Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем със запазването на единият дял на хард диска

Featured Replies

• Автор
преди 52 минути, Yvan Sergeev написа:

първо 1 диск със gpt   ако не стане след това с  mbr  аз така като го гледам клипа ми идва  логично обратното  да стане с GPT  а не с MBR  формат ехfat

Пробвах и този вариант не става.

преди 21 минути, Yvan Sergeev написа:

https://www.partitionwizard.com/partitionmanager/windows-cannot-be-installed-to-this-disk.html#error-1

полезно четиво пише нещо за 

2. Change Boot Mode If the Motherboard Supports Both Legacy and UEFI Boot

Currently, most motherboards support both Legacy boot and UEFI boot, and users can choose the most appropriate one manually. If you select Legacy only, it will be impossible to install Windows on GPT disk. At this time, you can enter BIOS and set the boot mode to CSM boot or choose Both: 

Това ще свърши работа за оправянето на GPT в MVR но ще се изтрие информацията в този diskpart 3.JPG се обединяват празния дял с този, който на него са файловете и всичко е в disk 0   (931gb и свободно 892) а в долния не знам, като какво го дава но там няма нищо и ако изтрия за да поправя горния ще се изтрие всичко.

• Отговори 69
  • Прегледи 9,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

направили го boot mode to CSM boot or choose Both

ето и пак опираме до линукс

boot mode to CSM boot or choose Both

The issue, really, is that Windows ties its boot mode to its partition table type: EFI-mode booting requires GPT and BIOS-mode booting requires MBR. Thus, you need to boot the Windows installer in EFI/UEFI mode, not in BIOS mode. This topic is covered on many sites, such as here and here.

Before you proceed, though, you should figure out if Ubuntu is booted in EFI mode. This complication arises because Ubuntu is more flexible than Windows in this respect -- unlike Windows, Ubuntu canbe installed in BIOS mode to a GPT disk. Mixing a BIOS-mode Ubuntu installation and an EFI-mode Windows installation is likely to be awkward, though, so if your Ubuntu is installed in BIOS mode, you should plan to migrate it to an EFI-mode boot.

You can check your Ubuntu install mode easily enough: Look for a directory called /sys/firmware/efi. If it's present, you've booted in EFI mode; and if it's absent, you've booted in BIOS mode.

If Ubuntu is booting in EFI mode, then you can install Windows in EFI mode, too. Windows will set itself as the default boot option, though, so you'll need to adjust the boot order to put Ubuntu (and hence GRUB and its boot menu) back on top. This is most easily accomplished with the third-party (and free as in beer) EasyUEFI tool, which presents a GUI menu for managing the EFI boot order. Simply move the Ubuntu option back to the top of the menu. When you reboot, GRUB will probably boot straight to Ubuntu without giving you a Windows option, but typing sudo update-grub should correct that problem on subsequent boots.

If Ubuntu is currently booting in BIOS mode, then you should install an EFI boot loader for Linux. Several options are available, as described on this page of mine; however, two are easier to install than the others:

• My own rEFInd can be installed from Windows; or you can prepare a USB flash drive or CD-R and use it to boot Ubuntu, then install the PPA or Debian package.
  • The Boot Repair tool can install the EFI version of GRUB if it's run from an EFI-mode boot. You can use an Ubuntu live CD/USB drive for this purpose, but it must be booted in EFI mode.
  • Автор
преди 4 минути, Yvan Sergeev написа:

направили го boot mode to CSM boot or choose Both

Не съм момент да ти покажа как изглежда при мен.

19.JPG20.JPG

Редактирано от Metinr (преглед на промените)

• Автор
преди 7 минути, Yvan Sergeev написа:

нещо по биоса си насмел 

Не съм правил нищо последно е настроен биоса от това видео което изпрати -Bobi-

Добре аз ще сложа Линукс пак ако трябва но нали не разпознава харда?

Само информацията искам да извадя и трия всичко на лаптопа и се оправя но как.

How can I change the boot mode? There are two boot modes: UEFI and Legacy Support. To change the boot mode, start the BIOS setup utility and set boot mode to UEFI or Legacy Support on the boot menu. When do I need to change the boot mode? The default boot mode for your computer is UEFI mode. If you need to install a legacy operating system, such as Windows, Linux or Dos, etc (that is, any operating system before Windows 8) on your computer, you must change the boot mode to Legacy Support. The legacy operating system, such as Windows, Linux or Dos, etc cannot be installed if you don't change the boot mode.

winodows 8 , 10 64  бита  uefi mode

• Автор
преди 38 минути, Yvan Sergeev написа:

How can I change the boot mode? There are two boot modes: UEFI and Legacy Support. To change the boot mode, start the BIOS setup utility and set boot mode to UEFI or Legacy Support on the boot menu. When do I need to change the boot mode? The default boot mode for your computer is UEFI mode. If you need to install a legacy operating system, such as Windows, Linux or Dos, etc (that is, any operating system before Windows 8) on your computer, you must change the boot mode to Legacy Support. The legacy operating system, such as Windows, Linux or Dos, etc cannot be installed if you don't change the boot mode.

winodows 8 , 10 64  бита  uefi mode

Сложих bios на uefi сложих windows 8.1 с диск стигам до инсталацията и отново същият проблем с GPT и направата на нов дял и инсталацията аз знам, че най - вероятно ако ги изтрия ще се оправи но целта ми е само да взема файловете по някакъв начин и после трия всичко оправя се и го преинсталирам.

Изчакайте един момент май ще стане :D

21.JPG
Така започвам да обяснявам.
Направих биос на uefi сложих диск с windows 8.1 рестартирах и тук в момента където не виждате друго излезе двд отворих го тръгна windows инсталация дяла позволи да се направи и можех да натисна да инсталирам windows но целта ми е да сложа windows 7 64bit. Сега сложих старата ми флашка не я показва тука сложих и диск с windows 7 64bit но не го показва въпроса ми е какво да направя за да излезе едно от двете и да сложа windows как да накарам да се появят тук.

111.JPG222.JPG333.JPG444.JPG

На финала на решението сме.

току-що, Metinr написа:

Сложих bios на uefi сложих windows 8.1 с диск стигам до инсталацията и отново същият проблем с GPT и направата на нов дял и инсталацията аз знам, че най - вероятно ако ги изтрия ще се оправи но целта ми е само да взема файловете по някакъв начин и после трия всичко оправя се и го преинсталирам.

Пробвали с Rufus да си направиш флашката?

преди 14 минути, Metinr написа:

целта ми е само да взема файловете по някакъв начин

Имаш ли външен носител, на който да копираш файловете?

• Автор
преди 7 минути, ExaFlop написа:

Имаш ли външен носител, на който да копираш файловете?

Да но погледнете само по отгоре редактираното от мен на какво положение стигнах.
Вижте и снимките от биос правилно ли и настроено как да накарам да ми покаже windows 7 за да го сложа.

Виждам, че системата вижда само мрежовата карта в UEFI режима.

Тегли един parted magic, прави флашка или CD, зареди системата от този носител, закачи външни диск, копирай съдържанието на GPT дела от твърдия диск на външния диск. Изтрий всички дялове на твърдия диск. Рестартирай компютъра от windows инсталационния носител.

преди 52 минути, Metinr написа:

Така започвам да обяснявам.
Направих биос на uefi сложих диск с windows 8.1 рестартирах и тук в момента където не виждате друго излезе двд отворих го тръгна windows инсталация дяла позволи да се направи и можех да натисна да инсталирам windows но целта ми е да сложа windows 7 64bit. Сега сложих старата ми флашка не я показва тука сложих и диск с windows 7 64bit но не го показва въпроса ми е какво да направя за да излезе едно от двете и да сложа windows как да накарам да се появят ту

Инсталирай 8.1 копирай каквото има в D. И след това слагай 7-та и я инсталирай

1. Правиш стартираща флашка с Ubuntu.

2. Зареждаш в жив режим и си копираш файловете на външен носител.

3. С помоща на GParted форматираш харда  от GTP в MBR.

преди 9 минути, -Bobi- написа:

целта ми е да сложа windows 7 64bit

не можеш да сложиш  в uefi  boot мод и  gpt  /  можеш да го  сложиш  7 в  легаси  и мбр за кояето ще трябва да форматираш целия диск .  за това първо 8  или 10 от там теглиш  файловете форматираш и слагаш   win 7

преди 2 минути, Yvan Sergeev написа:

не можеш да сложиш  в uefi  boot мод и  gpt  /  можеш да го  сложиш  7 в  легаси  и мбр

Това видео по горе  затова съм му го дал да гледа и да се оправя

Честно казано, не само ОР-а преразказва клипове от тубата....

Само дето М$ са на друго мнение:

Цитат

Both Windows 8 and Windows 7 support BIOS and EFI. Your choice of boot mode dictates your choice of partition table type. The error message about GPT was an indication that you'd booted the Windows 7 installer in BIOS/CSM/legacy mode, so it was expecting MBR, and when it saw GPT, it complained.

https://blogs.technet.microsoft.com/askcore/2011/05/31/installing-windows-7-on-uefi-based-computer/

Сигурно за 5-и път: Флашка за GPT (ТРЯБВА ДА Е АКТИВИРАН UEFI РЕЖИМ!!!)

22y8c.png

• Автор

Обяснението, как успях да оправя това.
Биоса настроих на UEFI 333.JPG

Единственото, което излизаше, когато пусках боот менюто беше само диска с windows 8.1 през UEFI.
В инсталацията при windows 8.1 ми позволи да сложа windowsa в първия дял да го направя на нов дял от new и да сложа windows там и да не барам долния дял в който са снимките.
След инсталацията свързах външният ми хард взех снимките.
Влязох в биос смених го от UEFI на Legacy Support и отдолу на Legacy First за да може да ми прочете флашката с windows 7 64bit.
Пуснах инсталацията и отново същия проблем не ми даваше да инсталирам windows на нито един от двата дяла и не ми даваше да ги форматирам.
И тъкмо, когато се отчаях видях на lenovo лаптопите, че е нещо нормално това и се оправя,като се ИЗТРИЯТ всички дялове не да е форматират а да се изтрият и тогава вече ти позволява да направиш нови дялове и да сложиш windows на който си искаш.И така направих два дяла и сложих windows 7 64bit без проблем през Legacy Support и до сега го нагласях. Това е решението на проблема.

Искам да благодаря на всички и да ви пожелая весели празници :) 

преди 6 часа, Topper написа:

Честно казано, не само ОР-а преразказва клипове от тубата....

Само дето М$ са на друго мнение:

Цитат

Both Windows 8 and Windows 7 support BIOS and EFI. Your choice of boot mode dictates your choice of partition table type. The error message about GPT was an indication that you'd booted the Windows 7 installer in BIOS/CSM/legacy mode, so it was expecting MBR, and when it saw GPT, it complained.

да ама леново са на друго мнение или win 7 в легаси или 8-10 в uefi

преразказваме и книжките на  леново манюал :D 

Леново нито правят EFI, нито Windows OS.... И плюс ред причини още, са известни като Лайново.

Изпратено от моят HUAWEI GRA-L09 с помощта на Tapatalk

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.