Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Живот на USB Flash ако се ползва с инсталирана операционна система?

Featured Replies

Добър ден

Имам компютър които вътрешния му хард диск е 1GB и не ми се дават пари да го сменям,а имам flash ка 16GB.Интересуваме с колко ще се съкрати живота на flash ката ако на нея има инсталирана операционна система и я ползвам като примерно харддиск.Интересно ми е понеже на Flash ките им дават 5 години гаранция,а не казват точно как да се използват ;-)

Благодаря ви предварително за отговорите.

преди 3 минути, IvanStr89 написа:

Добър ден

Имам компютър които вътрешния му хард диск е 1GB и не ми се дават пари да го сменям,а имам flash ка 16GB.Интересуваме с колко ще се съкрати живота на flash ката ако на нея има инсталирана операционна система и я ползвам като примерно харддиск.Интересно ми е понеже на Flash ките им дават 5 години гаранция,а не казват точно как да се използват ;-)

Благодаря ви предварително за отговорите.

За да е компютъра с 1GB диск то той е 486 или максимум Pentium 1. Тия машини се ползваха с Win 95/98 а под такава ОС ползването на флашка изисква драивер и като как ще инсталираш ОС на такава флашка .... нещо не се сещам. Да не говори, че и в биоса няма такава опция за да я види тая флашка. Ако ти е толкова мерак да се бориш с тази антика, ще поровя и ще ти намеря със сигурност работещ диск за нея и ще ти го подаря. 

• Автор
преди 39 минути, pconline написа:

За да е компютъра с 1GB диск то той е 486 или максимум Pentium 1. Тия машини се ползваха с Win 95/98 а под такава ОС ползването на флашка изисква драивер и като как ще инсталираш ОС на такава флашка .... нещо не се сещам. Да не говори, че и в биоса няма такава опция за да я види тая флашка. Ако ти е толкова мерак да се бориш с тази антика, ще поровя и ще ти намеря със сигурност работещ диск за нея и ще ти го подаря. 

Аз се изразих неправилно.То това не точно компютър,а е HP Compaq 5730.1Ghz му е процесора и 1GB рам.Само харда му е 1GB Flash.Операционната система дето в момента я инсталирам е FreeBSD.

Имам и външен HDD обаче неща да го ползвам за такива глупости.

Благодаря за отговорите.

Редактирано от IvanStr89 (преглед на промените)

Имах флашка Kingston 4 GB с инсталиран Ubuntu на нея, ползвах я около 2 години така, след което още поне 3-4 години изкара и я подарих на един приятел, като не знам дали е жива. Зависи каква е флашката, принципно си има живот. По-старите и малки флашки са много издръжливи. Според мен поне 2 ще изкара може и повече, както казах зависи от марката и модела.

преди 27 минути, callpchelp написа:

Имах флашка Kingston 4 GB с инсталиран Ubuntu на нея, ползвах я около 2 години така, след което още поне 3-4 години изкара и я подарих на един приятел, като не знам дали е жива. Зависи каква е флашката, принципно си има живот. По-старите и малки флашки са много издръжливи. Според мен поне 2 ще изкара може и повече, както казах зависи от марката и модела.

Подкрепам колегата. Имах една Transcend 2 GB, издържа доста време на какво ли не ползване - живи ОС, безразборно копиране на различни файлове и т.н.. Разнасях я на десетки компютри, и накрая се предаде не от самото ползване, ами физически се счупи (откъм конектора и PCB-то). Старите бяха доста издръжливи.

преди 2 часа, Емил Костов написа:

Ще я убиеш! 

Това изречение доста ти подхожда и е типично в твой стил... Трябва да си го снимам...

Ми гледам предимно глупости се пишат тук по тази тема... Явно хората колкото и да си мислят, че познават тази тема, тя им е много зле...

Така наречените "флашки" не са нещо особено и не представляват кой знае какво специфично устройство, за да не може да бъде разбрано... Работят на базата на флаш чипове и мисля, че е пределно ясно за всеки, че техния живот зависи от много фактори като скорост за писане и четене, записана/прочетена информация, време на работа, електрическо захранване, работна температура, използвана среда и други... По принцип капацитета и броя използвани чипове също има значение, тъй като колкото повече чипове се използват, толкова по-голяма вероятност има за проблем, но нещата отново са относителни и предимно зависят от останалите фактори...

преди 27 минути, Blue Ray написа:

Това изречение доста ти подхожда и е типично в твой стил... Трябва да си го снимам...

Ми гледам предимно глупости се пишат тук по тази тема... Явно хората колкото и да си мислят, че познават тази тема, тя им е много зле...

Така наречените "флашки" не са нещо особено и не представляват кой знае какво специфично устройство, за да не може да бъде разбрано... Работят на базата на флаш чипове и мисля, че е пределно ясно за всеки, че техния живот зависи от много фактори като скорост за писане и четене, записана/прочетена информация, време на работа, електрическо захранване, работна температура, използвана среда и други... По принцип капацитета и броя използвани чипове също има значение, тъй като колкото повече чипове се използват, толкова по-голяма вероятност има за проблем, но нещата отново са относителни и предимно зависят от останалите фактори...

Ами точно съм се изразил. Просто ще я съсипе по-бързо. Случаи има много. Има и такива теми във форума.

преди 7 минути, Емил Костов написа:

Ами точно съм се изразил. Просто ще я съсипе по-бързо. Случаи има много. Има и такива теми във форума.

Абе ти, винаги ли си прав във изказванията си? Навярно, щото си...модератор!

преди 5 минути, * СТЕФАН * написа:

Абе ти, винаги ли си прав във изказванията си? Навярно, щото си...модератор!

Това, че съм модератор няма никакво значение Стефан, не знам защо въобще го казваш. Все още даже не съм си ползвал табелктата да наказвам някой или нещо от този сорт. Това, което казвам е придобито от опит. Поне над 50 флашки са били съсипвани особено от познати или от служители, които работят директно върху тях с Word и Excel документи, от неправилно вадене. Инсталираш ли пък ОС на нея или приложение, което постоянно да записва върху дадената флашка край с нея. Живота и се съкращава. Това, че има гаранция е добре, защото ще ти я сменят,но край с данните върху нея ако има такива.

Неправилното изключване е съвсем друг въпрос, който според мен е страничен от тази тема... По-скоро тук се коментират съвсем други неща, но щом казваш...

Иначе по принцип флашките не са предназначени за толкова натоварваща дейност и наистина умират лесно при такава... Достатъчни са само 12 часа работа без прекъсване с постоянно писане/четене на една, за да умре... Както вече убих цяла колекция такива...

П.П. 

преди 5 минути, Емил Костов написа:

Това, че съм модератор няма никакво значение Стефан, не знам защо въобще го казваш. Все още даже не съм си ползвал табелктата да наказвам някой или нещо от този сорт.

ДА, за това съм съгласен... Според е много важно...

Средния живот на ширпотреба (но маркови, не жън цен шуй) USB памет е 100К цикъла запис/четене.
Операционна система, още повече Уиндоус ще изкарат.... Известно време.
На thin client като този HP паметта е CF flash, която е с приблизително 4 пъти по дълъг MTBF. А и по презумция, такива машинки работят с ОС, изтегляне по мрежата и работеща в RAM-a.
Моят съвет - слагай смело. Ще изкара достатъчно. Ако ще е под Линукс, още по-дълго.

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk

• Автор
преди 9 минути, Topper написа:

Средния живот на ширпотреба (но маркови, не жън цен шуй) USB памет е 100К цикъла запис/четене.
Операционна система, още повече Уиндоус ще изкарат.... Известно време.
На thin client като този HP паметта е CF flash, която е с приблизително 4 пъти по дълъг MTBF. А и по презумция, такива машинки работят с ОС, изтегляне по мрежата и работеща в RAM-a.
Моят съвет - слагай смело. Ще изкара достатъчно. Ако ще е под Линукс, още по-дълго.

Ми мислех да е под FreeBSD,но последно се спрях на CentOS (която е в момента инсталирана) флашката която ползвам е ADATA C906 16GB,но утре ще си купя една флашка KINGSTON Data Traveler 100 Generation 3 32GB по 20 лв и с 5 години гаранция.

Четох в теми по други английски форуми че може да издържи и доста време.Все пак е с 5 годишна гаранция и ако се скапе си взема нова,а на файловете backup :) Даже мисля да го пробвам компютъра като Уеб Сървър :X

Ми да HP машинките са за това което казваш,но четох че може да се ползват и самостоятелно.Най-якото е че струват под 50лв,характеристиките са  12V и 5A като процесора хаби 8W.Има модели дето не са с флаш памет или може да се смени с хард диск  2 ядрени,мисля че се казват T510 но са около 300лв.

Ако някой се пита за какво са всички тези упражнение-просто гледам да си запълня 5 статични IP та.

Къде ги по 50лв, искам 2 да направя медия сървъри ;-)

• Автор
преди 4 минути, Topper написа:

Къде ги по 50лв, искам 2 да направя медия сървъри ;-)

http://www.kvantservice.com/Kompyutri/index.html;) има ги на още места но тук са най-евтините.Напълно безшумни.Най-голямата оферта е в ebay  200 машини на куп хихи...

П.С Аз тази я взех тестово иначе в козелат ли как се казваше онлайн магазина продават с процесор Atom 1.6Ghz с DDR3,но за 100лв :P 

Редактирано от IvanStr89 (преглед на промените)

Е, ти си взел сигурно VIA 800Mhz 1Gb/1Gb/....
В ИБЕЙ ги следя.

АМД и фанлес ми звучи....като антоними :-D

• Автор
преди 20 часа, Topper написа:

АМД и фанлес ми звучи....като антоними :-D

Ми аз имам 5 системи ползващи Intel,от Пентюм до i7 и реших от носталгия да си взема с AMD до една степен,че първия ми компютър беше AMD ;-)

преди 7 часа, IvanStr89 написа:

Ми аз имам 5 системи ползващи Intel,от Пентюм до i7 и реших от носталгия да си взема с AMD до една степен,че първия ми компютър беше AMD ;-)

Че ти това система ли го наричаш има параметри на нисък клас телефон/таблет:)

А това за температурите на AMD е ...... от времето на Athlon 1000 демек от преди 15 години. Сега титлата за "печки" се държи от конкурента. 

Редактирано от pconline (преглед на промените)

Изказване леко казано лаишко....
Потруди се и потърси в нета за thin station и как на цената на една „дуперска машина„ се оборудва цял бранч офис. И не им трябва повече мощност, ще разбереш защо, може би.

Понеже явно вие не сте лаик бихте ли ми показали как на това нещо пускате един макрос в Exel е те така локално. Елементарно нещо слечващо се във всеки средностатистически офис. И не ми вадете козовете с линукса щото никой не го ползва колко 1-2% беше май, толкова колкото са все още ползващите се Vista.

Редактирано от pconline (преглед на промените)

Първо бих попитал защо Ексел, който сте закупили на цената на ОЩЕ 5 компютъра и после бих ви отговорил - да, включително нещо много по-тежко и „велико“ от Ексел, например компилатор, CAD-CAM-CAE, ERP, фото редактор.....
Явно не сте прочели за какво и как се ползват тънките клиенти.

• Автор

Мога да кажа на едно място където се ползват и съм ги виждал.В банковия клон на Societe Generale Експресбанк след Константин Величков в посока Банишора.Този е стар модел от 2009 година,но предполагам даже да ползват новите те са с две ядра и пак не са чак толкова мощни.

Най-важното е че  ми харесва машината,вече два дни я ровичкам и се чувствам щастлив ;-)

Ще пиша в темата пак след известно време да кажа дали флашката държи или не.Така ако има някой друг желаещ да инсталира Linux или Unix на флашка да знае с по-голяма сигурност колко ще издържи.За сега 20 часа нищо не се е случило и си крета ;-)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.