Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Каква пералня да си закупя?

Featured Replies

преди 2 часа, AGD написа:

Аристон е добра марка. Електронен програматор, датчик за твърдост на водата и много екстри. Ползвам една "AD 10" вече 20 год. и е прала много. Две деца е отгледала!  За това време и е сменено четки на мотора и амортисьори. Безупречни машини. Ако случайно нещо сериозно и се случи като повреда пак тази марка ще търся.

По-добре си пази старата. Новите Ariston/Indesit са само с лепени водосъдържатели. Тръгнат ли лагерите, ще ти се стъжни. Между 140 и 400лв струва нов. Иначе хващаш ножовката и решеш, пък каквото се получи. Това много ме дразни в новите перални, дори престижни и скъпи немски производители, като "AEG" и "Bosch" вече ги правят с лепени. Miele все още държат на качеството, но там цените започват от 1500лв. 

• Отговори 56
  • Прегледи 49,2k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 19 часа, Soviet Soldier написа:

По-добре си пази старата. Новите Ariston/Indesit са само с лепени водосъдържатели. Тръгнат ли лагерите, ще ти се стъжни. Между 140 и 400лв струва нов. Иначе хващаш ножовката и решеш, пък каквото се получи. Това много ме дразни в новите перални, дори престижни и скъпи немски производители, като "AEG" и "Bosch" вече ги правят с лепени. Miele все още държат на качеството, но там цените започват от 1500лв. 

Какво значи лепен водосъдържател?  Може ли малко разяснение. Моята е още с оригиналните лагери.   

преди 4 часа, AGD написа:

Какво значи лепен водосъдържател?  Може ли малко разяснение. Моята е още с оригиналните лагери.   

Означава, че двете части на водосъдържателя не са сглобени с болтове, както бе при старите, а директно са залепени/припоени една към друга. Ето видео, как се отваря водосъдържателя на нов "Аристон": 

Наскоро закупих пералня. И аз не знаех каква да купя, но вече знам каква да НЕ купя - Zanussi. Знам, защото вече я купих и я ползвам. Това е третата пералня, която имам и още след първото пране се виждат недостатъците:
- Шумна. Лагерът е шумен и това е в самото начало, предполагам няма да е далеч деня, в който при центрофугиране да трябва да излизам извън помещението.
- Панелът за управление е ужасен. Уж свети по една лампичка за избор в категорията, която цъкам, но изолацията е толкова зле, че практически всички светлини светят с различен интезитет и човек се напъва да различи кое точно е натиснал.
- Има някакви идиотски програми като "5 ризи", "Mix 20", "Jeans". Досега винаги съм си мислел, че определящо как се пере е тъканта на дрехата, а не дали са джинси или дънки. Добре че не са сложили отделна програма за 3 ризи, обаче.
- Възможностите за управление на оборотите за центрофугиране са сведени до един бутон "Auto spin down" - това е най-бедното управление на центрофугиране, което  съм виждал.
- Най ме вбесява това, че нормалната памучната програма със все плакнене и центрофугиране е един час. Най-краткото от всички програми за памучно пране, които съм виждал и логично дрехите не се изпират добре. Принуждавам се да ги пера на Synthetics, защото това е по-дългата (!) програма и изпирането там е по-добро.
Ами това е. Успех и четете преди да купите пералня, а не като мен - след.

• 3 седмици по-късно...
на 10.11.2017 г. в 18:29, Soviet Soldier написа:

В домът на един приятел все още се ползва и е напълно изправна една антика на поне 30 години ,ТАМАТ 500. Не знам коя съвременна пералня би издържала толкова време. 

Перла 73. Взех я употребявана, и и извадих душата навремето с две деца, едното отгледано на пелени със средно две перални всеки ден. След 10-тина години сериозна употреба, и още десетина несериозна, плюс неизвестно колко преди мен, защото аз я купих 93-та, а модела е пуснат 20 години преди това... най-накрая и позволих да се отправи към вечните ловни полета на пералните, и то само защото нямаше от къде да намеря надежден програматор за нея.

• 5 седмици по-късно...
преди 2 часа, morfana написа:

Аз съм на мнение че колкото по-малко електроника толкова по-добре. 

Зависи от пералнята. Старите механични програматори също често даваха фира, а и струваха скъпо. При повечето бе достатъчно да се завъртят в обратна посока. Всеки без да иска в началото, като не е свикнал може да го повреди, да не говорим, ако имате малки деца, защото те обичат да пипат на всякъде. 
При новите по електрониката често дефектите са доста дребни, разни резисторчета, кондензаторчета, дето струват стотинки. Дори и при силен токов удар, или при обливане на платката с вода (което е трудно защото са защитени), когато платката не подлежи на ремонт, може да се намери втора ръка за под 100лв. 

Новите перални с електронно управление изпират по-прецизно и са значително по-икономични от към ток и вода, има даже такива с автоматично дозиране на перилния препарат.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.