Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

текстовите редактори не показват кирилицата от субтитри

Featured Replies

Здравейте,

Субтитрите не се показват на кирилица в текстовите редакторе и в LibreOffice.  Системата ми е на английски и не искам да я обръщам на български само заради това„

Има ли някакъм начин (при "Линукс Минт" 18?

Благодаря!

Прати ми един файл със субтитри да го разгледам. Ако нямаш шрифта, кодировката няма значение.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

• Автор
преди 22 минути, cybercop написа:

Прати ми един файл със субтитри да го разгледам. Ако нямаш шрифта, кодировката няма значение.

Не знаех това за шрифта.  Как да го позная?

mpoi-din.srt

преди 22 минути, cybercop написа:

mpoi-din.srt

Активирана ли е кирилицата на компютъра за non-Unicode текстове??

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

• Автор
преди 3 минути, ExaFlop написа:

Активирана ли е кирилицата на компютъра за non-Unicode текстове??

Не разбирам толкова много!  Как става това?

Редактирано от jojopara (преглед на промените)

• Автор
току-що, ExaFlop написа:

Кажи коя е операционната система.

"Линукс Минт" 18

преди 30 минути, jojopara написа:

mpoi-din.srt

mpoi-din.srt

Причината е локала. Текстът е на windows 1251 и текстовия редактор не е настроен да го чете.

Виж конвертирания файл.

С кой текстов редактор се опитваш да го отвориш.

mpoi-din2.srt

• Автор
преди 6 минути, cybercop написа:

Причината е локала. Текстът е на windows 1251 и текстовия редактор не е настроен да го чете.

Виж конвертирания файл.

С кой текстов редактор се опитваш да го отвориш.

mpoi-din2.srt

Това за локала ми е ясно и го писах още в първото съобщение.  Въпросът ми че как без да променям локала да изчета текста или поне да ко преолразувам.

Опитах с вградения xed, LibreOffice и Notepad, който вай се е инсталирал с Wine.

• Автор

p4p,  за пускането в плейърите нямам пречки.  Просто свалих няколко филма и субтитрите им, но не ги "вързах" веднага един с друг.  И за да избегна пускането на всички да разбера кои субтитли за кой филм са, пуснах темата.

преди 18 минути, jojopara написа:

Това за локала ми е ясно и го писах още в първото съобщение.  Въпросът ми че как без да променям локала да изчета текста или поне да ко преолразувам.

Опитах с вградения xed, LibreOffice и Notepad, който вай се е инсталирал с Wine.

Инсталирай някой прост редактор от типа на Leafpad или Mousepad и отвори файла с него. Аз го отварям и със старата версия на Gedit в CENTOS 6. След това го презапиши в utf_8 кодировка, ако искаш.

http://s19.postimg.org/om96gmhkj/local.png

• Автор
преди 24 минути, cybercop написа:

Инсталирай някой прост редактор от типа на Leafpad или Mousepad и отвори файла с него. След това го презапиши в utf_8 кодировка, ако искаш.

В Leafpad не видях намин да се преобразува, но с Mousepad се получи!

Между другото, както може да се очаква, преобразуваният от cybercop файл не работи в плейър

Благодаря ви за помощта!

преди 1 час, jojopara написа:

В Leafpad не видях намин да се преобразува

Може, може! Виж пак (по-добре).

Между другото, както може да се очаква, преобразуваният от cybercop файл не работи в плейър

И кой е тоя скапан плеър, който не може да чете UTF-8 кодировка?

Аз, щот съм мързелив и прост, ползвам 2 текстови редактора - leafpad, щот чете "от въздуха" и medit, щот "помни" какво съм отварял. И ги ползвам почти без допълнителна настройка.

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

преди 2 часа, jojopara написа:

Между другото - трябва да смениш кодировката на плеъра от Windows 1251/1252 на utf_8, ако искаш пък плеъра да чете тази кодировка.

преди 15 минути, cybercop написа:

Между другото - трябва да смениш кодировката на плеъра от Windows 1251/1252 на utf_8, ако искаш пък плеъра да чете тази кодировка.

Прав си, но няма смисъл да прави това. Ако смени на utf-8 ще стане в дадения случай, но после няма да чете други субтитри с кодировка cp1251. А за нещастие cp1251 е много по-разпространен.

Ако иска и двете, може да опита "Autodetect for Bulgarian" или да ги изброи в реда utf-8, cp1251. Стига плейъра да поддържа такива опции.

преди 1 час, бат'начо написа:

Аз, щот съм мързелив и прост, ползвам 2 текстови редактора - leafpad, щот чете "от въздуха" и medit, щот "помни" какво съм отварял. И ги ползвам почти без допълнителна настройка.

И аз ползвам medit! Лошото че има бъгчета тук и там, най-вече лапа много памет.

• Автор
преди 1 час, Melmak ® написа:

Ако иска и двете, може да опита "Autodetect for Bulgarian" или да ги изброи в реда utf-8, cp1251. Стига плейъра да поддържа такива опции.

Melmak, стана ми интересно кои са тези плейъри, които поддържат "Autodetect for Bulgarian" или utf-8, cp1251.  Във VLC те видях такова нещо.

Melmak, стана ми интересно кои са тези плейъри, които поддържат "Autodetect for Bulgarian" или utf-8, cp1251.  Във VLC те видях такова нещо.

Говорех за SMPlayer.

Обаче същото е възможно и във VLC. Настройките които съм направил са:

Preferences > Simple > Default encoding > "Cyrillic (Windows-1251)"

Preferences > All > Input / Codecs > Subtitle codecs > Subtitles > Subtitle text encoding "Cyrillic (Windows-1251)" и сложена отметка на UTF-8 subtitle autodetection

преди 18 минути, Melmak ® написа:

Preferences > All > Input / Codecs > Subtitle codecs > Subtitles > Subtitle text encoding "Cyrillic (Windows-1251)" и сложена отметка на UTF-8 subtitle autodetection

Откакто влязоха в употреба новите ffmpeg1.0 декодери си ползвам Parole. Но, когато за последно ползвах VLC, оставях кодировката windows 1252, която беше зададена по подразбиране. Никога не съм имал проблеми със субтитрите и предполагам, че тази кодировка включваше и 1251 или я дублираше.

Не я включва. Но щом е работело, няма особено значение. :)

https://en.wikipedia.org/wiki/Windows-1252

https://en.wikipedia.org/wiki/Windows-1251

Този плайър не го знаех. 10x

преди 18 минути, Melmak ® написа:

Този плайър не го знаех. 10x

Плеъра по подразбиране за Xfce. Еквивалента на Totem за Gnome.

https://s19.postimg.org/6y9gitv1v/Parole.png

8931676q.png

Ubuntu 14.04

Spoiler

gsettings set org.gnome.gedit.preferences.encodings auto-detected "['UTF-8', 'WINDOWS-1251', 'CURRENT', 'ISO-8859-15', 'UTF-16']" 

Ubuntu 16.04

Spoiler

gsettings set org.gnome.gedit.preferences.encodings candidate-encodings "['UTF-8', 'WINDOWS-1251', 'KOI8-R', 'CURRENT', 'ISO-8859-15', 'UTF-16']"

Подобно следва да и при "Линукс Минт" 18.

Да, Gedit не е никак лош. Според мен, обаче, към момента най-добре се справя Kate. Конкретно за кодировката веднага се вижда каква е в момента и от File > Save As with Encoding, може да се конвертира.

• Автор
на 10/10/2016 в 21:45, Melmak ® написа:

Говорех за SMPlayer.

Обаче същото е възможно и във VLC. Настройките които съм направил са:

Точно такива са ми настройките във VLC.  И не ми се иска да ползвам други програми освен тази и Totem.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.