Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос относно квалифициран електронен подпис.

Featured Replies

Здравейте,

Имам няколко въпросчета относно КЕП за физическо лице. Дотам ли я докарахме, че да подадеш едно оплакване до държавна институция, ти искат задължително КЕП? Както и да е, гледам годишните КЕП  за физически лица струват в порядъка на 10-12 лева. Въпросът ми е, има ли някакви подводни камъни...в смисъл, тоя електронен подпис изисква ли нещо допълнително като хардуер, защото гледам има КЕП с карти, флашки и т.н.  Второ, ако дам тия 12 лева за едно оплакване, какво да правя тоя подпис цяла година, за какъвто срок може да се издава? Уточняват, че може да се прилага към кореспонденция и т.н. По-подробно какво означава това? Знам, че и при електронно банкиране може да се ползва КЕП, макар че аз там ползвам местни банкови сертификати, които заместват КЕП. 

преди 34 минути, Кико написа:

Здравейте,

Имам няколко въпросчета относно КЕП за физическо лице. Дотам ли я докарахме, че да подадеш едно оплакване до държавна институция, ти искат задължително КЕП? Както и да е, гледам годишните КЕП  за физически лица струват в порядъка на 10-12 лева. Въпросът ми е, има ли някакви подводни камъни...в смисъл, тоя електронен подпис изисква ли нещо допълнително като хардуер, защото гледам има КЕП с карти, флашки и т.н.  Второ, ако дам тия 12 лева за едно оплакване, какво да правя тоя подпис цяла година, за какъвто срок може да се издава? Уточняват, че може да се прилага към кореспонденция и т.н. По-подробно какво означава това? Знам, че и при електронно банкиране може да се ползва КЕП, макар че аз там ползвам местни банкови сертификати, които заместват КЕП. 

Тия цени най-вероятно са за подновяване, можеш да се увериш тук:

https://www.b-trust.org/

Подай си заявление онайн за да спестиш време. Ще ти предоставят тяхно устройство което работи със сим карта.

За да го използваш трябва да инсталираш няколко нещa и работи само с Мозила и IE.

8899119C.jpg

Редактирано от Ивайло Костов (преглед на промените)

• Автор

Мен ме интересуваше, какво представлява тоя КЕП за 12 лева, който е без устройство доколкото разбирам. Аз искам да подам оплакване онлайн, но ми искат КЕП. Тоест, въпросът е, дали тоя КЕП може да не е на флашка, а примерно инсталиран на самия компютър, който ползвам, както е при банковите сертификати.

12 лева е подновяването и преиздаването. Ако до сега си нямал и тепърва ще си правиш - цената е друга - виж линковете дето е дал човека по-горе. И не - работи се само с карта.

• Автор

Благодаря за отговорите. Не очаквах, че държавата ни ще е толкова мафиотизирана :) Значи ми искат сумати пари за флашка с електронен подпис и после по 12 лева за година?  И значи не  мога да се оплача от някой капиталист, щото за да се оплача ми искат кажи речи една четвърт минимална заплата? егати тъпотията! Наистина доста добре са си направили законите, за да не ги закача никой :)  После защо имало корупция и мафия. Ами ЕС да си погледне отрочетата тук и после да решава стават или не. Няма таква държава с такива ненормални закони! Значи викаш да си трая и да не се оплаквам от никой, щото едно оплакванме може да ми излезе стотина лева и още повече?

Оплачи се лично 'на гише' с входящ номер в съответната институция...

Защо трябва да е онлайн?

Е не е точно така - плащаш за подпис който може да ползваш за много неща докато удобно си стоиш вкъщи. Всяко нещо което може да подадеш с ел.подпис можеш и на хартия - "безплатно" (пощенски разходи, ходене на място....) 

• Автор
преди 2 минути, krassleto написа:

Оплачи се лично 'на гише' с входящ номер в съответната институция...

Защо трябва да е онлайн?

Защото не искам да намесвам местните корумпирани чиновници. Искам всичко да е влязло централно, а не да отида до местните платени ...как да ги нарека не знам! Защото по места всички са свързани помежду си, нали си чат. Ей затова искам да подам оплакване, което да го има централно записано. Остави тия входящи номера. Ясни са ми. Ами те човек утрепват и няма съдени, какво остава за едно просто оплакване? Хаха. Не че ме бъркат 40 лева. Ако ще и 140 да са, ще ги дам! Но това ограничава свободата на българския гражданин, като му затваря устата. Значи някой отива при местните корумпирани чиновници, оплаква се и я стане нещо, я не. Ако стане, минава примнерно проверка, констатира или не констатира нещо и всичко затихва след седмица максимум. После пак същите истории. Няма дори наказани или обвинени в нещо незаконно! ей и затова искам да подавам оплакванията си централно, та ако трябва и до някой министър! Ама те ми връзват ръцете с 40 лева. Ами ако съм безработен? Кога ще ги дам тия 40 лева?

А пари за компютър, интернет.... :help wanted4: . Схващам ти идеята, но липсва връзка на другото с таксата за подписа.  И както казах - варианти като пращане по пощата има - на ниска цена. И не си мисли, че подаденото електронно не минава през чиновниците а отива централно при по-по-най-баш директора  ;)

Редактирано от zlinaka (преглед на промените)

Коя е тая институция, че ми стана интересно ако не е  тайна разбирасе?

• Автор
преди 23 минути, rudinoid написа:

Коя е тая институция, че ми стана интересно ако не е  тайна разбирасе?

Инспекция по труда естествено. Преди време идваха при нас и видях как работят. Мога да го обясня, ако някой се интересува.

преди 35 минути, zlinaka написа:

А пари за компютър, интернет.... :help wanted4: . Схващам ти идеята, но липсва връзка на другото с таксата за подписа.  И както казах - варианти като пращане по пощата има - на ниска цена. И не си мисли, че подаденото електронно не минава през чиновниците а отива централно при по-по-най-баш директора  ;)

Добре, да кажем, флашката струва пари, труда също. Но защо всичко е за една година само, а не примерно вечно или поне, докато си с валидни документи и не са сменени с нови? Ей това не разбирам, на какво основание ще ми вземат 12 лева за подновяване? Аз съм физическо лице и КЕП може да ми потрябва при електронно бахкиране или както в случая при оплакване. не го ползвам постоянно, за да давам луди пари. Но пък е удобно. Аз всички сметки плащам по интернет, не се редя на каси, опашки и не чакам чиновниците да закусят, да се изпикаят, пак да закусят, пак да се изпикаят, да обядват и накрая да се окаже, че са две седмици отпуска!

А, да и защо не си купя сам флашката, а някой трябва да ми я продава и то държавата?

Редактирано от Кико (преглед на промените)

Чак толкова не съм се задълбавал, но да речем е един вид абонамент - поддръжка и незнам си к'во. ВИП абонамент за калдатата все едно, който ти дава някакво си предимство и удобство. 

Самата флашка е просто адаптер - вътре е картата с подписа. Ти и мобилния си телефон плащаш на месечна такса нали? Ами те това е и подписа - услуга (платена), и като всяка услуга а не предмет най-често се плаща периодично.

• Автор

Не го разбирам това. По принцип света върви към усъвършенстване, към демократизиране, към изваждане корупцията на светло. Тук точно за обратното говорим - правят ни всякакви спънки, вместо да ни помогнат. Нарича се бюрокрация. И за какъв чеп тое КЕП  Ще е с поддръжка? Все едно да си купя писалка и да плащам за нея всеки месец, щото я ползвам. Хаха. Както и да е, тая държава доскоро ми бе любима, но напоследък държавата ни вече не е държава, тя просто бе продадена. 

ПП: А, да, днес заглушиха радиостанциите отново заради тия F15, дето ще патрулират. Преди 2 годни пак стана същото, като излетяха Ауаксите от Букурещ. Усещате ли накъде отива света и в частност България? Цял ден слушам румънски радиа...отново. 

Редактирано от Кико (преглед на промените)

преди 2 часа, Кико написа:

Не го разбирам това. По принцип света върви към усъвършенстване, към демократизиране, към изваждане корупцията на светло. Тук точно за обратното говорим - правят ни всякакви спънки, вместо да ни помогнат. Нарича се бюрокрация. И за какъв чеп тое КЕП  Ще е с поддръжка? Все едно да си купя писалка и да плащам за нея всеки месец, щото я ползвам. Хаха. Както и да е, тая държава доскоро ми бе любима, но напоследък държавата ни вече не е държава, тя просто бе продадена.  

И аз не разбирам какво ти е виновна държавата, че предпочиташ да свършиш нещо с подпис, вместо да подадеш жалбата на ръка...
Има си елементарни варианти така, че да не се затрие нищо - правиш жалбата до Инспекцията по труда и с още 3 копия до различни ведомства (и омбудстмана, ако искаш) и няма как който и да е да я покрие.

Иначе с ел. подпис можеш да управляваш и парите си и електронната си поща и битовите си сметки и всичко в НАП и НОИ и...а бе почти всичко.
Въпрос на личен избор е в крайна сметка.
Само при комунизма има безплатно, а ти защо не се възползваш ми е чудно...?!?!

Защо има такса и защо е за година сертификата ще се опитам да обясня най-просто като ползвател на електронен подпис с фирма:

Годишната такса за издаване и регистрация ти покрива следното - сим карта с подписа, флашка от доставчика или картов четец (тях можещ и сам да си ги купиш - на страницата на всеки издател има съвместим списък с техните чипове), генериране на ключа цифрово и записването му на носителя, поддържане на сигурен сървър от фирмата издател където има копие на твоя подпис и всичките ти лични данни, които се сверяват през интернет от отсрещната система пред която ползваш подписа ти и гарантират, че си точно ти. И не на последно място - поддръжка и отстраняване на проблеми по телефона (с телефонни указания от тяхна страна) при ползването на подписа и често бъгавите страници на НАП, НОИ и др. институции...

• Автор
преди 1 час, Ивайло Костов написа:

Прочети първо какво предтавлява тоя КЕП и тогава пак ела. 

Честно казано, не ме интересува какво е КЕП, а ме интересува, защо го искат задължително при подване на жалба. При положение, че все пак давам някакви пари за една жалба, пък ме заинтересува леко и за какво друго кога да ползвам тоя КЕП. Да, четох около час какво представлва, но нещата са така описани, че не ми стана много ясно. Сигурно не съм попаднал и на точния сайт, затова и реших да попитам тук. Все пак има хора, които ползват тоя подпис, макар и може би не като физически лица, а като юридически.  Значи..пак няма да се съглася с това, че трябва всяка година да се плащат пари. Ти плащаш ли за личната си карта примерно всяка година за поддръжка, въпреки че и тя е сложна като КЕП? Не. Когато ти купиш даден продукт, бил той флашка, телевизор или дори обикновена игра, плащаш ли за поддръжка? Не. Просто докато е гаранция, която задължително е поне две години, никой не ти иска пари  за ремонт. Ами ти си плащаш тия пари отначало, я ползваш услуги, я не, я се счупи продукта и се наложи ремонт, я не, но тия неща влизат в първоначалната цена! 

Кой как иска да го разбира, но за мен това е сбъркана ситуация, а още по-сбъркана е да не ти приемат жалба без КЕП. Да, донякъде съм съгласен, че не може да пуснеш анонимна жалба, но държавата ни стига много далеч, искаща и задължителен КЕП. Нямам нищо против да е задължителен, но тия цени...и пак ще попитам, ако съм безработен и ми искат 40 лева за една жалба, какво правим? Не говоря за това, че ако съм безработен, трябва да имам и КЕП, а за това, че ИСКАТ ДА ИМАМ. Това реално е дискриминация и вместо ония правозащитни организацийки да се занимават с какви ли не глупости, нека се захванат и да прегледат каква дискриминация има срещу по-бедните прослойки, които не могат да си позволят подобни суми. Сега...можело да се разкараш на място и да подадеш жалба. Чакайте малко, това е пак дискриминация! Какво, интернета може да се ползва само от избрани хора, така ли? Пълно простотия. 

А за това, че при комунизма било така, пък при капитализма не...хм. Не забравяйте, че ние направихме тоя капитализъм и ние може да решаваме какъв искаме да бъде :) 

преди 11 часа, Кико написа:

Честно казано, не ме интересува какво е КЕП, а ме интересува, защо го искат задължително при подване на жалба. При положение, че все пак давам някакви пари за една жалба, пък ме заинтересува леко и за какво друго кога да ползвам тоя КЕП.

Кой как иска да го разбира, но за мен това е сбъркана ситуация, а още по-сбъркана е да не ти приемат жалба без КЕП. Да, донякъде съм съгласен, че не може да пуснеш анонимна жалба, но държавата ни стига много далеч, искаща и задължителен КЕП. Нямам нищо против да е задължителен, но тия цени...и пак ще попитам, ако съм безработен и ми искат 40 лева за една жалба, какво правим? Не говоря за това, че ако съм безработен, трябва да имам и КЕП, а за това, че ИСКАТ ДА ИМАМ.

Е точно инспекцията по труда наистина са гадове. Жалбата може да я подадеш по 10 начина. Най добре иди до там. Шефовете им имат приемни дни и е пълно с имеил адреси. 

В НОИ и НАП можеш да си вземеш персонален код ВЕДНАГА и БЕЗПЛАТНО! С тях /те за различни/ можеш мноого неща да направиш! Виж дали не ти вършат работа!

• Автор
преди 4 часа, bigiadri написа:

В НОИ и НАП можеш да си вземеш персонален код ВЕДНАГА и БЕЗПЛАТНО! С тях /те за различни/ можеш мноого неща да направиш! Виж дали не ти вършат работа!

Аз имам такъв много отдавна, но явно не върши работа, защото изрично е посочено КЕП  при подаване на сигнал онлайн. както и да е, мерси за отговорите, препоръките и забележките. Ценя всяко мнение!

Баба ти все онлайн е подавала. Като на другото хлапе, което вместо да се разходи до магазина за 2 куплунга ще ги поръчва от Ebay.

Заради 2 жалби в годината ли е всичко? Постарай се да ги разпечатиш на принтер за да не стават "ръкописни" грешки. Никой не може да ти откаже входящ номер и приемане на жалбата на хартия. А сигурно има и e-mail въпросната институция. А службите ги следят и копия има. 

Става и на още няколко институции - те ще им ги препратят по компетентност, без да изчезнат.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.