Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Featured Replies

преди 39 минути, Симеон Христов Маринов написа:

Edit3: http://nikem-bg.net/computer-components/I3-4170-3.7GHZ-3MB-LGA1150-BOX/
С този процесор пак ще е ок мисля, и цената пада. :)

Не е съвместим. Трябва ти LGA1151

• Отговори 50
  • Прегледи 4k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

tahumba, благодаря.
Ето какво сътворих като конфигурация и добавих ссд:

ASROCK Fatal1ty B150 Gaming K4 
I3-6100 3.7GHX/3MB/LGA1151/BOX 
SAPPHIRE NITRO R7 370 2G GD5 
DeepCool PSU 600W Bronze DA600 
8GB DDR4 2133 KINGSTON 
SHENHA  ATX TOWER SH-999 
ADATA SSD SP600 64G /SATA 6GB 

Обща стойност - 990.59 лв. с ДДС

преди 17 минути, Симеон Христов Маринов написа:

Препоръчай ми някакво добро дъно тогава на тея пари г/д + - 50-60 лв
Много си блъскам главата щото не разбирам до такава степен от такива неща и всеки ми казва различно навсякъде :D

Симеоне предложих ти машина за 750 лв. ти гледаш за 1 125 със видеокарта на същото ниво по-добър процесор и китайска бомбичка вместо захранване?

Хубаво си избрал I5 ама за тая разлика от 375 лв. можеше да сложиш по-качествено захранване и още по-добра видеокарта.

Edit; Сега пак не е добре. Виж за GTX950 тъй като е по-добра а 370 е на ниво 750TI. Също така смени захранването с XFX 430W.

За какво ти е 600W след като няма да купуваш няколко видеокарти? И тая отвратителна кутия я махни че ще ревеш цял живот или ще трябва да купуваш още една.

Пренареди си приоритетите понеже в момента игрите ще ти вървят по-същия начин като с предложението ми от 750 лв.

Купи си SSD щом искаш но за игрите е без значение. За тях ти трябва видеокарта. С дъното ситуацията е същата. 

По-добро е да. Има по-добро аудио и повече слотове но това не ти помага за игрите. Също така и 1KW захранване да вземеш игрите ще вървят по-същия начин.

Редактирано от Roujin Z (преглед на промените)

• Автор

Прав си, така е.
Ето какво съм решил като крайна конфигурация да си купя:

http://nikem-bg.net/cart/54961p1r54936p1r52202p1r55002p1r55867p1r55763p1rf.html Със по-силна видео карта
905.43 лв
http://nikem-bg.net/cart/54936p1r52202p1r55002p1r55867p1r55763p1r50876p1rf.html Със по-слаба слаба карта
784.13 лв

Захранването искам да е добро и качествено, защото ако си купя по-слаба видео карта и след време си купя по-мощна да може да я поеме захранването.

Един познат геймър ми рече ,че процесора щял да bottleneck-ва с тази конфигурация :>

Редактирано от Симеон Христов Маринов (преглед на промените)

Като си купиш карта за 700 лв. или повече се притеснявай за процесора колкото си искаш. Докато не го докараш до GTX970 не мисли за нещо над I3.

То е ясно че с процесор за 700 лв. ще е по-добре ама ти си с бюджетна видеокарта та кажи но познатия си да си гледа неговия процесор и да не философства.

Ако искаш си купи I7 и карай на вградено така процесора няма да спъва видеото...

преди 3 часа, Симеон Христов Маринов написа:

Ходих на едно място дето ходя като имам компютърни въпроси, пичовете обикновено не лъжат. Все пак реших да споделя какво ми препоръчаха като икономичен вариант за хубав компютър.

MB - ASROCK H170 PRO4S / LGA1151 - 212.4 лв
CPU - I5-6400 /2.7G/6MB/BOX/LGA1151 - 408 лв
RAMM - 8G DDR4 2133 KINGSTON - 84лв
VDC - SAPPHIRE N ITRO R7 370 2G GD5L - 288лв
PS - PSU DELUX 600WAT - 96лв
Case DELUX MV881 - 60 лв

И ми препоръчаха да добавя някакъв ссд хард щото щял да върви като каруца иначе. :д
От никем иначе по-евтино излизат чарковете, но ги няма рамта, захранването и кутията като марка там :) 
Какво мислите ?

П.С. Относно сглобяването, благодаря пич, от Русе съм :д

@tahumba - Рамта я няма в никем, относно захранването и кутията малко ме съмняваха като качество, за това исках да питам тук.
Edit: Имало я рам-та, не съм я видял :).
Edit2:
Направих една конфигурация от никем, само ме интересува дали няма да е добре да сложа вместо i5, i3 за да ми падне малко цената, а след време като имам кинти да сменя процесора. Но се чудя кой i3 да избера.

i5-6500 3.2GHz 6MB LGA1151 BOX 
ASROCK H170 PRO4S LGA1151 
8GB DDR4 2133 KINGSTON 
SAPPHIRE NITRO R7 370 2G GD5 
DeepCool PSU 600W Bronze DA600 
SHENHA  ATX TOWER SH-999 

Обща стойност - 1 124.29 лв. с ДДС

Edit3: http://nikem-bg.net/computer-components/I3-4170-3.7GHZ-3MB-LGA1150-BOX/
С този процесор пак ще е ок мисля, и цената пада. :)

Аз съм родом от Русе :D Иначе по темата... кутията не е много добър избор, да не говорим ,че е с 4хUSB 2.0 няма един вход за USB 3.0 което е стандарт като цяло за модерните кутии. Процесора и дъното имат по-добра алтернатива за парите. Захранването е читаво, ако решиш да сложиш i3-4170 не ти трябва 600 W с тази видеокарта можеш да вземеш и 430 W стабилно ще трябва и да се смени дъното понеже този сокет не поддържа i3-4170. Относно видеокартата ... гледам ,че е модела с 2 gb gddr5 тоест има един вентилатор, а трябва да се уточни ,че точно този графичен процесор обича да затопля бая щом стане въпрос за голямо натоварване ,не съм сигурен дали само един вентилатор ще държи видеокартата под 74/75 градуса на 100% натоварване (не съм се докосвал до точно тази видеокарта не съм сигурен) Винаги можеш да увеличиш оборотите на вентилатора ,но трябва да знаеш ,че това също ще увеличи и шума драстично.

преди 3 часа, Roujin Z написа:

Симеоне предложих ти машина за 750 лв. ти гледаш за 1 125 със видеокарта на същото ниво по-добър процесор и китайска бомбичка вместо захранване?

Хубаво си избрал I5 ама за тая разлика от 375 лв. можеше да сложиш по-качествено захранване и още по-добра видеокарта.

Edit; Сега пак не е добре. Виж за GTX950 тъй като е по-добра а 370 е на ниво 750TI. Също така смени захранването с XFX 430W.

За какво ти е 600W след като няма да купуваш няколко видеокарти? И тая отвратителна кутия я махни че ще ревеш цял живот или ще трябва да купуваш още една.

Пренареди си приоритетите понеже в момента игрите ще ти вървят по-същия начин като с предложението ми от 750 лв.

Купи си SSD щом искаш но за игрите е без значение. За тях ти трябва видеокарта. С дъното ситуацията е същата. 

По-добро е да. Има по-добро аудио и повече слотове но това не ти помага за игрите. Също така и 1KW захранване да вземеш игрите ще вървят по-същия начин.

Прав си ,че 950 е по-добра ,но не съм много съгласен за това ,че 750ТI е на нивото на r7 370 имат адски много разлика в перформънса.

http://nikem-bg.net/cart/52225p1r53657p1r55521p1r55275p1r55430p1r54254p1rf.html това също е опция

Roujin Z  не усещаш ли как се базикат с теб , като сами си предлагат твойте  конфигурации.

Току що, chelsea.2012 написа:

Roujin Z  не усещаш ли как се базикат с теб , като сами си предлагат твойте  конфигурации.

Я пак?

преди 6 минути, chelsea.2012 написа:

Симеон Христов

Човека просто обсъжда заедно с Roujin Z конфигурацията ,това не значи ,че си я предлага....

преди 13 минути, chelsea.2012 написа:

Редактирано от mitko9940 (преглед на промените)

преди 8 часа, Симеон Христов Маринов написа:

...

П.С. Относно сглобяването, благодаря пич, от Русе съм :д

...

За Русе аз сглобявам. Пф, бъзикам се. Отдавна ми мина мерака да сглобявам за кеф. 

Относно тия препоръки от разни фирми...по-добре недей. Те препоръчват това, което имат и което биха искали да пробутат. Ако ще надграждаш скоро, по-добре се насочи към добър процесор и за видео каквото дойде. Ако няма да е скоро, вземи нещо балансирано - i3 6100+ за каквато видеокарта стигнат парите. Не прави грешка да вземаш скъпа видеокарта с евтин процесор, само ядове може да имаш. И тоя дето ти го препоръчва бъди сигурен, че и думичка няма да обели по въпроса ако му споменеш. Все пак може да вземеш скъпа видеокарта, ако в скоро време си решил да си вземеш и подходящ процесор. Примерно сега Пентим с някаква по-бързичка видеокарта, а като събереш още парички, продаваш Пентиума и вземаш истински процесор. Но ако не ти се занимава, пак казвам, не прави тая грешка. Едно, че игрите няма да ти вървят като хората със слабия процесор и второ, че ще дадеш ненужно много пари за бърза видеокарта, която няма да може да ползваш с максималните и възможности, а доста често няма да стигаш и 50% от възможностите и. Тогава защо да даваш 500 лева за видео примерно? Замисли се над това. След 2-3 месеца това видео няма да струва 500 лева, а 300 примерно. Процесора обаче ще си държи същата цена. Чат ли си как се прецакваш? 

преди 9 минути, Кико написа:

Едно, че игрите няма да ти вървят като хората със слабия процесор и второ, че ще дадеш ненужно много пари за бърза видеокарта, която няма да може да ползваш с максималните и възможности, а доста често няма да стигаш и 50% от възможностите и. Тогава защо да даваш 500 лева за видео примерно?

Ако говорим за Pentium да, иначе на i3-6100 карта за 500лв, която ще е GTX 960 или 380X да паднеш чак до 50% от възможностите е мнооооого преувеличено.

преди 9 минути, Кико написа:

След 2-3 месеца това видео няма да струва 500 лева, а 300 примерно. Процесора обаче ще си държи същата цена. Чат ли си как се прецакваш? 

Всичко е относително в зависимост от това кога се пускат нови архитектури и се активира процеса на сблъсък между двата големи производителя. Maxwell видяхме още в началото на 2014 с 750 и 750 Ti, после в края на 2014 излезе високия клас на GeForce 900 и цените от тогава не са се раздвижили кой знае колко. AMD ни продават преименувани карти на едни и същи цени. Така че си е до момента колко ще е стойността на една видеокарта. Ако говорим за втора ръка, и процесорът и картата губят от цената си. При пусната нова платформа и съответно нови конкурентни процесори точно никога няма да се задържи цената. Това че последните няколко години интел държи пазара и си прави каквото иска, пуска нови сокети постоянно, чипове с близка производителност и не бута цените на старите процесори не е показателно за това какво може да стане при наличие на ефективна конкуренция. Историята говори много по въпроса и за двете компании. В тоя сектор логиката винаги гласи, че купуваш нещо и го ползваш сега, защото утре не е константна величина, а променлива. За останалото съм съгласен.

преди 8 часа, antigravity написа:

Ако говорим за Pentium да, иначе на i3-6100 карта за 500лв, която ще е GTX 960 или 380X да паднеш чак до 50% от възможностите е мнооооого преувеличено.

Всичко е относително в зависимост от това кога се пускат нови архитектури и се активира процеса на сблъсък между двата големи производителя. Maxwell видяхме още в началото на 2014 с 750 и 750 Ti, после в края на 2014 излезе високия клас на GeForce 900 и цените от тогава не са се раздвижили кой знае колко. AMD ни продават преименувани карти на едни и същи цени. Така че си е до момента колко ще е стойността на една видеокарта. Ако говорим за втора ръка, и процесорът и картата губят от цената си. При пусната нова платформа и съответно нови конкурентни процесори точно никога няма да се задържи цената. Това че последните няколко години интел държи пазара и си прави каквото иска, пуска нови сокети постоянно, чипове с близка производителност и не бута цените на старите процесори не е показателно за това какво може да стане при наличие на ефективна конкуренция. Историята говори много по въпроса и за двете компании. В тоя сектор логиката винаги гласи, че купуваш нещо и го ползваш сега, защото утре не е константна величина, а променлива. За останалото съм съгласен.

Е аз нали това казвам след това - ако няма да ъпгрейдва, нека взема нещо балансирано с i3 6100,  а за видео каквото остане. Просто не съм смятал, дали ще се вмести в GTX950  или GTX960. А процесорите си държат цена. Аз продадох Xeon E3-1230V2  за 350 лева след две години, а го бях взел за 415. И това на познат и приятел. Видео няма как да продадеш с толкова ниска загуба на стойност след 2 години. Ами аз исках да продам GTX750Ti когато взех GTX970  за 220, дори за 200 при положение, че като нова бе 280, но явно се стори много на някои. А това бе карта на 6 месеца с година и половина остатъчна гаранция. Всички мои процесори съм продал, след като съм ги сменял с по-бързи, но винаги съм вземал добра цена. Ситуацията сега е такава, че процесорът и особено последно поколение, губи много по-малко от цената си спрямо видеокарта. Имам предвид, че ако днес даде 500 лева за r9 380x  примерно, то след няколко месеца ( аз казах 2-3, но реално ще са повече), за тия пари ще се вземе доста по-бърза видеокарта. Причините са няколко - нови поколения видеокарти тая година, спадане на долара и тая, че видеокартие вече повишиха цените си без да повишат много бързината си. Тоест, няма как тая година да ти продадат карта с бързината на GTX750Ti  примерно, за 300 лева и то ново поколение. На старо изобщо не говоря. От как тия копачки се появиха, цените не могат да се нормализират. Спадът в цената е огромен. Сам знаеш колко струва една копачка на старо и то с гаранция. А покрай копачките толкова струват и нормалните видеокарти. Човека дал 650 лева за HD7950,  след година не може да вземе и една трета от цената. да не говорим, че след около година вече се вземаше GTX970 за същите пари, която е два пъти по-бърза. И още един пример с колега от форума, който пшреди да си купи видеокарта ме пита, дали да чака GTX970  или да взема 770. Е, взе 770 за над 600 лева, а само след два месеца имаше за същите пари GTX970, която е по-бърза поне с 50% и то средно. Има игри, където отвява всичко що почва със 7. Просто, ако тия пари бяха дадени за процесор, изчаквайки новите видеокарти, то и до днес един i7 4790К  щеше да е актуален, а когато събереше пари за видео, нямаше да взема слабата вече 770, а щеше да скочи на GTX970. И какво се получи сега? Даде същите пари и в момента е с подобен процесор, но слабата GTX770. Ей за това говоря в тая тема. И ако той се замисля за Pascal,  аз все още съм спокоен, че Pascal  може и да го пропусна тая година. 

преди 10 минути, Кико написа:

...

Да де но нали разбираш, че нещата с цените на нови и втора ръка процесори стоят така, защото някой в intel не спи и мисли нова схема как да те цака. При ефективна конкуренция и постоянен прираст в производителността за ядро, както е нормално да се развиват нещата, ще видиш сериозен спад в стойността на старите чипове, защото ще са доста зад новите. Именно това се получава в сегмента с графичните карти, там нещата като производителност между AMD и NV са горе долу на кантар и всяко "ново" поколение вади по някой флагмански чип, който имплементира нови технологии и по-добра производителност. Ако нацелиш обаче момента, когато се пуска нова архитектура, цената на картата ти е по-вероятно да остане близка, защото за период от около година да речем просто няма да има алтернативи. Пример: който си е купил GTX 970 при излизането преди около година и половина все още може да вземе над 500лв за такава карта, а тя за тоя период си е изработила стойността 10 пъти. Това ми беше мисълта, въпросът е какъв момент ще уцелиш, който следи пазара цели моментите. Докато intel тъпчат почти на едно място от Sandy Bridge насам и ще продължат да ни продават процесори за сокет LGA 1150 на цената на тези за LGA 1151, докато не видят заплаха. Затова и не мърдат цените им, но ако те имаха срещу себе си способен играч, процесорният сегмент щеше да прилича на ан този за графични чипове и постоянно да виждаме движение на цените. И пак да е важно какъв момент ще уцелиш. Както е било преди.

Редактирано от antigravity (преглед на промените)

преди 16 минути, antigravity написа:

Да де но нали разбираш, че нещата с цените на нови и втора ръка процесори стоят така, защото някой в intel не спи и мисли нова схема как да те цака. При ефективна конкуренция и постоянен прираст в производителността за ядро, както е нормално да се развиват нещата, ще видиш сериозен спад в стойността на старите чипове, защото ще са доста зад новите. Именно това се получава в сегмента с графичните карти, там нещата като производителност между AMD и NV са горе долу на кантар и всяко "ново" поколение вади по някой флагмански чип, който имплементира нови технологии и по-добра производителност. Ако нацелиш обаче момента, когато се пуска нова архитектура, цената на картата ти е по-вероятно да остане близка, защото за период от около година да речем просто няма да има алтернативи. Пример: който си е купил GTX 970 при излизането преди около година и половина все още може да вземе над 500лв за такава карта, а тя за тоя период си е изработила стойността 10 пъти. Това ми беше мисълта, въпросът е какъв момент ще уцелиш, който следи пазара цели моментите. Докато intel тъпчат почти на едно място от Sandy Bridge насам и ще продължат да ни продават процесори за сокет LGA 1150 на цената на тези за LGA 1151, докато не видят заплаха. Затова и не мърдат цените им, но ако те имаха срещу себе си способен играч, процесорният сегмент щеше да прилича на ан този за графични чипове и постоянно да виждаме движение на цените. И пак да е важно какъв момент ще уцелиш. Както е било преди.

Сериозно ли мога да и взема 500 лева? Е, продавам я тогава :P До pascal ще събера още толкова и... 

Сега по темата. Все пак тук се дават съвети на човек, който може би ще купува тия дни, за което е и пуснал питане по въпроса. Иначе да, всичко зависи кога купуваш нещата и какво купуваш. Аз напоследък купувам само новоизлезли неща. Това е хем рисково, хем ти дава и някакво предимство. наблюдавам цените на видеокартите от доста време, понеже имах интерес да ъпгрейдвам преди години. Та какво ми направи впечатление тогава. Първите дни след излизането на даден продукт, той или е с леко завишена цена или ако е много по-добър от очакваното, с леко занижена.  Така се случи и с GTX750Ti  и с GTX970, както и преди това с GTX660Ti. Отначало цените са ниски за това, което предлагат картите спрямо другите видеокарти на пазара. След известно време цените се вдигат и се нагаждат според пазара. валиден е и другия случай, когато видеокартите са с повишена цена и то заради спекулации на нашия пазар. Само че това беше в миналото, днес просто няма как да стане - да ти продадат нещо на по-висока цена, отколкото ще се продава. Та затова и аз предпочитам веднага да купя нещо ново. То или ще е на по-ниска цена докато не се е ориентирал пазара или ще задържи дълго време цената и актуалността си. Същото е и когато вземам кола. Никога не бих предпочел стар модел, излизащ вече от производство, пред нов, макар и с малко по-различни характеристики. Това ми дава предимнство, че ще карам нещо актуално няколко години и когато се наложи да го продам, то все още ще държи цена, защото новия модел не се е появил. Но в случая с тая тема, няма нужда да се занемарява процесора за сметка на малко по-добра, но и по-скъпа видеокарта. Просто се взема подходящ процесор за бюджета и каквото остане за видеокарта. Една GTX750Ti  е напълно достатъчна в повечето случаи, дори за 1080p. Временно ще се изтърпи. За сметка на това цената е 250 лева. Когато вече не ти харесва бързината и, продаваш я дори и на по-ниска цена и добавяш за някой нов модел, който е много вероятно за същите пари да предлага 30% по-голяма производителност. А ако добавиш още малко, най-вероятно ще вземеш звяр спрямо тая GTX750Ti. Направиш ли обратното - сега да дадеш 500 лева за видео, само след няколко месеца това видео ще е много слабо за парите, които си дал. На тоя етап е така. Не искам да убеждавам никой, че е добре да вземе слаба карта и да чака няколко месеца незнайно какво. Но пък логиката диктува точно това. Навремето като се наложи да сменя GTX460, нямаше подходящата карта на пазара. Тогава HD7950  беше над 600 лева, а даваше едва 50% по-голяма производителност без клок спрямо клокната GTX460. Дори да бях клокнал тая HD7950, пак нямаше да получа 100% увеличение на fps, но пък щях да съм дал безумни пари. Затова и взех най-изгодното за парите си на пазара - GTX750Ti, изчаквайки девета серия на NVIDIA. Не сгреших в преценките си, това бе правилния подход. От дистанцията на времето мога да кажа, че е така. Честно казано, дори аз останах изненадан от това, че 970  и след 18 месеца е една от най-добрите покупки. Само че сега да вземеш 970, рискуваш да дадеш 700-800 лева за продукт, който на есен ще е като сегашната GTX770. Не си заслужава. 

А Zen  я стане нещо, я не с пазара. Дори и да стане, разлика в цените няма да има. Старите процесори са с по 10% по-бавни от новите и това не е причина за рязко падане на цената им. По-скоро ще си държат разликата спрямо по-бързите процесори, но никога няма да станат толкова изгодни, че всички да скочат да купуват. Просто пазара го диктува. Ако на мен сега ми продадат i5 2500K  за 100 лева, дали ще търся Skylake  или Zen? Малко ще се замисля. Но това никога няма да стане. Поне не и тая година. 

преди 31 минути, Кико написа:

Сериозно ли мога да и взема 500 лева? Е, продавам я тогава :P До pascal ще събера още толкова и... 

Разбира се...разгледай къде какво се продава по форумите у нас, в ebay да не ти казвам, че стигат 270-280 евро на търг. Цък. Ма то е логично, какво ще купиш ново за тея пари, като се има предвид, че GTX 970 ще е с остатъчна гаранция. ;)

Сега по темата. Все пак тук се дават съвети на човек, който може би ще купува тия дни, за което е и пуснал питане по въпроса. Иначе да, всичко зависи кога купуваш нещата и какво купуваш. Аз напоследък купувам само новоизлезли неща. Това е хем рисково, хем ти дава и някакво предимство. наблюдавам цените на видеокартите от доста време, понеже имах интерес да ъпгрейдвам преди години. Та какво ми направи впечатление тогава. Първите дни след излизането на даден продукт, той или е с леко завишена цена или ако е много по-добър от очакваното, с леко занижена.  Така се случи и с GTX750Ti  и с GTX970, както и преди това с GTX660Ti. Отначало цените са ниски за това, което предлагат картите спрямо другите видеокарти на пазара. След известно време цените се вдигат и се нагаждат според пазара. валиден е и другия случай, когато видеокартите са с повишена цена и то заради спекулации на нашия пазар. Само че това беше в миналото, днес просто няма как да стане - да ти продадат нещо на по-висока цена, отколкото ще се продава.

Абе спекулациите с цените у нас още се правят, само че се изхитриха и вече си играят само с цените на новоизлезли карти от среден-висок клас нагоре към висок, така дерат само платежоспособните ентусиасти, които така и така са си решили да имат най-новото и често не се интерессуват колко пачки ще потрошат. Иначе да, в днешно време ценовата политика е много активна и прави светкавични реакции, така че цените на картите при пускането на нов продукт, дали е конкурентен или свой, винаги са плаващи, защото колкото и да се правят прогнози не се знае точното отражение върху пазара какво ще е. Видят ли, че нещо е успешно, веднага му вдигат  цената и я закотвят, все пак са компании направени с цел огромна печалба. Така нареченият sweet spot в графичните карти среден-висок клас, където са GTX 970 и GTX 960 например, често излиза едновременно от AMD и NV, така че като видиш кой каква ръка вади на масата и мине около месец да се стабилизрат цените, веднага се купува, така знаеш, че поне за година напред няма да има кардинални промени в сегменти и продуктът ще си е изработил цената. Има го и другият момент, че някои хора казват абе чакай да излезе това чакай да излезе онова, тая игра е безкрайна, който я е играл знае, винаги има нещо, което предстои, така че купуваш и забравяш. Освен ако не си говорим за период от сорта на 1 месец най-много 2. :)

Но в случая с тая тема, няма нужда да се занемарява процесора за сметка на малко по-добра, но и по-скъпа видеокарта. Просто се взема подходящ процесор за бюджета и каквото остане за видеокарта. Една GTX750Ti  е напълно достатъчна в повечето случаи, дори за 1080p. Временно ще се изтърпи. За сметка на това цената е 250 лева. Когато вече не ти харесва бързината и, продаваш я дори и на по-ниска цена и добавяш за някой нов модел, който е много вероятно за същите пари да предлага 30% по-голяма производителност.

Мисълта ми беше, че i3-6100 е разумен избор за тоя бюджет. За Pentium никой не говори. И пак ще се повторя, както в една друга тема. Изхождаш от твоята логика и твцоите принципи, но фактите говорят, че обикновеният потребител като си купи компютър за 1000лв примерно, няма да седи и да мисли на половин година какво да продава и да сменя, това за такива хора е излишно упражнение, повечето пъти просто си ползват цялата система няколко години и после си взимат нова или при възможност ъпгрейдват, след като вече си е отслужила времето.

Направиш ли обратното - сега да дадеш 500 лева за видео, само след няколко месеца това видео ще е много слабо за парите, които си дал. На тоя етап е така. Не искам да убеждавам никой, че е добре да вземе слаба карта и да чака няколко месеца незнайно какво. Но пък логиката диктува точно това. 

Както казах и горе, за тези които са готови да сменят на няколко месеца части, има такъв вариант, за останалите, чакането е безкрайно и винаги го има. На теб може да не ти пречи да продаваш картата си на определен период и да реинвестираш някаква сума в системата си, но хората рядко го правят.

А Zen  я стане нещо, я не с пазара. Дори и да стане, разлика в цените няма да има. Старите процесори са с по 10% по-бавни от новите и това не е причина за рязко падане на цената им. По-скоро ще си държат разликата спрямо по-бързите процесори, но никога няма да станат толкова изгодни, че всички да скочат да купуват. Просто пазара го диктува. Ако на мен сега ми продадат i5 2500K  за 100 лева, дали ще търся Skylake  или Zen? Малко ще се замисля. Но това никога няма да стане. Поне не и тая година. 

Безплатен обяд няма, 2500K за 100лв ще е фата моргана още известно време, плод на последните няколко години в тоя сегмент, вече казахме кой командва парада. Старите процесори са 10% по-бавни именно защото последните няколко поколения с малък прираст вадят нови цени и нови сокети, а потребителите послушно си плащат. Ако имаш сериозен прираст между поколенията и Zen раздвижи пазара погледни на нещата по тоя начин: LGA 1151 ще е "старата" платформа, а LGA 1150 още по-старата. Между двете ще има близка производителност, ти я наречи 10% щом искаш. Логично е, че на 99% всеки, който търси старо ще предпочете LGA1151, ако цените наистина не мърдат, както твърдиш, но тогава на пазара за втора ръка ще има вътрешна конкуренция и повярвай цените на LGA1150 макар и само 10% по-бавни ще са доста под тези на LGA1151 просто защото при еднакви цени всеки ще иска по-новото и старото няма да върви.

Редактирано от antigravity (преглед на промените)

Ами така е. Все пак мисля тук сме длъжни да покажем правилния път, дори той да е правилен само според нас. Който не го интересуват тия неща, няма и да пуска тема за нова конфигурация, а направо ще отиде в магазина и каквото го излъжат. За жалост продавачите в магазините доста често са по-зле като знания и от средностатистическия интересуващ се от проблема човек. Само един пример. Отивам да купувам нов Форд Фиеста и се заигравам една седмица с ценовата листа. Питам това-онова и в един момент питам продавача, дали чрез тоя блутут мога да си слушам музика от телефона. Той ми казва, че няма такава екстра и това било при по-скъпите модели. Добре, ама аз си свързах Нокиата като купих колата и си пуснах музиката. Отивам след седмица за нещо и му викам - да знаеш, има музика през блутута. Ей така приятелски му го казах, че някой друг като мен ако пита, да не го подведе. Та който не се интересува от тия неща, оставя се продавача да го излъже и това е. Който се интересува и иска да задълбае по-навътре, затова и са форумите - пита, пък някой може и да знае. Всеки е минал по някакъв път с хардуера, никой не се е родил научен и не е знаел всичко от първия ден. Така и на мен навремето не ми просветна, че една GTX460  може да бъде спъвана жестоко от уж добър за времето си процесор, излязал на пазара 3 години преди нея. И почват сега питанията, споровете, обидите, че и бановете по едно време, щото им казах, че само един човек ми помогна в HBG  и обясни нещата и че всички техни съвети за още RAM  и тем подобни простотии въпреки 20-те хиляди поста, са глупости. Така ли е? Как може човек с 20 000 поста да ми каже, че проблемът с насечената картина е в малкото RAM памет? Която дори да изглеждаше малко, все пак бе достатъчна за 32 битов Windows. И когато някой почне да казва истината, го правят на 5 стотинки, само защото са с 20000 поста. Нищо че си имат понятие само от модинг и от нищо друго. Все едно да питаш един тунинг майстор на каросерии, как да си нарпавиш колата икономично и как да караш икономично. Може да е голям майстор на тенекиите, ама няма да ти е от никаква помощ за икономиите. 

За продавач-консултантите си прав, те повечето пъти не си вършат работата с желание и няма как да очакваш да те посъветват добре. Аз затова казах и другото мнение, че който не сменя части често и не си бърника по машината, ами само я ползва, гледа на нещата с дата днес, все пак монетата има две страни, така че ги има и двете изписани, което е само плюс. ;) За hwbg няма да влизаме отново в диалог, казах който където се чувства добре да си стои, в последните поне 6-7 години, че и повече никой с понятие от хардуер там не пише в такива теми като цитираната от теб, именно щото тия с по 20к мнения без покритие нареждат като картечници и настава страшен спам. Има хиляди хора, които разбират много повече отколкото само от модинг или електроника, или овърклок, или водни охлаждания, или хардуер изобщо, но ще намериш мненията им в по-сериозните теми, където има истинска дискусия, а не мерене на ... и самоцелно сипане на препоръки.

• Автор

Вмомента нямам време да прочета всичко, прочетох част от мненията. Компютър ще купувам до месец-два, мога да изчакам и повече. Просто искам да поразуча нещата преди да правя грешката да купя на сляпо нещо за такива пари. Ходих на 5-6 места (сервизи) и всички се опитват да ме лъжат, ама много. Аз им казвам ,че виждам, че ме лъжат и те пак продължават да ме лъжат. Парите не бързам да ги дам.
Благодаря ви на всички, че ми помагате с избора!
Ще прочета всичко като имам време.
Edit1:

Успях да прочета мненията. Да, точно за това пускам тема във форум, за да прочета всички мнения и съответно да разбера как стоят нещата. Да, навсякъде лъжат и гледат да ти го набутат целия вътре сух. Да, не се гавря с roujin. Да, вече обмислям някакъв вариант на това да си купя една машина, която да си извърви пътя (2-3 години) и евентуално тогава да сменям. Сегашния ми компютър е на 10 години и все още си джиткам с него. Искам да си купя нещо което да е що-годе стойностно за едни 800-900 лв и да ми върши работа 2-3 години за мултимедия + игри от 2013-2014 и някой евентуално от 2015 на слаба графика.
Мисля нещо такова за сега, но приемам предложения и съвети всякакви:
процесор: I3-6100 3.7GHX/3MB/LGA1151/BOX
някаква дънна платка за към 100 лв плюс, минус която не съм решил още каква, защото нямам инфо у тиквата кое е ок.
рам памет 8 gb ddr4 ( някаква марка, каквато и да е )
XFX TS 430W 80Plus Bronze Power Supply - 93 лв. ( от съветите на roujin ) 
видео карта 750 ti, като гледам,че има няколко вида, чудя се коя да избера и защо.
кутия: Zalman Case ATX Z1 USB3.0 ( от съветите на roujin )
и на последно място някакъв малък(32gb или 64gb) ssd диск за да сложа windows-a на него. 
Може и без ssd.
Споделете мнение когато имате време ако обичате ;)
Edit2:
Така ми се струва ок, драснете ако не е:

ASROCK H110M-DGS LGA1151 
8G DDR4 2133 ADATA 
Zalman Case ATX Z1 USB3.0 
I3-6100 3.7GHX/3MB/LGA1151/BOX 
XFX TS 430W 80Plus Bronze Power Supply P1-430S-XXB9 
ADATA SSD SP600 32G /SATA 6GB 
GB N75TWF2OC-4GI GTX750 TI 4G 

Обща стойност - 887.50 лв. с ДДС

Редактирано от Симеон Христов Маринов (преглед на промените)

Малките SSD ги заебаха производителите та по-добре не се занимавай с такива освен ако не е нещо на старо за без пари.

Един 120ГБ нов модел като SP550 излиза около 85 лв. в зависимост от курса на долара. Двойно по-малък би ти спестил 10 лв.

преди 18 часа, Симеон Христов Маринов написа:

...и на последно място някакъв малък(32gb или 64gb) ssd диск за да сложа windows-a на него.

Все си мисля, че SSD под 120 GB не е добър избор. Освен Windows-а ще се инсталират и програми, а пък защо не и някои по-малки игри, примерно такива, които се играят (почти) всеки ден. Аз съм само с харддиск и все пак съм инсталирал 2-3 игри при Windows-а просто, за да съм сигурен, че ще се намират в началото на харда с цел максимално бързо да се стартират.

Редактирано от саби (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.