Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Изгорял стъклен бушон. С какъв да го заменя ?

Featured Replies

преди 16 минути, дръндю написа:

дотук добре

ами ако причината да дефектира  греца, се окаже,че е пробил филтриращия кондензатор ...ъ-ъ-ъ... тогава какво правим?

Не се ли смени, то впоследствие ще се получи именно това, което съм написал. При него напрежението е около 320-350 волта, което ще го накара да се пръсне на парчета или най малкото да отлети корпуса на кондензатора!

Не е той, защото много добре се вижда че е напълно здрав. В такива устройства дефектирането на електролитният кондензатор води до по големи последствия от това. Последният, макар и проектиран за това, става на разпалки, станиол и електролит по цялата платка в кутийката. Най малкото, което ще се забележи, при него е подуването му от горната страна, което е указание за бързата му подмяна с нов.

А какво правим ако е той? Просто го подменяме с нов, който е със същият капацитет и най важното със същото или ПО ГОЛЯМО работно напрежение. Един такъв електролит по българските магазини струва максимум до около 5 лева. Най често са от 2-до 3 лева. Зависи кой ти го продава и как оценява фирмата, която го е произвела.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 2 минути, дръндю написа:

на машина с цифрово управление се беше случило точно такова нещо ...ъ-ъ-ъ... на кондензатора изобщо не му личеше, че е дал на късо

Това го приемам като аргумент, но ще го приема като доказателство, ако ми  връчиш в ръцете лично споменатия кондензатор. Иначе, няма да ти повярвам!

преди 5 минути, дръндю написа:

хм, не те карам да ми вярваш ...ъ-ъ-ъ... въпросът е че аз го знам и винаги проверявам кондензатора

"проверката е висша форма на доверие"

В технически раздели, когато коментираме и обсъждаме важни теми, много е неприятно да ползваш това ...ъ-ъ-ъ. Никой няма да те приеме на сериозно. Не се правете на лапетии! Там, в другият подфорум ако искаш пиши и на албански. Той е за забавления.

Нека ви кажа какво виждам на снимката за да обоснова предположението си:

Късото съединение е станало поради недопустимо малкото разстояние между долната писта на мрежовото напрежение и площадката на диода - според мен е доста по-малко от милиметър. При това положение дори и малко конденз е достатъчен за искра. Оттам се затваря веригата през предпазителя и всичко останало е здраво. Ако беше окъсил греца, транзисторът или някой друг елемент вероятно нямаше да има никакви следи по платката или те щяха да са от страна елементи при съответният изгорял.

Поздрави и не се впрягайте!

IMG_201603011111.jpg

преди 5 минути, oavramov написа:

Нека ви кажа какво виждам на снимката за да обоснова предположението си:

Късото съединение е станало поради недопустимо малкото разстояние между долната писта на мрежовото напрежение и площадката на диода - според мен е доста по-малко от милиметър. При това положение дори и малко конденз е достатъчен за искра. Оттам се затваря веригата през предпазителя и всичко останало е здраво. Ако беше окъсил греца, транзисторът или някой друг елемент вероятно нямаше да има никакви следи по платката или те щяха да са от страна елементи при съответният изгорял.

Поздрави и не се впрягайте!

IMG_201603011111.jpg

Аз не искам да оставате с лоши впечатления! Не се впрягам аз! Ето какво сте написал:  " Късото съединение е станало поради недопустимо малкото разстояние между долната писта на мрежовото напрежение и площадката на диода - според мен е доста по-малко от милиметър. 

Ако беше така, младежът, който ползва устройството  от много време, е щяло много отдавна да направи същата поразия. Ще се съглася, ако той наистина посочи, че го е намокрил или нещо от този сорт, но това няма как да стане, понеже платката се намира в защитена пласмасова кутийка. От тук нататък, не е необходимо да разсъждаваме по вашето предложение.

преди 26 минути, дръндю написа:

на кондензатора изобщо не му личеше, че е дал на късо

И на мен се е случвало. Кондензаторът тихо и кротко потекъл от изводите, напоил платката между тях с електролит през който малко по малко токът си направил една черна пътечка. Отникъде не си личеше какво се е случило до махането на кондензатора.

преди 5 минути, * СТЕФАН * написа:

От тук нататък, не е необходимо да разсъждаваме по вашето предложение.

Аз никого не карам да разсъждава. Това не е за всеки. И не разбрах кои сте Вие.

И не съм писал никъде че го е мокрил - написах "конденз"

преди 8 минути, дръндю написа:

според мен oavramov

много правилно разсъждава

ако е бил внесен от студено на топло, ще гръмне и още как

Питащият посочил ли е че се е върнал от северния полюс и веднага го е включил в мрежата? Давайте да видим какво ще излезе накрая. Съгласни ли сте? Ако разбира се питащият успее да го ремонтира или някой друг да го направи.

преди 9 часа, ExaFlop написа:

Е, мо'еше още малко да се драсне по въпроса....:ph34r:

Като гледам изписаното - 3/4 си е офгопик.

Въпроса беше - "Изгорял стъклен бушон. С какъв да го заменя ?"
Най-точния и кратък отговор е - "Със здрав, със същите параметри." Ще ви трябват и антифони.

• Автор

ЗдравейТИ :)

Честит празник първо!

Така...

На "скала" 20 микро уредът показва 11.00 микро за филтриращия.

Два от диодите в греца са "чао". Ще взема същите и ще сменя.

Останалите диоди преди транзистора са здрави.

Някои от резисторите са мъртви. Има два близо до долната част на филтриращия. с какви да заменя? До големия кондензатор има малък син. До него има един резистор. И него трябва да сменя.

синьото кондензаторче свалено го меря на обхват 20нано и показва 4.18. Маркировката му е 103 И под него пише 1KV.

На транзистора с охлаждащия радиатор транзисторът е на ST, 3935 и има 0.567 килоома между второ и трето краче. Двойката транзистори и те са мъртви.

Очаквам отговорите ви :)

Виж тук дали ще откриеш съответствие:

Ако все пак решиш да го ремонтираш смени всички електролити, провери оптрона, а като дойде ред за включване през крушка 40W последователно.

Schemat SPP34-12_5 - 2000.pdf

YH-3018-3.GIF

В крайна сметка елементите, които ще купите и ще замените излизат 3 пъти по-скъпо от самият адаптер да отиде и да се закупи. Не виждам смисъл от цялата тази работа. А ако въпреки всичко сменено адаптера гръмне пак, тогава какво правим???

Друг е въпроса ако искаш да се занимаваш с електроника и да се учиш, но тогава трябва да започнеш от самото начало.

преди 10 часа, Емил Костов написа:

В крайна сметка елементите, които ще купите и ще замените излизат 3 пъти по-скъпо от самият адаптер да отиде и да се закупи. Не виждам смисъл от цялата тази работа. А ако въпреки всичко сменено адаптера гръмне пак, тогава какво правим???

Друг е въпроса ако искаш да се занимаваш с електроника и да се учиш, но тогава трябва да започнеш от самото начало.

Аз още преди няколко поста му споменах, че не си струва.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.