Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Курсова работа на Паскал

Featured Replies

• Автор
току-що, Цинго Манго Фук написа:

не знам този линк дали има някаква стойност за тебе ...ъ-ъ-ъ...прегледай страниците им прецени

http://www.referati.org/osnovni-svedeniq-za-ezika-pascal-vidove-i-tipove-danni/41573/ref

Оки :) то в унито само по математика ни караха да си купим учебници по всеки друг предмет ни казват...то по-добре без учебници че много ще се объркате...дъ фък....???

• Отговори 54
  • Прегледи 5,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

не знам този линк дали има някаква стойност за тебе ...ъ-ъ-ъ...прегледай страниците им прецени

http://www.referati.org/osnovni-svedeniq-za-ezika-pascal-vidove-i-tipove-danni/41573/ref

преди 3 минути, Магдаленаг написа:

Не никакъв учебник не са ни казвали да купуваме нито са ни препоръвали 

Ей тука има една програма с двумерен масив, дето като я побутнеш малко и си готова.

https://www.tutorialspoint.com/pascal/pascal_multi_dimensional_arrays.htm

• Автор
току-що, flare написа:

Ей тука има една програма с двумерен масив, дето като я побутнеш малко и си готова.

https://www.tutorialspoint.com/pascal/pascal_multi_dimensional_arrays.htm

Ще я прегледам, благодаряя :))

А ти какво по-точно учиш? Някой обяснявал ли ти е базовите неща? Кой по-точно ти казва да не четеш учебници, защото ще се объркаш? 

Ако нещата са така както ги казваш се замисли какво правиш изобщо в "унито" и защо си даваш парите? Или поеми някаква инициатива и кажи на "преподавателя", че е пълен малоумник ...

Редактирано от borovaka (преглед на промените)

• Автор
преди 10 минути, borovaka написа:

А ти какво по-точно учиш? Някой обяснявал ли ти е базовите неща? Кой по-точно ти казва да не четеш учебници, защото ще се объркаш? 

Ако нещата са така както ги казваш се замисли какво правиш изобщо в "унито" и защо си даваш парите? Или поеми някаква инициатива и кажи на "преподавателя", че е пълен малоумник ...

Преподавателите казват така...не ми е ясно защо ги има въобще тия учебници, а ни казват да не ги купуваме....луда работа.... преподавателят ни по упражненията на програмиране е мн готин..старичък малко, но мнн пекан човек и ни обяснява добре. Сега разбира се почваме с базовите неща, но сме имали буквално два учебни часа за Паскал след като минахме блок схемите...и поради тези почивни дни изпуснахме още два часа, а вече ни накараха да си изберем курсови задачи..и така...няма как да ни обясни всичко и да успеем да направим задачите без хелп :/

Редактирано от Магдаленаг (преглед на промените)

само не разбирам, след като паскал се изучава в гимназиите, за какво се учи в университети?:(

само не разбирам, след като паскал се изучава в гимназиите, за какво се учи в университети?:(

Не е част от официалната програма и следователно не могат да допускат, че си го учил. По тази логика аз мога да кажа, че половината математика 1 и част от математика 2 ги знаех от гимназията, ама не с всички беше така.

• Автор
преди 7 минути, Цинго Манго Фук написа:

При нас не го учихме в гимназията Паскала

току-що, Stoyannnov написа:

Кое му е използваното? Побитовите операции ли? :D

Ами почти всичко на ниските нива (където се работи със самия хардуер) се пише на C. Аз примерно работя изключително на този език.

А пък аз съм учил C, C++,  части от C#(Це Решетка), SQL, bash, batch, Java, Java Script, HTML, PHP. Съдраха ни задниците от програмни езици.

преди 22 минути, flare написа:

Ами почти всичко на ниските нива (където се работи със самия хардуер) се пише на C. Аз примерно работя изключително на този език.

Ниските нива са така - машинен код->асемблер->c->c++ C може да бъде използван за програмиране на по-ниско ниво и директна манипулация на регистри, но това го прави платформено зависим и са необходими библиотеки. Освен това C е системно ориентиран, не обектно ориентиран език.
Например в C няма класове. Можеш да направиш структура и да й зададеш правила за достъп, но...

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 18 минути, simtech написа:

C може да бъде използван за програмиране на по-ниско ниво и директна манипулация на регистри, но това го прави платформено зависим и са необходими библиотеки.

Самият език C не е платформено зависим и това как го употребяваш не може да направи езика такъв, а само кода ти. За манипулация на ниските нива не е задължително да са необходими библиотеки, а и да са, обикновено и те са написани на C. На асемблер се пише само за платформи дето никой не иска да развива сериозно оптимизатори - точно щото оптимизаторите са адски добри и вероятността да напишеш на асемблер за АРМ примерно код, дето е по-оптимизиран от на C е изключително малка, а времето за това неоправдано голямо.

Относно обектната ориентация, тя е просто още един подход за решаване на проблема и зависи от програмиста дали и как ще го използва. Съответно  не е задължително да е хубаво качество на езика. Примерно функционалния подход също си има предимства, справка Haskell.

преди 24 минути, flare написа:

Самият език C не е платформено зависим и това как го употребяваш не може да направи езика такъв, а само кода ти.

Кодът, който се пише с използване на платформено зависими методи или библиотеки прави продукта, писан на C платформено зависим.
x86 компилаторите имат възможност за вграждане на ин-лайн асемблерен код. Но при компилаторите, които не са за x86 се налага добавянето на библиотеки/хедъри, където са описани тия неща.
Ако на един чист x86 компилатор му хвърля нещо, например побитова операция за работа с регистър TRISA на PIC16Fxxxx, той въобще няма да разбере какво се опитвам да му кажа.
Това, че ти си пишеш на C с побитови операции, а някой ти е дописал нещата, така че да можеш да напишеш TRISA или ANSEL и компилаторът да те разбере и да го компилира до машинен код е съвсем отделна работа.
Освен това в защитен режим операционната система командва парада и много трудно ще ди даде да пипаш на ниско ниво. Тя има авторитарен контрол върху хардуера и със съответното API ти дава възможност да си поискаш ресурс чрез нея
Относно обектната ориентация на езика - в момента по-голямата част от потребителски насоченото програмиране е обектно ориентирано. За някои неща обектите са добри. Дават определена капсулация и не дават самоволно променяне на информация, освен чрез зададени методи.
Аз не съм човек, който ще определя обектно-ориентираното програмиране хубаво ли е или не.Ползвам го - когато ми е угодно. Принципно не обичам да се занимавам с програмиране. Лично аз смятам изчистения C стил по-добър в някои случаи.

преди 3 минути, simtech написа:

Кодът, който се пише с използване на платформено зависими методи или библиотеки прави продукта, писан на C платформено зависим.
x86 компилаторите имат възможност за вграждане на ин-лайн асемблерен код. Но при компилаторите, които не са за x86 се налага добавянето на библиотеки/хедъри, където са описани тия неща.
Ако на един чист x86 компилатор му хвърля нещо, например побитова операция за работа с регистър TRISA на PIC16Fxxxx, той въобще няма да разбере какво се опитвам да му кажа.
Това, че ти си пишеш на C с побитови операции, а някой ти е дописал нещата, така че да можеш да напишеш TRISA или ANSEL и компилаторът да те разбере и да го компилира до машинен код е съвсем отделна работа.
Освен това в защитен режим операционната система командва парада и много трудно ще ди даде да пипаш на ниско ниво. Тя има авторитарен контрол върху хардуера и със съответното API ти дава възможност да си поискаш ресурс чрез нея
Относно обектната ориентация на езика - в момента по-голямата част от потребителски насоченото програмиране е обектно ориентирано. За някои неща обектите са добри. Дават определена капсулация и не дават самоволно променяне на информация, освен чрез зададени методи.
Аз не съм човек, който ще определя обектно-ориентираното програмиране хубаво ли е или не.Ползвам го - когато ми е угодно. Принципно не обичам да се занимавам с програмиране.

Ясно г-н експерт.

преди 3 минути, flare написа:

Ясно г-н експерт.

Мне. Ама съм наясно, че зависи от компилатора дали ще ме разбере. В езика C никъде не са вкарали повикванията и имената на регистрите за всеки процесор или контролер. Като напиша в Microsoft-ската среда TRISA ще ме разбере, ама друг път, Ще ми каже - "Глей си раотата, кретен"

преди 7 минути, simtech написа:

Мне. Ама съм наясно, че зависи от компилатора дали ще ме разбере. В езика C никъде не са вкарали повикванията и имената на регистрите за всеки процесор или контролер. Като напиша в Microsoft-ската среда TRISA ще ме разбере, ама друг път, Ще ми каже - "Глей си раотата, кретен"

TRISA да не би да е част от езика C? Нещо не си го спомням да го има в стандарта, ама к'во ли ги разбирам тея работи аз? Това което напишеш на чисто C ще си работи, дотолкова доколкото компилатора и инструментите спазват стандарта и доколкото не се гавриш с неща, дето не са добре документирани. Което е виртуално навсякъде.

Редактирано от flare (преглед на промените)

преди 4 минути, flare написа:

TRISA да не би да е част от езика C? Нещо не си го спомням да го има в стандарта...

TRISA не е част от C стандарта, а е обръщение към регистър в контролер PIC16. Аз ще пиша на C, но ако искам да пипам на ниско ниво и да се обърна към регистри директно ще се наложи да опра до компилатори, методи и библиотеки, които не са част от C стандарта. А ембедед устройствата искат да се пипа и директно, защото са силно ограничени откъм памет, изчислителна мощ и т.н.

току-що, simtech написа:

TRISA не е част от C стандарта, а е обръщение към регистър в контролер PIC16. Аз ще пиша на C, но ако искам да пипам на ниско ниво и да се обърна към регистри директно ще се наложи да опра до компилатори, методи и библиотеки, които не са част от C стандарта. А ембедед устройствата искат да се пипа и директно, защото са силно ограничени откъм памет, изчислителна мощ и т.н.

Много добре, но какво от това? Ти ми опонираш, че C не е платформено независим, като ми обясняваш как определен хардуер има определени изисквания и т.н. които опират до не-C код. Аргументацията ти и пукната пара не струва. Значи, първо следствие -> кодът ти (забележи кодът, не езика) е платформено зависим и вероятно изобщо няма да има смисъл да се портва. А пък ако не беше така, то бибиотеките ти ще имат версии за другия процесор и другата операционна система. Но частта написана на C от твоя код непременно ще мога да я компилирам и пусна на друго нещо, като ти направя някакви празни имплементации.. И тя ще е способна на същото, (от гледна точка на функционалност на C кода) каквото е правила и на другото място. Това, че регистрите няма да ги има и цялата работа ще е безсмислена, не е по вина на C-то и неговата портваемост.

преди 35 минути, flare написа:

Много добре, но какво от това? Ти ми опонираш, че C не е платформено независим...

Аз казвам, че той се превръща в такъв, когато започнеш да използваш вграден асемблер или техники, които не са част от стандарта. Истината е, че по-голямата част от езиците са платформено независими, ако направим абстракция на хардуера.
Иначе да, чист C код е платформено независим.

преди 5 минути, simtech написа:

Истината е, че по-голямата част от езиците са платформено независими, ако направим абстракция на хардуера.

Така е, но си има цена - орязването на възможности и ограничение на поддържаните платформи, заради тия абстракции. И точно заради това, като цяло C  е най-добрият компромис и затова се ползва. Ей, примерно дори C++, където се поддържа може да бъде орязан, примерно в андроид (поне до скоро) имплементациите имаха сериозни разминавки - да кажем няма ексепшъни, което е фундаментално нещо и директно изисква преписване на код.

Редактирано от flare (преглед на промените)

преди 6 минути, flare написа:

...

Така, дай да не спамим повече тук. През живота си не съм писал и един ред Паскал и с нищо не мога да помогна. Ако беше C/C++A - ОК, нещо да помогна. Не знам кой учи Паскал в 21 век в университета. Паскал е един стар език, който вече не се ползва често.

Дали се ползва или не няма да споря, Pascal е известен най-вече, че е един от най-често преподаваните езици и то не само в България.

Куриозното в случая е, че една от развойните среди на С/С++  DEV-C++ е правена на Delphi, а при него езика за програмиране е Pascal.

• Автор
преди 5 часа, Цинго Манго Фук написа:

Хора, предлагам ви.. като ви е толкова интересна друга тема да си направите отделна а?

преди 1 час, Магдаленаг написа:

Хора, предлагам ви.. като ви е толкова интересна друга тема да си направите отделна а?

Не мислиш ли, че ти беше отговорено на въпроса.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.