Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Молба за съвети при избор на колони (и усилвател?)

Featured Replies

Колеги, имам нужда от помощ като за пълен лаик! Повече от компютърни колонки за 14лв. не съм си купувал през живота, не съм меломан, освен това съм доста глух и разбирам под кръглата нула от аудиотехника, та моля да ме извините и да проявите разбиране, благодаря!
Имам отчайваща нужда от нещо по-добро от говорителите на телевизора, като освен свързани с ТВ ако може и от PC да пускам на тях. Имам и пари за целта, обаче нямам представа какво всъщност трябва да купя. Не ламтя за голяма мощност и бас, живея в блок и ми е под възпитанието да тормозя съседите. За сега твърдо мисля за 2 колони, не повече (да се справя първо с тях, пък по натам ако толкова има нужда ще мисля за 5, 7, 18.1 и т.н.). 
Първият въпрос е активни или пасивни със съответния ресивър или както там се казва, и на второ място вече кои конкретни модели? За стая около 20-21м2 са, като прилагам една снимка (простете графичните ми умения), че и размерите може да се окажат проблем - ако ще е с ресивър мястото за него е само 32-33см дълбоко, освен това до колко добра идея е колоните да стоят отстрани на ТВ върху секцията - другият вариант е да са на пода в два срещуположни по диагонал ъгъла на стаята, което също не знам добра идея ли е (а и избягвам змиярник от кабели)?
Бюджет нямам определен, да кажем +/- 1000лв - колкото е необходимо за нещо с добро съотношение цена/качество за непретенциозен слух и не честа употреба!
Благодаря!

секция.jpg

Понеже сте от София, предполагам че имате възможност да посетите този адрес. Наш колега е представител на фирмата и ще ви помогне по въпроса.Отлично познава аудио техниката и вярвам, че ще останете доволен от срещата. Успех от мен!

http://store.avguide.bg/index.php?dispatch=products.view&product_id=30173

• Автор

Благодаря за съвета, разговор на място с подходящ човек ще помогне много, но на сайта пише " Адресът е административен офис, на който не се извършват продажби! " ? Административен да не се окаже само счетоводителка там дето разбира по-малко и от мене ? :)

След като се притеснявате ето ви никът на колегата от фирмата. Можете да го намерите от страниците на форума и да му пуснете лично съобщение.

Evlampi 

Ето това виж ADAM AUDIO F5, активни, няма нужда от усилвател F7 са по-хубави но отиват към 1200 лв, което е излишно щом си непретенциозен. Да уточня, че цената е за бройка-чифт 778лв.

Редактирано от spielberg (преглед на промените)

• Автор

Влязох в контакт с човек от препоръчаният от Стефан магазин, обсъждам/обмислям активни срещу пасивни с усилвател към момента, иначе за активни тези  също са ми вариант. Като цяло сложна работа, но се поориентирам малко по-малко преглеждайки всяко предложение. Основно не мога към момента да преценя усилвателят дава ли някакви съществени предимства пред това да съм с активни колони?

Редактирано от pecooo (преглед на промените)

току що, pecooo написа:

Влязох в контакт с човек от препоръчаният от Стефан магазин, обсъждам/обмислям активни срещу пасивни с усилвател към момента, иначе за активни тези  също са ми вариант. Като цяло сложна работа, но се поориентирам малко по-малко преглеждайки всяко предложение.

Предложението на колегата също е много добро. При вашата обстановка от снимката, бих се спрял на него. Аз също мислех да дам неговото предложение, но цената ми се стори доста по висока. Особено на модел F7. А и трябва да се провери дали ги има в наличност в България, макар че е загатнато  - наличност на склад. Просто са много добри. Особено по големият модел с 8 инчов бас.

• Автор

Този предполагам е по-големият? В бюджета ми е, но като казвате че ви се е видял относително скъп повече от колкото си заслужава ли се има предвид - не обичам да плащам излишни надценки?:)

Edit: в описанието пише ВХОДОВЕ: XLR, RCA - какво ще да рече това - как се свързва с телевизора и може ли да се пуска и от друг източник като компютър и телефон на колоните?

• Автор
преди 3 минути, vly написа:

Щом ти влизат в бюджета глас за Klipsch R-15PM. 

Много детайлен и чист звук. 

И на входове пише 

• Аналогов вход
  • Цифров оптичен вход
  • USB
  • Bluetooth®

Оптичният вход най-подходящ вариант ли е да ги свържа към ТВ-то евентуално?

Иначе blutooth за телефона е екстра, PC-то и без това е в една wifi мрежа с телевизора, share-нал съм диска на който свалям торенти и подобни и си го браузвам и плейвам от ТВ-то та ми стига само ТВ-то да е свързано с колоните.

Съветвам да помислите добре, преди да направите съответния избор.

Дали желаете само стерео или сте любител на филмите и искате да изграждате 5.1; 7.1 канална система в последствие.

Трябва да решите, какви са ви преоритетите.

Да не съжалявате в последствие на какво сте се спрял.

Klipsch R-15PM са добри, няма лошо.

Но, за този бюджет има много варианти:

за стерео: активни тонколони; стерео усилвател + букшелф тонколони; стерео усилвате + букшелф тонколони (+ активен субуфер на по късен етап)

Предимството на стерео усилвателя е, че можете да сменяте тонколони (например не ви харесва звукът) в последствие.

за много канално аудио: ресийвър+ букшелф тонколони за фронт/предни. Като в последствие може да добавя останалите компоненти: център: съраунд, субуфер и т.н.

Забележка за да гледате филми смногоканален звук е препоръчително да използвате външен плеър : блурей, или компютър, Android TV Box.

Предимството на букшелф тонколоните, че не заемат много място, имат вграден блутут. Но все пак това са тонколони с 5 ичнов ниско честотен говорител.

И ако искате да добавите повече "драма" (например) при гледането на филми, не е точният избор. Подкрепен със субуфер 8 инчов, "изживането" е съвсем различно.

Като евтин вариант, (щом сте непретенциозен слушател) без да се набиват много средства бих предложил:

Edifier R2730DB 

Редактирано от oic (преглед на промените)

Замисли се за нещо по-високо, стоящо върху пода от двете страни на белия шкаф, върху който е телевизора. Не виждам колко е мястото отляво, отдясно има.

За останалото има поне 50 теми. И търсачка. Не залитай по многоканални неща, те са само за кинопефекти. И музиката, и телевизията са си класическо стерео.

• Автор
току що, Филипов написа:

Замисли се за нещо по-високо, стоящо върху пода от двете страни на белия шкаф, върху който е телевизора. Не виждам колко е мястото отляво, отдясно има.

За останалото има поне 50 теми. И търсачка. Не залитай по многоканални неща, те са само за кинопефекти. И музиката, и телевизията са си класическо стерео.

Отляво мястото е 4-5см :/ Иначе високите стоящи много ми харесват по фън шуй съображения ако не друго, но няма къде.. тия 21м2 са дневна с кухненски бокс и стената на която е ТВ от едната страна е орязана от бокса, от другата от вратата и от ~7 метра дължина останаха няма и 3 - дължината на секцията и малкото място вдясно.. А по многоканални никак не залитам към момента - изрично писах че мисля за две колони не повече.

Относно  Klipsch R-15PM - със заден бас рефлекс са, което разбирам е крайно нежелателно щом ще са до стената както в моя случай, та май отпадат като вариант?

За Adam Audio F5/7 вярвам че са добри щом казвате, бих ги взел с удоволствие, че е най-лесно без ресивър, но ме притесняват възможностите им за връзка...

Към момента най-сериозно обмислям варианта усилвател и две пасивни колони - тази ямаха (ще я побера на косъм но все пак ще я побера в секцията) с подобни колони например. Моделите може да търпят промяна, но ресивър ми дава най-голяма гъвкавост относно входове и начини на свързване, избор на колони, дори и наличието на дистанционно си е плюс. Бих прегледал предложения за такава комбинация, ако някой даде, че колкото повече мнения повече се ориентирам.

Благодаря!

преди 7 часа, pecooo написа:

Към момента най-сериозно обмислям варианта усилвател и две пасивни колони - тази ямаха (ще я побера на косъм но все пак ще я побера в секцията) с подобни колони например. Моделите може да търпят промяна, но ресивър ми дава най-голяма гъвкавост относно входове и начини на свързване, избор на колони, дори и наличието на дистанционно си е плюс. Бих прегледал предложения за такава комбинация, ако някой даде, че колкото повече мнения повече се ориентирам.

Благодаря!

Колонките стават, усилвателя не ти върши работа. Търси си двуканален усилвател за предпочитане втора ръка от близкото минало, европейско или японско производство.

Ямаха на косъм в секцията =  на прегряла Ямаха, това важи и за всеки усилвател без достатъчна вентилация.

• Автор
преди 12 минути, AGD написа:

Колонките стават, усилвателя не ти върши работа. Търси си двуканален усилвател за предпочитане втора ръка от близкото минало, европейско или японско производство.

Ямаха на косъм в секцията =  на прегряла Ямаха, това важи и за всеки усилвател без достатъчна вентилация.

Да търся втора ръка подобна техника с моите познания просто няма как - кой знае с какво ще се набутам, по-скоро мога още пари да дам за ново! Не е чак толкова на косъм завряна - ще има 4-5см отгоре и по 10см отстрани, като поразгледах теми и със снимки гледам хората масово по подобни дупки ги завират.

Но моля, препоръчайте нещо щом ямахата не ми върши работа?

Пасивни може да погледнеш и тези Definitive Technology SM55 canbroc-тези са вносител, втората ценова листа. И нещо подобно втора ръка arcam alpha-5 или creek-4240 - примерни варианти. Могат и по-мощен усилвател да поемат, но не съм сигурен дали е нужно.

Редактирано от spielberg (преглед на промените)

преди 20 минути, pecooo написа:

Да търся втора ръка подобна техника с моите познания просто няма как - кой знае с какво ще се набутам, по-скоро мога още пари да дам за ново! Не е чак толкова на косъм завряна - ще има 4-5см отгоре и по 10см отстрани, като поразгледах теми и със снимки гледам хората масово по подобни дупки ги завират.

Но моля, препоръчайте нещо щом ямахата не ми върши работа?

Тази Ямаха е многоканална и е правена за кино и не е твоя усилвател. Вентилацията е много важна за усилвателите и 4-5 см. отгоре е малко, ако има и "гръб" шкафа в който влиза е направо опасно. От София си и можеш да обиколиш много магазини за техника 2 ръка и да си избереш усилвател за към 200-300 лв. неразличим от нов. Трябва да търсиш задължително усилвателя да е с транзисторни крайни стъпала и мощност 2х50 - 2х100 вата на 8 ома. Добри марки Онкьо, Денон, Грундиг, Над - има и други. Прослушване на място от различни източници дори и от твои компютър, телефон или друго устройство и няма проблем /от продавалниците не рискувай/.

• Автор

@spielberg благодаря че чак в базара си ровил заради мен, но втора употреба не искам и не смея да взимам сам усилвател, а човек който да разбира и да провери преди да го купя нямам. Освен това посочената от мен ямаха има неща, които като разбрах че може бих искал - bluetooth за телефон, wifi ми е важно също - PC и ТВ са ми в една мрежа и безжично си браузвам и плейвам каквото искам от компютъра на ТВ - мн ми е удобно така, чудесно ще е и ресивъра да върши нещо подобно! Освен това не изключвам вече възможността за добавяне и на субуфер след време, точно на празното място вдясно от секцията ще пасне един такъв например (ако взема BX2 за колони), така че възможността за 5.1 на ресивъра не ми е съвсем за изхвърляне - оказва се че в тая работа като и в мн други апетита идва с яденето :) Също така да има и радио тунер искам щом може и радио да слушам.

Така че, ако ямахата не е добра идея, приемам други предложения за нещо със подобни възможности, но не и за нещо старо с по-малка функционалност.

Edit: @AGD писали сме по едно време, толкова ли е трудно да намеря добър нов ресивър за 600-700лв все пак? Времето ми е МНОГО кът в работните дни, та да обикалям трудна работа :/ Ако случайно имаш такъв магазин с удоволствие бих дошъл, вдъхваш доверие мисля:) Иначе добър усилвател за 300лв като нов звучи твърде примамливо :)

Само едно нещо виждам в сметката, pecooo, трябва да има на предвид, щом иска да го свързва директно към телевизора. (да ползва телевизора като видео плеър)

Усилвателя трябва да има оптичен вход, иначе нямам как да стане номера...  Защото през слушалковият изход, TV  качествен звук няма.

А, знаем че повечето ресийвъри го поддържат, при усилвателите обикновено липсва.

Редактирано от oic (преглед на промените)

• Автор
преди 1 минута, oic написа:

Само едно нещо виждам в сметката, pecooo, трябва да има на предвид, щом иска да го свързва директно към телевизора. (да ползва телевизора като видео плеър)

Усилвателя трябва да има оптичен вход, иначе нямам как да стане номера...  Защото през микрофонният изход, TV  качествен звук няма.

А, знаем че повечето ресийвъри го поддържат, при усилвателите обикновено липсва.

Аз за HDMI си мислех, че гледам ги кичат с по 5-6 такива порта ресивърите? Иначе да, свързването ми е голяма грижа също, че да взема нещо дето не може да се съвмести с останалата техника ще е страшна греда.

преди 1 минута, pecooo написа:

Аз за HDMI си мислех, че гледам ги кичат с по 5-6 такива порта ресивърите? Иначе да, свързването ми е голяма грижа също, че да взема нещо дето не може да се съвмести с останалата техника ще е страшна греда.

Да това е така. Защото сигнала на от всички устройства (конзоли, блурей плеър, TV Боксове;компютър, цифрови приемниции т.н.), влизат в ресийвъра с HDMI кабел (за всяко кабел към р-ра)

А, изхода на ресийвъра (пак с HDMI кабела) към TV. Както има и сертифициране на ARC, HDMI sec, но да не изпадаме в подробности.

При ресийвъра е задължително свързването на  всички тонколони (много канална система)- макар и на по късен етап. Иначе за какво сте го взели, само да ползвате 2 канала.

Стерео усилвателите, са за предпочитане за изграждането на стерео система.

Така че май влизате в един омагьосан кръг...

"Аз за HDMI си мислех, че гледам ги кичат с по 5-6 такива порта ресивърите? Иначе да, свързването ми е голяма грижа също, че да взема нещо дето не може да се съвмести с останалата техника ще е страшна греда."

Качествена музика се слуша само на 2 колони. Другото е вятър работа. Все още не сте взел окончателно решение дали ще са  2, 5 или 7 колоните. Аз затова се отказах да вземам участие в темата Ви. И наистина, от сега усещам че ще има "греда". Сядате и първо си изяснете какви възможности има телевизорът Ви! Второ - кое е за предпочитане при Вас! Дали двуканална или многоканална система. В края на краищата, аз затова ви посъветвах да се срещнете с Evlampi. Щеше да ви е от голяма полза. Колегите са ви дали варианити за едната или другата система, но трябва да е ясно вашето решение, а не да го променяте, защото накрая съветващите Ви - ще са виновни!

Цитат на колегата, който е много прав!

"Стерео усилвателите, са за предпочитане за изграждането на стерео система.

Така че май влизате в един омагьосан кръг..."

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 44 минути, pecooo написа:

@spielberg благодаря че чак в базара си ровил заради мен, но втора употреба не искам и не смея да взимам сам усилвател, а човек който да разбира и да провери преди да го купя нямам. Освен това посочената от мен ямаха има неща, които като разбрах че може бих искал - bluetooth за телефон, wifi ми е важно също - PC и ТВ са ми в една мрежа и безжично си браузвам и плейвам каквото искам от компютъра на ТВ - мн ми е удобно така, чудесно ще е и ресивъра да върши нещо подобно! Освен това не изключвам вече възможността за добавяне и на субуфер след време, точно на празното място вдясно от секцията ще пасне един такъв например (ако взема BX2 за колони), така че възможността за 5.1 на ресивъра не ми е съвсем за изхвърляне - оказва се че в тая работа като и в мн други апетита идва с яденето :) Също така има и радио тунер.

Така че, ако ямахата не е добра идея, приемам други предложения за нещо със подобни възможности, но не и за нещо старо с по-малка функционалност.

Активни колони на 99% отпадат за сега, ако нещо не ме обърне на 180 градуса до понеделник, когато заработят магазините, че мисля да пазарувам началото на седмицата, та до края да ги получа, свържа и т.н. че реша ли нещо не съм от най-търпеливите да стане :)

Edit: @AGD писали сме по едно време, толкова ли е трудно да намеря добър нов ресивър за 600-700лв все пак? Времето ми е МНОГО кът в работните дни, та да обикалям трудна работа :/ Ако случайно имаш такъв магазин с удоволствие бих дошъл, вдъхваш доверие мисля:)

Не, нямам магазин и не съм търговец. Просто новите усилватели се правят за да изкарат някак си гаранцията ако могат, не знам на пазара нов усилвател за 600 - 700 лв. който да е качествен колкото друг от близкото минало за половината цена. Новите се правят с много компромиси от към качество на материална база. По-лесно е да се направи импулсно захранване и крайни стъпала в клас Д. На усилвателя не му трябва Блутут или Ви Фи - нали е свързан към телевизора, който ги има и можеш пак да пускаш и да слушаш клипчета от телефона или лаптопа. Нали ще слушаме стерео, а няма да гледаме филми с многоканална система?

• Автор
преди 41 минути, * СТЕФАН * написа:

В края на краищата, аз затова ви посъветвах да се срещнете с Evlampi. Щеше да ви е от голяма полза. 

Цитат на колегата, който е много прав!

"Стерео усилвателите, са за предпочитане за изграждането на стерео система.

Така че май влизате в един омагьосан кръг..."

Точно от техният сайт/магазин ми предложиха ямахата за Monitor Audio колоните, не съм си я сам измислил... И бяха полезни, да, благодаря.

преди 31 минути, AGD написа:

Нали ще слушаме стерео, а няма да гледаме филми с многоканална система?

Многоканална система не предвиждам за сега, аз 2 колони не мога да се оправя да взема, та 5 ли.. Филми, музика, радио - всичко на тия две колони ще пускам, все ще е по-добре от говорителите на ТВ-то. За познавач с интереси в областта като вас сигурно е лесно, но аз не видя ли линк към усилвател или връзка с конкретен човек за втора употреба не виждам как мога да избера :/ В посочената вече прословута ямаха не ме влече възможността за 5.1, а нещата дето посочих в по-горният пост за wifi, bluetooth, радио тунер и т.н. ТВ-то в момента е по принуда плейър за всичко, но с удоволствие бих си пускал музика направо от PC-то или телефона дори, както и радио - направо го бях забравил.

Надявам се ме разбирате, за себе си не мисля че съм сменял каквото търся, просто в началото питах активни или пасивни колони с ресивър, след това отписах активните, че ми харесват екстрите и гъвкъвостта на ресивъра, това е! За колоните даже има относително съгласие относно Monitor Audio-то. Въпроса стана кой аджеба да е тоя усилвател/ресивър???

Благодаря на всички за вниманието и помощта.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.