Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Гражданска отговорност - птп

Featured Replies

Здравейте! Понеже до сега не ми се е случвало друг пък и дано никога повече, как стои въпроса относно настъпило леко птп, което само по дефиниция е птп, дефектно е повече от пренебрежителен проблем, но все пак се стигна до попълване на документи, за предявена щета.

Попълних един формуляр на лицето, което съм "ударил", разбрах че ще трябва да получа екземпляр от същия протокол и да го занеса при моя застраховател, за да изплати щетата на колата, която е "пострадала".

Въпроса ми е, понеже застраховката е на лизинг, дали след като подновя полицата, ще се налага да плащам по-висока застраховка (поне така е в Англия) или няма нищо притеснително, също и зависи ли от мен ако не занеса протокола при застрахователя - дали той няма да изплати сумата предявена за покриване на щетата.

Благодаря!

За да се стигне до каквото и да е изплащане по щети в случая, ще се наложи и двамата участници в ПТП да си заплатят целите суми по застраховките.
Дори да е една резка по калника само.

Относно подновяването - всичко зависи от това колко щети сте описвал през годината, колко са признати, колко тежки са били и т.н.
Ако имате 3 челни удара за годината и вие сте виновен (примера е произволен), ще имате по-висок коефициент и ще плащате по-голяма сума от тук нататък.
Ако три пъти сте подпрял някой и леко сте му огънал калника, няма да се отрази.

Всичко е относително.

• Автор
преди 2 часа, adersa написа:

вмисъл какво имате предвид леко ? огледало ли счупихте или прозорец

Ами като имам предвид леко, то е направо комичен случай.... Само че собственика на другата кола изрева как колата му била нова (тук мога да го оспоря разбира се, в смисъл няма лошо че е нова, но не е от автосалон, плюс това като гледам има следи други, не от мен - къде, къде по-изявени.) Както и да е, ситуацията е следната:

Бях оставил колата на абсолютно права отсечка, без да дръпна ръчна или да я оставя на скорост - колата я оставих на 1,80м от другата пред мен. Набързо отскочих да си взема вода от магазина до който я бях спрял и още с влизането - след мен влезнаха други хора, които попитаха на кой е тази кола и как видиш ли се била "врязала  мощно" отзад в другата....

Действително колата беше допряна, само че резултата е дефект, който след едно развъртане на машина за пасиране и го няма.... предложих този вариант на собственика, той обаче не беше съгласен. Като се има на предвид, че дори за целта няма нито на мен да ми вземат пари за пастирането, нито на "потърпевшия", първо защото майстора го познавам и второ така наречения дефект е с размер 4мм я има, я няма и няма абсолютно  никаква предпоставка за притеснение.... Нямаше дори паднала боя... Факта, че те твърдят, че ги е пораздрусало от удара докато са били в колата за мен е силно преекспониран, понеже не се чу никакъв шум! За 8 години не съм имал подобен случай, та според мен не би следвало да се отрази на застраховката.

Както и да е, питам понеже в същия ден бях тръгнал за работа и протокола не ми беше даден, само се подписах, като пред мен се обадиха на 112. Искам да съм сигурен, че няма да се злоупотреби от отсрещната страна, затова и пуснах темата, за евентуален съвет, понеже наистина не съм запознат как се действа.

преди 2 часа, algor написа:

Ако  сте подпрял някой и леко, няма да се отрази.

Всичко е относително.

Точно това си беше.

Редактирано от Viiipeer (преглед на промените)

преди 1 час, Viiipeer написа:

Ами като имам предвид леко, то е направо комичен случай.... Само че собственика на другата кола изрева как колата му била нова (тук мога да го оспоря разбира се, в смисъл няма лошо че е нова, но не е от автосалон, плюс това като гледам има следи други, не от мен - къде, къде по-изявени.) Както и да е, ситуацията е следната:

Бях оставил колата на абсолютно права отсечка, без да дръпна ръчна или да я оставя на скорост - колата я оставих на 1,80м от другата пред мен. Набързо отскочих да си взема вода от магазина до който я бях спрял и още с влизането - след мен влезнаха други хора, които попитаха на кой е тази кола и как видиш ли се била "врязала  мощно" отзад в другата....

Действително колата беше допряна, само че резултата е дефект, който след едно развъртане на машина за пасиране и го няма.... предложих този вариант на собственика, той обаче не беше съгласен. Като се има на предвид, че дори за целта няма нито на мен да ми вземат пари за пастирането, нито на "потърпевшия", първо защото майстора го познавам и второ така наречения дефект е с размер 4мм я има, я няма и няма абсолютно  никаква предпоставка за притеснение.... Нямаше дори паднала боя... Факта, че те твърдят, че ги е пораздрусало от удара докато са били в колата за мен е силно преекспониран, понеже не се чу никакъв шум! За 8 години не съм имал подобен случай, та според мен не би следвало да се отрази на застраховката.

Както и да е, питам понеже в същия ден бях тръгнал за работа и протокола не ми беше даден, само се подписах, като пред мен се обадиха на 112. Искам да съм сигурен, че няма да се злоупотреби от отсрещната страна, затова и пуснах темата, за евентуален съвет, понеже наистина не съм запознат как се действа.

Точно това си беше.

Ако е толкова дребна работата, трябваше да се обадите в кат. Те трябваше да опишат случая и да направят снимки на щетите. Ама то май щети няма. Няма и какво да снимат, та можеше и да се разделите по съвсем друг начин, в който застрахователя нямаше и да разбере за инцидента.

• Автор

Те настояваха, аз им казах че няма реално нанесена щета... Важното в случая е, че аз няма да съм потърпевш и дали зависи от мен нещо от тук нататък, за да  им изплатят щетата? Тоест нещо като съгласие от моя страна? Ако не бях нощна смяна и оставащи 15 до смяната, щях да действам по друг начин, но просто нямах време.

Отделно на това, магазина разполага с запис от камерите, така че си има доказателства.

Говорейки за Двустранен констативен протокол за ПТП обърнете внимание на:

Цитат
  • между между двамата участници има съгласие относно обстоятелствата и вината, свързани с ПТП;

също и т. 2

Цитат

2. Във всички случаи на ПТП, включително когато се попълва и настоящият протокол, задължително се уведомяват компетентните органи на МВР – КАТ.
Във всички останали случаи извън т.1 по-горе, се издава протокол за ПТП от компетентните органи на МВР – КАТ.

и най-вече

Цитат

7. След попълването на протокола, двамата водачи не по-късно от 7 дни, от датата на събитието, уведомяват съвместно застрахователя на виновния водач, като предоставят на застрахователя превозните средства за оглед и свидетелствата за правоуправление.

В случая - "пострадалия" водач не може да предостави никакви доказателства за състоянието на автомобила преди случилото се. Но вие сте се съгласили - какво и как е станало.

преди 7 часа, Viiipeer написа:

Въпроса ми е ... дали ... ще се налага да плащам по-висока застраховка (поне така е в Англия)

Говориш за премията по NCB (No Claims Bonus - бонус за липса на претенции/щети) - което в България още не е въведено (доколкото знам).

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

• Автор

Благодаря за изчерпателния отговор! Това означава, че най-вероятно ще му се изсмеят, хахах - защото щетата е почти незабележима, по-малка от този емотикон  :)

" 7. След попълването на протокола, двамата водачи не по-късно от 7 дни, от датата на събитието, уведомяват съвместно застрахователя на виновния водач, като предоставят на застрахователя превозните средства за оглед и свидетелствата за правоуправление. "

По темата и леко встрани от конкретния въпрос:

Представих си - един автомобил, на който поради други причини е махната маската, или бронята или ... , попада в подобна ситуация - като потърпевш. И собственика му, ти казва (ако ти си другия) - "ей, на - счупил си ми колата"

Spoiler

PS. Какво пише на гърба на рокерското яке? "Ако четете това, значи гаджето ми е паднало някъде по пътя..."

Неадекватна работа. Поне да бяхте прочели какво пише на бланката . . .

Ти никъде не тряба да ходиш. Твоят застаховеател ще те извика когато другата стана предяви щетата за да те снима и теб.

За да е валиден двустранен протокол трябва и двете МПС да са в движение на собствен ход, да сте съгласни за вината, да няма съмнение за алкохол и други упойващи вечества. Протокола е на химизирана хартия, всичко се попълва, като се вписва регистрационния номер на ПТП след обаждането на 112.  Те оттам сами предлагат така за да се разтоварят КАТ за тежките произшествия. Едва след това двете копия се разделят и всеки си ходи. Дойдат ли КАТ обикновено пишат акт за 100 за ПТП, ако не повече. Ако не е направено така ще му кажат че се е самоинсциниорал и ще го отпратят - просто протоколът няма да е валиден. Четете бре!

Сети ли се да го фотографираш поне с телефона?

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

преди 10 минути, Филипов написа:

Ти никъде не тряба да ходиш. Твоят застаховеател ще те извика, когато другата стана предяви щетата, за да те снима и теб.

Е нали от бланката цитирам :angry:

Цитат

... двамата водачи ... уведомяват съвместно ...

Май ти пропускаш текстове.

Иначе това за снимката е добре да се направи.

• Автор
преди 11 часа, Филипов написа:

Ти никъде не тряба да ходиш. Твоят застаховеател ще те извика когато другата стана предяви щетата за да те снима и теб.

За да е валиден двустранен протокол трябва и двете МПС да са в движение на собствен ход, да сте съгласни за вината, да няма съмнение за алкохол и други упойващи вечества. Протокола е на химизирана хартия, всичко се попълва, като се вписва регистрационния номер на ПТП след обаждането на 112.  Те оттам сами предлагат така за да се разтоварят КАТ за тежките произшествия. Едва след това двете копия се разделят и всеки си ходи. Дойдат ли КАТ обикновено пишат акт за 100 за ПТП, ако не повече. Ако не е направено така ще му кажат че се е самоинсциниорал и ще го отпратят - просто протоколът няма да е валиден. Четете бре!

Сети ли се да го фотографираш поне с телефона?

Не, беше 23:00 вечерта, а и нямах време. .Аз имам запис от камерите, за всеки случай. Тоест така както казваш, щом не е е извикан кат, няма да им признаят нищо? Аз просто не искам да ме занимават с нищо повече.Трябва ли да звънна на застрахователя, за да го уведомя? Ако пък и само да имат намерение да злоупотребят, в което не вярвам - аз ще оспоря  пред застрахователя, защото как иначе ще съм си сложил подписа, ако не съм бил съгласен?

Забрави за случката. Две компании в България търсят виновния, но това е само в по-тежки случаи.Принципно трябваше да отидеш с него до полицията и да заверите протоколите, като след това си вземеш твоето копие. То ти трябва да докажеш в последствие, ако се наложи де, че той не си е дописвал някакви измислени щети. То свършило вече. Принципно по гражданска, на въпросния "пострадал", може и да му дадат 15лв....ако има познати. Ако е сниман за предишни случки, както казваш,че има следи, ще го отпратят. Системата работи наполовина....в България сме:/

• Автор
преди 19 минути, firestarter написа:

Забрави за случката. Две компании в България търсят виновния, но това е само в по-тежки случаи.Принципно трябваше да отидеш с него до полицията и да заверите протоколите, като след това си вземеш твоето копие. То ти трябва да докажеш в последствие, ако се наложи де, че той не си е дописвал някакви измислени щети. То свършило вече. Принципно по гражданска, на въпросния "пострадал", може и да му дадат 15лв....ако има познати. Ако е сниман за предишни случки, както казваш,че има следи, ще го отпратят. Системата работи наполовина....в България сме:/

Ами и аз мисля да не се занимавам. Вече 3 дни си чакам протокола и май няма да го дочакам, но не аз съм на зор, защото както казах - ще му се изсмеят, а може и той самия да се е осъзнал....;-)

Благодаря на всички за отговорите!

преди 2 часа, Viiipeer написа:

Тоест така както казваш, щом не е е извикан кат, няма да им признаят нищо?
Трябва ли да звънна на застрахователя, за да го уведомя?
Ако пък и само да имат намерение да злоупотребят, в което не вярвам - аз ще оспоря  пред застрахователя, защото как иначе ще съм си сложил подписа, ако не съм бил съгласен?

За КАТ - нали четеш (цитирах) от бланката? Прави разлика между "уведомяване на КАТ" и "извикване", с физическо идване. Звъните по телефона, съобщавате обстоятелства и данни, те пишат и регистрират.

Ако имаш телефонин номер на "потърпевшия" - може да му звъннеш и да го питаш "Ко стаа, ша ходим ли при моя застраховател?"

За подписа на протокола - ти нали имаш копие, това

на 31.07.2016 г. в 8:06, Viiipeer написа:

... разбрах че ще трябва да получа екземпляр от същия протокол ...

най-малкото е несериозно. В момента, в който се разделяте - твоето копие трябва да е при теб. Подписано и от двамата.

• Автор

Аз нямам копие... Позвънено е на 112 в момента на събитието. Свързах се с потърпевшия в събота, относно копието и ми беше отговорено, че все още не е готово....

Разбрахме се да ми го изпратят по мейла, когато е готово, просто обстановката го изискваше - нямах време да пишем и т.н. Има входящ номер от  обаждане към 112 относно случката.

Относно това. дали е несериозно или не, предполагам всеки нормален човек който бърза и закъснява за работа не би искал да се занимава излишно с тези работи, а разчита на коректността на "потърпевшия", именно затова и пуснах темата. 

преди 2 часа, Viiipeer написа:

Аз нямам копие... Позвънено е на 112 в момента на събитието. Свързах се с потърпевшия в събота, относно копието и ми беше отговорено, че все още не е готово....
Разбрахме се да ми го изпратят по мейла, когато е готово, просто обстановката го изискваше - нямах време да пишем и т.н. Има входящ номер от  обаждане към 112 относно случката.
Относно това. дали е несериозно или не, предполагам всеки нормален човек който бърза и закъснява за работа не би искал да се занимава излишно с тези работи, а разчита на коректността на "потърпевшия", именно затова и пуснах темата. 

И аз нямам копие от Вашия двустранен протокол. То излиза, че никой няма. Даже и оригинал няма - изобщо няма протокол. Написан и подписан собственноръчно.

Цитат

4. При попълване на протокола да се съблюдават следните указания:

• протоколът се попълва на мястото на произшествието;

5. Подпишете протокола и предоставете той да бъде подписан и от другия водач. Първият екземпляр задръжте за себе си, а вторият дайте на другия участник в произшествието.

По имейл-а ще ти изпратят "проектосъдържанието".

Колкото до коректността - явно потърпевшия е бил доста коректен. Да те пусне да си ходиш и да остане с ... добри намерения и пожелания. Без доказателства, че си бил там, че е станало нещо и че си се съгласил, че си виновен.

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

• Автор

Казах, че съм се подписал. Нямам копие от протокола, защото още не е готов! Не са нанесени всички данни!

Може ли да се обосновеш какво значи без доказателства? Преснета ми е гражданската отговорност, обадихме се на 112, описани са номерата на автомобилите, както и имам сложен подпис.

Абееее - нито четете (като подписвате), нито обяснявате като хората. Как си подписал недопопълнен формуляр?

Нямал си време. А сега ако пише една камара щети - имаш ли пари да ги платиш?

Нямаш при теб копие на попълнения "на мястото на произшествието" протокол. За да се сравнява дали няма "допълнителна корекция"

• 4 седмици по-късно...

Попълват се двустранно два протокола - с абсолютно еднакви данни (внимава се коя колонка е за виновен и коя за потърпевш). Звъни се в КАТ да заведат проишествието и да ти дадат номер, който се вписва и в двата прокола. 
След като се сверят данните на двата прокола се подписвате и двамата. Всеки си взема копието и отива при застрахователя на виновния в няколко дневен срок (май беше седмица). Там застрахователя отива с теб, прави оглед и снимка на автомобила, попълваш една бланка, в която пак описваш какво се е случило и си тръгваш. Потърпевшия отива за същото и си чака после парите.

Това е цялата процедура. Няма нужда от преснимане на граждански полици, чакане на изготвяне на проколи. То да не е превод на договор, че да отнема няколко дни (копието)?!?
Оправдания от рода на "бързах за работа, не ми стига акъла както да включа колата на скорост като я оставям, така и да се погрижа да не злоупотребят с правата ми" не говорят добре за автора на темата. Цялата описана процедура горе отнема не повече от 15 минути. Който и да е работодател ще ти влезе в положение ако говорим за 10-20 минути закъснение.

Редактирано от angelovarna (преглед на промените)

Много пъти ми се е случвало това и никога не съм носил аз какво и да е при застрхователя - попълват се документите за ПТП, подписват се , виновникът взема копието, а пострадалият оригинала, и той пострадалият отива при чуждия застраховател, който оглежда щетите и плаща! Толкоз!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.