Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Пералня бие ток

Featured Replies

Нова пералня в долната си част (дъното) бие ток. Отгоре, отпред и отстрани (както и по-крана за водата) няма проблем но крачетата както и металните части до които успях да допра фазомера имат няква утечка. 

По-долната част на крачетата (гумирано) няма ток което ме успокоява донякъде понеже е в банята. Всъщност го установих като си завирах ръката да извадя някъв боклук и ме погъделичка леко тока.

Това е проблем с пералнята а не с инсталацията нали? Тоест да звъня в сервиза да дойдат да я видят?

Предполагам, че причината е, незанулен контакт. В къщи съпруга ми, не беше ги занулил и биеше ток. Позвъних на вуйчо ми и докато намери време да ни занули контактите, ме посъветва да извадя щепсъла и да го обърна. Изненадващо за мен, но спря да бие ток :) След като занули контактите, вече нямам проблеми, нито със скарата, нито с пералнята, нито с друг електроуред.

преди 15 минути, Ma_ri написа:

Предполагам, че причината е, незанулен контакт. В къщи съпруга ми, не беше ги занулил и биеше ток. Позвъних на вуйчо ми и докато намери време да ни занули контактите, ме посъветва да извадя щепсъла и да го обърна. Изненадващо за мен, но спря да бие ток :) След като занули контактите, вече нямам проблеми, нито със скарата, нито с пералнята, нито с друг електроуред.

Ако контакта е занулен и въпреки това има проблем е възможно нулевия проводник в елтаблото на жилището да има лоша връзка. В жилищните блокове тази лоша връзка най-често е в етажното табло, резпективно в общото елтабло на блока.

преди 15 минути, Ma_ri написа:

• Автор

Доколкото знам в таблото е разкачено нарочно (за да не се преработват контакт по-контакт) понеже по-трасето има проблеми (вероятно не извадени пирони по-кабелите)

и ако се закачи всички уреди вкл. крановете светват като коледна елха. Разбирайте че ако се свърже ще се изпържим всички ако се допрем до нещо метално.

пс. Като купувах жилището виках ел. техник и правихме проба. Действително ловеше ток от всяка батерия, спирателно кранче а и по-тия ламаринки на контактите отстрани.

Като го разкачи и проблема се оправяше. След като се нанесох и вързах всички уреди съм лазил къде ли не (най-вече бойлера ме притесняваше) с фазомера да проверявам и нямаше проблеми.

Това под пералнята нямаше и да го разбера ако не бях изпуснал закачалката за кърпи докато я лепях и не се завря под пералнята. 

Редактирано от Roujin Z (преглед на промените)

Ако инсталацията е стара само с два проводника ,става и да свържеш в самия контакт нулата към заземяването. Не е най-правилния вариант ,но често го правят. 

• Автор

Нова е. Блока е от 2014 г. Техника дето виках каза че варианта е това от таблото. Същото можело да се направи като се разкачи контакт по-контакт но било безсмислено усложнение. 

А истинското решение е да се унищожи блока и се прегледа цялата инсталация за пирони което е нереално. Точните му думи са че тия дето не си махат пироните са за разстрел. 

преди 3 часа, Roujin Z написа:

Нова пералня в долната си част (дъното) бие ток. Отгоре, отпред и отстрани (както и по-крана за водата) няма проблем но крачетата както и металните части до които успях да допра фазомера имат няква утечка. 

Ток само по дъното???? Фазомер, гъделичкане - много субективно!

преди 1 час, Roujin Z написа:

Техника дето виках каза че варианта е това от таблото. 

А истинското решение е да се унищожи блока и се прегледа цялата инсталация за пирони което е нереално. Точните му думи са че тия дето не си махат пироните са за разстрел. 

В днешни времена всички се извъдиха техници и все най - добри! Никакъв техник не е тоя!

Един нормален техник би установил проблема много бързо и не би дрънкал глупости! Има си "алгоритъм" за установяване на дефект в уреда или такъв в електропроводната мрежа! Използват се специализирани уреди и пробници! Фазомерът далеч не е най - точният и коректен инструмент!

Потърсете истински техник!

Редактирано от Кумчо вълчооо (преглед на промените)

• Автор

То вече всичко е маскирано та повече или по-малко съм претръпнал. Лошото е че това е контакт за баня и трябва да го разглобя за да му махна капачката.

Утре ще го мъча така или иначе всичко работи и вече знам че не трябва да си завирам ръката под пералнята. 

пс. Колкото до "истинския техник" Кумчо вълчооо несъмнено при строежа е имало с дузини а когато хората са се нанасяли са викали още много...

Варианта с бутане на тавани и стени просто не е на дневен ред. 

Не че разбирам нещо от електрика за това викам жичкаджия но за сведение тия трижилните кабели се коват с пирони и после минават момчетата с машината.

Разбирай че цялата железария остава под машинната мазилка и не ме питай защо съм купувал ново строителство като знам каква мизерия е.

Не че не съм виждал и в панелите наковани кабели по-пода (в което не разбрах смисъла) като сме сменяли стария паркет та проблеми винаги може да се намерят.

Редактирано от Roujin Z (преглед на промените)

преди 10 часа, Roujin Z написа:

Какви тавани и стени, какви сведения, малеее! Не е истина! ?????

Щом искате по този начин да си решите проблам ,който според мен дори  изобщо не съществува, то бутайте стени и тавани и търсете пирони щом си нямате работа!

Няма начин  да има офазяване само по дъното на електрически уред с цялостен металически корпус! Въпросната трипроводна инсталация ми се струва, че си е направо двупроводна! Въпреки наличието на трети проводник, то той най  - вероятно не е заземен , а просто занулен или в най лошият случай някой е решил да не го въобще занулява / заземява!

Всичко обаче става ясно за някаолко минути когато се направят правилните измервания с правилните уреди от правилният човек!

Редактирано от Кумчо вълчооо (преглед на промените)

При три проводна инсталация с изправна дефектотокова защита предпазителя щеше да изключва на мига ако някъде по трасето имаше пробит/даден накъсо от пирон проводник. Няма вариант при читава ел. инсталация уреда да "бие" ток и бушона да не "пада".  

От години не съм виждал наковани кабели, обикновено се залагат гофрирани тръби още при грубия строеж и после се изтеглят проводниците. Или се ползват пластмасови фишери и миши опашки. 

Дане говорим ,че в банята контакт не се слага. 

преди 3 часа, П.е.т.ъ.р написа:

ххххххххххх

Абсолютно! 

Аз обаче смятам, че инсталацията е изградена, като двупроводна въпреки използвания трижилен кабел т.е. използвано е обикновенно зануляване в таблото! Въпросният ефект се наблюдава при неправилно оразмерена инсталация , претоварен токов кръг! Друго предизвикващо ефекта  е разряд на статично електричество от човек към заземения / зануления уред! При по - голяма параноя и ето - тема!

Относно фазомера:

- Този уред винаги може да ви подведе! Той не е точен, а само за ориентир! Калпав фазомер може да "светне" на всякакви паразитни токове!

И моята пералня така бие ток и един специалист ми каза че е пробил мотора.Не знам колко е верно но си работи вече 2-ра година.

на 28.05.2016 г. at 17:25, Soviet Soldier написа:

Ако инсталацията е стара само с два проводника ,става и да свържеш в самия контакт нулата към заземяването. Не е най-правилния вариант ,но често го правят. 

Правиш мост с кабел-("ламаринките"-Шоко-контакт)- НУЛАТА - "0"- с моста кум болта който е предназначен за заземяването,има знак ₸ нещо подобно но обърнато-като това .╧ .

преди 15 часа, Кумчо вълчооо написа:

Въпреки наличието на трети проводник, то той най  - вероятно не е заземен , а просто занулен

Нулата е Земя! При битовите инсталации TN тип.

на 28 май 2016 г. at 22:29, Roujin Z написа:

мАЛЕЕЕЕЕЕЕЕЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙ, АЙ СТИАА ВЕ! ВЪЙЙЙЙЙ!
След възклицанието по-горе. Стига глупости. Ще буташ стени. Кабелите са под мазилката. Аз се занимавам и с електро изпълнения, нема се пуашиш. Намира се на кой кръг има проблем и т.нар ел.техник приказва глупости, защото не му се занимава. И още 5 стотинки. Кабелите се хващат се подпират с летви, които са хванати с пирони към стената, но не и през кабела и се мажат с гипс. Така се хващат кабели. Пирони нямат място при хващането на кабели.

преди 2 часа, chetkata написа:

Правиш мост с кабел-("ламаринките"-Шоко-контакт)..

Шоко-боко може да е вафла, може да е герой от детска книжка, но не е контакт! Шуко контакт! Ламаринките са заземителни пластини!

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.