем ме е разглезило. :D

преди 2 минути, RudeBoy написа:

Нямаш ли нищо със STM?!? 

:eek:

Пробвай. Аз съм впечатлен какво правят, дори и на дъртото ми 1100D.

Имам - 10-18, но 17-55 е поне толкова бърз, а ми се струва че от край до край е по-бърз. В смисъл времето от полуспусък до фокус в 90% от случаите не може да се забележи - буквално. Ама той също има много къс ход - което е огромен недостатък ако искаш ръчен - язък за FTM и т.н.

http://petapixel.com/2016/05/10/canon-ef-m-28mm-stm-macro-lens-first-built-ring-light/

Според слуховете Canon пускат 28 мм макрообектив(1:2) за безогледалките си. Интересната част е вградената в обектива кръгова светкавица, което виждам за пръв път. Иначе е много идейно, че с тия 9см минимално фокусно които дават, ще си е истинско предизвикателство да получиш добро осветяване с друга такава.

canon28mmstm-800x420.jpg

• Автор
преди 7 минути, flare написа:

Интересната част е вградената в обектива кръгова светкавица

Лоши новини за батерията на тялото :) , която и без това не е много издръжлива. 

Иначе - интересно. Но аз лично на безогледалка бих предпочел някой стар ръчнофокусен обектив, с преходник и пръстени.

Между другото, успях в недела да направя няколко кадъра с Pentax K-1, бяха донесли една бройка във Варна за тест. Качеството на снимките е впечатляващо.

Цената на обективите - също :huh: .

Току що, RudeBoy написа:

Лоши новини за батерията на тялото :) , която и без това не е много издръжлива. 

Иначе - интересно. Но аз лично на безогледалка бих предпочел някой стар ръчнофокусен обектив, с преходник и пръстени.

Между другото, успях в недела да направя няколко кадъра с Pentax K-1, бяха донесли една бройка във Варна за тест. Качеството на снимките е впечатляващо.

Цената на обективите - също :huh: .

Да, интересно е дали само опипват почвата за някой фулфреймски широкоъгълен макро - че това 'зе да става китайска територия :D

А за пентакса - ми те и ревютата така казват. :)

• 2 седмици по-късно...

Зачетох се преди малко в статията за новия сензор на Канон 120 мегапиксела :)

Интересно защо е APS-H а не Full Frame? Още по интересно ми е да видя снимки направени с него :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.