Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Този наказателен кодекс ми е малко неясен...

Featured Replies

Какво ТОЧНО ще рече ето това:

Чл. 119 За убийство, извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана, наказанието е лишаване от свобода до пет години.

Какво точно ще рече? Значи, ако например 48 годишен мъж ми се нахвърли да ме налага, аз мога да го убия (така или така - с нож или без), и ще ми дадат 5 години, според метода на убийството - бърз ли е бил, мъчителен ли е бил... 

Аз съм на 17 години.

"5 години" - тоест от 1 до 5, нали? 

Редактирано от Nikola Dso (преглед на промените)

преди 1 минута, Nikola Dso написа:

Чл. 119 За убийство, извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана, наказанието е лишаване от свобода до пет години.

Какво точно ще рече? Значи, ако например 48 годишен мъж ми се нахвърли да ме налага, аз мога да го убия (така или така - с нож или без), и ще ми дадат 5 години, според метода на убийството - бърз ли е бил, мъчителен ли е бил... 

Аз съм на 17 години.

Не знам какво ще рече ама не си струва да си клиент на прокуратурата за глупости.

току що, Ma_ri написа:

Подай сигнал в Държавната агенция за закрила на детето. Не си проваляй живота....

Това неговото от сега ми мирише на подготовка за убийство и определено няма да мине по Чл. 199.
От сега да се настройва за 15 години на гости на държавата понеже е непълнолетен ако е след навършване на 18 години е вече малко по сложно 20-30 или до живот за отцеубийство.

току що, Без умствен капацитет написа:

да подаде молба до прокуратурата че го заплашва еди кое си лице

Той баща му ако го види какви мисли му се въртят в главата е най добре да му отваря врата и с един шут на улицата. Там ще го превъзпитат.

току що, Без умствен капацитет написа:

чакай де прокуратурата за какво е той пък се е улащил и си търси правата по най цивилизования начин

Аз като гледам други мисли му се въртят в главата а не да си търси правата по цивилизован начин.
Човека вече се настройва за от 1-5 и силно се надява като непълнолетен да му намалят присъдата на половина.

преди 27 минути, Без умствен капацитет написа:

а пък баща му като е с комунистическо поведение е отделен въпрос

Все ми се струва че проблема не е в баща му !

• Автор
преди 19 минути, Без умствен капацитет написа:

а пък баща му като е с комунистическо поведение е отделен въпрос

Да, точно така! Дори можем да кажем, че е още по-лошо от комунистическото мислене и поведение. 

преди 42 минути, Ma_ri написа:

Подай сигнал в Държавната агенция за закрила на детето.

Искам да бъда сигурен, че възмездието ще възтържествува! Ако отида в закрилата, нищо няма да стане! От закрилата или ще го глобят или ще му дадат 1-2 години... А причиненото на мен и сестра ми, не подлежи на изкупление! 

преди 43 минути, BMW Маниак написа:

Това неговото от сега ми мирише на подготовка за убийство и определено няма да мине по Чл. 199.

Аз казах, че ще извърша деянието САМО при самозащита.

преди 39 минути, BMW Маниак написа:

Той баща му ако го види какви мисли му се въртят в главата е най добре да му отваря врата и с един шут на улицата

Хайде, хайде... Аз имам запис, в който се отправят ругатни и свирепи, страшни и ужасяващи заплахи от негова страна.

преди 35 минути, BMW Маниак написа:

Човека вече се настройва за от 1-5 и силно се надява като непълнолетен да му намалят присъдата на половина.

Уверявам те, че ще има предостатъчно доказателства, че убийството е било при самозащита...  Като им разкажа, подлагайки се на детектор на лъжата, чак до показване на доказателствата.

BMW Маниак -  Все ми се струва че проблема не е в баща му !

Точно от него излизат всички проблеми.

Глей ся.Туй да убиеш някой не е лесна работа.Първо, нещо май и ти не знаеш на къде си тръгнал, но не съм аз тоя който ще ти показва пътя.Кой как сметне за добре, тъй да си троши главата.И като видях пресната информация, то явно става въпрос за баща ти, който по някаква неясна причина налага теб и сестра ти.Та ако смяташ да го убиваш и после да парадираш, че е било при самозащита, номера трудно ще мине.Тва не е самозащита, ами умишлено убийство.Ако толкова ти пречи и малтретира, взимаш един бокс или нещо от тоя сорт и го укротяваш.Един, два в тиквата, но не целящи да го пратят 2 метра под земята, ами просто колкото да го спреш.После отиваш при съответните служби и се оплакваш.На 17 си, ако издеяниш до 18 направо се изнасяш от вас и повече не чуваш за него.Има една граница.Границата между това да се защитаваш и това да убиваш.Ако я прескочиш може да те шитнат на топло за доста дълго време.И 5 години не са малко.

Чакаш да ти скочи и го транжираш, или след като ти скочи просто го "боцваш".Има разлика.

Недей мисли като някой пубер, ами се стегни.Бая тряя да ти хлопа дъската(даже и това е малко) за да заколиш като свиня баща ти и после най-невинно да казваш, че просто си се защитавал.Да не говориме, че историята помни доста такива случай на "вдъхновени от нищото" килъри, който после ревът като разпрани и се самообвиняват.Съвест.Ко да прайш. ;)

преди 34 минути, - Mutant написа:

Да, точно така! Дори можем да кажем, че е още по-лошо от комунистическото мислене и поведение. 

Искам да бъда сигурен, че възмездието ще възтържествува! Ако отида в закрилата, нищо няма да стане! От закрилата или ще го глобят или ще му дадат 1-2 години... А причиненото на мен и сестра ми, не подлежи на изкупление! 

Аз казах, че ще извърша деянието САМО при самозащита.

Хайде, хайде... Аз имам запис, в който се отправят ругатни и свирепи, страшни и ужасяващи заплахи от негова страна.

Уверявам те, че ще има предостатъчно доказателства, че убийството е било при самозащита...  Като им разкажа, подлагайки се на детектор на лъжата, чак до показване на доказателствата.

BMW Маниак -  Все ми се струва че проблема не е в баща му !

Точно от него излизат всички проблеми.

Можеш да бъдеш сигурен, че присъдата ти ще е от 20г.нагоре и няма да е при самозащита, а предумишлено убийство.Достатъчно е прокоратурата да те свърже с постовете ти по темата, които ясно показват предумисъл. Можеш да бъдеш напълно сигурен, че това ще стане.В прокуратурата не работят само ахмаци. 

Редактирано от badr (преглед на промените)

И какво ти прави баща ти на теб и сестра ти? С разговор с някой ще се оправят ли нещата? Ако не се махай ама не и да го убиваш!

• Автор

Искаш да кажеш, че ще дирят какво съм писал в Интернет ли? И дори ако има достатъчно доказателства за убийство при самозащита, пак ли ще ме тикат за +15 години? 

Редактирано от - Mutant (преглед на промените)

Мислиш се за по-силен от баща си и за убиец?

• Автор
преди 2 минути, simtech написа:

Мислиш се за по-силен от баща си и за убиец?

Физически ли? Да, физически съм по-силен (не казвам, че съм напомпана надувка)!

Не, не се мисля за убиец, но понякога се налага да се пребягва до крайности... 

Не съм уверен, че си по-силен. И да си, меко казано не вярвам, че имаш психиката да убиваш. А майка ти къде е?
.

• Автор
преди 1 минута, simtech написа:

Не съм уверен, че си по-силен. И да си, меко казано не вярвам, че имаш психиката да убиваш. А майка ти къде е?
.

Какво ще рече "психика да убиваш"? Или се бориш, или се предаваш... Е, аз съм избрал да се боря колкото мога! 

Майка ми е вкъщи, не са разведени. С нея се разбирам прекрасно, но не искам да я намесвам.

П.П. Аз съм много добро и възпитано момче, тъй че заслужавам възмездие! И пак казвам, че ще го извърша при самозащита.

Много гльюпости сте изписали и никой не отговаря на въпроса

преди 5 часа, - Mutant написа:

"5 години" - тоест от 1 до 5, нали? 

За понятието "неизбежна отбрана"

Цитат

Чл. 12. (1) Не е общественоопасно деянието, което е извършено при неизбежна отбрана - за да се защитят от непосредствено противоправно нападение държавни или обществени интереси, личността или правата на отбраняващия се или на другиго чрез причиняване вреди на нападателя в рамките на необходимите предели.
(2) Превишаване пределите на неизбежната отбрана има, когато защитата явно не съответствува на характера и опасността на нападението.
(3) Няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище.
(4) Деецът не се наказва, когато извърши деянието при превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако това се дължи на уплаха или смущение.

Значи превишаване има, ако те напаснат с голи ръце, а ти извадиш оръжие. Или нападателя иска "само" да ти отнеме парите, а ти вземеш че го убиеш.

Но - ако е у вас и е разбил вратата - прави каквото искаш. После кажи, че си се смутил и уплашил.

"... до 5 години" и "от 1 до 5" не е едно и също. Може да е и николко - пробация, порицание или нещо друго. Щом няма фиксирано минимално наказание.

Никакви глупости не са Жоро! Законите у нас так се пишат ,че да не бъдат разбрани от никого или да се четат тъй, както дявол чете евангелието! На автора на темата не му мърдат 20 години зандан и в случая няма да минат тези с скоротечно разболяване! Изобщо до сега по този член ,май никой не минал! Много е тънка границата с умисъла и уж неизбежната отбарна! Ако вземем за пример автора то пр. вече имаме замисъл, обсъждане и евентуално при престъпление  - умисъл! 

П.П. дори 6 месеца затвор за някого се виждат, като 60 години! Бой, секс(много върви крехко агнешко) и ужасяваща обстановка към момента си е чиста реалност! Аз съм влизал многкратно в затвор (не като престъпник)  и да ви кажа, не се свиква - "уникално" е! Минутите ми се виждат цяла вечност, като при това зна, че съм свмободен Нека автора опита и мисля ,че на него лично май ще му хареса, а като гледам май е готов цял живот да обикаля занданите и търка наровете! За свободата са нужни добри адвокати и пари и то много, ама много пари!

Редактирано от Кумчо вълчооо (преглед на промените)

• Автор
преди 11 часа, jhoro написа:

Значи превишаване има, ако те напаснат с голи ръце, а ти извадиш оръжие. Или нападателя иска "само" да ти отнеме парите, а ти вземеш че го убиеш.

Според теб какво се случва? 

нали първо ме нападат, тогава вадя ножа? Е, това не е ли самозащита? нали аз вадя ножа за да се защитя - правя убийството при самозащита.

преди 4 часа, Кумчо вълчооо написа:

Никакви глупости не са Жоро! Законите у нас так се пишат ,че да не бъдат разбрани от никого или да се четат тъй, както дявол чете евангелието!

Къде прочете да съм писал "глупости" ?

Не само у нас - закона е рамка, принципна постановка - "ако така - следва онака". Какъв е конкретния казус - затова си има правоприлагане.

преди 24 минути, - Mutant написа:

Според теб какво се случва? 

нали първо ме нападат, тогава вадя ножа? Е, това не е ли самозащита? нали аз вадя ножа за да се защитя - правя убийството при самозащита.

Ти хубаво вадиш ножа, ама дали само ще го сплашиш, нараниш или убие - има голяма разлика.

Пази Боже да отгледаш неблагодарници. Да те хранят 17 години и да ти се въртят подобни мисли в главата!
Има по лесен вариант при който няма да се налага да се тълкува НПК. Започваш работа и излизаш на квартира. Докато живееш в неговия дом и той те издържа материално ще търпиш и това че иска да те направи човек ама на теб ти е дебела главата и не поемаш от нищо.

Като бях на твоите години и аз не се разбирах с баща ми! Даже доста преди 17 годишен имахме много изострени отношения. Е на мен никога не ми е минавало и на ум да му изкарвам нож при самозащита ама тайно се надявах да му се случи нещо и никога да не се прибере. Мислех си че живота без него ще е рай. На 16 кога бях ми отвори врата и ми каза да си блъскам главата както искам понеже той е опитал всичко и няма ефект. От тогава колко проблеми съм имал и съм оставал сам и само баща ти се появява от нищото да ти бърши г*за няма да ми повярваш. Ама ще разбереш след време, разбира се ако не го убиеш до тогава. Сега сме в перфектни отношения и се чудя как може такива глупости да са ми минавали през главата.

Само за протокола

преди 5 минути, BMW Маниак написа:

Има по лесен вариант при който няма да се налага да се тълкува НПК.

В тази тема - ние НК ли обсъждаме или НПК ???

Щото ... има известна разлика.

Предлагам темата да се затвори.Тва не е някакъв килърски форум.Не знам защо изобщо продължавате да дискутирате тая тема. 

преди 1 минута, SHANOVr написа:

Предлагам темата да се затвори.Тва не е някакъв килърски форум.Не знам защо изобщо продължавате да дискутирате тая тема. 

И аз мислех това да предложа! В  една друга тема модератор ми направи забележка да не се правя на модератор! Няма да се учудя ако тук се пръкне тема   -  Как да взривим ........ и остнане отворена за коментари и съвети! 

преди 4 минути, Без умствен капацитет написа:

и защо да се затваря - в момента го разубеждаваме

Да, да! Даже предлагам някой с повече опит да сподели! Предложете му добър адвокат! Изберете му хубав нож??????

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.