Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Mint или Debian, или пък друго?

Featured Replies

Здравейте!Ползвам Линукс от около година, като за 2-3 месеца ми се наложи да ползвам (Уин)Бозиндоус, и сега пак ще отивам на Линукс (Свърших каквото имах, и веднага ми свърши търпението да го премахвам от очите си)И се чудя коя дистрибуция да сложа, както споменах ползвам Линукс от 1 година така че и дистрибуции които са за напреднали потребители не са проблем... Харесал съм си Budgie Remix 16.04, Debian и Mint 18, но ако има дистрибуция която според вас е подходяща няма проблеми.. През тази 1 година съм ползвал много различни дистрибуции (най-много време съм ползвал Ubuntu Studio 14.04) но все Ubuntu-базирани, но съм готов да пробвам и нещо ново. Предварително благодаря на хората които ще ми помогнат, защото искам по-бързо да мигрирам от Бозиндоуса...

Ползването на Linux не е основание да не ползвате друга ОС или да я обиждате. Защото, това е човешки труд. А, всеки труд трябва да се уважава. Политиките на корпорациите, вече са друго нещо.

Относно дистрибуцията - можете да сложите която си поискате. Изборът се определя, основно от това, за какво ще ползвате машината. И, дали предпочитате сигурност (скука) или обичате живота ви да е интересен.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

• Автор
преди 37 минути, cybercop написа:

Ползването на Linux не е основание да не ползвате друга ОС или да я обиждате. Защото, това е човешки труд. А, всеки труд трябва да се уважава. Политиките на корпорациите, вече са друго нещо.

Относно дистрибуцията - можете да сложите която си поискате. Изборът се определя, основно от това, за какво ще ползвате машината. И, дали предпочитате сигурност (скука) или обичате живота ви да е интересен.

Определено второто - ако интересен живот е писане на команди в конзолата и бъркане в root директорията значи аз мнооого обичам интересния живот :D:D:D

преди 1 минута, Ultimate Computers написа:

Определено второто - ако интересен живот е писане на команди в конзолата и бъркане в root директорията значи аз мнооого обичам интересния живот :D:D:D

Това е ежедневие, не интересен живот. Интересно е като крашне програма и ти пускаш дебъгера да видиш къде точно е станало и да го рипортнеш (примерно)

• Автор

Нали се усещаш  че това е шега :D, както и да е, да се върнем към въпроса с дистрибуцията..

преди 1 минута, Ultimate Computers написа:

Нали се усещаш  че това е шега :D, както и да е, да се върнем към въпроса с дистрибуцията..

Именно. Дотук не сме разбрали нищо за предпочитанията ви. Както и с какъв хардуер разполагате.

• Автор

В описанието ми е написано (относно конфигурацията)..

Предпочитания - само да поддържа Nvidia Optimus драйвър (Bumblebee)

За графична среда - предпочитания нямам, и без това мога да я сменя..

Редактирано от Ultimate Computers (преглед на промените)

Остава въпроса, за какво ще ползвате дистрибуцията. И, желаете ли тя да бъде стабилна с цената на това да гледате пет или десет години идна и съща графична среда или обичате разнообразието и изненадите - както приятни, така и неприятни.

• Автор

За какво ще я ползвам - програмиране (с eclipse който има поддръжка на Линукс) както и играта MInecraft (тоест е хубаво да е сигурно че java ще работи добре,  jdk също защото както споменах и ще се програмира)и  фотообработка с GIMP - тук няма какво да обсъждаме, че ще работи GIMP-а ясно. А относно второто - определено разнообразието, защото мразя еднообразието :D, само като седя повече от 1 седмица с един тапет и ме побиват тръпки - това казва всичко :D

преди 2 минути, Ultimate Computers написа:

За какво ще я ползвам - програмиране (с eclipse който има поддръжка на Линукс) както и играта MInecraft (тоест е хубаво да е сигурно че java ще работи добре,  jdk също защото както споменах и ще се програмира)и  фотообработка с GIMP - тук няма какво да обсъждаме, че ще работи GIMP-а ясно. А относно второто - определено разнообразието, защото мразя еднообразието :D, само като седя повече от 1 седмица с един тапет и ме побиват тръпки - това казва всичко :D

Според мен едно от двете (среда за разработка) и еднообразие трябва да игнорирате. Аз лично бих заложил на нещо стабилно даже с риск да имам една и съща среда. И ако искате да обработвате снимки си сложете фона (тапета) 50% сиво, всичко друго ще влияе на възприятията ви на цветовете

Minеrcraft работи под JRE и, съответно - във всяка ОС. Преди две години я инсталирах на племенницата под Ubuntu 14.04 за няколко минути.

Щом обичате разнообразие - насочете се към експерименталната версия на Open SUSE - Tumbleweed и към Arch Linux. Там, приключениета са ви гарантирани. И си си правете резервно копие на системата, както съветва Mozo.

• Автор

Под разнообразие имам предвид да си сменям тапета и притурките и от време на време да поразгледам други графични среди, не някой Minimal линукс на който и repository система трябва сам да си сложиш :D:D

преди 6 минути, Ultimate Computers написа:

Под разнообразие имам предвид да си сменям тапета и притурките и от време на време да поразгледам други графични среди, не някой Minimal линукс на който и repository система трябва сам да си сложиш :D:D

Нямам представа, за каква дистрибуция пишете. Нито за какъв мениджър на пакети (APT, YUM, Pacman), ако това имате предвид под този странен израз "repository система".

• Автор

Както и да е, няма да ме разберете.. За изброените от мен по-горе дистрибуции какво ви е мнението, пробвали ли сте ги..

преди 13 минути, Ultimate Computers написа:

Както и да е, няма да ме разберете.. За изброените от мен по-горе дистрибуции какво ви е мнението, пробвали ли сте 

Ползвал съм Linux Mint преди години. Ползвам Ubuntu и в момента.

ubuntu.png

Не съм ползвал Budgie Remix 16.04, а за Ubuntu Studio, нямам спомени от последните години. Може и да съм я ползва в периода си на експерименти, но е било отдавна и са несъпоставими. За мен, най- добрите за работа дистрибуции са Ubuntu LTS и CENTOS. Но, аз съм известен с това, че обичам скуката (докато другите страдат от нея, аз и се наслаждавам), затова не държа, моите предпочитания да съвпадат с твоите или нечии други. Нито желая да ги налагам на другите.

• Автор

За сега се клоня към Минта, добре впечатление ми прави, но искам да чуя и други мнения

Ползвах Linux Mint 18 до днес. Приятна и безпроблемна дистрибуция. Но 17.3 работи по-чевръсто на моя компютър, така че преди малко се върнах на нея.

• Автор

Какъв е твоя компютър/лаптоп?

• Автор

А, защото исках да видя как се държи при с системи с IntelHD+Nvidia системи защото Bumblebee-то не е драйвер който работи на всяка дистрибуция

• Автор
преди 14 часа, callpchelp написа:

Debian, CENTOS са по-добрите според мен. А за тест може да пробваш и българската дистрибуция Стотинка ОС :) Иначе съм фен на Ubuntu :D (убуФку)

A за LMDE (Linux Mint Debian Edition) какво ще кажеш?

преди 2 часа, Ultimate Computers написа:

A за LMDE (Linux Mint Debian Edition) какво ще кажеш?

Преди време, това беше лесен начин да се сдобиеш с настроен за работа Debian. Сега, имам подозрение, че са занемарили проекта, поради многото работа по Ubuntu базираната версия.

преди 19 часа, cybercop написа:

Ползвал съм Linux Mint преди години. Ползвам Ubuntu и в момента.

ubuntu.png

Не съм ползвал Budgie Remix 16.04, а за Ubuntu Studio, нямам спомени от последните години. Може и да съм я ползва в периода си на експерименти, но е било отдавна и са несъпоставими. За мен, най- добрите за работа дистрибуции са Ubuntu LTS и CENTOS. Но, аз съм известен с това, че обичам скуката (докато другите страдат от нея, аз и се наслаждавам), затова не държа, моите предпочитания да съвпадат с твоите или нечии други. Нито желая да ги налагам на другите.

Ако мога да направя убунтуто да изглежда като твоето и аз бих го ползвал. Засега ползвам убунто базирани. :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.