Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Мнения за Европейски, Американски и Азиатски марки МПС. За и Против.

Featured Replies

на 11/24/2016 в 10:49, Кико написа:

Все пак това е кола, тежаща 1100 килограма с 96 коня. на практика, това е дори повече, отколкото му трябва на обикновения човек. Преди бях със 75 коня мотор и пак си бяха достатъчни за пъргаво придвижване дори в планината. Нали се сещаш, че като нямаш м,ощност, просто ръгаш един или два зъба надолу и си почти наравно с оня, дето е 150 коня, ама един зъб нагоре.

Днес ходихме с 3-те деца, жената+багаж до един хотел горе на платото Mont Royal та се сетих за тази ти глупост. Пътят минаваше по един мост за който жена ми има винетка, та взехме нейния Avenger който е със 2.4л бръмчилник. Нагоре по баира в червената вълна машинката много се мъчеше, въпреки, че компютъра на трансмисията знае много по-добре от мен и теб коя предавка е подходяща и превключва нечовешки бързо. Рев и напъни не компенсират достатъчно липсващите коне.

• Отговори 102
  • Прегледи 9,1k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 18 часа, zemonti написа:

Днес ходихме с 3-те деца, жената+багаж до един хотел горе на платото Mont Royal та се сетих за тази ти глупост. Пътят минаваше по един мост за който жена ми има винетка, та взехме нейния Avenger който е със 2.4л бръмчилник. Нагоре по баира в червената вълна машинката много се мъчеше, въпреки, че компютъра на трансмисията знае много по-добре от мен и теб коя предавка е подходяща и превключва нечовешки бързо. Рев и напъни не компенсират достатъчно липсващите коне.

Прощавай, но няма как да се съглася с компютъра, дето много добре си знаел коя предавка е подходяща.Няколко пъти съм минавал през Rogers Pass и компютъра караше скоростната кутия да сменя предавки на всеки 50-100 метра.Това при положение, че исках колата просто да поддържа скорост около 60 км/ч, т.к. колоната се движеше с толкова.Трябваше да я вкарам в ръчен режим(4-та скорост), за да спрат мъките на скоростната кутия и да си поддържам въпросната скорост.

Отделно мощност не усетих да ми липсва с 2,4 двигател, въпреки че единия път колата беше дори претоварена(4 възрастни + дете и багажник пълен до тавана).Когато ми се налагаше да изпреварвам камион или друг автомобил, волвото си ускоряваше без проблеми до над 100 км/ч при изкачване.А Волво далеч не са еталон за мощност или спортен тип автомобил.По-скоро им отива определението "пенсионерски автомобил", т.к са си доста тромави и тежки коли.

По принцип доста се преувеличава с тази мощност,особено тук - С. Америка!Ако разсъждава човек като тях, то трябва да се карат автомобили с минимум 8 цилиндъра и нагоре!Само дето като падне сняг и тези с многото цилиндри, започват да карат, сякаш им е останал само един!!!

Единственото място на което ми е липсвала мощност беше трансканадската магистрала в Онтарио, където на много места е само с една лента, както и периферни пътища в Британска Колумбия с една лента, където ми се е налагало да ускорявам и изпреварвам бързо, а 170 к.с. (168 по тукашния стандарт) са недостатъчни в случая.

преди 4 минути, StoqnS написа:

... и компютъра караше скоростната кутия да сменя предавки на всеки 50-100 метра.Това при положение, че исках колата просто да поддържа скорост около 60 км/ч, т.к. колоната се движеше с толкова.Трябваше да я вкарам в ръчен режим(4-та скорост), за да спрат мъките на скоростната кутия и да си поддържам въпросната скорост.

Ама разбира се! Ти знаеш по-добре от компютъра кога трансмисията "се мъчи",  при това по слух.

Изобщо не искам да споря по въпроса. 

преди 7 часа, zemonti написа:

Ама разбира се! Ти знаеш по-добре от компютъра кога трансмисията "се мъчи",  при това по слух.

Изобщо не искам да споря по въпроса. 

Разбира се, компютъра няма как да е виновен колата да се скъсва да сменя предавки през 50-100 метра, при положение че без никакви усилия си поддържа нужната скорост на 4-та предавка.Как можах да си го помисля дори!?Да не казвам, какви ги върши компютъра на моята кола при спускане....Чудя се, как изобщо успяват да прегряват тези автоматици, как се чупят тези скоростни кутии с тези безгрешни компютри, дето ги командват.Абе нямат грешка.....

Разпитай механиците при дилъра ти, колко проблеми имат с компютрите!Аз съм чувал доста любопитни неща от практиката на механика, който най-често поддържа колата ми.Мой приятел с тойота си имаше много "приятни" изживявания с неговия автоматик, след като безгрешният компютър си беше заминал.

Много ми е интересно как ще познае компютър че наближаваш кръгово движение ???
Щото този на предишната ми каруца никога не познаваше, та ръчно слизах на 3-та скорост, точно когато трябваше.
А самият компютър беше направен да сваля скоростите надолу без да те пита дали си съгласен.

преди 2 минути, Белгиеца написа:

Щото този на предишната ми каруца никога не познаваше, та ръчно слизах на 3-та скорост, точно когато трябваше.
А самият компютър беше направен да сваля скоростите надолу без да те пита дали си съгласен.

Разбира се че компютъра не може да ти чете мислите какво иска да направи водача. За това производителя ти е сложил и по агресивен спортен режим а също и ръчно управление. От кое не си доволен че мърмориш против автоматика ? Ясно, от цената. Разбираемо е за теб.
На моите и на двете автоматика им работи без забележки и съм много доволен. Понякога само като изпреварвам предварително минавам на ръчен и свалям една предавка на долу и това с цел да не давам газта към края. Иначе ако я дам (повече от среда на хода й) автоматично ще ми я свали но понякога не искам да форсирам излишно мотора и минавам на ръчно само в този случай.

Разбира се, че няма как компютъра на АСК да разпознае, какво искаш и какво е най-доброто в дадена ситуация!Но замислял ли си се, че никак не е малка частта от хората с автоматици, които умеят да ползват само газ, спирачка и никога не се сещат да използват ръчния режим на АСК.Най-малкото им е неудобен(не са свикнали)!Има и хора, които просто не знаят как, затова се доверяват изцяло на "умния" компютър.

Гледам при нас навън вали сняг.Пак ще трябва да се тръгва  по-рано за работа, защото тези с мощните коли и умните компютри пак ще карат с 40-50 км/ч при позволени 100 км/ч и пак ще са направили големи задръствания.

преди 4 часа, Белгиеца написа:

И са чии ти е да сваляш предавката преди да си намалил ако имаш изправни спирачки? Да пестиш накладки?

Като паднат оборотите, или се увеличи натоварването предавката сама ще си слезе. Време не се губи. При ръчката пръво сменяш предавката и после подаваш газ, при автоматика подаваш газ и предавката сама се сменя. Кофтито е ако не си свикнал и не познаваш колата, ама тогава при ръчни е още по-зле.

Аз ползвам ръчните изключително рядко от скука за моторна спирачка.

преди 1 час, StoqnS написа:

Гледам при нас навън вали сняг.Пак ще трябва да се тръгва  по-рано за работа, защото тези с мощните коли и умните компютри пак ще карат с 40-50 км/ч при позволени 100 км/ч и пак ще са направили големи задръствания.

Това наистина е неудобство за храбрите мъже, които не се страхуват да поемат премерен риск. При всеки снеговалеж виждам 1-2ма такива из монреалските канавки.

hqdefault.jpg

Редактирано от zemonti (преглед на промените)

преди 2 часа, zemonti написа:

И са чии ти е да сваляш предавката преди да си намалил ако имаш изправни спирачки? Да пестиш накладки?

Ами защото глупавата автоматика иска да вляза в кръговото на 5-та скорост, а пък аз ги "режа" ( точно както не трябва) и ако не мога да имам бързо ускорение, ще трябва да се завъртя още един път в кръговото, за да не стане катастрофа с някой, който не ме пуска да си правя квото ми е кеф.
А аз катастрофи никога не съм правил, та заради една автоматика нямам намерение да пробвам как се мачкат ламарини.

преди 7 часа, BMW Маниак написа:

От кое не си доволен че мърмориш против автоматика ? Ясно, от цената. Разбираемо е за теб.

Точно цената не ми харесва.
И още нещо, след много години автоматика, знаеш ли как хубаво ми гаснеше мотора първия месец, щото бях отвикнал да натискам съединител.
Освен че трябваше да свиквам с огледалата, които дават друга картинка, да внимавам да ненадувам много мотора първите няколко стотин километра, па и за съединител да мисля ...

Би трябвало всичките каруци да станат автоматични, на прилични цени, та да не трябва човек да свиква с нещо което е забравил от доста години.

преди 24 минути, Белгиеца написа:

Ами защото глупавата автоматика иска да вляза в кръговото на 5-та скорост, а пък аз ги "режа".

Би ли ме светнал що за возило е това, дето трансмисията ти пречела да режеш някого? Някоя дърта астричка с ремъчна предавка?

Аз не съм попадал на такъв проблем, а с жената общо сме имали десетина различни автоматици.

преди 9 часа, zemonti написа:

Това наистина е неудобство за храбрите мъже, които не се страхуват да поемат премерен риск. При всеки снеговалеж виждам 1-2ма такива из монреалските канавки.

hqdefault.jpg

Е точно такива, като този от снимката, правят задръстванията.Явно е, че и 40 км/ч са му дошли множко на мощната кола с умния автоматик!

Днес по едно време караха на магистралата с 25 км/ч.А пътя беше изчистен до асфалт!!!

По БЕЗкадърни шофьори на сняг, като тукашните, не съм виждал.Да не говорим ,колко от тях чакат до 15-ти Декември, та да си сложат зимните гуми.

И като спомена Монреал и фантастичните му пътища, да те питам, гледа ли вече клипчето от центъра на града?Онова с няколкото автомобила, 2-та автобуса на СТМ, полицейската кола и за капак онзи пикап(трък де), който ръсеше сол.Освен, че икономисват асфалт и по пътищата има дупки, като кратери на вулкани, сега явно и сол са почнали да икономисват.Да не говорим, как преди няколко седмици СТМ се издъниха при първия сняг - бяха забравили да сложат зимни гуми на автобусите им...

преди 7 часа, StoqnS написа:

И като спомена Монреал и фантастичните му пътища, да те питам, гледа ли вече клипчето от центъра на града?Онова с няколкото автомобила, 2-та автобуса на СТМ, полицейската кола и за капак онзи пикап(трък де), който ръсеше сол.

По конкретната случка:

"A borough spokesperson said the borough will conduct a post mortem to determine how they can improve.(бла-бла)

Many more fender-benders and low-speed crashes were reported on Monday as a light dusting of snow fell."

Имало е още МНОЖЕСТВО инциденти станали с малка (!!!) скорост. Почна ли да ти просвета защо мнозинството имат достатъчно акъл да карат бавно даже и пътят да изглежда изчистен? 

Иначе за закъснението да се посоли тази отсечка ще изхвърча главата на някой контрактор. 

преди 3 часа, zemonti написа:

По конкретната случка:

"A borough spokesperson said the borough will conduct a post mortem to determine how they can improve.(бла-бла)

Many more fender-benders and low-speed crashes were reported on Monday as a light dusting of snow fell."

Имало е още МНОЖЕСТВО инциденти станали с малка (!!!) скорост. Почна ли да ти просвета защо мнозинството имат достатъчно акъл да карат бавно даже и пътят да изглежда изчистен? 

Иначе за закъснението да се посоли тази отсечка ще изхвърча главата на някой контрактор. 

Както вече написах, по големи некадърници на сняг никъде не бях видал!!!Затова има и много инциденти ;-) Ама то и как да е другояче?Говорим си с колеги в работата, кой, как кара на сняг.....да ти кажа много от тях не знаят как да намаляват със скоростите(моторна спирачка), макар АСК да имат такъв режим.Тук така ги и учат де - сядаш, палиш, натискаш спирачката, слагаш на D и после газ, спирачка и въртиш волана.Това е!Като им кажеш, че зимата е добре, особено при наличие на сняг, да използваш двигателя и скоростите, за да намаляваш скороста, те те гледат непонятно!

Само се замисли и за шофьорите на пътя.Хора от Куба, Хайти, Д. Република, всякакви араби, конгоанци и други подобни, повечето от които сняг са виждали само по телевизията преди това.Ето защо после има множество инциденти като падне малко снежец, а по магистралите се кара с 40-50 км/ч!

Колкото до контракторите - тука мафията е страшна и ме съмнява, че нещо ще се подобри.Ако беше така, кратерите по пътя щяха да са изчезнали отдавна, а пътищата да са хубави, но не би.Откакто сме дошли тук, положението отива на по-зле.Полагат асфалт на някой участък, след 2-3 години се напуква, а след още толкова зейват и кратерите.При нас, където живеех преди, разкопаха улицата до основи, смениха тръбите, валираха, нов асфалт и......като минах с колата асфалта беше на вълни!!!Всичко ремонтирано от А до Я и новия асфалт с неравности.

Или друго любимо тяхно изпълнение.Положат някъде нов асфалт и след няколко седмици го разкопаят за ремонт.Последно на един 4-5 километров участък от магистралата положиха нов асфалт и на следващата седмица в лявото платно разкопаха нещо да доремонтират, а после така си "оставиха ръцете", че сега като мина с колата и тя подскача!Виновни....никога няма!

Един колега се опита да съди общината, че му се спукала гумата в една дупка.Познай!Навсякъде го гледали с присмех и му пожелавали "Бон шанс"....

Редактирано от StoqnS (преглед на промените)

преди 15 минути, StoqnS написа:

Говорим си с колеги в работата, кой, как кара на сняг.....да ти кажа много от тях не знаят как да намаляват със скоростите(моторна спирачка)

Вероятно защото познанията им не идват от наученото от баща им с Москвича. При предно предаване ако използваш моторна спирачка в хлъзгав участък колата веднага се завърта. Шансът за противното е минимален.

При натискане на спирачки обаче (даже и без ABS ) имаш контрол върху натиска и можеш за част от секундата да отпуснеш и натиснеш пак за да се възползваш от сухи участъци на пътя.

За толкова години, през зимата ползвам най-малко спирачките, сравнено с останалата част от годината, а спирам предимно с моторната спирачка и досега нито веднъж не ми се е случвало да се завъртам...нищо че съм с предно предаване.Човек като познава добре колата си и усеща волана в ръцете си, редуцира до минимум възможностите за грешка.Ама специалисти всякакви!Особенно такива с мощни коли и умни автоматици!!!

Колкото до АБС-а... не е рядкост да спреш на средата на кръстовището, ако много му се довериш!Дори познавам хора, които стигат до крайности и го изключват зимно време.Аз не съм от тях, макар на предишната ми кола да не бях далеч от тази мярка!

преди 7 часа, StoqnS написа:

За толкова години, през зимата ползвам най-малко спирачките, сравнено с останалата част от годината, а спирам предимно с моторната спирачка и досега нито веднъж не ми се е случвало да се завъртам.

Силно се съмнявам. Защото на лед когато приложиш неравномерно сирачно усилие между предните и задните колелета може да се окаже, че спирането ти е второстепенен проблем. 

Единствената реална полза от моторното спиране (при наличието на изправна спираччна система) е предпазването на спирачките от прегряване при продължително спускане. Другото са "майсторски" легенди като двойното амбриране, подгряването преди потегляне и подобни.

Трябва да кажа, че въобще не съм съгласен с това в зимни условия да се кара възможно най-бързо, защото недай си боже един път става белята и после много мъка...

Един път не чух по новините... "Фаталната катастрофа, която взе жертви е заради прекалено бавно каране/скорост" - все казват поради висока скорост или скорост несъобразена с пътната обстановка. Ама така е какво аз пък ще ви давам акъл всички сте най-добрите шофери на света и си карате без проблеми с 200... Дано само не се засичаме на пътя, че не обичам да ми подлагат живота на риск, аз да си карам в ограничение и някой да ме изпревари в сляп завой с поне 40-50 км/ч над ограничението и СтоянС сигурно ще каже, защото карам бавно оня се изнервил, да ама то си има правила, ограничения и те не са случайни!

преди 4 часа, icekiller написа:

Трябва да кажа, че въобще не съм съгласен с това в зимни условия да се кара възможно най-бързо

Той нямаше в предвид "възможно най-бързо", а просто се възмущава от каращите предпазливо при зимни условия. До сега е вадил късмет и си въобразява, че така ще продължи.

На мен ми се е случвало камионът пред мен да изтърси огромна ледена буца лед изпод калника си. Нямах  никакъв шанс да спра и имах късмет да имам свободна лента до себе си.

Един път пък преди мнооооого години карам по изчистено и в момента в който трябва да спра на стоп (Т-образно кръстовище) стъпих на лед и спрях чак в чакъла след кръстовището. Имаше коли но някак си минах между тях. Пак късмет.

Веднъж се оказа че колата пред мен има по-добри гуми от моите, оня наби спирачки и аз се завъртях,  влизайки в една градинка. 

Имах и няколко случая да не вадя късмет, но слава бог човек не съм ранявал. 

Една лелка не можа да спре на знак стоп и излезе пред мен на булеварда, та смачкахме и двете коли.

Веднъж на празен път настъпих заледен участък, завъртях се и се шибнах  в мантинелата.

Докато  карах Лада  (началото на 90-те) съм се въртял многократно по зимните завои. Яко я бях омачкал . А бе изобщо в младежките си години много простотии съм правил за да доказвам колко съм печен.

През зимата трябва да се кара по коренно различен начин, колкото и изчистено да изглежда.

Абе канадец, ти си бил голем левак в карането бе братче.
Такиви работи като на теб не са ми се случвали, пък съм карал и Лада даже.
А от София към Перник ( квартал Студена, страхотен байр) и към Дупница съм карал всеки ден през зимата доста време, при лед, сняг, мъгла, силен страничен вятър. И още не съм мачкал ламарини никакви, нито пък съм бутал човек.

И при мен карат като костенурки като валне малко сняг. Тогава най-друдното е да се опазиш от другите шофьори, ама успявам. Обаче при мен се изчакват като е валяло сняг, възпитани са.

преди 5 часа, icekiller написа:

Трябва да кажа, че въобще не съм съгласен с това в зимни условия да се кара възможно най-бързо, защото недай си боже един път става белята и после много мъка...

Един път не чух по новините... "Фаталната катастрофа, която взе жертви е заради прекалено бавно каране/скорост" - все казват поради висока скорост или скорост несъобразена с пътната обстановка. Ама така е какво аз пък ще ви давам акъл всички сте най-добрите шофери на света и си карате без проблеми с 200... Дано само не се засичаме на пътя, че не обичам да ми подлагат живота на риск, аз да си карам в ограничение и някой да ме изпревари в сляп завой с поне 40-50 км/ч над ограничението и СтоянС сигурно ще каже, защото карам бавно оня се изнервил, да ама то си има правила, ограничения и те не са случайни!

И къде прочете, че карам над ограничението?Покажи ми, моля те!Ако бях човек, който не спазва ограниченията, как за над 20 години не са ме спирали дори, камо ли да ми пишат фиш, акт, какво ли пък остава да ми отнемат точки!

Далеч не мога да се нарека идеален или перфектен шофьор, но ограниченията в общи линии си ги спазвам!

И не е зле да се замислиш, защо на магистралите има задължителна минимална скорост!Може и да не го знаеш, но го има.Та, ако караш с 40-50 км/ч на магистрала, лееекинко си в нарушение!А фатални катастрофи са ставали и ще стават, за съжаление и от бавно каране.Ако някой кара например с 30 км/ч, а друг отзад го нацели с 80 км/ч спокойно може да се стигне до фатален край.Да не говорим, че има случки, когато някой шофьор е толкова безотговорен, че направо си спира на магистралата.Вече не си спомням точната ситуация, но имаше една жена тук, която беше решила да помага на някакви животни(птици ли бяха, що ли) да пресекат магистралата и беше станала катастрофа с жертви!Случки всякакви.

преди 15 часа, zemonti написа:

Силно се съмнявам. Защото на лед когато приложиш неравномерно сирачно усилие между предните и задните колелета може да се окаже, че спирането ти е второстепенен проблем. 

Единствената реална полза от моторното спиране (при наличието на изправна спираччна система) е предпазването на спирачките от прегряване при продължително спускане. Другото са "майсторски" легенди като двойното амбриране, подгряването преди потегляне и подобни.

Чакай малко.Ти, да не мислиш, че аз като карам с 60, 80 или 100 км/ч ще върна директно на 2-ра предавка?

Но по принцип не те карам и да ми вярваш.Имаше един колега в работата със същата кола като моята, същият двигател, но моят разход градско беше 6,5-7,5л/100км а неговият 9-9,5л/100км.Той не ми вярваше, но аз знам, колко бензин зареждах.А разковничето беше в различните стилове на каране.Същото е и карането на сняг!

преди 36 минути, Белгиеца написа:

Абе канадец, ти си бил голем левак в карането бе братче.

В Канада инцидент не съм имал. Всъщност последното ми истинско ПТП беше преди над 15 години.

В младите си луди години обаче бях много безрасъден. Добре, че затраховката и данъците тогава не се базираха на произшествията.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.