Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Много лоши сектори. Да купувам ли нов хард диск?

Featured Replies

Защо не искаш да дадеш шанс на автора на темата да се пробва? Има диск с който може да прави опити. Няма информация която да пази. Ако има желание все ще научи нещо. Приятна вечер! 

преди 11 минути, adersa написа:

Вземи си едно SSD аз чакам на моя лаптоп да умре харда и да купя SSD.

Какво ти пречи да си вземеш още сега.

• Автор

В една страница обсъдихте имам или нямам знания и опит да си поправя диска и дали е правилно да ме изпратите в сервиз. 

Ще се надявам във втората страница да ми дадете някакъв източник на информация относно подобен вид дейности, от който да получа нужните знания, с които да се опитам, все пак да вдъхна живот на хардчето. Никога не е излишно да си имаш резерва.

Иначе аз нов хард ще си купя,  лаптопът се използва постоянно и искам да е с надежден диск.

Доста често дискове си заминават без предупреждение. Аз имам диск от 2006 година, който още преди 5 години ми показа лоши сектори. Опитах се да ги коригирам с HDD Regenerator, успях и диска все още е жив, работи на другата щайга. Но пък имах и диск на 4-5 години, който почти без предупреждения и без ни един лош сектор си замина. Изходът явно е в бекъпа на важна информация постоянно. Няма гаранция, че без лоши сектори диск няма да си замине. Дори едно просто угасване на тока може да причини това, както стана при мен. 

преди 50 минути, Muadib написа:

Защо не искаш да дадеш шанс на автора на темата да се пробва? Има диск с който може да прави опити. Няма информация която да пази. Ако има желание все ще научи нещо. Приятна вечер! 

Малко и аз да се включа пък и с голямо закъснение (чудно как за един "труп" успяхте да сгенерирате 2 страници за толкова малко време, ама това е друга история ;) )

Диска на автора си е в кома направо  18ГБ и 65% повредени сектори. Няма лекарство което да може да му помогне.  Естествено нищо не пречи на момчето да даде всичко от себе си да го умъртви подобаващо в опити да му пусне разни софтуери... Лошото е че нищо няма да научи. Освен може би че тази или онази програма му е утрепала диска, което няма и да е вярно защото софтуера не му е виновен за това че експериментира върху неподходящ пациент .

И именно заради това Емо е прав да го праща директно в магазина за нов.

Що се отнася до материалите за учене може да се започне с Википедиа , и малко видео материал за по- лесно смилане:

В общи линии интернет е пълен с материали, само е нужно да напишеш какво търсиш в google.

преди 15 минути, MartoVasilev написа:

В една страница обсъдихте имам или нямам знания и опит да си поправя диска и дали е правилно да ме изпратите в сервиз. 

Ще се надявам във втората страница да ми дадете някакъв източник на информация относно подобен вид дейности, от който да получа нужните знания, с които да се опитам, все пак да вдъхна живот на хардчето. Никога не е излишно да си имаш резерва.

Знания и опит - нямаш, въпроса е имаш ли желание (по принцип)? Отново този диск не подходящ за ремонт. Живот - за  него НЯМА! 

Ако търсиш диск за експерименти и учене,  може би е по добре да започнеш с нещо по старичко и подлежащо на ремонт.

Редактирано от Samo (преглед на промените)

Относно методите за ремонт и от къде трябва да се започне:

Визуална проверка на диска. Следи от удари, липсващи елементи от платката, очукани ръбове скъсани уплътнения, липсващи винтове по капака или платката, опити за отваряне като например скъсани или липсващи етикети.... може и да изпускам нещо но в общи линии всичко съмнително изглеждащо на външен вид. В повечето от изброените случаи е по добре да не се занимаваш с диска. Защо... ами защото вече някой се е  пробвал и дори и този някой не е ясно какво е правил и шанса да си загубиш времето е повече от 99%

Следващата стъпка е пускане и проверка на:  ID дали е правилно, отговаря ли на написаното на капака, прегледа SMART статуса на диска, четене по LBA и оценка на всички тези параметри.

Картинка която при четене изглежда така ХХХХХХХ00000000ХХХХХХХХХХХ000000000 (където х са лоши сектори а 00 читави) трябва да говори че има наработеща глава. Твърде много преназначени сектора в атрибут 5 означава че диска е ремапнал твърде много сектори. Има още няколко критични атрибута които могат да подскажат дори и без да се чете по ЛБА че диска има лоши сектори. Друг атрибут на който трябва да се обърне внимание е G shock error rate. Това индикира колко пъти диска образно казано е претърпял сътресения в процеса си на работа. В комбинация с другите СМАРТ параметри разчетени правилно може да се направи извода има ли смисъл такъв диск да се  "пробва". Тук влизат много фактори в разчитането, - опит , утрепани дискове по рано , дори и модела на диска има значение. В повечето случай такива дискове е най добре да се оставят за донори (за глави, платки, понякога и корпуса се използва за местене на плочи от друг диск). Тука се изпада в една друга графа и вид дейности които не са свързани с ремонта, а с друг вид дейност - datarecovery.

На дискове които не са сериозно увредени, но все пак има лоши сектори е добре да се пусне security erase. Това е вътрешна команда на диска която го пълни с нули и е подобна на това което правят програмите записвайки нули по цялата повърнхост. разликата е че е вътрешна команда и няма постоянно пращане на команда за работа с конкретно ЛБА. Лошото е че няма контрол в процеса на работа и ако диска е критичен може да се унищожи. Възможно е и пускане на сканиране с опции remap, erase и restore. Първата директно ремапва сектора с такъв от запасните, Втората се опитва да занули сектора , а третата се опитва да го поправи без да губи съдържанието. При всички положения след първоначалния цялостен скан(запълване с 0ли) е добре да се пуснат няколко различни сканирания, пълнене с информация проверка и т.н.

Следващата фаза или ниво е вече ремонтиране на ниво фирмуер, проверка и изключване на лоши глави , зони. Възможно е при наличие на подходящия софтуер и знания - пускане на различни заводски скриптове, които могат в общи линии да променят плътността, изключат зона(и) глави сменят модела и/или променят капацитета, да подберат други параметри на главите за четене и писане, да поправят служебната зона при липсващи или повредени важни модули. Тук нещата за доволно сложни по много причини и в много голям процент са си чиста загуба на време и усилия. Естествено възможни са и изключения като този самсунг който от HD642JJ 640ГБ след едноседмично тестване в крайна сметка излезе абсолютно читав SAMSUNG HD753LJ 750ГБ. Но цялото това упражнение е доста ненужно защото цената на един такъв диск не знам дали е и 50лв а времето и тока вложени в него по никакъв начин не се отплащат,а и като цяло за тази седмица тези 50 лв ще бъдат заработени многократно. Естествено има го и момента на вътрешното задоволство че си съживил нещо, обаче пък е много тъжно когато нещото е било живо и е ставало за донор за части , а си го затрил и при нужда следващия път трябва да купиш или вземеш един работещ и да го отвориш....

Има и доста други нюанси по темата, но като финално заключение: Ремонта на дисковете е крайно финансово неизгоден поне от моя гледна точка. Още повече че модерните железа вече са и ремонтно - непригодни.....

преди 2 часа, Samo написа:

Относно методите за ремонт и от къде трябва да се започне: ...

Ремонта на дисковете е крайно финансово неизгоден поне от моя гледна точка. Още повече че модерните железа вече са и ремонтно - непригодни.....

Много добро и подробно описание на повечето варианти.
С уговорката, че според обстоятелствата - много от описаните неща могат да се прескочат.

Затова се връщам на моето предложение: 

преди 14 часа, jhoro написа:

Какво ти пречи да си вземеш още сега.

Финансите :) а винаги съм се чудел от къде идват тези лоши сектори по харда .

• Автор

Да не пускам нова тема, ще питам тук. 

Разполагам с този външен хард диск

http://m.emag.bg/vynshen-hard-disk-seagate-slim-portable-500gb-2-5-usb-3-0-srebrist-stcd500204/pd/ELW5NBBBM/#500 GB

Мога ли да го сложа като вътрешен? При настолен компютър съм наясно как ще стане, но не знам как стоят нещата при лаптоп. 

Според мен няма да можеш да го сложиш като вътрешен.:)

Ето така изглежда диска който ползваш: https://www.amazon.com/TOSHIBA-MQ01ABD075-750GB-internal-notebook/dp/B00EVSMOA6

Ето и раздела от който трябва да избираш: http://m.emag.bg/hard-diskove-za-laptopi/c

Ако диска е с отделен интерфейс SATA<>USB би могъл да го извадиш от кутията и да го сложиш в лаптопа. Това автоматично означава че ще загубиш гаранцията му!

Ако диска е с УСБ платка (без САТА на нея) , тогава няма да стане.

преди 2 минути, Samo написа:

Ако диска е с отделен интерфейс SATA<>USB би могъл да го извадиш от кутията и да го сложиш в лаптопа.

Сериозно ли му предлагаш да разглоби диска за да го постави в лаптопа?!

преди 35 минути, Muadib написа:

Сериозно ли му предлагаш да разглоби диска за да го постави в лаптопа?!

Обяснение като за индианци.

Ако външния диск е направен на принципа "вътрешен диск сложен в кутия" - не е нищащ сложно.

Въпроса е - дали

преди 39 минути, Samo написа:

... диска е с отделен интерфейс SATA ...

Освен всичко друго - не е чак толкова належащо, да го тъпче вътре - може да се го ползва и от отвън.

Автора на темата да хваща пътя и да носи нотбука си на сервиз. Трябва да призная, че Емил Костов е бил прав когато му е давал този съвет.

jhoro, имаш много добро мото: "Най-добрият учител в живота е опитът. Взима скъпо, но обяснява разбираемо!" Много вярно казано!

• Автор

Не виждам смисъл да ходя в сервиз за да ми сменят хард диска, нещо, което мога да извърша и сам. Ако беше за поправка на самия диск - да, ще отида, защото не знам как се прави, но в случая обсъдихме, че не подлежи на такава.Не, че не искам да давам пари, просто имам желание сам да си разреша проблема.

преди 2 часа, Samo написа:

Ако диска е с отделен интерфейс SATA<>USB би могъл да го извадиш от кутията и да го сложиш в лаптопа. Това автоматично означава че ще загубиш гаранцията му!

Ако диска е с УСБ платка (без САТА на нея) , тогава няма да стане.

Понеже ми пусна мухата - ето виж това

Яаааааа ......   SATA

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.