Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос относно hardware

Featured Replies

Твърно съм решен да влезна с двата крака в hardware-a ! Но не съм образован много в тая област ! А това ме дразни и искам да го променя ! Искам на науча по какво се съди за добрината на даден продукт !

Кеш, латенсия и т.н., това са непознати са мене термини, а искам да знам какво означават ! Искам като видя някой нов продукт да разбера сам дали става или не, да мога да срявнявам процезори, дъна, видео карти и т.н. ! Та молбата ми е да ми помогнете, като ми дадете някое линкче към някоя статийка със тези термини и т.н. :wors: Благодаря предварително cool.gif

П.П. Не се смейте, моля ви се !

Редактирано от exugna (преглед на промените)

На твое място бих се разровил сам, например през google. И ако все пак нещо конкретно ти остане неясно, тогава питай. До колкото разбирам това, което искаш да наъчиш е толкова обширно,че едва ли някой от нас ще седне да пише лекции.

• Автор

Може би малко преувеличих. Написъл съм го все едно искам да се занимавам професионално, a аз не искам ! Просто исках да се образовам в тая област, нищо повече !

откажи се :yanim:

Отказват се само слабите.

Може би малко преувеличих. Написъл съм го все едно искам да се занимавам професионално, a аз не искам ! Просто исках да се образовам в тая област, нищо повече !

Чети,екпериментирай и се учи,друг начин няма има доста материял в интернет :wors:

• Автор

Не ме разбирайте погрешно, не искам да сядя накой и да ми обяснява на готово ! Аз мразя така ! Нещо което искам да науча, си го намирам сам и съответно сам се научавам на него . Но нима някой от вас не е искал помощ някога ? При мене настъпи този момент ! И ако си мислите, че съм мързелив и чакам всичко на готово - грешите !!! Търсил съм, изчел съм доста статии, но потчти нищо не намирам за новобранци, затова се обръщвам къв вас са помощ !

Да ! Имам воля и няма да се откажа ( с или без ваша помощ ) Знам, че има много материя, но поне ме насочете откъде да започна

Всеки от нас е имал нужда от помощ и това е смисъла на форума. Исках само да ти кажа, че трябва да задаваш по-конкретни въпроси, на които да можем да отговорим кратко и ясно. Всеки от нас с удоволствие ще ти отговори

• Автор

Не случйно пиша тук, защото знам, че ще получа задоволитен отговор ! Насочете ме откъде да започна и да дадете някой линк към по основните термини

Ти малък ли си бе,колко четиво има по книжния пазар и в google

• Автор

Абе знам какво има по пазарите и в google ! Искам да ме насочите, написах го вече 1000 пъти, нищо повече !

• Автор

Намери се човек, който да ме разбере :yanim: Мерси са линкчето :wors: Обаче искам още :wors:

Ми пиши тук какво ти трябва и ще го намериш . И да знаеш от мен това не се учи за 1-2 месеца , опита и времето му е цаката cool.gif

• Администратор
Твърно съм решен да влезна с двата крака в hardware-a ! Но не съм образован много в тая област ! А това ме дразни и искам да го променя ! Искам на науча по какво се съди за добрината на даден продукт !

Кеш, латенсия и т.н., това са непознати са мене термини, а искам да знам какво означават ! Искам като видя някой нов продукт да разбера сам дали става или не, да мога да срявнявам процезори, дъна, видео карти и т.н. ! Та молбата ми е да ми помогнете, като ми дадете някое линкче към някоя статийка със тези термини и т.н. :yanim: Благодаря предварително cool.gif

П.П. Не се смейте, моля ви се !

Знаеш ли руски?

Ако да - ето ти много солидни основи в хардуера

http://store1.data.bg/dlp/hardware/

Разбира се, това са основите и далеч не обхващат съвременните неща, но без да си стъпил здраво на основите, как ще станеш спец в останалото. Как ще знаеш кой процесор е по-добър като не знаеш ролята на L2 и L3 кеша, принципа на работа и т.н.?

• Автор
Знаеш ли руски?

Ако да - ето ти много солидни основи в хардуера

http://store1.data.bg/dlp/hardware/

Разбира се, това са основите и далеч не обхващат съвременните неща, но без да си стъпил здраво на основите, как ще станеш спец в останалото. Как ще знаеш кой процесор е по-добър като не знаеш ролята на L2 и L3 кеша, принципа на работа и т.н.?

Златен си ! Мерси много ! Само дето е на руски, ама щом трябва и руски ще науча cool.gif Ако имате още такива архиви, давайте насам ( повъзможност на БГ )

• Администратор

Отдавна искам да ги преведа тези неща, но все не намирам достатъчно време.

Иначе в comexgroup.com има богат архив от статии. Повечето са за хора, интересуващи се от хардуер, т.е. такива които са малко по-навътре, но има и за начинаещи, особено в раздел носители на информация

• Автор

За носителите на инфомрация прочетох всичко преди доста време, а и в comexgroup както каза статиите са за по-напреднали

http://www.howstuffworks.com/

не съм много наясно дали ще ти помогне този сайт, но на мен ми до препоръчаха с учебна цел с подобна насоченост. Можеш да му хвърлиш един поглед.

Първото което искам да те попитам е на колко си години? Защото такива въпроси от сорта на твоите са характерни за дете на 12 години! Хората се опитват да ти обяснят, че с Google, можеш да намериш всичко което те интересува, стига малко да се поровиш и евентуално да знаеш други езици.Ако те "мързи" да търсиш отиваш в някоя книжарница, и им казваш, че ти трябва книга за Хардуер и разглеждаш съдържанието на книгите които ще ти предложат...в книгите всичко е систематизирано. Другото нещо за което питаш - за да знаеш кое да избереш от дадени хардуерни компонента, трябва да следиш как се развива хардуерната индустрия, като си купуваш вестници и списнаия с такава насоченост, www.kaldata.com, също ще ти е много полезна, защото и тук се изписват много хардуерни новини!

Първото което искам да те попитам е на колко си години? Защото такива въпроси от сорта на твоите са характерни за дете на 12 години! Хората се опитват да ти обяснят, че с Google, можеш да намериш всичко което те интересува, стига малко да се поровиш и евентуално да знаеш други езици.Ако те "мързи" да търсиш отиваш в някоя книжарница, и им казваш, че ти трябва книга за Хардуер и разглеждаш съдържанието на книгите които ще ти предложат...в книгите всичко е систематизирано. Другото нещо за което питаш - за да знаеш кое да избереш от дадени хардуерни компонента, трябва да следиш как се развива хардуерната индустрия, като си купуваш вестници и списнаия с такава насоченост, www.kaldata.com, също ще ти е много полезна, защото и тук се изписват много хардуерни новини!

Мдаa пич,започни с това,на колко си години,защото от заглавието на темата ти човек може много неща да си помисли (и да се засмее наистина).

Ами аз предлагам да започнеш от там,да обърнеш внимание какви са критериите за производителноста на всеки един компонент (част) от компютъра.

Примерно ако говориме за прцесор,каква технология е,колко мегахерца е...

За видео-карта,колко RAM,и с какъв графичен процесор е ...

За HDD колко GB е ,колко cashe .... bla bla ..и т.н. за всички останали компоненти,от които зависи производителността на компютъра.

Според мен трябва да имаш представа за това как са се развивали тези неща през годините,за да оцениш сегашните им качества,и да можеш да даваш адекватни съвети на интересуващи се ...

Има достатъчно литература за тези неща просто обърни малко внимание на това,не мисля че някой от съфорумниците ще има нещо против да ти даде съвет за къквото и да попиташ.

Намери се човек, който да ме разбере :eek: Мерси са линкчето ;) Обаче искам още :P

Ето ти още малко линкове-тук и тук и тук и тук cool.gif

Четива на първо време :speak: Като се запознаеш с тях,ще ти дадем още линкове ;)

Поздрави и приятно :P

• Автор

На 14 години съм ! Не ме мързи да чета, та то това ми доставя удоволствие ! Търсил съм и в Гоогле и къде ли не, но проблема е там, че нямам основа на която да стъпя, затова се обърнах към вас ! Все пак мерси на всички отзовали се, дайате още линкове по възможност !

На 14 години съм ! Не ме мързи да чета, та то това ми доставя удоволствие ! Търсил съм и в Гоогле и къде ли не, но проблема е там, че нямам основа на която да стъпя, затова се обърнах към вас ! Все пак мерси на всички отзовали се, дайате още линкове по възможност !

Че ти кога успя да изчетеш линковете от горния ми пост :P

• Автор

Не съм успял, но събирам материя да си чета по нататък, тъй като сега не мога, защото имам изпити и трябва да се готвя, но все пак ги поглендах и установх, че ще са ми много полезни ! Мерси много :indian:

А като не знаеш Руски език, какъв чужд език ползваш? Защото в Български сайтове няма да научиш кой знае колко. Какво е нивото ти на ползване на търсачки като www.altavista.com или www.rambler.ru? Защото без чужд език шансовете ти са да четеш преписани и преведени понякога неправилно неща.

Ако ми отговориш задоволително на поне един въпрос от тия ще се опитам да помогна колкото мога.

Ето ти един форум:

http://forum.bergon.net

Редактирано от platinum (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.