Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с монополиста ВиК

Featured Replies

Моля за правна помощ по моят проблем с ВиК Варна.

Купих си жилище през 2007 година. Веднага отидох да регистрирам водомера на мое име. Дойдоха и ми дадоха протокол за показанието. И след първият месец дойде първата сметка - на стойност 420лв. 

Оказа се, че предишният собственик не е плащал вода от 2004година т.е. - повече от 3 години преди аз да купя. Аз веднага заспорих и казах, че няма как аз да плащам чужди сметки. Отказах категорично. През следващите месеци сумата се увеличаваше с мойто потребление. Подадох жалби, молби .... но ми бе казано да платя на тях сумата и после да съдя предишния собственик сам в съда да си искам сумата..... Аз не се съгласих.

И така оттогава вече 9 години ползвам вода, но не плащам нищо. На всеки мой опит да платя новите сметки те отговарят - не може - първо трябва да се плати най-старото задължение.  И така си стоим в патова ситуация 9 години. И така сумата с лихвите и мойто потребление нарасна до 1600лв. От тази сума моето реално потр. е около 800лв.

Преди месец -(08.2016) получих заплашително писмо, че ме дават на съдия изпълнител.

Въпросите ми са: Може ли да ми искат задължения от преди 12 години? ? Нали има 3-годишна давност? 

Как да оспоря, че това не е моя сметка, а на предишния ?

Посъветваха ме да платя по банков път с изрично посочено за кой месец и сумата за последните 3 години сметките. И да продължа така да плащам всяка нова сметка. Има ли смисъл от това?

За много стари задължения не могат да те съдят, но за тези от последните 3 години могат... Не е било никак редно да използваш услугите и да не плащаш толкова време, за да се трупа такава огромна сума... Най-редното решение за момента, към който е започнало всичко това е да се заплати старата сметка, както и да се съберат всички необходими фактури, документи и доказателства, които след това да представите в съда към искова молба към предходния собственик, както са Ви посъветвали... На този етап, още е възможно споразумение за погасяване на всички задължения... Или да изчакате насилствено да ги съберат от вас, но имайте предвид, че при тази процедура задължението ще се увеличи доста сериозно...

Проблема не е във ВИК, а във вас. Когато са ви е пристигнала сметка 420 лв е трябвало да потърсите адвокат и да се разберете в съда, но вие 9 години си правите оглушки. И ме съмнява 9 години някой да ви дава вода без да е платена. Наемете си адвокат и си понесете отговорността!

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

Къде си бил, когато си закупувал/а апартамента ? Когато подписваш, всичките му тежести са описани. (сметки, ипотеки, човек, дарил апартамента, но запазил правото си за живеене в него и т.н.)

Сиромахът е безпомощен срещу монопола. За това аз на всяко първо число снимам , както водомера, така и показанията на електромера, и в компютъра си имам папки за това. Веднаж инкасаторката беше сгрешила в отчитането, и това ме спаси от разправии. Положението с парното е още по-лошо- там, колкото пари си поискат, си длъжен да платиш, без да знаеш защо.

преди 1 час, B3M2W0 написа:

Положението с парното е още по-лошо- там, колкото пари си поискат, си длъжен да платиш, без да знаеш защо.

А още по-тъпото е, че дори да не живееш в апартамента, накрая ти идва сметка от 150 лева, защото тръбите ти минават от апартамента. Но тези тръби не можеш да ги срежеш.

Този сезон , въпреки двукратното повтиняване и отчетени стотина единици по-малко от миналия , ИВН поиска да доплащаме. Мръсна мафия, от която не мжем да се отървем.

преди 12 часа, 100names написа:

Може ли да ми искат задължения от преди 12 години? ? Нали има 3-годишна давност? 

Могат да искат, защото давността не се прилага автоматично - трябва да подадете "заявление за погасяване на задължения по давност"

Как да оспоря, че това не е моя сметка, а на предишния ?

Не е необходимо да се оспорва, тъй като е минала давността.

Посъветваха ме да платя по банков път с изрично посочено за кой месец и сумата за последните 3 години сметките. И да продължа така да плащам всяка нова сметка. Има ли смисъл от това?

Това трябва да го направите без отлагане преди да е дошъл съдебният изпълнител.

Клатил си си краката 10 години, не си мислил, преебал си се, плащай.

Първо не се изчистил нещата при покупката - нотариусът те е питал.

За периодични плащания давността е 3 години. Не си поискал прилагане на давност. Платил ли си нещо, с което признаваш задължението? Нещо споразумение за разсрочено плащане да си подписал? Юридическа консултация?

Винаги можеш да платиш, каквото и да ти разправят на гишето. По банков път с указание за кои фактури / месеци се плаща. Лелката там не ти е приятел, другата страна и плаща да те лъже. 

И за всичкото останало има 10 годишна абсолютна давност.

• Автор

За да бъда кратък в първия пост не съм казал всички подробности....

1. апартамента го купих със съдействието на една от най-известните във Варна фирми - Адрес ... в договора с тях беше изрично посочено, че ще проверят за Всички !!! задължения по жилището преди покупката. Затова спокоен разписах при нотариуса!! Така, че ако трябва да съдя някой това е фирма Адрес а не дребния мошеник предшния собственик!

2. Не съм си клатил краката 10 години!!! поне 5 пъти съм ходил при шефката на ВиК Варна .... чакал съм на опашки и приемни часове ....писал съм безброй молби и жалби .... И както във вица  - казва ще видим какво може да направим ... и си минават годините ....

3.Водата не могат да ти спрат - има закон ... мога само да те съдят !

4. Последно някой знае ли точно закона какъв е ??? може ли да ми каже кой закон и как да го прочета сам?? 3 или 5 години е давноста???

5. Къде и как да подам молба за опрощаване на стари задължения ??? Защо досега при 5 срещи с шефката на ВиК Варна никой не ми е казал, че трябва да подам такава молба ????

6.Относно предишния собственик - те се разведоха и са в несъстоятелност и двамата ... търсят ги съдии за задължения вече поне 5 години. Да ги съдя е безсмислено!! Нямат собственост и адрес ....Още си вадят лични документи на моя адрес! Това е един друг правен казус. Как да забраня да им дават лични дукументи на моя адрес?? Те просто отиват и си ги подновяват и никой не ме пита мене , че не съм съгласен ....

Всяка агенция за недвижими имоти, че дори и най - мърлявата прави проверка за тежести! Купувача също т.е. ти е трябвало да се увериш, че няма тежести въпросният имот изисквайки документи от посредника, а не да се доверяваш сляпо. Има хипотетичната възможност да си знаел за тежеста и уговорката да я изплатиш, но си се направил на ущипан! Ти като собственик на имота е трябвало незабавно да смениш партидата и да откажеш всякакви чужди плащания! 

Сега - потърси адвокат, който да реши проблема! Фрумните съвети няма да ти помогнат! Адвокат - и да те изведе от ситуацията стъпка по стъпка!

Съфорумниците тук и в по горни постове ти описаха до каво е довело твоето умишлено действие или бездействие или незнание или безхаберие!

П.П. Гледам точка 6 от поста! Много близики, отношения и познанства се показват с предишния собственик, който от описаното е и играч! Много мътна история!

Редактирано от Кумчо вълчооо (преглед на промените)

Бе голяма си говорилня . . .  Казал . . . Рекъл . . .

Договор без санкция за неизпълнение е добро пожелание . . .

Платил на някаква уж известна фирма. Като не са си изпълнили договора та какво? Спестили са си разходите - нали затова са известни. Има няколко монополиста - толкова ли е трудно сам да провериш? Служба по вписванията, ТЕЦ,  ЕРП, ВиК.

Като си ходил при шефката какво си гукахте? Да си предявил писмени претенции? Защо очакваш тя да ти каже как да не платиш, след като премиите и зависят от това? Като си пуснал жалби - до месец трябва да ти отговорят! Както ти отговориха и какво направи?

Закон - ЗЗД (закон за задълженията и договорите) чл.111. т. в.

Цитат
Чл. 110. С изтичане на петгодишна давност се погасяват всички вземания, за които законът не предвижда друг срок.

Чл. 111. С изтичане на тригодишна давност се погасяват:

в) вземанията за наем, за лихви и за други периодични плащания.

Да даде 20 лв за консултация на някой юрист? Не отговори платил ли си нещо. Ако да - да са го отнесли по по-стар период вместо искания от теб? Да си подписал споразумение  за разсрочено плащане?

Материали много, само да потърсиш, Например http://milovanov.bg/article-7.html

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

преди 21 часа, Без умствен капацитет написа:

на новите сгради ги полага вертикално тръбите;) инвестирай и ти в дома си

Те и на старите са вертикално. Въпроса е, че минават ПРЕЗ апартамента. 

на 3.09.2016 г. в 17:02, 100names написа:

За да бъда кратък в първия пост не съм казал всички подробности....

1. апартамента го купих със съдействието на една от най-известните във Варна фирми - Адрес ... в договора с тях беше изрично посочено, че ще проверят за Всички !!! задължения по жилището преди покупката. Затова спокоен разписах при нотариуса!! Така, че ако трябва да съдя някой това е фирма Адрес а не дребния мошеник предшния собственик!

2. Не съм си клатил краката 10 години!!! поне 5 пъти съм ходил при шефката на ВиК Варна .... чакал съм на опашки и приемни часове ....писал съм безброй молби и жалби .... И както във вица  - казва ще видим какво може да направим ... и си минават годините ....

3.Водата не могат да ти спрат - има закон ... мога само да те съдят !

4. Последно някой знае ли точно закона какъв е ??? може ли да ми каже кой закон и как да го прочета сам?? 3 или 5 години е давноста???

5. Къде и как да подам молба за опрощаване на стари задължения ??? Защо досега при 5 срещи с шефката на ВиК Варна никой не ми е казал, че трябва да подам такава молба ????

6.Относно предишния собственик - те се разведоха и са в несъстоятелност и двамата ... търсят ги съдии за задължения вече поне 5 години. Да ги съдя е безсмислено!! Нямат собственост и адрес ....Още си вадят лични документи на моя адрес! Това е един друг правен казус. Как да забраня да им дават лични дукументи на моя адрес?? Те просто отиват и си ги подновяват и никой не ме пита мене , че не съм съгласен ....

Спокойно.Нищо, ама абсолютно нищо не могат да ти направят.Няма и как да ти пратят съдия изпълнител.Не става без да мине поне заповедно производство, което ти да не си оспорил.Всички правни аргументи са на твоя страна.Трябва да имаш изключително тъп адвокат за да загубиш при така изложения казус.

Първо.По никакъв начин ти не си задължен със сумата от 420лв и лихвите и.Не си задължен и с никакви други суми, включително и лихви, за това че отказваш да плащаш чужди задължения.Твоите задължения са единствено за консумираната вода и евентуално лихвите в/у тях.Като отново ВиК трява да ги докаже, като при това трябва да докаже, че дружеството не е изисквало от теб да плащаш суми на друг клиент и така виновно е препятствало редовното заплащане на дължимите суми.

Давността за периодичните плащания е 3 години.Плащанията към ВиК са точно такива.Давност не се прилага служебно.Но и това не е страшно.Достатъчно е  в отговора си към евентуалната искова молба подадена от ВиК до съда да се позовеш на изтекъл давностен срок.От теб се изисква само едно.Никакво писане на жалби и други дрън, дрън истории, и никакви отговори, особено писменни към дружеството.Защото, ако в някой такъв отговор признаеш или се съгласиш на някакви плащания по чуждите суми, то това е признаване на задължението, а в този случай давността се прекъсва и почва да тече отново 3г.срок

Този съвет ти го дава, човек осъдил ВиК дружество на две инстанции.  

Редактирано от badr (преглед на промените)

• 1 година по-късно...

badr, моля за координати на добър адвокат по ВиК- дела във Варна, защото имам проблем. Имам само писмо-покана за доброволно плащане на стари задължения от 2010 и 2011 до края на месеца. В противен случай ще предприемат мерки за събиране на вземането

Редактирано от JeniJ (преглед на промените)

Тук няма кьорави, намали шрифта. За лични въпроси има лични съобщения!

Твои ли са сметките и за колко пари става въпрос? Цялата юридическа страна е описана в темата. Много странно е да има дължими суми за над година и да не са спряли водоподаването.

• 2 месеца по-късно...

Вероятно се касае за жилище в сграда с много апартаменти.   ВиК операторите имат право на съкратена процедура в съда и после могат да възложат събиранията на частен съдебен изпълнител - тогава задълженията набъбват заради допълнителни такси и разноски.  Добре е да се опита да се сключи извънсъдебно споразумение с ВиК Варна и с предишния собственик.    

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.