Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да си залепя лайсна на вратата ?

Featured Replies

Здравейте,Тъй като напоследък доста хора който качвам в колата ,при слизането или качването в автомобила удрят вратата в някой дувар или някоя кола , си взех сребриста лайсна която искам да залепя на вратата , поне тя да обира удара . Но въпроса ми е със какво лепило да я залепя , че да държи стабилно ,не  за 2 дни да се отлепи.Благодаря ви много.

Ако често е подложена на удари, лепилото ако държи, боята ще поддаде и заради една лайстна - цяла врата да се китва, шлайфа, боядисва... Така, че е по-разумно да е по-слабо лепилото.

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

В магазините за авто бои,продават едно двустранно залепващо тиксо,предназначено за тази цел.Друг здрав вариант е със силикон за автомобилни стъкла,но в този случай се чака поне половин ден за да залепи и стане силикона като гума.

прeдния пост спокойно можеш да го игнорираш. правилният начин за лайсната е със дюбели/щипки, но някои производители (шкода и VAG ползват двойнозалепващо за по евтино, в последните си модели). силикон не се ползва. здраво става с pu-40,  pu-50, модифициран силикон (MS) или модифициран силиконов полимер (MS polymer). проблемът е, че самите лайсни се правят от полиетилен, а този материал не се лепи (за това и правят от него тубичките на повечето лепила и капачките)

p.s. има много здрави двойнозалепващи (3M)- стойката на камерата за колата ми  си дойде с такова и при първото залепване не я наместих правилно и трябваше да я отлепя и наместя наново - не е мръднала вече година и половина при температури от -20 до + 40-50 градуса, а е залепена за корпуса на централното огледало, който е от полиетилен

Редактирано от the professor (преглед на промените)

преди 11 минути, the professor написа:

прeдния пост спокойно можеш да го игнорираш. правилният начин за лайсната е със дюбели

С дюбели за да си надупчи вратите и да ръждясват по-лесно?

преди 15 минути, the professor написа:

самите лайсни се правят от полиетилен, а този материал не се лепи

Силикона за стъкла го лепи здраво.Лепил съм не веднъж и съм най-доволен.

силикона не става за такива работи, пък имного трудно се чисти... полиурерановите салами лепят в пъти по здраво, не миришат така и втрърдяват от влагата въвъ въздуха... но както казах по горе полетиленът не се лепи от никакви лепила... на брат ми лайсната на шкодата издържа точно 2 дена със силикон... или 3M или дюбели... TESA също лепи много здраво - неговата с такова двойнозалепващо я лепна, ама цената беше дебела - ролката беше над 10 лв... двойнозалепващи по 2-3-4-5 лв не стават...

преди 5 минути, the professor написа:

на брат ми лайсната на шкодата издържа точно 2 дена със силикон...

Зависи от силикона,който се използва.Затова уточних,че само с този за лепене на автомобилни стъкла става.Като изсъхне добре той става като гума.

• Автор

Ще пробвам варианта с двойно залепващото тиксо.Макар че един приятел си залепи същата лайсна със някакво немско лепило ''UHU'' в интернет ми излиза че е лепило за обувки :D но доста дълго време не са му мръднали (най-вероятно ме е метнал).

Редактирано от stoian32 (преглед на промените)

преди 23 минути, Димитър 59 написа:

Зависи от силикона,който се използва.Затова уточних,че само с този за лепене на автомобилни стъкла става.Като изсъхне добре той става като гума.

стъкла на коли не се лепят от поне 20 години със силикон, лепят се с MS polymer, който няма нищо общо с със силиконите... и понеже ползвам такъв редовно  знам че не лепи полиетилен...

http://www.tkk.si/en/products/products-by-technical-characteristics/we-mount-and-seal/tekafiks/tekafiks-windscreen

преди 1 минута, stoian32 написа:

Ще пробвам варианта с двойно залепващото тиксо.

Преди лепенето,трябва да изчистиш добре с коресилин лайсните и вратите.Също е хубаво да се нагреят предварително,за да държи по здраво.

преди 8 часа, Димитър 59 написа:

Преди лепенето,трябва да изчистиш добре с коресилин лайсните и вратите.Също е хубаво да се нагреят предварително,за да държи по здраво.

Кое да изчисти с кореселин?

преди 2 часа, ostavime написа:

Кое да изчисти с кореселин?

Как кое?Там където ще лепи лайсните и самите тях също,защото ако има намаслена повърхност ще се разлепи... 

Още по Тошово време имаше едни пластмаски, които се надяваха на ръба на вратата, съответно те контактуваха с други коли и предмети вместо ръба на вратата.

Лайсните все няма да са на точната височчина и щети ще има.

преди 16 часа, Димитър 59 написа:

Как кое?Там където ще лепи лайсните и самите тях също,защото ако има намаслена повърхност ще се разлепи... 

И според теб е добре да маже вратата, която има лаково покритие, боя и т.н. точно с този разредител?! С кореселин?

• Автор

Един приятел от германия ми даде някакво немско двойно залепващо тиксо.Сложих ги с него и засега държи валя вчера не падна , да се надяваме че ще трае :D:D

преди 19 часа, ostavime написа:

И според теб е добре да маже вратата, която има лаково покритие, боя и т.н. точно с този разредител?! С кореселин?

Лака е твърд и не му влияе  коресилина.След почистване се подсушава със салфетка до сухо и тогава се лепи.

• Автор
преди 3 часа, Димитър 59 написа:

Лака е твърд и не му влияе  коресилина.След почистване се подсушава със салфетка до сухо и тогава се лепи.

Потвърждавам  ! Точно това направих и всичко за сега както казах е ток и жици.

Коресилинът влияе само на прясна боя. Иначе е добро почистващо средство

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.