Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво, по дяволите, се случва с Интернет?!

Featured Replies

преди 9 минути, simtech написа:

Това не е вярно! Доскоро масово се продаваха лаптопи и с по-малко. Аз имам повече от 4, но е абсурдно да отворя Google.com и браузер, който преди ми е заемал 100MB RAM за тая операция вече да заема 250MB RAM.
И не, принципно не всеки има HD видео карта! Моята е HD, но т..нар "подобрения в интернет" я осакатиха.HTML5 няма, има HTML обвивка на няколко кодека, използвани по особено некадърен начин. HTML5, който работи така, че на 2 ядрен процесор с HD видео във FullHD гледаш слайдшоу, където с Flash си гледал без проблеми.
HTML5 video е също толкова нестандартна технология, че зависи кой какви къде кодеци ползва за това какво ти ще можеш да гледаш.
HTML5 video излезе по-голямо зло дори от Flash. Уж го прокламираха като панацея, която ще облекчи натоварването на ресурсите на системите, на които се гледа спрямо флаш еквивалента. Глупости. Точно обратното. По-бъгаво е.
---
п.п Айде аз да направя флаш банер, а теб да те изтезавам да правиш хтмл банери, а? Да видим как се прави анимиран банер по-лесно.

HTML5 в частност WebM, x264 си работи на повече от добре. Явно ти ползвам още Алтаир.

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

• Отговори 71
  • Прегледи 3,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Аз не правя банери, за това има практиканти :)

току-що, acnekt написа:

HTML5 в частност си работи на повече от добре. Явно ти ползвам още Алтаир.

Той живко по принцип ползва някакви стари неща винаги :)

преди 1 минута, Desdinova написа:

Аз не правя банери, за това има практиканти :)

Той живко по принцип ползва някакви стари неща винаги :)

И аз искам да играя GTA iV на моята Сега Мега Драйв, ама не става.

преди 3 минути, acnekt написа:

HTML5 в частност си работи на повече от добре. Явно ти ползвам още Алтаир.

МОЛЯ? Нито едното от двете е вярно. Ползвам средностатистически двуядрен лаптоп с HD хардуерно декодиране и 6GB RAM!

преди 3 минути, Desdinova написа:

Аз не правя банери, за това има практиканти

Това не пречи да опиташ.

току-що, acnekt написа:

И аз искам да играя GTA iV на моята Сега Мега Драйв, ама не става.

Точно това е. Познат играе на настолният си компютър GTA5, а не може да пусне едно просто клипче във FHD без сеч.
Това с HD Radeon и висок клас Core процесор.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 2 минути, simtech написа:

МОЛЯ? Нито едното от двете е вярно. Ползвам средностатистически двуядрен лаптоп с HD хардуерно декодиране и 6GB RAM!

Това не пречи да опиташ.

И имаш проблеми. Аз пък имам HP655 с Арчи Линук 64 Бита КДЕ и нямам никакви проблеми, нито с HTML5, нито с браузерите.

преди 2 минути, acnekt написа:

И имаш проблеми. Аз пък имам HP655 с Арчи Линук 64 Бита КДЕ и нямам никакви проблеми

То не пречи да ползваш HP655 и да си неграмотен. Със сакат 2х1.4Ghz процесор.
Аз проблеми с хардуера нямам. Проблеми има със софтуера, който не може адекватно да управлява хардуерните ресурси. Защото програмите се пишат от всякакви тъпаци на Ц решетка и няма едновремешните стандарти за ефективност поставени на дневен ред. Дори и на такива като Десдинова им дават да пишат програми, представи си до къде сме стигнали :D

То не пречи да ползваш HP655 и да си неграмотен. Със сакат 2х1.4Ghz процесор.

Nokia 720 512 MB  всичко върви мега яко. Гледам си видеа без проблем, докато си чатя. Явно проблемът е другаде.

преди 1 минута, acnekt написа:

Nokia 720 512 MB  всичко върви мега яко. Гледам си видея без проблем, докато си чатя 

И аз какво да направя? Прочете ли заглавието на темата въобще!???????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!????????

И аз какво да направя? Прочете ли заглавието на темата въобще!???????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!????????

Да какво се случва с интернет. Ми нищо не се случва. Всичко си върви идеално, на различни уреди ти изброявам. Никъде няма проблем. Xbox360 също няма проблем с интернета и там гледам видеа. PS VITA също няма проблем. Никъде няма проблеми при мен. Всичко е на ниво.

преди 7 минути, acnekt написа:

Да какво се случва с интернет. Ми нищо не се случва. Всичко си върви идеално, на различни уреди ти изброявам. Никъде няма проблем. Xbox360 също няма проблем с интернета и там гледам видеа. PS VITA също няма проблем. Никъде няма проблеми при мен. Всичко е на ниво.

Нищо не е на ниво! От браузерите, където не можеш да добавиш дори един home button през новите версии на софтуера като skype бъкан с реклами, който отгоре на всичко не можеш да пратиш файл на отсрещната страна или се праща изключително бавно и съобщенията пристигат със закъснения все по-често до това недоразумение като новият IPB(форумният софтуер на тоя форум) който е съставен от огромни квадрати и правоъгълници с огромен щрифт и малко информация, за да е удобен да скролваш на телефона, ама никой не го е грижа за компютрите.
Стой си в Джърманито по-добре и се моли да не ти шибнат някоя глоба, докато теглиш филм с последната версия на уторента, бъкан с реклами и изскачащи реклами.
Това, което имаш ти е устройтва, които работят добре с конкретна версия на софтуера. При следващ ъпдейт - гредата директно я ядеш. Един приятел си купи смарт телевизор Самсунг. След половин година решиха от Самсунг да изтеглят приложението Скайп и още редица. И остана с пръст в устата. Искаше и да говори по скайп през телевизора. Да, ама няма!
А това, което най-много ме дразни в новите програми и Windows са плочките, плоският осакатен интерфейс, който са решили да сложат на място на удобния, събираш много повече информация стар вид.

преди 7 часа, simtech написа:

По какъв тъп маниер това лайно хром се превърна в единствен доминиращ фактор?

явно е по добро лайно от другете ла**а

направи си твой браузър и да те следваме биди новия стив жобс

преди 7 часа, simtech написа:

В последните години нещо сбъркано става с интернет и не мога да разбера светът действително ли се управлява от малоумници...

E оти се напиняш залудо? Критикуваш толкова категорично и категоризираш всичко като "боклук" от позицията на какъв? Голям капацитет сред програмистите и ит инженерите. Много сте ми странни понякога. Разбира се, че може да се изкаже мнение за даден софтуер, да се отправи критика или да се вдига пушилка, ама пък да кажеш, че всичко ново е скапано. Ако се чувстваш толкова голям им покажи на тези как се прави, така правят всички големи имена. Сега възможности има, сядаш и пишеш код. Може даже да е от нула, за да си независим, ще им ползваш на тия бъгавия код... Набираш съмишленици или си намираш инвеститор, като го убеждаваш в качествата си колко си добър. Пишеш един читав браузър, дистрибутираш го и ставаш милиардер. Същото правиш и с нещо, което да търкаля уеб медията с 5 mb рам. Това ще ти отвори врати да калъпиш и евтин хардуер. Ето ти идея къде да си влагаш усилията. С така хвърлени думи някъде в нищото какво демонстрираш, колко много си напреднал в технологиите? Интернет сайтовете пък какво ти пречат. Хората търсят удобство. Ти защо си мислиш, че всички са като теб и седят само пред компютъра, за да се ровят в нета и да си вършат работа? Вярно прав си, има дизайн на страници, който е недодялан, ама пак съдиш от такива дето са лепнали някакъв WordPress с тема писана от потен индиец и се тупат в гърдите, че имат сайт. Гледай малко за по-сериозните проекти или просто преми нещата такива. Има дори и БГ проекти, които са с успешен и приличен адаптивен дизай. Сещам се за сайта а Виваком да речем. Сега поне избор имаш. Като не ти харесва даден сайт, има [X]

Каква е тази драма, simtech? Искаш Flash? Аз пък не искам да ставам част от нечий ботнет, заради поредната дупка в софтуера им. Ако не ползваш Chrome, защо го тролиш? И аз не го харесвам, но не го троля. Просто не го ползвам. Таб-процес не е случайно и е важна характеристика. Тежи. Да. И да имаш пушка в ръцете сам в гората тежи, ама... Плюс това, те твърдят, че оптимизират постоянно нещата. И аз съм фен на старата Опера. Еми... Vivaldi използвал ли си го по-дълго? Много си е добре.

Казваш, че верификацията на добавките е нещо зло? Сериозен ли си? Обещават, че и Файърфокс ще бъде значително оптимизирана с новия енджин, който очаквам с нетърпение, защото наистина на моменти сега е кошмар Файърфокс - поне на Уиндоус.

https://builtwith.com/kaldata.com

Както казват американците... get used to it или просто винаги можеш да минеш офлайн. И мен не ме кефят много неща, ама, кво сега?

Другото, което е... Инсталираш си един чист Дебиан LXDE. Там промени често не се правят. Бих ти препоръчал също Trisquel. Интерфейсът и приложенията там са от години едни и същи. Може единствено да ти е терсене това, че е чисто GNU, ама, няма пълно щастие. Иначе макар и да изглежда ретро, е модерна система. Или най-добре ще ти е Мак. Там софтуера си е съобразен за хардуера.

Иначе... ами да, WWW се превърна в някакъв адски сложен, малоумно сложен механизъм, който сигурно вече е Винт Серф не може да разбере. Сайтовете са пълни със скриптове, свързващи ги с рекламни мрежи, аналитически платформи и какво ли още не. Имаш социални бутони, комент полета, които са кошмарни и тъ нъ и тъ нъ. И аз искам сайтовете да изглеждат, както изглеждаха 97-ма, но няма как да стане. Отделно софтуерът днес идва с вградена функционалност за интернет свързаност. За щяло и нещяло. Единственото решение е минаваш офлайн и така...

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)

преди 2 часа, Методи Дамянов написа:

Каква е тази драма, simtech? Искаш Flash? Аз пък не искам да ставам част от нечий ботнет, заради поредната дупка в софтуера им. Ако не ползваш Chrome, защо го тролиш? И аз не го харесвам, но не го троля. Просто не го ползвам. Таб-процес не е случайно и е важна характеристика. Тежи. Да. И да имаш пушка в ръцете сам в гората тежи, ама... Плюс това, те твърдят, че оптимизират постоянно нещата. И аз съм фен на старата Опера. Еми... Vivaldi използвал ли си го по-дълго? Много си е добре.

Казваш, че верификацията на добавките е нещо зло? Сериозен ли си? Обещават, че и Файърфокс ще бъде значително оптимизирана с новия енджин, който очаквам с нетърпение, защото наистина на моменти сега е кошмар Файърфокс - поне на Уиндоус.

Новият т.нар енджин на Firefox съм сигурен, че ще е пак някое Chrome копие.
Flash е софтуер, който е незаменим и го гонят принудително. Това е един много практичен начин за създаване на интерактивно съдържание.
Таб-процес не ми трябва. Достатъчно е да се сложат plugin-ините в допълнителен слой изолация. Таб-процес концепцията е прекалено ресурсоемка. Firefox имаха добра концепция - обща памет, но с watchdog - след определен timeout те пита дали да продължи или да спре изпълнението на скрипта или plugin-а. Чистият HTML не кара браузера да зависва, така че проблеми няма.
Да, верификацията на добавките е нещо зло. Аз искам да си направя моя фирмена добавка. Защо трябва да я верифицирам и публично демонстрирам? А знаеш ли какво стана с Chrome като добавките му минават верификация? Например не пускат добавката Youtube Downloader, както и още най-различни, които не са им угодни. Тези добавки нямат проблеми да са лоши или несигурни, просто не ги пускат.
А дори и да я изтеглиш от някъде, браузерът я блокира при ръчно инсталиране.
Vivaldi не е Opera. Хаби огромно количество ресурси и процесорът не мърда от 50%
Firefox аз го ползвам с деривата Palemoon и не е толкова лош, колкото го изкарваш. Със сигурност е милион пъти по-добре от Хром. Но масовият тъп интернет потребител, който ползваше Internet Explorer стана голямата работа и понеже Google имат агресивна маркетингова политика и партизански маркетинг и пропаганда - облъчи неуките потребители да си инсталират Chrome. От началната страница на търсачката постоянно излизат реклами "сложете си хром", "сложете си хром онова-това"

преди 2 часа, exwol написа:

E оти се напиняш залудо? Критикуваш толкова категорично и категоризираш всичко като "боклук" от позицията на какъв?

От позицията на човек, който поне малко от малко вдява за какво иде реч.

преди 2 часа, Nikoilai Arnaydov написа:

явно е по добро лайно от другете ла**а

Честно, не виждам причина, поради която Chrome успя да се намести като мажорен браузер. Осакатен браузер с бедни възможности и високи изисквания.

Гледам и гледам как непрекъсното се твърди, че няма начин и трябва да имаме по 20 гигата RAM, захранвания по 1000 вата и пр. и пр. и това само за да гледам едно скапано видео, което преди няколко години съм гледал с 1/10 ресурс.  Готварски печки ли ще имаме за в бъдеще или какво. Всичко стана тежко и тромаво, енергоемко! Нали не мислите ,че след някоя година ще си гледам филми на машина за 5000лв и харчеща ток 2000W при условие, че същия ще гледам на строто DVD струващо 80лв и харчещо 10W ток.

Редактирано от Кумчо вълчооо (преглед на промените)

Майтапа настрана, но с тоя HTML5 на HTPC-то ми с Atom D525, ION2 и 4GB RAM като си пусна 1080p в Youtube с Firefox или Chromium сече, та не се трае. Понякога сече и на 480p. С Flash преди ги нямаше тия драми, но вече не мога да го стартирам и с добавката Disable HTML5. Накрая по случайност открих, че HTML5 не сече на Edge и сега ползвам него...

Редактирано от zitrön (преглед на промените)

@simtech Да беше по-конкретен в заглавието, та аз си помислих за DNS атаките... :D 

преди 11 часа, simtech написа:

Ако приемаш факта новата Opera, която е Chrome с червена иконка да ти отвори 5 процеса и да ти заеме едно 250МБ RAM, за да ти отвори една малка страничка като търсачката Google, значи не си в целевата група на темата и си от тия потребители, които загробиха интернет.
Още повече, аз ресурси имам, това не означава, че трябва те да се заемат с глупости. Green computing да си чувал?

Нормално е това Simtech. Искаш качество о бързина и съответно ти трябва и хардуер.

преди 6 часа, Емил Костов написа:

Нормално е това Simtech. Искаш качество о бързина и съответно ти трябва и хардуер.

Грешка! Не може нещо, което преди е вървяло със същото качество, да спре да върви, защото някой нескопосан малоумник е развалил системата.
Едно видео 1080p го гледахме нормално под хардуер Х, след година им щъкне някаква тъпотия и вече не върви?

преди 1 минута, simtech написа:

Грешка! Не може нещо, което преди е вървяло със същото качество, да спре да върви, защото някой нескопосан малоумник е развалил системата.
Едно видео 1080p го гледахме нормално под хардуер Х, след година им щъкне някаква тъпотия и вече не върви?

Твоя воля. Не желае да споря с теб. Щом искаш да се притесняваш и да се чудиш защо интернет е полудял това си е твое желание. Нещата не опират само да браузване. Виждаш, че всичко се развива повсеместно.

преди 4 минути, Емил Костов написа:

Твоя воля. Не желае да споря с теб. Щом искаш да се притесняваш и да се чудиш защо интернет е полудял това си е твое желание. Нещата не опират само да браузване. Виждаш, че всичко се развива повсеместно.

Това не е развитие. А освен мощни работни станции или осакатени телефонни версии, има цял един свят пълен с други устройства.

Навремето, като изучавах процесорните топологии, професора каза следното: Системния ресурс е за да бъде зает. Та във връзка с това, никога не съм ревял защо рам паметта била пълна.. нека да е пълна, така нещата вървят по-бързичко, нали за това е, иначе за къв х*й са ми 16 гб памет с тоя мощен процесор. Преди бях с 8 гб, никога не успях да ги запълня само с браузване, ама никога.

преди 16 минути, Silvering написа:

Навремето, като изучавах процесорните топологии, професора каза следното: Системния ресурс е за да бъде зает. Та във връзка с това, никога не съм ревял защо рам паметта била пълна.. нека да е пълна, така нещата вървят по-бързичко, нали за това е, иначе за къв х*й са ми 16 гб памет с тоя мощен процесор. Преди бях с 8 гб, никога не успях да ги запълня само с браузване, ама никога.

Системният ресурс е за да се ползва при нужда. Ще ти дам проста аналогия -  това, че имаш кола с мощен двигател, не означава че трябва да я караш постоянно като за рали с 250км/ч и да гори респективно лудо количество гориво.
Също така има нещо сбъркано, ако колата седяща на място работеща харчи повече гориво отколкото когато е в движение.
С други думи - ресурсите са за да бъдат използвани при нужда, но разумно. Не може изразходването на ресурси да е самоцел.
В случая с Flash vs HTML5 с получава така. Гледаш си 1080p с Flash. В един момент се получава, че за да гледаш 1080p с HTML5, трябва да изразходиш с 20% повече ресурс, отколкото с Flash. Освен да ти заеме повече ресурси процеса, какво повече получаваш в замяна се пита?
Ти би ли дал повече пари за нещо, което можеш да получиш с по-малко пари? Едва ли! Защо тогава ще хабиш повече ресурс за нещо, което можеше да го получиш с по-малко  - абсолютно същото? Каква е логиката?
Всичко това е особено важно за портативните устройства като лаптопи. По-голямото натоварване директно се отразява на работната им температура и автономната работа на батерия.

Системният ресурс е за да се ползва при нужда. Ще ти дам проста аналогия -  това, че имаш кола с мощен двигател, не означава че трябва да я караш постоянно като за рали с 250км/ч и да гори респективно лудо количество гориво.
Също така има нещо сбъркано, ако колата седяща на място работеща харчи повече гориво отколкото когато е в движение.
С други думи - ресурсите са за да бъдат използвани при нужда, но разумно. Не може изразходването на ресурси да е самоцел.
В случая с Flash vs HTML5 с получава така. Гледаш си 1080p с Flash. В един момент се получава, че за да гледаш 1080p с HTML5, трябва да изразходиш с 20% повече ресурс, отколкото с Flash. Освен да ти заеме повече ресурси процеса, какво повече получаваш в замяна се пита?
Ти би ли дал повече пари за нещо, което можеш да получиш с по-малко пари? Едва ли! Защо тогава ще хабиш повече ресурс за нещо, което можеше да го получиш с по-малко  - абсолютно същото? Каква е логиката?
Всичко това е особено важно за портативните устройства като лаптопи. По-голямото натоварване директно се отразява на работната им температура и автономната работа на батерия.

Нещо много тъпо сравнение направи с колата. Умно момче си, разходи се до някой университет, помоли охраната да те пусне без да те бие, че не будиш доверие, влез, намери някой, който ги разбира тия работи. И той ще ти каже същото относно рам паметта и системния ресурс като цяло. Тва, че процесорното ми време е на 70-80% заето хич, ама хич не ме бърка, нямам workstation, тъпия компютър под макс товар повече от 130 вата не харчи, една крушка. Тъй че тъпо сравнение направи.

преди 20 минути, Silvering написа:

Тва, че процесорното ми време е на 70-80% заето хич, ама хич не ме бърка, нямам workstation, тъпия компютър под макс товар повече от 130 вата не харчи, една крушка. Тъй че тъпо сравнение направи.

А трябва. Изпълняваш операционна система, която работи в многозадачен режим. Заетостта на ограничени ресурси пряко се отразява на възможността за изпълнение на няколко конкурентно работещи процеси.
Да добавяме ресурси, за да компенсираме тъпотията на програмистите не е особено удачно. Ако нещо преди се е вършило с по-малко ресурси, няма смисъл да преоткриваме колелото и да го правим по-ресурсоемко.
При производства и координиране на работа основно изискване е правилното управление на ресурсите.
И не, твоите сравнения са малоумни. Ползвам мобилни компютри. Разликата между процесор на 30% и процесор на 80% е 20 градуса. Консумация на батерия - 2 пъти. Или може  би трябва да сложа една раница с акумулатори на гърба, за да върша работата си с лаптопа?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.