Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос относно 3 дънни платки

Featured Replies

Здравейте!

Планирам да си сглобя настолен компютър и се спрях на тези дънни платки: https://www.jarcomputers.com/p/MBIASUSZ170PROGAMING/Asus-Z170-PRO-GAMING-MBIASUSZ170PROGAMING.html?ref=c_70

https://www.jarcomputers.com/p/MBIGIGABYTEGAZ170XGAMING3/Gigabyte-GA-Z170X-Gaming-3-rev-10-MBIGIGABYTEGAZ170XGAMING3.html?ref=c_70

https://www.jarcomputers.com/p/MBIMSIZ170AGAMINGPRO/MSI-Z170A-GAMING-PRO-MBIMSIZ170AGAMINGPRO.html?ref=c_70

Въпросът ми е коя от трите е най-добра или коя с какво е по-добра от другите? Който е по-запознат да каже ще съм много благодарен! :)

Gigabyte има 2 Sata Express порта, докато Asus има само един. Добре ако поставяш външна видеокарта да я съобразиш с марката на дънната платка, да са една и съща марка. Но когато купуваш, гледай да са с по-нова версия на биоса, той е изписан на етикет, залепен върху чипа, тъй като подновяването е рискована операция, трябва да разполагаш и с UPS, но повечето модели имат защита за възстановяване на биоса.

Току що, peppone1 написа:

Gigabyte има 2 Sata Express порта, докато Asus има само един. Добре ако поставяш външна видеокарта да я съобразиш с марката на дънната платка, да са една и съща марка. Но когато купуваш, гледай да са с по-нова версия на биоса, той е изписан на етикет, залепен върху чипа, тъй като подновяването е рискована операция, трябва да разполагаш и с UPS, но повечето модели имат защита за възстановяване на биоса.

Това с марката на дъното и видеокартата е глупост.
Колкото до BIOS. В момента новите дъна разполагат с толкова много функции за ъпдейт и recovery на BIOS, че флашването му е детска игра. ;)

Не е глупост, някои видеокарти на Gigabyte се конфронтират с вградената видеокарта ако са на дънна платка ASRock и нищо не може да се направи, дори и да се премахнат драйверите. Също така биоса на видеокартата на Gigabyte може да се поднови само през дънна платка също на Gigabyte, но може и от друга марка. Но конфликт между драйверите доста често се наблюдава.

А за биоса, той нека все пак си купи новата серия, а пък стария да си го подновява някой друг. Все пак не е дъно за 50-60лв. и да му пробутат най-стария и дръглив биос, който и след подновяването при мен не работеше коректно. Също така е добре да се съобрази и с версията на хардуеъра.

Цитат

Не е глупост, някои видеокарти на Gigabyte се конфронтират с вградената видеокарта ако са на дънна платка ASRock и нищо не може да се направи, дори и да се премахнат драйверите. Също така биоса на видеокартата на Gigabyte може да се поднови само през дънна платка също на Gigabyte, но може и от друга марка. Но конфликт между драйверите доста често се наблюдава.

Звучи малко тъпо, защо да не могат да се махнат драйверите? В Safe Mode дали няма да се махнат, как мислиш? Не разбрах какво искаш да ми кажеш. Че драйверите на Asrock на дъното правят конфликт с тези на Gigabyte на външните видеокарти?

Цитат

А за биоса, той нека все пак си купи новата серия, а пък стария да си го подновява някой друг. Все пак не е дъно за 50-60лв. и да му пробутат най-стария и дръглив биос, който и след подновяването при мен не работеше коректно. Също така е добре да се съобрази и с версията на хардуеъра.

Точно, че не е дъно за 50-60 лева, ъпдейтването на биоса става по доста прост начин. Дори на моя стар Asus p5vd2-mx ъпдейтването на биоса е все едно инсталираш най-обикновен софтуер, какво остава за по-новите дъна. Но да, все пак може да си спести и тази цялата гимнастика.

• Автор

А как да разбера каква е версията на BIOS-a като ги гледам така в сайта и да проверя дали е най-новата версия? Пък и нали в сайта на производителя качват новите версии така че лесно може да се обнови предполагам? А и какво толкова значение има дали BIOS-a е най-новата версия или не е?

Е сам не можеш ли да си я обновиш? Ако те притеснява ще разпознае ли процесора виж коя версия иска на страницата на производителя.

Но в твоя случай проблем с разпознаването няма да има та обновяването е желателно заради оправени бъгове и разширени възможности.

пс. Примерно в дясно ти пише  промените - http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=5497#bios

Между другото не знам защо си се насочил към скъпи марки при това с поддръжка на СЛИ за което също си плащаш?

https://www.jarcomputers.com/p/MBIASROCKZ170EXTREME4/ASRock-Z170-Extreme4-MBIASROCKZ170EXTREME4.html?ref=c_70

Ето ти същото дъно със СЛИ и Realtek ALC1150. Това са двете неща които дигат цената останалото е дизайна и картинките та разлика няма.

Ако не се държи на тия неща (специално поддръжката на СЛИ малко хора ги вълнува) та въпроса е плащат ли ти се толкова пари за разликата в аудиото - 

https://www.jarcomputers.com/p/MBIASROCKZ170PRO4/ASRock-Z170-Pro4-MBIASROCKZ170PRO4.html?ref=c_70

Колкото до поддръжката Асрок винаги са били №1 та не само от към хардуер няма от какво да се оплачеш.

Ако говорим за фази има и по-добри от споменатите модели които трябва да са еднакви.
При Асрок се нареждат така (при междините варианти има разлика в екстрите) - 
https://www.jarcomputers.com/p/MBIASROCKFATAL1TYZ170GAMINGK6/ASRock-Fatal1ty-Z170-Gaming-K6-MBIASROCKFATAL1TYZ170GAMINGK6.html?ref=c_70
https://www.jarcomputers.com/p/MBIASROCKZ170OCFORMULA/ASRock-Z170-OC-Formula-MBIASROCKZ170OCFORMULA.html?ref=c_70

Редактирано от Roujin Z (преглед на промените)

Какво му мислиш, вземай Asus, макар реално да се дават малко повече пари. Аз на GB  повече няма да се върна. MSI  имат проблеми при игрите. И никой не знае защо - дават по-малко кадри по някаква причина. Дори да са го оправили това с някой нов BIOS, бегай по-далече. А на тоя GB  не помага дори и двойния BIOS. За последно ми се скапа такова дъно преди 7-8 месеца и въпреки че бе в гаранция, не ми я признаха. Те причините баха малко по-различни, но както и да е. два пъти го давах да го оправят. Първия път ми го върнаха като казаха, че било тръгнало, втория път ми го върнаха, ама гаранция не признаха. И затова дадох червен картон на GB, Нищо че 10 години бях с такива дъна за различни платформи.  Така и не видях добър софтуер от GB, който да обслужва това дъно. При Asus  не е така. Софтуерът е изпипан и няма нищо общо с Easy Tune  на GB. А Asrock  какво да коментирам - повечето хора се оплакват от подобни дъна и това е нормално. Евтиното излиза скъпо в един момент. 

Иначе точно тоя модел на Asus,  за който питаш, е в моята щайга, както виждаш и от подписа ми. Не е нещо особено дъното, но си има всичко необходимо. Като недостатък бих изтъкнал само 6-те SATA  порта, които стават 5, ако поставиш SSD  с M.2  интерфейс като мен. А това е доста малко за някои хора, включително за мен. Дъното е гъзарско, дори свети, хаха. BIOS  го усъвършенстваха поне 10 пъти и сега всичко е наред, включително и с FCLK. А това е важно за видеокартата. Но най ми харесва в това дъно софтуера, с който се управлява всичко, за което се сетиш. И работи, не е като при GB, дето даже и графичния интерфейс не бе наред. Всъщност, управлението на вентилаторите е най-големия коз на Asus  и софтуера Dual Intelligent Processors 5. Отдъхнах си най-сетне от шума, като едновременно с това нищо не е оставено на случайността. Като цяло добро дъно вече с последния BIOS, макар че според мен цената е завишена. някой би казал заради името, аз бих го попитал, защо Мерцедес е два пъти по-скъп от Форд. 

Редактирано от Кико (преглед на промените)

преди 12 часа, Stoyannnov написа:

Звучи малко тъпо, защо да не могат да се махнат драйверите? В Safe Mode дали няма да се махнат, как мислиш? Не разбрах какво искаш да ми кажеш. Че драйверите на Asrock на дъното правят конфликт с тези на Gigabyte на външните видеокарти?

Точно, че не е дъно за 50-60 лева, ъпдейтването на биоса става по доста прост начин. Дори на моя стар Asus p5vd2-mx ъпдейтването на биоса е все едно инсталираш най-обикновен софтуер, какво остава за по-новите дъна. Но да, все пак може да си спести и тази цялата гимнастика.

Сейф мод е ограничен режим на работа и не могат да се премахват повечето програми и драйвери. Той се пуска колкотода си съхраниш важните документи. А и на кой му трябва видеокарта без драйвери,те и от един магазин така ме посъветваха, понеже видеокартата нямаше диск и можела да работи и без драйвери.

Аз на новата ми видеокарта така и не успях да подновя биоса, било то от едноименното дъно Gigabyte и друго на ASRock, било то и с 2 софтуеъра за ъпдейтване и си останах със стария биос.

А как автора разбере с коя версия e биоса, както казах тя е обозначена върху самия чип или по серийния номер на дъното доколкото може или посто може да попита в магазина, кога е било последното им зареждане. Но това не е проблем за разлика от хардуеъра, който не може да се обновява, а аз така за малко щях да си взема остаряла мрежова карта, но после от склада извадиха последното зареждане с с най-новата версия на хардуеъра, която даже работи и на WIndows 8.1.

Цитат

А и на кой му трябва видеокарта без драйвери,те и от един магазин така ме посъветваха, понеже видеокартата нямаше диск и можела да работи и без драйвери.

Какъв е проблема, че не може да си инсталира драйвери? Нали не можеше да ги махне? Не те разбирам нещо.

Цитат

Сейф мод е ограничен режим на работа и не могат да се премахват повечето програми и драйвери.

Не е вярно.

За последно ще отговарям по страничните въпроси, но автора може да има излишна видеокарта,която да си я сложи на новото дъно. Драйверите се инсталират автоматично при поставянето на картата и компютъра после не може да зареди. После след премахване  драйверите на вътрешната, той се оправя донякъде, но нали е добре да можеш да ползваш и двете видеокарти едновременно с коректно инсталирани драйвери? Другата видеокарта ATI Radeon беше бъгава и за нея никъде нямаше драйвери, понеже беше много стара. Третата също беше на Gigabyte, но модерна, също поставена на модерно ASRock дъно и работеше добре, но пък вградената от време на време премигваше, защото драйвера нещо се е повредил и накрая замръзва картината и компютъра блокирва. Когато превключа монитора на външната след зареждане на Уиндоуса всеки път излиза съобщение, което трябва да ресетвам. Това е за несъвместимоста между ASRock, Giabyte и ATI.

Може би това е пропуска на ASRock че произвеждат само дънни платки.

В сейф мод не могат да се премахнат големите програми, товарещи компютъра, като Avast например и тогава се налага преинсталация.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

По-твоята логика дъното трябва да е на Nvidia или AMD та не разбрах как точно си го представяш?

Или пък имаш предвид че карти с лого на XFX, Zotac, Palit, Gainward, Inno3D, Evga, Club3D, Sapphire, VTX3D, KFA2, PowerColor и т.н.

няма да работят или ще има някакъв неясен проблем ако дъната платка не е с тяхното лого?

пс. Драйвери няма как да се инсталират автоматично без твое съгласие освен ако си много сещаш се.

Като инсталираш Windows се изключва кабела ако е авто. ако IP адреса се задава ръчно и да е включен няма опасност.

След като приключи инсталацията се изключват автоматичните ъпдейти и се вкарва адреса или вкл. кабела.

След което се тегли драйвера които искаш от оф. страница в случай че е нов хард с първа инсталация 

иначе повечето хора си пазят на Д-то необходимия софтуер за такива случай.

А и принципно като изключим последното недоразумение 10 ти избираш всеки отделен ъпдейт дали да бъде инсталиран.

Неразпознати карти от дъното няма връзка с драйверите им а с биоса на дъното и тоя проблем го има дори при Skylake.

Например прехваления Азис дето го коментира Кико имаше проблем с разпознаването на някой модели Nvidia от 6 или 7-ма серия вече не помня.

Точно за това се вадят нови версии на биоса а между временно потърпевшите го духат. 

Често срещан проблем е и разпознаването на HD6450 на антични дънни платки ако са със първите биоси дори и двете да са Асус или GB.

Редактирано от Roujin Z (преглед на промените)

Последна корекция. Драйверите се инсталират автоматично, още преди компютъра да зареди, тъй като те са интегрирани в ОС и не е нужно да си свързан към интернет. После дори и след свалянето на видеокартата, компютъра не може да зареди. Често от поддръжката на ASRock занемаряват драйверите и последните версии трябва да ги търсиш от чип-вендора или да ги подновиш чрез ъпдейтите. Така аз успешно намерих драйвери за Windows 7 на дънна платка, която в поддръжката имаше само за Vista и след като отправих тази забережка в техният форум, сякаш не ме чуха, както и за дефектния биос.

Така че ASRock не са доказана марка, по слухове може да се твърди че най-точни са Intel, а и повечето чипове са на на този производител. Останалите марки събират от тук-от там и сглобяват.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.