Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Stotinka OS

Featured Replies

@Pavel Sarandiev SeLinux изобщо няма нищо общо с "програма от рода PC Doctor". Това е механизъм за Mandatory access control в Linux.

Ако ще използваш предимно за десктоп машината, ти предлагам да го пуснеш в permissive режим (при който само логва). За целта sudo gedit /etc/selinux/config  и променяш SELINUX=enforcing на SELINUX=permissive.

Или може да го изключиш: SELINUX=disabled - което е по-лош вариант от permissive, понеже, ако решиш някога да се възползваш от него ще трябва да се създадат отново policy-тата.

п.с. Иначе, ако имаш желание да ползваш Linux за някой production сървър според мен е добре да попрочетеш за selinux и да го ползваш в enforcing режим.

• 1 месец по-късно...
  • Отговори 247
  • Прегледи 32,4k
  • Създадено
  • Последен отговор
на 5.09.2016 г. в 12:23, borovaka написа:

@Pavel Sarandiev SeLinux изобщо няма нищо общо с "програма от рода PC Doctor". Това е механизъм за Mandatory access control в Linux.

Ако ще използваш предимно за десктоп машината, ти предлагам да го пуснеш в permissive режим (при който само логва). За целта sudo gedit /etc/selinux/config  и променяш SELINUX=enforcing на SELINUX=permissive.

Или може да го изключиш: SELINUX=disabled - което е по-лош вариант от permissive, понеже, ако решиш някога да се възползваш от него ще трябва да се създадат отново policy-тата.

п.с. Иначе, ако имаш желание да ползваш Linux за някой production сървър според мен е добре да попрочетеш за selinux и да го ползваш в enforcing режим.

На мен ми даде тази грешка......след изпълнение на това което казваш ми дава ....това на втората снимка.....трябва ли да се притеснявам?

Screenshot from 2016-11-03 12-31-17.png

Screenshot from 2016-11-03 14-12-18.png

преди 45 минути, u.uBaHoB написа:

На мен ми даде тази грешка......след изпълнение на това което казваш ми дава ....това на втората снимка.....трябва ли да се притеснявам?

Грешката я дава, защо твоя потребител не е в групата на администраторите/root и когато изпълняваш дадена команда със sudo отпред това ще е изхода. В sos сме създали лесен вариант за деактивиране на SELinux от положението sos-easy-install. Ако все пак държиш да е през терминал с редакторане на файла то или добави потребителя в групата на администраторите или изпълни командата така:

su -
pass: Въвеждаш паролата за потребителя root

След което, можеш да продължиш с останалите команди без да  използваш sudo пред всяка от тях.

преди 1 минута, exwol написа:

Грешката я дава, защо твоя потребител не е в групата на администраторите/root и когато изпълняваш дадена команда със sudo отпред това ще е изхода. В sos сме създали лесен вариант за деактивиране на SELinux от положението sos-easy-install. Ако все пак държиш да е през терминал с редакторане на файла то или добави потребителя в групата на администраторите или изпълни командата така:

su -
pass: Въвеждаш паролата за потребителя root

След което, можеш да продължиш с останалите команди без да  използваш sudo пред всяка от тях.

Благодаря , а тук може ли да задавам въпроси относно Стотинка ОС , защото съм нов потребител на дадената система.....под нов разбирайте от един ден, тоест напълно нов.......като за начало искам да мина на графична среда циннамон.....но не знам как......а също така ми дава и някакви грешки ли са не знам при зареждане на системата ......явно заради драйверите ..... инсталирах хибридния драйвер "пчеличката" , но явно не съм успял - сега мисля на чисто да сложа "стотинка-та" и ако не Ви е проблем да ми помогнете с настройването и.....Ще Ви бъда благодарен .... а за това при зареждане на системата ще се опитам да го снимам и да кача снимката тук в близките няколко минути , че лаптопа ми е сравнително добър и зарежда бързо ..... ако ви трябва инфо за конфигурацията - HP Pavilion 17 PC - Intel Core i7 - 5500U - 2,4Ghz x 2 , 16 GB Ram , Video - Intel (вградена) 5500 и Nvidia GT840M - 4GB , Stotinka OS я слагам на 300 ГБ отделено място от харда....имам инсталирани и "Бозиндоус 10 про 64" и Линукс Минт 18 Сара Циннамон 64 битов - троен буут....

преди 9 минути, u.uBaHoB написа:

Благодаря , а тук може ли да задавам въпроси относно Стотинка ОС , защото съм нов потребител на дадената система.....под нов разбирайте от един ден, тоест напълно нов.......като за начало искам да мина на графична среда циннамон.....но не знам как......а също така ми дава и някакви грешки ли са не знам при зареждане на системата ......явно заради драйверите ..... инсталирах хибридния драйвер "пчеличката" , но явно не съм успял - сега мисля на чисто да сложа "стотинка-та" и ако не Ви е проблем да ми помогнете с настройването и.....Ще Ви бъда благодарен .... а за това при зареждане на системата ще се опитам да го снимам и да кача снимката тук в близките няколко минути , че лаптопа ми е сравнително добър и зарежда бързо ..... ако ви трябва инфо за конфигурацията - HP Pavilion 17 PC - Intel Core i7 - 5500U - 2,4Ghz x 2 , 16 GB Ram , Video - Intel (вградена) 5500 и Nvidia GT840M - 4GB , Stotinka OS я слагам на 300 ГБ отделено място от харда....имам инсталирани и "Бозиндоус 10 про 64" и Линукс Минт 18 Сара Циннамон 64 битов - троен буут....

Може да задаваш всякакви въпроси, но за предпочитане е това да става във форума на SOS и то защото има по-голяма вероятност и другите хора от екипа да се включат, като някои от тях се занимават предимно с конкретни проблеми и работата по тях и съответно могат да дадат по-адекватни решения. Също така би било полезно и за други потребители сблъскали се с този проблем и търсещи неговото решение :) Инак с радост ще помогнем. Ако си решил да инсталираш на чисто то просто за сега не инсталирай ml ядрото от sos-easy-install. Просто на първо време ъдейтни системата след инсталация, след което можеш да инсталираш желаната графична среда от sos-easy-install за  по-лесно и след това ако се сблъскаш с някакъв проблем ще го мислим.

• 6 месеца по-късно...

Здравейте, реших и аз да опитам, Стотинка ОС. Първоначалните ми впечатления са много добри. Някой знае ли как да се инсталира docky панела на стотинка?

• Автор
преди 2 часа, vasilevsa написа:

Здравейте, реших и аз да опитам, Стотинка ОС. Първоначалните ми впечатления са много добри. Някой знае ли как да се инсталира docky панела на стотинка?

Здравейте!

В Stotinka OS, можете да инсталирате   Cairo dock . Влезте в YUM хранилището, което се намира в падащото меню Програми > Други > Разширение на YUM и там потърсете пакета . А ако искате да използвате терминала вижте тук.

На мен най-много ми харесва темата му MacOSX, защото има и инструмент за измерване на натовареността на процесора и рам-а.

Неозаглавено.png

Редактирано от Pavel Sarandiev (преглед на промените)

преди 12 часа, Pavel Sarandiev написа:

Здравейте!

В Stotinka OS, можете да инсталирате   Cairo dock . Влезте в YUM хранилището, което се намира в падащото меню Програми > Други > Разширение на YUM и там потърсете пакета . А ако искате да използвате терминала вижте тук.

На мен най-много ми харесва темата му MacOSX, защото има и инструмент за измерване на натовареността на процесора и рам-а.

Неозаглавено.png

Може ли някой да ми с nautilus actions да екстрактне скриптовете от Стотинка да се опитам да ги приложа в Gecko Leap 42.2 - Gnome. Благодаря предварително.

• 4 месеца по-късно...

Здравейте, пак съм на стотинка, имам проблем инсталирах wine 2.0 но не мога да стартирам еxe файл само върти и нищо не тръгва.

преди 2 часа, vasilevsa написа:

Здравейте, пак съм на стотинка, имам проблем инсталирах wine 2.0 но не мога да стартирам еxe файл само върти и нищо не тръгва.

https://www.stotinkaos.net/forums/thread-893-post-9482.html#pid9482

Временно wine 32 бита няма да функционира поради някои проблеми с библиотеки които още не са решени от страна на CentOS  . 

Здравейте!Аз съм на Уиндоус10-64 битова версия.Искам да си инсталирам и Линукс версията Стотинка.Никога не съм ползвал Линукс.Естествено като лаик ще Ви помоля да ми отговорите на следните въпроси:

1.Съвместими ли са Уин и Лин?

2.Уинът ми е  на С:устройство,може ли там да се инсталира и Линуксът?

3.При деинсталация на Стотинката ще пострада ли Уиндоусът?

4.Откъде да смъкна Стотинка ОС и как да я инсталирам?

5.Какви допълнителни пакети  е необходимо да инсталирам и откъде  да ги взема?

преди 18 минути, christolg написа:

Здравейте!Аз съм на Уиндоус10-64 битова версия.Искам да си инсталирам и Линукс версията Стотинка.Никога не съм ползвал Линукс.Естествено като лаик ще Ви помоля да ми отговорите на следните въпроси:

Не са съвместими. В твоят случай (след като нямаш опит) - най добре го разучи във вирутална машина - например VirtualBox.

Свали си VirtualBox , след това свали ISO файла на OS-a и го инсталирай като VM. След като придобиеш някакъв опит - сам ще решиш дали искаш да инсталираш. 

преди 2 часа, christolg написа:

1. ???

Ако става въпрос за работа на две системи на една и съща машина - съвместими са.

2. Не може. Можеш да отделиш от този или друг дял дисково пространство, което да ползваш за файловата система на Linux.

3. Вероятно не, но аз вярвам силно в човешката глупост и не изключвам никога и такъв вариант.

4. https://www.stotinkaos.net/download

Отдолу пише и как да се инсталира. За теб е по- добре да отделиш предварително с някакво приложения един свободен дял от около 20 ГБ и да го форматираш в ext4, за да не объркаш нещо. При инсталацията, просто задаваш кореновата файлова система, обозначена с наклонена черта да се инсталира върху него.

Внимавай много програмата за начално зареждане - GRUB, да е зададена да се инсталира върху MBR (dev/sda при един физически диск). Така ще разпознава всички системи, инсталирани върху този диск.

5. Виждам, че си добре запознат с пакетите в Linux, въпреки, че не можеш намериш сайта на Stotinka OS.

Надявам се да не си стар потребител - шегобиец и да не пишем напразно, защото някой не си пие редовно хапчетата.

Първо инсталирай, виж, какви пакети има в хранилищата и тогава ще търсиш допълнителни пакети.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

преди 5 часа, christolg написа:

Здравей виждам, че някои от момчета вече са ти отговорили на част от въпросите, но ще се опитам да добавя някои неща.

1. В какъв смисъл да са съвместими?

2. Може да се инсталира където си пожелаеш, включително и на дял C: стига да имаш достатъчно свободно място, което да заделиш за SOS. Препоръчителното минимално свободно пространство за версия 7.х е 20 GB

3. Според зависи от подредбата на дялове и начина на инсталация. В най-общия случай ако премахнеш или форматираш дяла със StotinkaOS e възможно зареждането на Windows-a да се счупи, но това се поправя изключително лесно. По никакъв начин обаче нищо друго не може да се развали или да затрие цялата инсталация, стига да си внимателен при операциите. Т.е. ако ти сам не направиш нещо, няма как софтуера да го стори.

4. На този въпрос cybercop е дал точен отговор.

5. За какви пакети става дума? Принципно всичко е според индивидуалните нужди на потребителя. Като цяло дистрибуцията ни разполага с обширна гама софтуер в хранилищата, които са конфигурирани по подразбиране. Освен това в нашите собствени хранилища сме добавили над 1600 бинарни пакета и продължаваме да го развиваме, а също така в приложението sos-easy-install можеш да се сдобиеш със софтуер от трети страни, който не влиза в хранилищата, но пък е удобен и лесен за инсталиране през самото приложение. Повече за него можеш да видиш - ТУК

А само като ориентир - понеже пишеш, че си с Уиндоус 10, то предполагам , че най-вероятно системата ти може да е инсталирана в UEFI и GPT таблица за дяловете, за това пускам едно 10 минутно видео просто като ориентир как се инсталира в такъв режим съвместно с Widows за dual boot

Редактирано от exwol (преглед на промените)

Извинявам се за неточния изказ.Под съвместимост имах предвид дали могат да са на един дял или на една настолна  машина.Изяснихте     ми , мерси.Доколкото си спомням системата е NTFS на Уина в C: и D: устройства.Не съм запознат изобщо какви пакети има и /или са необходими за функционирането на Стотинка,просто на няколко места в други постове за Линукс научих за наличието на такива,тепърва ще се запознавам.Имах предвид както за Уина програми като Опис пакета,Уин рар,Уин зип и др.

преди 20 минути, christolg написа:

Извинявам се за неточния изказ.Под съвместимост имах предвид дали могат да са на един дял или на една настолна  машина.Изяснихте     ми , мерси.Доколкото си спомням системата е NTFS на Уина в C: и D: устройства.Не съм запознат изобщо какви пакети има и /или са необходими за функционирането на Стотинка,просто на няколко места в други постове за Линукс научих за наличието на такива,тепърва ще се запознавам.Имах предвид както за Уина програми като Опис пакета,Уин рар,Уин зип и др.

За офис пакети можеш да ползваш Libreoffice и една имитация на MSOffce, наречена WPS. Уеб браузърите и аудио/видео плеърите в повечето случай са същите, като в Windows. Отделни архиватори с графичен интерфейс няма да ти трябват. Имаш един мениджър на архиви (в случая file-roller), който работи с десетки архиватори и разархивиращи приложения. Достатъчни са ти p7zip, unzip, zip и unrar.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Да кажем така - знаеш ли как да преинсталираш, пак повтарям, да преинсталираш, не нещо друго, настоящата ти операционна система на настоящия хардуер? Ако да, ще може да се справиш, ако не - търси друг път първо, пък чак после като свикнеш...

преди 59 минути, christolg написа:

Е, няма за какво да се извинявате. Просто исках да уточним за каква съвместимост говорим. След като стана ясно, искам да внеса още едно уточнение. Да Уиндос работи с файловата система NTFS, при Линукс обаче не е така. Има няколко файлови системи, който може да използвате в Линукс и в частност StotinkaOS, но няма да се спирам подробно на тях, за да не Ви обърквам допълнително. Ще кажа само, че ext4 на този етап е достатъчна и спокойно може да я използвате. 

Относно втората част от питането за софтуера - всичко, което сте изредили е налично в нашата дистрибуция и идва по подразбиране. Т.е. веднага след като инсталирате системата ще имате напълно функционална ОС за изпълнението на общи задачи, като разполагате с офис пакет, архиватор поддържаш всички разпространени архиви , торент клиент, уеб браузър, чат клиент, музикален и видео плеър и още много и не се налага да инсталирате нищо допълнително, което да е необходимо за обща работа. Ако имате други въпроси на разположение сме да отговаряме, независимо от какво естество са те.

бат'начо

Благодаря на Бога,но поне засега въпреки моите над 65 лазарника,всички инсталации на моите и на децата компютри ,аз съм ги правил.

exwol

И всички останали добронамерено отзовали се поклон и БЛАГОДАРСКО за информацията.Малък проблем е дисковото пространство,но се надявам в събота да го реша.Засега едно огромна МЕРСИ!!!До скоро!

на 10/15/2017 в 16:48, cybercop написа:

4. https://www.stotinkaos.net/download

Отдолу пише и как да се инсталира. За теб е по- добре да отделиш предварително с някакво приложения един свободен дял от около 20 ГБ и да го форматираш в ext4, за да не объркаш нещо. При инсталацията, просто задаваш кореновата файлова система, обозначена с наклонена черта да се инсталира върху него.

Внимавай много програмата за начално зареждане - GRUB, да е зададена да се инсталира върху MBR (dev/sda при един физически диск). Така ще разпознава всички системи, инсталирани върху този диск.

на 10/15/2017 в 21:38, exwol написа:

А само като ориентир - понеже пишеш, че си с Уиндоус 10, то предполагам , че най-вероятно системата ти може да е инсталирана в UEFI и GPT таблица за дяловете, за това пускам едно 10 минутно видео просто като ориентир как се инсталира в такъв режим съвместно с Widows за dual boot

Здравейте отново!Съгласно указанията на  cybercop     трябва предварително с  програма да  отделя минимум 20ГБ място за инсталация на Стотинката,а от видеото на exwol се вижда ,че инсталацията сама минава по този път и тогава ръчно се задават дял,ГБ,формат ,начална точка и др.Правилно ли съм разбрал?На лаптопа си имам 3 дяла NTFS:System Reserved-100MB,C: и  D: -по 60GB. "/" и swap ,станаха ясни, но EFI System Patrtition-той същият System Reserved-100MB ли ще бъде или си прави нов дял.Ако да,няма ли да пречи на Уиндоса,тъй като е бил формат  NTFS,а ще мине  на ext4 ?

Ако не става така както е на видеото, с каква програма трябва да преформатирам NTFS дяловете?

Забелязъл съм , че ако има инсталирана Линукс дистрибуция  и трябва да инсталирам Уиндоус  то се получава така ,че шибаният Уиндоус изключва Груб и  се пуска само Уиндоус, някакъв тъп Уиндоуски антигонизъм.Има ли решение при Стотинката , а така също и при другите Линукси. Не е изключено и аз да бъркам някъде!

Привет!

Можем ли да очакваме скоро StotinkaOS 7.4 или тази версия (7.3) може да се надгради до 7.4 ?

Има ли необходимост от обновяване свързано с WPA2 уязвимостта?

Кой бутлоадер ще ми препоръчате да ползвам ако искам на една машина да зареждам StotinkaOS и FreeBSD?

Има ли значение поредността на инсталиране?

Дано не съм прекалил с въпросите... 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.