Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Учебниците по история

Featured Replies

Направо не вярвам на очите си - в друг форум, покрай скандала с учебниците по история, българки се чудят защо ги нямало турските султани и турските действия в политически, стопански и всякакъв друг акцент!:no-no: Не стига това, ами една от форумките е правила изследване на текстови документи, писани от българи в този период. Немалко българи са славели султаните и пишели хвалебствени слова за тях!:cant believe::tease2::eek: Народа нещо да не се бъгна?

турската история почива на фалшификации, клали са ни като ярета,  а разни заблудени овчици питат защо не сме учили за султаните! И къв стопански подем тогава? 19 век е нямало пощи, нито влакове,  мъжете мюсююлмани може и модерни военни костюми да са носели, но не са свалили фесовете и чалмите. А жените им от раждането на Корана са си все така.:ph34r: 

Да учим султаните? Сериозно? При наличие на немалко наши мюсюлмани?:ohmy:

Цялата образователна система е бъгната. Учат се 80% излишни неща. Забравят се и край. Най-много глупости учат малките 1-4 клас. Учебниците по история са най-малкият проблем.

Просто на никой не му се занимава да измисля нова образователна система. От министерството само за пари мислят, и накрая децата го отнасят. Излизат слабо подготвени за университетите или дори никак. А за живота след ученето на всички е ясно. То и висшето не е по-различно.

Какви глупости, бе? Като изключим простотиите със "съжителството",  "толерантността",  простотиите, дето избълва един професор предател, според който е имало български махали, където турците ги е било страх да минават..........Боже, боже, докъде се докарахме по история! Да си я преразглеждаме и критукуваме! Що веднага не се разбрало за Ботев, що не бил в първите учебници,  защо ги няма султаните, как испанците били "горди" с арабското си наследство, що учим за Луи -тата и Пьотр- и те, ами нищо не знаем за Сюлейманите..........Че то и имената им едни задръстени, прости, и тъпи..........Сюлейман, Ибрахим, Баязид..............езика да си вържеш на фльонга!

И къв стопански разцвет сънуват! Земеделие с Белчо и Сивушка! Това ли е разцвет? Те, румънците, още така си обработват земята, не щат да чуят за трактори. Господи, Боже мили! Да си критикуваме собствената история! Докъде ни докараха!  Че и Паисий не бил писал предговора към книгата, ами го е откраднал от друг автор!

Има ли иконка за припадане?

Цялата работа е, че се опитват да прикрият нещо по-голямо. Този скандал с историята беше скалъпен набързо. Да имат повод да сложат Кунева на постът министър на образованието. Няма случайни неща! ;)

Предните дни попаднах на статия в български новинарски сайт, която ясно и категорично би отворила очите и на най-упоритият темерут, омаловажаващ историческите събития. Намерете време и я прочетете до край!

Хроники на едно " съжителство "

Такъв изстрадал народ като българският, не може да си позволи оскверняване с родовата му памет.

Редактирано от Mu3epHuk (преглед на промените)

преди 23 часа, Stoichev написа:

Цялата работа е, че се опитват да прикрият нещо по-голямо. Този скандал с историята беше скалъпен набързо. Да имат повод да сложат Кунева на постът министър на образованието. Няма случайни неща! ;)

Кунева може би не е причината. От ЕС изпратиха един доклад са правосъдната ни система и вместо да се занимаваме с него, и ние и медии, се занимаваме с въпроса за съжителството. Миналата година май пак се занимавахме с въпроса за съжителството. По-миналата май пак с него и така назад във времето май всяка година се занимаваме с този въпрос или нещо, свързано с него. И то почти винаги, за да се отклони вниманието от нещо друго.

Много омраза много нещо. Какво значение има всичко това?

Защо искате децата ви да живеят с робско / жертвенско мислене. Каквото било, било, забрави и продължи.

преди 10 часа, A.com написа:

Кунева може би не е причината. От ЕС изпратиха един доклад са правосъдната ни система и вместо да се занимаваме с него, и ние и медии, се занимаваме с въпроса за съжителството. Миналата година май пак се занимавахме с въпроса за съжителството. По-миналата май пак с него и така назад във времето май всяка година се занимаваме с този въпрос или нещо, свързано с него. И то почти винаги, за да се отклони вниманието от нещо друго.

Разбира се, всичко в тази държава се прави за да се отклони вниманието на народа. Всеки трезвомислещ българин го знае.

• 2 седмици по-късно...

Вероятно тука, които сме ще доживеем времето, когато Левски и Ботев ще бъдат обявени за национални предатели - аз вече съм попадал не на "наченки", а на съвсем открити и директни изказвания на разни професори.

Левски и Ботев са история. Правили каквото правили, всичко точно. Но времето е отминало, време е за нови герои. Предпочитам децата ми да имат за модел на подръжания хора на науката, не някакви бабаити.

преди 7 минути, Desdinova написа:

Левски и Ботев са история. Правили каквото правили, всичко точно. Но времето е отминало, време е за нови герои. Предпочитам децата ми да имат за модел на подръжания хора на науката, не някакви бабаити.

Съвършено вярно е, както и предишния ти коментар - тези неща вече съм ги говорил в този форум ,та няма за какво да ги повтарям, а и няма за кого. Но така или инак, за да се случи това, което не само ти искаш, то няма друг начин, освен да се прекрати задължителното изучаване на история - пък за подобна смела постъпка, изглежда никое общество не е дорасло все още. Та - като ще се преподава история, нека поне да е достоверна (естествено доколкото е възможно), а не някаква тотално и очевадно изопачена.

Точно, хронологията на събитията и факти за миналото. Това е история. Няма нужда да се създава емоционална връзка с миналото.

на 31 Януари 2016 г. at 2:38, Mu3epHuk написа:

Такъв изстрадал народ като българският, не може да си позволи оскверняване с родовата му памет.

много ни пука вече, все ни тая

нееее .. точно това ... не искам моите деца да се мислят за жертви! За вас вече е прекалено късно както виждам, но новото поколение не трябва да е така.

преди 4 часа, sound написа:

Вероятно тука, които сме ще доживеем времето, когато Левски и Ботев ще бъдат обявени за национални предатели - аз вече съм попадал не на "наченки", а на съвсем открити и директни изказвания на разни професори.

Дай малко повече информация за изказванията на тези професори. Преди време, не помня дали по телевизията или в интернет, разбрах, че в Истанбул е имало българи, високообразовани и с положение в обществото, радетели за освобождението на България, които са имали по-различно виждане(от Левски) за това как това освобождение трябва да се случи. И поради тази причина не са харесвали Левски, Ботев и другарите им. Не съм сигурен само дали въпросните високообразовани радетели не са пречели на Левски в опитите му да освободи България.

• 4 месеца по-късно...

Леко извън темата,но все пак..кой ги пуска подобни тъпотии...на какво се учат наследниците!!??Велик народ сме...още ни има....

Безумията в българските демократични учебници

Цитат

Представяме ви част от откритите безумия в учебниците на българските деца.

„Ламята се подложила на пластична операция”

bezumie-uchebnik.jpg

Неотдавна ученици от четвърти и пети клас  трябваше да изчисляват колко са главите на ламя, която се е подложила на калпава пластична операция. Това бе една от задачите на турнира „Иван Слабашев“, който се организира от Института по математика и информатика към БАН. Ето и условието:

Ламя се подложила на пластична операция за утрояване на броя на главите си. Около месец по-късно, измъчвана от ужасно главоболие, помолила Иван Юнака да отреже 33 от допълнително присадените глави, понеже се оказали с ниско качество. Те се оказали толкова некачествени, че след намесата на Иван на тяхно място не поникнало нищо ново и тя останала с 18 глави. Колко глави е имала ламята преди операцията?

„Морето е солено, защото в него има разтворена готварска сол“

moreto-e-soleno-580x326.jpg

В учебника „Човек и природа” за 3 клас на издателство „Природа” твърдят, че думата шоколад се пише не с “ш”, а с “щ”. В същия учебник е записано и че морето е солено, защото “в него има разтворена готварска сол”.

„У” като Уакари, „Ю” като Юлидохромис

Какъв по-лесен начин да научим буквите от азбуката от това да представим някои от тях като така „популярните” за децата думи като Уакари и Юлидохромис. Тук направо оставаме без коментар, но само ще подскажем на експертите, че и доста възрастни не са чували за тези животински видове.

u-kato-uakari-yu-kato-yulidohromis.jpg

„Заптие” значи „полицай”, а сърцето на Самуил спряло да тупти

uchebnik-po-istoria-za-3-klas.jpg

В учебник по „Човекът и обществото“ на издателство „Просвета“ на учениците от трети клас беше обяснено, че Самуил се е борил за независимостта на страната ни, но през 1014 г. „сърцето на царя воин спряло да тупти“ без да е посочена причината смъртта му. Това е същият учебник, в който думата „заптие“ бе обяснена като „полицай“, а в първоначалния му вариант битките на цар Симеон срещу Византия бяха маркирани с уточнението, че „не са оставили трайна следа в миналото ни“.

Васил Левски бил заловен от полицията, тъй като нарушавал закона

В същия учебник смайващите факти продължават с пълна сила. Оказва се, че Васил Левски е бил заловен от полицията,тъй като нарушавал закона. Затова бил осъден на смърт и убит, без да се споменава за бесилото, нито пък за борбата му за освобождение. С две думи, третокласниците остават с впечатлението, че Апостолът на свободата ни справедливо е бил наказан за престъпленията си.

Децата учат от буквар за мутра с лъскав джип

dzhip-s-dzhapanki-uchebnik.jpg

„Имало и един лъснат джип. Бил много надменен. Не се движел по правилата. Не возел никого. Карал из града по джапанки”. Колкото и невероятно да звучи, това е част от учебното съдържание за първокласници и техния буквар, чрез който трябва да се запознаят с основите на четенето и писането.

„Отдолу иде джип „Мицубиши“ с яка броня, с прозорци скришни.”

uchebnik-po-muzika-biseri.jpg

Отново на подобна мутренско-автомобилна вълна е и учебникът по музика за трети клас. Текстът спокойно може да се ползва за създаването на някой чалга хит, но незнайно защо – се оказва в учебния материал за третокласници. Ето го и него:

„Отдолу иде джип „Мицубиши“
с яка броня, с прозорци скришни.
Всички по пътя той изпреваря.
– Но на кого ли е! Кой ли го кара?
– Вълчо го кара. Свири и гази!
– А в колата коя е тази?
– Лиска е вътре. И много иска на мис-конкурса да стане миска.
– Давай, Вълчо, и наддавай златна пара звънка – мис да стане твойта Лиска, гиздава и тънка!“

(учебник по музика за III клас на издателство „Булвест 2000“, автори са Генчо Гайтанджиев, Мария Попова и Пенка Младенова)

„Моята майка обича да пие бира Ариана”

moyata-mayka-i-az-biseri-uchebnik-768x34

Става въпрос за учебник по информационни технологии за 4 клас. Учениците са имали задача да напишат текст на тема „Моята майка и аз”. Даден е пример как точно се пише и форматира текст, а самото му съдържание е меко казано нелепо.

Ето един цитат: „Мама обича да пие бира (Ариана)”. В друг примерен текст със същата цел пък пише: „Мама обича ракия със салата”.

Така темата „Моята майка и аз” дава ясна представа на малчуганите какво всъщност правят техните майки по цял ден. А за автора на учебника можем да кажем, че определено е прекалил с бирата (ракията), преди да е сътворил този шедьовър.

И още бисери от родните учебници:

„Растенията сами произвеждат храната си. Те се наричат производители. Животните ядат готова храна – растения и други животни. Затова те се наричат потребители” – „Човекът и природата“, 3 клас, изд. „Булсвет“

„Връх Шипка се намира на върха на планината. Опълченците са ситуирани на него“ – Учебник по литература за 7 клас, изд. „Анубис“

„Освобождението на България е излишно, защото трябва да се отделят пари за армия и се забелязва рязък спад на стопанския живот, например драстичното намаляване на козите”, изд. „Червената къща“

При такива учебници, то е по- добре, ако детето ти не ще да се учи и е слаб ученик.

мутрите са на почит редно е да са в буквара мдам

на 22.06.2016 г. в 17:18, NIKISHARK написа:
Цитат

„Освобождението на България е излишно, защото трябва да се отделят пари за армия и се забелязва рязък спад на стопанския живот, например драстичното намаляване на козите”, изд. „Червената къща“

Това някой козел ще го е писал, може и пръч.

То и подобно "образование" е излишно, ама ... 

преди 3 минути, jhoro написа:

Това някой козел ще го е писал, може и пръч.

То и подобно "образование" е излишно, ама ... 

а Червената къща са пицарии не знаех че и са научни работници историци хаха

преди 11 часа, sound написа:

При такива учебници, то е по- добре, ако детето ти не ще да се учи и е слаб ученик.

и каква идея имаш - да си го научиш детето

преди 1 час, Лин написа:

Не всичко е кръчми...Ама важно е да си в темата . 

Оди си при водораслите дет ги бъркочкаш гнусните водорасли

току що, haidukpikaso написа:

Оди си при водораслите дет ги бъркочкаш гнусните водорасли

Изказваш се в стил 'тризначките' и доста трудно ти разбирам. Но след разбор и дълбок анализ на написаното от теб, си мисля че те разбрах. 

Ами какво да ти кажа. Ще търся друго поприще, защото си окупирала кулинарния раздел, и дори не мога да си помисля да се меря с такъв виден кулинар като теб. Всъщност като се замисля, не мога да се меря с теб по нищо. Ти си толкова ерудирана, интелигентна , перфектна. За мен е огромна чест, мой пост да стои до твоя. Благодаря ти, че ме вдъхновяваш! Да ходя аз 'при водораслите дет ги бъркочкам гнусните водорасли' , къде съм тръгнала и аз между големите личности като теб.

• 2 седмици по-късно...

е виж за кво иде реч с твойте гадни водорасли ще ни занимаваш пфууу

17-годишно момче издава книги за българската история

655-402-martin-petrov.jpg

Мартин Петров е едва на 17 години и е все още в гимназията, но вече се е заел да променя системата.

„В България учебниците са написани така, че на учениците са им трудни за разбиране.У нас няма нещо, написано достъпно за най-малките“, казва ми Мартин. За това той решава, че ще напише историята на страната във вид на разказ, за да е интересна на малките ученици.

Увлечението му към историята твърди, че се корени в българските филми, които е гледал, когато е бил дете. И вярва, че сега е негов ред да предаде искрицата нататък.
„Най-трудното беше издаването. Сигурно съм писал на сто издателства да ми кажат могат ли да издадат книгата и ако не могат да платят те, колко ще ми струва.“ Сумите варирали, но накрая попаднал  на издателство, което се съгласило да издаде „Началото“ на свои разноски.“

Трудностите обаче не свършват с печата. Оказва се, че идеята на Мартин вероятно ще си остане дотук. „Трябваше да има десет книжки, но вероятно ще останем само с тази“.

Нито някое училище е решило да даде заветните три лева за книжката, нито пък се намира спонсор. Това означава, че останалите девет книжки няма да видят бял свят.

„Трябва да имаме българска литература и това да се подкрепя от училището и от образователното министерство. И в първи клас, вместо да подаряват на децата „Франклин“ например, да им подарят някоя българска книга на български автор. А дали ще бъде моята или на някой друг – това няма абсолютно никакво значение.“

Мартин вярва, че в патриотизма няма място за омраза и че е важно това да научат и децата. „Аз не мразя никого – не мразя  турци, не мразя българи, не мразя никого. Аз обичам, защото патриотизмът е любов“.

Книжките на Мартин може и да не излязат до последната, но той е твърдо решен, че ще продължи да се бори, защото каузата му си заслужава.

vesti.bg

преди 1 минута, Лин написа:

Хайде без обиди, ако обичаш!

ми кво си а оспами темата мене да нападаш

у лево

• 1 месец по-късно...

Като ме изберете за ваш диктатор ще ги оправя учебниците в моя полза.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.