Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Уред за измерване на консумираната ел. енергия

Featured Replies

преди 1 час, Филипов написа:

Само илюстративно:

http://www.schneider-electric.com/en/product-image/204630-me

Не се сетих за тези - хубаво предложение!

преди 6 часа, Филипов написа:

Най-много ако някой се заяде може да мине на периодична проверка.

Без да чакаш някой да се заяде, трябва да си го занесеш на проверка.

• Автор
преди 12 часа, Кумчо вълчооо написа:

Много се разводни темата! Замислили са нещо хората и нека си го изпълнят, а вие - не ,та не!

Уредчетата са евтини, лесни за използване, но не са особенно точни! За контролни цели стават! С малки доработки (желателно да се направят от квалифициран техник) се приспособяват за всичко! Виждал съм използването на подобни уреди с цел за, която споменава автора на темата

Както казах не ни трябва точност като на стандартен електромер. Когато се види, че в едната стая нощната консумация е била с киловати в повече отколкото в друга стая ще знаем кой какво прави.

преди 10 часа, Филипов написа:

Тези психясалите не ги знам доколко са деспособни и дали са под запрещение. Законови вариации могат ли да плащат и да обжалват.

Имаме и под запрещение. Но целта не е да измерим в коя стая колко ел.енергия се потребява и на тази база да се заплаща от живущите. Целта е да знаем в коя стая прекаляват, за да вземем съответните мерки.

Показанията на тези уреди няма да се използват за заплащане на изразходваната електроенергия.

Ситуацията със сградата е следната - стара сграда, на която е направен ремонт. Всички стени са с гипсокартон и не се знае от къде минават кабелите. Има уреди за тази работа, ама след това ще трябва и гипсокартона да се реже, а това няма да ни го позволят. Целия ремонт е така направен, че вече 6-та година има проблеми от всякакво естество. Ел. инсталацията е толкова кадърно направена, че предпазителите постоянно изключват при по-голямо натоварване(фурна, два котлона, няколко радиатора). Същия проблем го имаше и със съседната сграда, която бе обновена преди 1 година - пак неправилно изчислена ел.инсталация.

От друга страна електромер над вратата на всяка стая(или някъде другаде) веднага ще доведе до проблеми при проверки, които се правят от съответните институции(БХК също са ни идвали на свиждане).

Въпросните уреди са удобни с това, че могат да се слагат и махат по всяко време, сравнително малки са като размери, не се налага да се правят промени по ел.инсталацията.

Уредите няма да се манипулират от живеещите в стаите. Написах вече, че не мога да обсъждам психичното им състояние, та затова не мога да ви обясня защо уредите ще си работят непрекъснато и никой няма да включва щепсела директно в контакта, заобикаляйки уреда.

Затова попитах дали, според запознатите с материята, са добро средство за задачата, която ще им възложим. Евентуално да ми препоръчате уред, на реномиран производител(ако има такива).

преди 10 часа, A.com написа:

Затова попитах дали, според запознатите с материята, са добро средство за задачата, която ще им възложим. Евентуално да ми препоръчате уред, на реномиран производител(ако има такива).

Подходящи са за целта! Както казах по - горе масово съм виждал такива монтирани за контролни измервания! Няма реномирани фирми, а и всичко е произведено в Китай! Не са официален уред за измерване и не са особенно точни! Избирате нещо от това което сте показал в линковете и купувате! Ако ще се заигравате с темата "маркова стока", то пръксането на допълнителни пари си е ваш проблем!

преди 7 часа, Кумчо вълчооо написа:

Ако ще се заигравате с темата "маркова стока", то пръксането на допълнителни пари си е ваш проблем!

Пръскането на пари - особенно служебни, никога не е проблем. Проблема е после - в оправдаването на разходите.

Ще ти дам една идея, а ти ще прецениш доколко е осъществима. Купуваш два от посочените уреда. Свързваш към тях радиатор от  2 и 3 kW. Пускаш ги да работят в помещение /една или две стаи/ 24 часа. Засичаш потреблението. Така например 10 дни в месеца. Сумираш показанията и намираш средната стойност за една стая. Задавате я, като лимит и при превишаване сумата се дели солидарно. Така процедират в студентско общежитие. Извадка от наредбата:

ТАКСИ ЗА НАЕМИ, УСЛУГИ И КОНСУМАТИВИ

- консумация на 3 куб.м. студена вода, 2 куб.м. топла вода и 60 квч. електроенергия /при превишаване на това потребление живущите доплащат солидарно разходите/.

преди 26 минути, andreygg написа:

Ще ти дам една идея, а ти ще прецениш доколко е осъществима. Купуваш два от посочените уреда. Свързваш към тях радиатор от  2 и 3 kW. Пускаш ги да работят в помещение /една или две стаи/ 24 часа. Засичаш потреблението. Така например 10 дни в месеца. Сумираш показанията и намираш средната стойност за една стая. Задавате я, като лимит и при превишаване сумата се дели солидарно. Така процедират в студентско общежитие. Извадка от наредбата:

ТАКСИ ЗА НАЕМИ, УСЛУГИ И КОНСУМАТИВИ

- консумация на 3 куб.м. студена вода, 2 куб.м. топла вода и 60 квч. електроенергия /при превишаване на това потребление живущите доплащат солидарно разходите/.

Нали задачата е, да се определи, дали някой превишава лимита ?

Инсталацията е направена добре след като изключват предпазителите. Дори прекалено добре, след като издържа на толкова консуматори. По никакъв проект не е заложено отопление с ток и съответна мощност. Нито фурни и готварски печки. Има нормативи.

Няма институция, която да проверява вътрешни контролни електромери. Направи справка със законите.  И не знам какво и треперите на онази частна чекиджийкса фондацийка и какво отношение има към електроснабдяването, но определено няма права да проверява каквото и да е. Да, може да сезира държавен орган  да направи проверка и след това да лае на база на техния доклад, но нищо повече. Колкото моята фирма може да ви прави проверка, толкова и те. И аз, и те сме фирми по търговския закон с еднакви права. Никой държавен орган не си е делегирал правомощията на тях.

Като е за ваше успокоение, вземете си 2 евтини джаджи и сложете за по няколко дни във всяка стая да видите. Но и така може да се ориентирате по изключващите предпазители на някои кръгове.

преди 5 минути, Филипов написа:

Като е за ваше успокоение, вземете си 2 евтини джаджи и сложете за по няколко дни във всяка стая да видите. Но и така може да се ориентирате по изключващите предпазители на някои кръгове.

Което пък изобщо не е изяснено - какви кръгове и къде има.

По-сериозна оферта (проект) може да се направи след оглед на място.

След като е правен ремонт, вероятно по обществена поръчка ИМА проект и е изпълнено и прието по него. Просто някой трябва да си извади палците от аналното отверстие и да отвори папките. Всичко си пише, повярвай ми. Включително на колко и какви кръгове е разделено, схема на инсталацията  и кой предпазител за какво е. Нищо не пречи да си монтирате контролни електромери до предпазителите в таблото. Не е необходимо във форума да гадаем каквото и да е.

преди 2 часа, Филипов написа:

След като е правен ремонт, вероятно по обществена поръчка ИМА проект и е изпълнено и прието по него. Просто някой трябва да си извади палците от аналното отверстие и да отвори папките. Всичко си пише, повярвай ми. Включително на колко и какви кръгове е разделено, схема на инсталацията  и кой предпазител за какво е. Нищо не пречи да си монтирате контролни електромери до предпазителите в таблото. Не е необходимо във форума да гадаем каквото и да е.

Е да де - аз не казвам, че НЯМА. Колкото до това - какво е предвидено и какво е отчетено/прието, че е направено - за това се прави екзекутивна документация. С подпис на проектанта или упражняващия авторски надзор. Но - конкретно за ел.частта - какво наистина е направено, понящога е божа работа.

Но, както и да е - ние тук не знаем нищичко по въпроса. Затова не мога да дам категорично становище. Законово обаче - имам право на такова. 

• Автор
преди 15 часа, Кумчо вълчооо написа:

Подходящи са за целта! Както казах по - горе масово съм виждал такива монтирани за контролни измервания! Няма реномирани фирми, а и всичко е произведено в Китай! Не са официален уред за измерване и не са особенно точни! Избирате нещо от това което сте показал в линковете и купувате! Ако ще се заигравате с темата "маркова стока", то пръксането на допълнителни пари си е ваш проблем!

Днес видях два подобни уреда в Кафланд. Единия ще ни свърши работа, защото можем да му включим 3кW радиатор. Ще го местим от стая в стая.

преди 8 часа, jhoro написа:

Пръскането на пари - особенно служебни, никога не е проблем. Проблема е после - в оправдаването на разходите.

Парите няма да са служебни. Ще са лични - от персонала. Преди време бях пуснал една тема за компютри втора употреба. Тогава се намери дарител, ама и сумата беше около 300 лв. Сега решихме да се бръкнем по 5 лв.

преди 6 часа, andreygg написа:

Задавате я, като лимит и при превишаване сумата се дели солидарно. Така процедират в студентско общежитие. Извадка от наредбата:

Ние няма да разпределяме сумата за изразходваната ел.енергия солидарно. Тя така си се разпределя по закон. Цялата ел.енергия се заплаща от общината. Ползващите услугата заплащат месечна такса в размер на 50% от пенсията си. Обаче, като дойде сметка за ток от 1500+ лв за един месец и познайте кой е виновен. А като поискаме да се направят някой оптимизации ни гледат на криво и отговора е - ням пари.

преди 5 часа, Филипов написа:

Няма институция, която да проверява вътрешни контролни електромери. Направи справка със законите.  И не знам какво и треперите на онази частна чекиджийкса фондацийка и какво отношение има към електроснабдяването, но определено няма права да проверява каквото и да е.

На мен лично ми е през .... за комитета. Като дойдоха управителя смени 5 пъти цвета на лицето. Не знам защо така се уплаши. А вътрешни контролни електромери не можем да сложим, защото не ни разрешават работодателите(разбирай общината).

преди 5 часа, Филипов написа:

Инсталацията е направена добре след като изключват предпазителите. Дори прекалено добре, след като издържа на толкова консуматори. По никакъв проект не е заложено отопление с ток и съответна мощност. Нито фурни и готварски печки. Има нормативи.

Инсталацията не знам кой я е правил. Документите не са при нас. Целия ремонт е толкова качествен, че...няма да разказвам с подробности. Още от самото начало се е знаело, че всяка стая ще се отоплява с по 1 радиатор(стаите са 5). Дневната ще се отоплява с 2 радиатора, защото е голяма. Стаята на персонала ще се отоплява с 2 радиатора защото е голяма. Ще се готви на ел. печка. Докато се готви е много вероятно да работят едновременно фурната и поне 1 котлон. Сметнете какво ще е потреблението, когато всичко това е включено. А зимата се налага да е включено, защото температурите са минусови. С голям зор се сдобихме с печка на дърва, та поне от към готвене и отопляване на кухнята и дневната проблема е решен, но само през зимата. 

Инсталацията не знам кой я е правил. Документите не са при нас. Целия ремонт е толкова качествен, че...няма да разказвам с подробности. Още от самото начало се е знаело, че всяка стая ще се отоплява с по 1 радиатор(стаите са 5). Дневната ще се отоплява с 2 радиатора, защото е голяма. Стаята на персонала ще се отоплява с 2 радиатора защото е голяма. Ще се готви на ел. печка. Докато се готви е много вероятно да работят едновременно фурната и поне 1 котлон. Сметнете какво ще е потреблението, когато всичко това е включено. А зимата се налага да е включено, защото температурите са минусови. С голям зор се сдобихме с печка на дърва, та поне от към готвене и отопляване на кухнята и дневната проблема е решен, но само през зимата. 

Мога да кажа само - Убава ра'ота, ама Българска.

Какво се е знаело, пък какво се е заложило в проекта (заради финансирането), а пък какво реално е направено - това са съвсем различни неща.

Питали едно куче, защо са му топките отзад. А то отговорило:

- Кое ли мии наред, че и те да са отпред?

• Автор
преди 6 часа, jhoro написа:

Мога да кажа само - Убава ра'ота, ама Българска.

Какво се е знаело, пък какво се е заложило в проекта (заради финансирането), а пък какво реално е направено - това са съвсем различни неща.

Питали едно куче, защо са му топките отзад. А то отговорило:

- Кое ли мии наред, че и те да са отпред?

Стойността на проекта е била около 170 000+ лв. Външната врата е широка и висока(алуминиева дограма). Като я забравиш отворена и като духне вятър и вратата отлита и чупи пантите. Сменяхме ги 10-тина пъти, имаше периоди, в които не можеше да се заключи, защото пантите не издържат тежестта на вратата и тя се измества надолу(резето на бравата не влиза където трябва). Дойдоха един ден едни момчета, който слагали дограмата. Питам ги защо не са сложили механизъм на вратата, та да не стават сакатлъци. Отговориха ми, че не са им разрешили, защото механизмите били скъпи, въпреки че са предупредили, че ще има проблеми с вратата. Питах колко струва един механизъм. Отговорът - около 60 лв. При 170 000 лв бюджет, да се скъпиш за 60 лв. Е, ние си купихме механизъм и си го монтирахме. Такива ми ти работи.

Има евтини електромери на DIN шина до 40А. Ще свършат работа.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.