Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на компютърна конфигурация

Featured Replies

Здравейте. Моля за съвет какъв е правилният подход да се процедира? Смятам да заменя настоящият ми настолен компютър (4-ядрен процесор, 4 GB рам, външна HD5450 512 ram) с чисто нов. Разбира се трябва да се вместя в определен бюджет от около 650 лв и поради тази причина от старото пс ще се запазят на първо време харда ми (500 GB), DVD-то и един приятел ще ме уреди с кутия (ако стане). Идеята е да се вземе нещо "с поглед в бъдещето" и за моите скромни нужди да бъде предостатъчно. А те са сърфиране в Интернет и гледане на HD филми предимно. Насочил съм се към дъно ASRock H170 Pro4S за 210 лв цък, което поддържа съвременни процесори, като I3 (за около 250 лв) и рам DDR4 до 64 GB (8GB за около 80 лв). Като сложим и едно захранване от около 100 лв и бюджета се запълни. Не зная дали ще остане това дъно, зная само че трябва да има задължително вградена видеокарта с HDMI, пък по-нататък ще видим.

Аз хубаво ще попитам на място в магазина за компютри, но от там ще получа съвет кое дъно си струва според тях (но най-вероятно според Windows концепция). Зная че всичко ново ще е в пъти по-добро от сегашното ми. Зная, че дъното трябва да е съвременно, за да може и рам да поема занапред и по-мощен процесор (въпреки че едва ли ще ми трябват за моите нужди). Като OS ще бъде само и единствено Linux Mint.

Кое според вас още трябва да се знае още за дъното?

1. Дали поддържа и по-стари версии на Windows като 7/8.1? Най-голямото ми опасение е да дам една шапка пари и да не тръгне Linux, само защото новото дъно е направено единствено за 10

2. Дали има в дъното опция Secure boot, която да се забрани (предполагам това ще се види като се свали User manual)

3. Важно ли е дали е UEFI или BIOS? (сегашната ми щайга е само с BIOS)

Аз например потърсих в Google съвпадения за горното дъно + ключова дума linux / ubuntu за да видя отзиви съвместимо ли е. Всички съвети като насоки биха били полезни и аз трябва да съм "въоръжен" с тях когато отида на място да се избират компоненти след празниците. Благодаря предварително. Svetliof

Aз си взех това:

Всички компоненти

Игрите от ранга на CS:GO си вървят добре с вграденото видео, но ако ще играеш е добре да вземеш отделно видео след време като събереш пари. 

• Автор
преди 42 минути, onogondur написа:

И с какво настоящият компютър ви пречи да изпълнявате целите,които са зададени?

На племеницата ми компютъра издъхва. Той е марков HP от онези предназначени по банки и други институции. Пали от 10-тия път. Сложих мое работещо захранване - същата работа. Сложих моя рам, пак. Днеска щях да и сложа и външна видео карта за да изключа и този фактор, но тя се съгласи на варианта направо да й дам моя досегашен компютър, вместо да търсим по-задълбочено проблема (най-вероятно тръгнало дъно).

• Автор
преди 42 минути, Ивайло Костов написа:

Aз си взех това:

Всички компоненти

Игрите от ранга на CS:GO си вървят добре с вграденото видео, но ако ще играеш е добре да вземеш отделно видео след време като събереш пари. 

Това дъно като параметри много се доближава до горното. Игри не играя. Кое дистро на линукс си пробвал върху него и видеокарата плейва ли HD видеа?

преди 6 часа, svetliof написа:

Това дъно като параметри много се доближава до горното. Игри не играя. Кое дистро на линукс си пробвал върху него и видеокарата плейва ли HD видеа?

По скоро изискванията са съвсем други, не зависи от дъното. Ето пример с Ubuntu:

• 700 MHz processor (about Intel Celeron or better)
  • 512 MiB RAM (system memory)
  • 5 GB of hard-drive space (or USB stick, memory card or external drive but see LiveCD for an alternative approach

Така, че спокойно ще ги подкараш всичките както и HD филми/видеа.

Забепежи, че и RAM памета работи на 2400 а дъното поддържа до 2133 и можеш да спестиш още малко ако сменош паметта. 

Редактирано от Ивайло Костов (преглед на промените)

Какви проблеми имаш със сегашната система? За Линукс ми изглежда идеална, защо ще го заменяш?

преди 7 часа, svetliof написа:

На племеницата ми компютъра издъхва. Той е марков HP от онези предназначени по банки и други институции. Пали от 10-тия път. Сложих мое работещо захранване - същата работа. Сложих моя рам, пак. Днеска щях да и сложа и външна видео карта за да изключа и този фактор, но тя се съгласи на варианта направо да й дам моя досегашен компютър, вместо да търсим по-задълбочено проблема (най-вероятно тръгнало дъно).

преди 5 минути, bvbfan написа:

Какви проблеми имаш със сегашната система? За Линукс ми изглежда идеална, защо ще го заменяш?

преди 9 часа, svetliof написа:

Насочил съм се към дъно ASRock H170 Pro4S за 210 лв цък, което поддържа съвременни процесори, като I3 (за около 250 лв) и рам DDR4 до 64 GB (8GB за около 80 лв).

Дъното ми се струва прекалено скъпо за тези изисквания. Според мен - вземи си нещо евтино (100-110 лв), и спестените пари ги вложи в по-добър процесор.

Аз съм с тази конфигурация: Intel i5-4460 с вградена Intel HD4400, GB H81M-D3H с HDMI изход и 4 слота за RAM, 8GB DDR3 A-Data, SSD Intel 120GB и 1TB Seagate. Дъното е комбинирано с BIOS/UEFI, поддържа Secure Boot, който може и да се изключи. Големият хард се ползва за склад, а на SSD-то съм инсталирал Windows 8.1 и Linux Mint, като при стартиране си избирам с коя ОС да работя. Linux-ът спокойно се събира в RAM-а, не ползвам swap file. Нямам проблеми с FullHD филми, мога да ги гледам едновременно на монитора и телевизора. Игри и аз не играя,освен във FB :) .

Дори 8G са много, аз имам 4 на лаптопа, монтирал съм /tmp и кеша на pacman в рам-а, ползвам spotify в браузъра и още 2-3 таба не достига 2G разхода, останалото кеш на ОС-а. UEFI - пълно ненужен, спокойно може да си вземеш някво дърто дъно, което поддържа някоя i5 и си готов :)

преди 1 минута, bvbfan написа:

Дори 8G са много, аз имам 4 на лаптопа, монтирал съм /tmp и кеша на pacman в рам-а, ползвам spotify в браузъра и още 2-3 таба не достига 2G разхода, останалото кеш на ОС-а. UEFI - пълно ненужен, спокойно може да си вземеш някво дърто дъно, което поддържа някоя i5 и си готов :)

Не заблуждавай хората, с толкова рам след 10 мин скрол във фейсбук и си дотам. 

Кой е тоя браузър? Дай да видя шот.

Аз скролвам 9гаг, фейса е мега тъпотия и не се занимвам с него :)

преди 11 часа, svetliof написа:

Здравейте. Моля за съвет какъв е правилният подход да се процедира? Смятам да заменя настоящият ми настолен компютър (4-ядрен процесор, 4 GB рам, външна HD5450 512 ram) с чисто нов. Разбира се трябва да се вместя в определен бюджет от около 650 лв и поради тази причина от старото пс ще се запазят на първо време харда ми (500 GB), DVD-то и един приятел ще ме уреди с кутия (ако стане). Идеята е да се вземе нещо "с поглед в бъдещето" и за моите скромни нужди да бъде предостатъчно. А те са сърфиране в Интернет и гледане на HD филми предимно. Насочил съм се към дъно ASRock H170 Pro4S за 210 лв цък, което поддържа съвременни процесори, като I3 (за около 250 лв) и рам DDR4 до 64 GB (8GB за около 80 лв). Като сложим и едно захранване от около 100 лв и бюджета се запълни. Не зная дали ще остане това дъно, зная само че трябва да има задължително вградена видеокарта с HDMI, пък по-нататък ще видим.

Ако става въпрос за настолна машина, не ти трябва гаражна сглобка. Аз никога няма да повторя подобно нещо. Вземи си, фирмена конфигурация на старо. Купих един преди няколко месеца, както и двама други колеги и виждам разликата. Местоположението на елементите е изчислено предварително за по- добро охлаждане, а шумът е колкото от лаптоп. Почти не се чува как работят. От китайските сайтове можеш да си купиш памет с безплатна доставка, а видеокарта можеш да си купиш на старо до 50лв.

Виж това : http://www.kvantservice.com/Kompyutri_detaili/Artikul_9846_ThinkCentre+M57.html

Слагаш си твоя диск, купуваш една видеокарта на старо, както и една памет от 4GB и следващите пет години няма да се сещаш за надграждане. 

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

• Автор

От мненията дотук стана ясно че дилемата в избора на ново дъно е в 2 посоки:

1. Не само дали новото ще поддържа Linux, но и

2. Дали за тези отделени пари да бъде комбинацията от скъпо дъно + по-слаб процесор, или по-старо такова, но с по-бърз такъв.

Дъното на колегата @Ивайло Костов цък виждам че има сериозни параметри и не е толкова скъпо. Може би спестените пари могат да се доинвестират в процесор. От друга страна дъното на колегата @RudeBoy цък изглежда почти 1:1 с това което имаме в офиса, купено преди 2г. Не зная дали е баш същото, но всеки се натиска да сяда на това пс, защото е най-бързо (I3, 8 GB ram). Аз на това пс си пускам жива линукс флашка и си правя архиви и наистина няма чакане...

Едно приятелче застъпва тезата, че трябва дъното да е насъскано и да може да расте. Пък казва, като паднат цените на скъпите поддържани процесори 6th generation, ще се сложи модерен second hand. Но с моите скромни изисквания за филми дори мисля че и коя и да е от 2-те комбинации (скъпо дъно + по-слаб процесор, или по-старо такова, но с по-бърз такъв) ще върши чудесна работа. Ако това е така, аз на по-новото дъно няма да имам нужда да слагам по-мощен процесор, тогава не е ли наистина по-удачно да се вземе пак модерно дъно, но с по-насъскан такъв? Поздрави

преди 2 минути, cybercop написа:

Ако става въпрос за настолна машина, не ти трябва гаражна сглобка. Аз никога няма да повторя

Какво имаш в предвид под гаражна колега? Дъно и други компоненти събрани според парите?  Концепцията лаптоп не е за мен.

преди 5 минути, svetliof написа:

От мненията дотук стана ясно че дилемата в избора на ново дъно е в 2 посоки:

1. Не само дали новото ще поддържа Linux, но и

2. Дали за тези отделени пари да бъде комбинацията от скъпо дъно + по-слаб процесор, или по-старо такова, но с по-бърз такъв.

Дъното на колегата @Ивайло Костов цък виждам че има сериозни параметри и не е толкова скъпо. Може би спестените пари могат да се доинвестират в процесор. От друга страна дъното на колегата @RudeBoy цък изглежда почти 1:1 с това което имаме в офиса, купено преди 2г. Не зная дали е баш същото, но всеки се натиска да сяда на това пс, защото е най-бързо (I3, 8 GB ram). Аз на това пс си пускам жива линукс флашка и си правя архиви и наистина няма чакане...

Едно приятелче застъпва тезата, че трябва дъното да е насъскано и да може да расте. Пък казва, като паднат цените на скъпите поддържани процесори 6th generation, ще се сложи модерен second hand. Но с моите скромни изисквания за филми дори мисля че и коя и да е от 2-те комбинации (скъпо дъно + по-слаб процесор, или по-старо такова, но с по-бърз такъв) ще върши чудесна работа. Ако това е така, аз на по-новото дъно няма да имам нужда да слагам по-мощен процесор, тогава не е ли наистина по-удачно да се вземе пак модерно дъно, но с по-насъскан такъв? Поздрави

С твоите изисквания не ти трябва скъп процесор, още повече скъшо дъно. Всяко нещо се купува заради функциите си а не по цената. За твоите нужди не ти трябва повече от i3. 

преди 10 минути, svetliof написа:

Какво имаш в предвид под гаражна колега? Дъно и други компоненти събрани според парите?  Концепцията лаптоп не е за мен.

Прочети предишния ми пост, че стана фал.

Точно това имам предвид. Купуваш кутия, процесор, видеокарта и някой местен майстор ти ги сглобява. Нищо общо няма с конфигурациите на големите компании за корпоративните потребители, които се продават на партиди. Там, дори кутията е различна - много тежка и с изолиращ слой. Всеки елемент е изчислен, къде да е разположен за да го обтича  потока от въздух.

преди 19 минути, cybercop написа:

Ако става въпрос за настолна машина, не ти трябва гаражна сглобка. Аз никога няма да повторя подобно нещо. Вземи си, фирмена конфигурация на старо. Купих един преди няколко месеца, както и двама други колеги и виждам разликата. Местоположението на елементите е изчислено предварително за по- добро охлаждане, а шумът е колкото от лаптоп. Почти не се чува как работят. От китайските сайтове можеш да си купиш памет с безплатна доставка, а видеокарта можеш да си купиш на старо до 50лв.

Виж това : http://www.kvantservice.com/Kompyutri_detaili/Artikul_9846_ThinkCentre+M57.html

Слагаш си твоя диск, купуваш една видеокарта на старо, както и една памет от 4GB и следващите пет години няма да се сещаш за надграждане. 

Бахти съвета...

преди 1 час, svetliof написа:

Едно приятелче застъпва тезата, че трябва дъното да е насъскано и да може да расте.

Ами, питай го тогава какво повече ще ти даде дъно за 210 лв, в сравнение с такова за 110. И дали ти е необходимо това "в повече". Аз ползвам компютъра си почти две години вече, не съм усетил дъното да ме е ограничавало по някакъв начин.

А от процесорна мощ винаги си има нужда :) . Но ако смяташ, че някой за 200 лв ще ти върши работа, по-добре тогава си вземи евтино дъно, и SSD диск за операционната система. С него вече ще усетиш разлика в бързодействието.

• Автор

Аз също съм купувал маркови шайги на приятели за по 200 лв и всичките са били много доволни. На племеницата ми е именно такава. На работата едно пс също - моя стар Е7200, 4GB ram, вградена VGA 260 Mb. Когато пуснах вчера под Windows на нейният и служебният HD 1080p клипче (с опция 1080p, и full screen), процесора се натовари на 100 %, рам - 50 % цък . Сегашният ми процесор е един от най-мощните 4-ядрени (самоделка преправян за моя слот L5420 12 MB кеш цък), натоварването е средно 40 % на ядро и 26 % рам. Отделно аз имам и външна 512 mb карта и прецених че сегашното ми пс (с чисто ново захранване за 100 лв и такъв охладител на процесора за 25) е с по-добри параметри от такова за 200 лв. Аз от доста време искам чисто нов компютър, независимо че и сегашният от 2009г ми върши работа.

На работата същото кипче (онова GB дъно, I3, 8 GB ram) показва натоварване процесор 12 %, 35 рам (под Windows 8.1). При вас какви са показателите? Поздрави

svetliof : Некоректно е да сравняваш работата на машина с допълнителна карта и, такава с вградена към процесора или дъното. Конкретно в случая с видеото, дори стар процесор с по- слаби показатели ще покаже по- слабо натоварване, ако има допълнителна карта, която да поеме част от работата по изчертаването на графиката. Аз също съм бил доста време с вградени карти и, след като почнах да слагам допълнителни, видях, каква е разликата.

преди 16 минути, svetliof написа:

Аз също съм купувал маркови шайги на приятели за по 200 лв и всичките са били много доволни. На племеницата ми е именно такава. На работата едно пс също - моя стар Е7200, 4GB ram, вградена VGA 260 Mb. Когато пуснах вчера под Windows на нейният и служебният HD 1080p клипче (с опция 1080p, и full screen), процесора се натовари на 100 %, рам - 50 % цък . Сегашният ми процесор е един от най-мощните 4-ядрени (самоделка преправян за моя слот L5420 12 MB кеш цък), натоварването е средно 40 % на ядро и 26 % рам. Отделно аз имам и външна 512 mb карта и прецених че сегашното ми пс (с чисто ново захранване за 100 лв и такъв охладител на процесора за 25) е с по-добри параметри от такова за 200 лв. Аз от доста време искам чисто нов компютър, независимо че и сегашният от 2009г ми върши работа.

На работата същото кипче (онова GB дъно, I3, 8 GB ram) показва натоварване процесор 12 %, 35 рам (под Windows 8.1). При вас какви са показателите? Поздрави

С i3 6100 и без отделно видео - 8-9%

• Автор

Каква е уловката модерни дъна (6th generation процесори, DDR4 памет) на GigaByte да имат вградена видеокарта до 512 рам цък, а на Asus до 1024 ram цък и друго по-евтино цък. Аз е много вероятно никога да не купувам допълнителна карта за филмите ми, така че логиката не е ли да се търси такава с повече памет? Поздрави

Редактирано от svetliof (преглед на промените)

Въпросът ти не е много смислен. Първо, тази памет, която гледаш в характеристиките, не е част от видеокартата, а е споделена. Тоест - картата ти ползва от RAM-а :) . И второ, ако си вземеш свестен процесор, той също има вградено видео, което ще е по-мощно от това в дъното. Така че няма смисъл. По-добре си избери мощен процесор, дъно без видеокарта, пък по-нататък може да си вземеш външна, ако имаш нужда.

Редактирано от RudeBoy (преглед на промените)

• Автор
преди 14 минути, RudeBoy написа:

Въпросът ти не е много смислен. Първо, тази памет, която гледаш в характеристиките, не е част от видеокартата, а е споделена. Тоест - картата ти ползва от RAM-а :) . И второ, ако си вземеш свестен процесор, той също има вградено видео, което ще е по-мощно от това в дъното. Така че няма смисъл. По-добре си избери мощен процесор, дъно без видеокарта, пък по-нататък може да си вземеш външна, ако имаш нужда.

Опа. Колко съм изостанал от технологиите! Досегашното ми дъно е без видеокарта, затова имам външна. Сега при съвременните компоненти знаех, че видеокарата отново може да бъде външна или вградена в дъното, но не и че процесора ще си има такава. До сега представата ми бе да вземе дъно с вградена видеокартата, която знам, че ще смуче от рамта, но последната аз ще я направя 8 или 16 гб и си мислех че всичко е тип топ. Сега ново 20 ;)

ЕДИТ: малко лаишки въпрос. Приемаме за сега, че на пс няма да има външна видеокарта. HDMI кабела като се пъхне в изхода на дъното, значи ли това че ще се вземе сигнал от вградената видеокарта (на дъното). Ако процесора има и той видеокарта, къде ще се пъхне HDMI кабела? Обърнахте ми представите ситуация тип Галилео Галилей.

Редактирано от svetliof (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.