Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Убунту 16.04 проблеми

Featured Replies

Мисля, е разумно, да се прехвърлят проблемите с последната версия на Убунту на отделно място.

Та значи, някой има ли проблем със стартирането на "Езикова поддръжка". Интересува ме как е на "нормална система" - крашва ли, само ли си прави всичко "от въздуха". Понеже на "орязана/непълна" система иска да се стартира като администратор и тогава работи.

Аз съм с Убунту 16.04 инсталирано на десктоп.Работи безупречно всичко и  Езикова поддръжка.

Избрано_001.jpg

Избрано_003.jpg

За последно е тествах в Lubuntu 16.04 и работеше. От езиковата поддръжка (language-selector-gnome) нямаш нужда. Тя инсталира пакетите language-pack-bg и language-pack-gnome-bg, които можеш да си инсталираш и сам.

Засега, проблемите, които съм установил са невъзможност на network-мanager-gnome 1.1XX да се свърже с pppoe към мрежата и неработещ mplayer-gui, който не може да стартира заради неподходяща тема по подразбиране. И двата проблема съм ги решил. Връзката към мрежата съм я създал с pppoeconf, а на мплаъер съм си сглобил алтернативно gui приложение, което съм публикувал тук. Достатъчно е да се копира defaut темата от моето и да се сложи на вече инсталирания mplayer-gui за да стартира.

Иначе съм много доволен. Системата работи перфектно.

П.П.: В инсталационния образ на Lubuntu не е включен драйвъра за интелски видеокарти и е добре да се провери наличието на xserver-xorg-video-intel след инсталацията на системата.

преди 1 час, бат'начо написа:

Понеже на "орязана/непълна" система иска да се стартира като администратор и тогава работи.

За самото стартиране не е задължително да имаш администраторски права, но за инсталирането на езиковите пакети - няма начин. Все пак, инсталацията на пакети се води системно действие.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

• Автор

Не ми се търси в момента .

Spoiler

malin@ubuntu:~$ gnome-language-selector
Traceback (most recent call last):
  File "/usr/bin/gnome-language-selector", line 22, in on_activate
    options=options)
  File "/usr/lib/python3/dist-packages/LanguageSelector/gtk/GtkLanguageSelector.py", line 202, in __init__
    self.check_input_methods()
  File "/usr/lib/python3/dist-packages/LanguageSelector/gtk/GtkLanguageSelector.py", line 57, in wrapper
    res = f(*args, **kwargs)
  File "/usr/lib/python3/dist-packages/LanguageSelector/gtk/GtkLanguageSelector.py", line 453, in check_input_methods
    currentIM = self.ImConfig.getCurrentInputMethod()
  File "/usr/lib/python3/dist-packages/LanguageSelector/ImConfig.py", line 39, in getCurrentInputMethod
    if desktop.split(':')[-1] in ['Unity', 'MATE', 'GNOME'] \
AttributeError: 'NoneType' object has no attribute 'split'
malin@ubuntu:~$

:D И по неизвестна за мен причина конкито иска една единица по-голям шрифт (9, а не 8), ще трябва да поразгледам какво липсва.

• Автор

Знам, обаче .. виж снимката - така му е командата (ни съм я барал, иначе щеше да е "gksudo бла-бла" ). И така, и иначе...  - резултата е в спойлера.

А, да. "Непълната система" е нет инстал (без нищо отгоре) + опънбокс + pcmanfm + което-стандартно-слагам ,а резултата е малко по-различен от обикновенното (дори и от бета версиите, което е странното).

"Голямата разлика" е , че този път инсталирах network-manager-gnome без препоръчваните и още не съм инсталирал software-properties-gtk , ама от тях ... чак такива зависимости за нещо абсолютно несвързано с тях...

Утре ще гледам , на по-нормална глава.

te-tva-li.png

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

В момента и аз пиша от подобна система, но от сървърен образ. Нямам подобни глезотии и не ми липсват. Описаните в първия ми пост два пакета, мога да си ги инсталирам и сам. Даже и без тях си мога. Достатъчни са wbulgarian+myspell-bg, но превода на някои гномски приложения, като evince е включен в language-pack-gnome-bg.

• Автор

:D И аз мога. Но въпроса е принципен - винаги го инсталирам и после го махам (имам мноого далечен спомен за нещо такова в ГНОМ-2, не при мен), а в случая се закучи ... и ме дразни. Но не съм в час (все повече са чашите).

преди 21 минути, бат'начо написа:

:D И аз мога. Но въпроса е принципен - винаги го инсталирам и после го махам (имам мноого далечен спомен за нещо такова в ГНОМ-2, не при мен), а в случая се закучи ... и ме дразни. Но не съм в час (все повече са чашите).

В Gnome 2 или 3, Evince е четеца на PDF файлове.Понякога го ползвам и за четец на ел. книги. По принцип не инсталирам нищо, което не ползвам. По едно приложение за действие. При мен, инсталацията е по- различна от мрежовата, когато избираш графична среда при инсталирането. Аз инсталирам без връзка към мрежата само на базовата дистрибуция. След инсталацията създавам pppoe връзка към мрежата в конзолен режим, редактирам и sources.list  и почвам настройките. Пълна инсталация правя само на xserver-xorg и xfce4. За всички останали приложения, включително мениджъра на вход, ползвам опцията --no-install-rocommends. Резултатът е, че имам всичко необходимо,  върху система с под 1000 пакета. http://s19.postimg.org/cfr13p3oz/ubuntu1604.png

• Автор

"Излъгах го". Остава да "позная" кой точно питонски пакет го е нямало (и защо). Имам 2ма-3ма заподозрени.

преди 36 минути, cybercop написа:

Резултатът е, че имам всичко необходимо,  върху система с под 1000 пакета. http://s19.postimg.org/cfr13p3oz/ubuntu1604.png

Кагато почнеш да боравиш от система със не повече от 500 пакета и всичко необходимо, ще кажа,че си майстор :P

• Автор

Имам едни подозрения защо се е получило. Не ползвах за източник основния. На теория на Българското огледало на Убунту има същото каквото има и на основния сървър, но скороста е добра (наистина беше невероятна). Обаче при инсталиране по мрежата, когато се сваля всичко необходимо от сървара и той не е основния (при мене) се получават (да кажем) аномалии - след мета пакет, който знам какво още "закача", на практика не е "закачил" всичкото. Т.е. зависимостите на мета пакета на нашия и чуждия сървър не са същите. То затова се гледа какво инсталираш, xorg повлича много пакети. Случвало се е да напиша startx и "да ми каже" - "сори, баце, искай нещо друго". Сега видях, че няма и xterm (а той си върви с него, не вярвам да са променили чак толкова зависимостите на xorg).

И мисля да проиграя ситуацията от основния сървър.

преди 9 часа, ivoarch написа:

Кагато почнеш да боравиш от система със не повече от 500 пакета и всичко необходимо, ще кажа,че си майстор :P

Не е проблем, но ще трябва да си намаля изискванията за необходимо. Засега ми е необходим мощен офис, който е от поне 50 пакета, новия mplayer е също толкова. Blueman не съм го ползвал никога, но държа да го имам и го инсталирах. Поради същата причина си оставих и инсталатора на Snap пакети, въпреки, че досега не съм щракнал нито един такъв пакет. Откъм аудио плеър съм скромен - deadbeef ми върши добра работа. Уеб браузърите са скромни откъм зависимости, но са най- големите консуматори на ресурси. Затова и при най- минималната система, само един допълнителен прозорец на браузъра или липса на добавка за блокиране на реклами ще изравни разликата със стандартна.

преди 17 минути, бат'начо написа:

Имам едни подозрения защо се е получило. Не ползвах за източник основния. На теория на Българското огледало на Убунту има същото каквото има и на основния сървър, но скороста е добра (наистина беше невероятна). Обаче при инсталиране по мрежата, когато се сваля всичко необходимо от сървара и той не е основния (при мене) се получават (да кажем) аномалии - след мета пакет, който знам какво още "закача", на практика не е "закачил" всичкото. Т.е. зависимостите на мета пакета на нашия и чуждия сървър не са същите. То затова се гледа какво инсталираш, xorg повлича много пакети. Случвало се е да напиша startx и "да ми каже" - "сори, баце, искай нещо друго". Сега видях, че няма и xterm (а той си върви с него, не вярвам да са променили чак толкова зависимостите на xorg).

И мисля да проиграя ситуацията от основния сървър.

Когато инсталираш от мрежова инсталация, не ползваш основния, който и да е. В списъка с българските има доста по- добри. Мисля, че за последно ползвах този на Нетера или нещо подобно. Поне при мен е така.

• Автор

:D Мамка му и прасе! Работи! Махнах всички "питони" иии ... работи. Явно някъде е липсвало я символна връзка, я конфиг-файл и сега вече го има. От време оно ми е останало (при мен) - "класическата Мента", с кодеците и останало, не работеше както "голата" с последващо добавяне на "класиката".

Но спорта си е спорт и ще преиграя отново.

• Автор

Трябва да се стартира im-config първо, да има някаква настройка в ~/.xinputrc и едва тогава да се стартира gnome-language-selector-а.

:D   Възможно е да го е нямало файла, м-да - току що го изтрих и пак краш, просто трябва да го има, т.е.

touch ~/.xinputrc

решава проблема.

Пробвах Ubuntu 16. Леко съм разочарован. Не работи Wi-Fi, а има драйвер. Дори след инсталиране, продължава да не разпознава видео картата. Работи иначе, ама за такава дистрибуция, това са странни проблеми.

преди 26 минути, AntiAlGor написа:

Пробвах Ubuntu 16. Леко съм разочарован. Не работи Wi-Fi, а има драйвер. Дори след инсталиране, продължава да не разпознава видео картата. Работи иначе, ама за такава дистрибуция, това са странни проблеми.

Какви са видеокартата и картата за безжичната мрежа ?

Това е частен проблем и е добре да споделиш върху какъв хардуер е констатиран.

Broadcom е едното. Другото е AMD. Единственото което не работеш, е WI-Fi. Поне на първо гледане. Но разочарованието ми, си остана.

firmware-b43-installer инсталиран ли е ?

Драйвърите са с наложени лицензионни ограничение, които са пречка за добавянето им по подразбиране, но не са проблемни.

За AMD, предполагам знаеш, че при излизането на Ubuntu 16.04, разработчиците препоръчаха да се ползва свободния драйвър xserver-xorg-video-ati.

Да, знам какво препоръчват, за AMD. Ама защо отново не разпознаваше видеото? И имаше отметка, да не се ползва това устройство. Единствения наличен драйвер, беше собственическия на AMD. Нямаше проблеми с екрана, ама знае ли човек.

За Wi-fi, имаше наличен драйвер /мисля беше същия дето казваш/, който инсталирах. Но пак не работеше.

Трябваше да направя снимка, преди да махна Ubuntu. Ти си спец в Линукс. Но такива неща, отблъскват потребители. В старата версия 14, всичко работеше супер. Сега Каноникъл започват да вървят, по стъпките на Майкросфт. :D В новите версии, да не работят, работещи до скоро неща.

Редактирано от AntiAlGor (преглед на промените)

Ами, ползвай старата. В 16.04 има още какво да се оправя. Но точно с broadcom модулите не съм имал проблем при никоя дистрибуция. А, със свободния драйвър на ATI под 16.04, тестовете на Phoronix бяха показали по- висока производителност от фирмения при тежки игри. Включително на фирмения под Windows.

А този свободния драйвер, е вграден в дистрибуцията предполагам? Защото го нямаше като предложение.

Той не излиза в списъка на допълнителните драйвъри. Включен е в xserver-xorg и е инсталиран по подразбиране. Това не е любителски драйвър, като първите версии на nouveau, защото изходния код е предоставен от самата фирма.

• Автор

"Решение" на два проблема в Лубунту.

Audacious се опитва да отваря файлове вместо файловия мениджър - получва се, защото във файловите му асоциации има доста "неща", едно от които е "inode/directory;" , а то пък е единствената асоциация на pcmanfm. Предполагам, че системата търси по азбучен ред кой отваря файловете и "а" е преди "p". Подобно нещо се получва и ако има sunflower, а няма audacious. Тогава пък "слънчогледа" отваря (е, той го може). Та значи пишем в терминала

gksudo leafpad /usr/share/applications/audacious.desktop

и в края на реда започващ с MimeType= най-накрая, предпоследно, изтриваме въпросната асоциация inode/directory; и запазваме.

Другото е "странното" държание на скайп в панела (и не само той). Какво ли ще се случи ако от настройките на панела махнем "индикатори" и после рестартираме.

П.С. Не беше за тая тема, ама сега съм с Лубунту 16.04...

П.П.С. "Азбучното търсене" беше "хитра хрумка", остава и да беше ... вярна. ;)

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

преди 9 часа, бат'начо написа:

"Решение" на два проблема в Лубунту.

Audacious се опитва да отваря файлове вместо файловия мениджър - получва се, защото във файловите му асоциации има доста "неща", едно от които е "inode/directory;" , а то пък е единствената асоциация на pcmanfm. Предполагам, че системата търси по азбучен ред кой отваря файловете и "а" е преди "p". Подобно нещо се получва и ако има sunflower, а няма audacious. Тогава пък "слънчогледа" отваря (е, той го може). Та значи пишем в терминала

gksudo leafpad /usr/share/applications/audacious.desktop

и в края на реда започващ с MimeType= най-накрая, предпоследно, изтриваме въпросната асоциация inode/directory; и запазваме.

Другото е "странното" държание на скайп в панела (и не само той). Какво ли ще се случи ако от настройките на панела махнем "индикатори" и после рестартираме.

П.С. Не беше за тая тема, ама сега съм с Лубунту 16.04...

П.П.С. "Азбучното търсене" беше "хитра хрумка", остава и да беше ... вярна. ;)

На файловия мениджър не му е работа да отваря файлове. Колкото за това, какво ще се случи, ако махнеш lxpanel-indicator-applet-plugin, има само две възможности.

1. Аплетите на стартираните приложения да мигрират в зоната за уведомяване. Това е малко вероятно, ако не са деинсталирани самия аплет и indicator-appligation/gtk, които той поддържа.

2. Да не се виждат изобщо в панела. Включително, аплета на NM. Приложенията, които не са включения в индикаторите, ще продължават да излизат в зоната за уведомяване.

Ако по т.1 не инсталираш lxde-core за да ти осинови останалите пакети от lubuntu-desktop, ще ти осиротеят всички пакети от графичната среда.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.