Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да архивираме данните си от компютъра и запазването им от безвъзвратно загубване !?

Featured Replies

Тъй като тези дни ми попадна  36 GB флашка която на пазара не е

никак евтина /цената и е някъде от 46-48 лева/, реших да я използувам

за архивиране на данни от компютъра, вместо да запиша някой глупав филм на нея !

Но за съжаление тя не ми стигна само за основните Директории от лаптопа ми

/ Program Files, Program Files (x86} и Windows /, чиито размери надхвърлиха и задминаха 40 GB . . .!?

Каква външна памет може да се ползува при такива случаи /на изгодна цена/

и какви програми и компоненти от компютъра трябва да изберем,

за подобно архивиране на данни от него ?

Редактирано от Optium
корекции в текста ! (преглед на промените)

преди 2 минути, Optium написа:

за архивиране на данни от компютъра. За съжаление тя не ми стигна само за основните

Директории от лаптопа ми / Program Files, Program Files (x86} и Windows /, чиито

размери надхвърлиха и задминаха 40 GB . . .!?

Облачни услуги

преносими твърди дискове

NAS

За програми - вградените в ОС + специфичните за облачните услуги

Използва се външен хард диск. Цената му е доста по приемлива и е по издръжлив от флашката. Може да се използват и облаци като резервен вариант.

ПС: Капитана ме изпревари както винаги!!! 

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

• Автор
преди 12 минути, capnemo написа:

Облачни услуги

преносими твърди дискове

NAS

За програми - вградените в ОС + специфичните за облачните услуги

Кажете някои ориентировъчни цени за тях и от къде могат да се купят  най - изгодно . . . !?

Редактирано от Optium (преглед на промените)

току-що, Optium написа:

Кажете някои ориентировъчни цени за тях и от къде могат да се купят на най - изгодно !?

Облачни услуги има много и то безплатни. Ако желаете нещо сериозно ето ви една евтина (според мен) услуга: https://aws.amazon.com/glacier/pricing/

За другите неща можете да ползвате сайта Пазарувай

• Автор
преди 10 минути, Емил Костов написа:

Използва се външен хард диск. Цената му е доста по приемлива и е по издръжлив от флашката. Може да се използват и облаци като резервен вариант.

ПС: Капитана ме изпревари както винаги!!! 

Облачните услуги ми се струва че не са най-приемливия вариант за лични данни !

Справка:

Гледайте по ONLINE - FILMI.Info последната продукция на гениалния американски

режисьор ОЛИВЪР СТОУН  "Сноудън", засягащ тази тематика !

Редактирано от Optium (преглед на промените)

преди 1 минута, Optium написа:

Справка:

режисьор ОЛИВЪР СТОУН  "Сноудън", засягаща тази тематика !

Никакъв проблем няма с тях. Стига гледа тези филми. Те са в поечето степен една художествена измислица.

Варианти за съхранение на лична информация има много. Ако е толкоз ценна задължително трябва да се намира на поне 2 места. 

преди 1 минута, Емил Костов написа:

Ако е толкоз ценна задължително трябва да се намира на поне 2 места. 

Да - абсолютно! Поне на 2 места и на различни носители.

Редактирано от Кумчо вълчооо (преглед на промените)

преди 4 минути, Optium написа:

Справка:

режисьор ОЛИВЪР СТОУН  "Сноудън", засягащ тази тематика !

криптирайте информацията си. И съвсем между другото защо си мислите че някой не може да влезе във вшия компютър и да открадне безценната ви информация?

И както ви каза Емо - ограничете гледането на филми и се върнете на Земята

току-що, Кумчо вълчооо написа:

Да - абсолютно! Поне на 2 места и на различни носители.

АКо трябва да сме прецизни трябва да я пазите на поне 3 места :)

преди 18 минути, Optium написа:

за архивиране на данни от компютъра, вместо да запиша някой глупав филм на нея !

/ Program Files, Program Files (x86} и Windows /, чиито размери надхвърлиха и задминаха 40 GB . . .!?

Това с флашката (или пък запис на диск) го забрави! Това са най-ненадеждните начини за съхранение на важна лична информация. Само облак е истината!

преди 1 минута, Agentpat™ написа:

Това с флашката (или пък запис на диск) го забрави! Това са най-ненадеждните начини за съхранение на важна лична информация. Само облак е истината!

Е как реши, че хард диска е ненадежден за съхранение на информация. В къщи имам 5 хард диска. На 3 от тях имам информацията, която ми е нужна. Единия даже е 40 IDE и още работи. 

Мои познат пък освен на хард диск си е събрал ценната информация на 7 DVD диска. Варианти има много.

преди 21 минути, Optium написа:

Чакай малко... Защо искаш да си копираш дял С ?? Искаш ако се наложи да преинсталираш да може да си върнеш системата както е сега ли? Или питаш как да запазиш твойте си файлове - снимки,клипове и д.р. ? 

Ако е за архивиране на системата и 8ГБ флашка ще свърши същата работа, дори 4 според зависи. Твоята не е 36ГБ а 32ГБ. За коя ОС все пак става на въпрос?

преди 3 минути, Емил Костов написа:

Е как реши, че хард диска е ненадежден за съхранение на информация.

А как реши, че визирам хард диск? Я прочети пак. ;)

преди 24 минути, Optium написа:

Кажете някои ориентировъчни цени за тях и от къде могат да се купят на най - изгодно !?

Примери за облачни услуги, като те са за лични файлове - най-често снимки, видеозаписи, документи... :

https://onedrive.live.com/about/bg-BG/plans/

https://support.google.com/drive/answer/2375123?hl=en - Google DrIve ( Google Диск ) - http://drive.google.com ...

http://mega.co.nz - 50 GB безплатно, има и платено...

http://degoo.com - 100GB безплатно, има и платено...

За програмите в компютъра и за самата ОС най-добре според мен е да се направи тъй наречения "образ"/"имидж" (Image") ... има инфо... в Google разбира се... а има и варианти като RAID и не само... софтуерните решения са разнообразни, но Аз не се наемам да препоръчвам някое конкретно от тях.

преди 9 минути, Agentpat™ написа:

Чак пък само - не съм съгласен :) @capnemo вече спомена вариантите. Особено ако въпросните устройства са в огнеупорен сейф... ;) 

Редактирано от Freem@n (преглед на промените)

преди 1 минута, Agentpat™ написа:

А как реши, че визирам хард диск? Я прочети пак. ;)

И при флапката е същото. Записваш си ценната информация на нея и я оставяш. Даже с нея може да си по-мобилен. И да, прави се не ти прочетох коментара, извинения за което!

Струва ми се малко иронизираме, но всеки си има някакви ценни спомени които иска да запази! Няма да забравя как исках да си върна някои неща записвани на магнетофон! Не успях и ми е криво. За стари сантиментални снимки същото важи! Та всеки се стреми да си запази своите ценни наща, а днес това е значително по - лесно! 100% гаранция няма!

• Автор
преди 16 минути, Agentpat™ написа:

Да си дадеш личната информация ДНЕС за съхранение в Облак,  ми се струва че при сегашните условия

е все едно да си я хвърлиш на улицата !.

Преди малко гледах подобни устройства в EMAG /Solid State Drive/, та взе че ми се "уплаши"

окото. Памет от 128 GB се предлага на скромната цена от 129.60 лева !

Или казано по-простичко - 1 GB ти се връзва по  . . .лев !?

Редактирано от Optium

преди 7 минути, Кумчо вълчооо написа:

Струва ми се малко иронизираме, но всеки си има някакви ценни спомени които иска да запази! Няма да забравя как исках да си върна някои неща записвани на магнетофон! Не успях и ми е криво. За стари сантиментални снимки същото важи! Та всеки се стреми да си запази своите ценни наща, а днес това е значително по - лесно! 100% гаранция няма!

Не иронизираме, просто автора прекалява с параноята си до ниво да е смешен. И да, именно с предложените по-горе инструменти ще може да запази спомените си

преди 30 минути, Optium написа:

Да си дадеш личната информация ДНЕС за съхранение в Облак,  ми се струва че при сегашните условия

Преди малко гледах подобни устройства в EMAG /Solid State Drive/, та взе че ми се "уплаши"

Нали се сещаш, че 100% гаранция няма никъде. Все пак всяка себе си уважаваща се фирма гледа да държи на услугите си.

• Автор
преди 37 минути, Кумчо вълчооо написа:

Днес цял ден се мъчих да вкарам в  архивиращата ми програмата EaseUS Todo Backup /която някъде я гледах

че е една от най-добрите на пазара в момента/ някакви елементарни данни за архивиране и тя колкото пъти колкото и

ги предложих, толкова пъти ми ги отхвърли с предупреждението - че няма достатъчно място в компютъра ми.

Макар че в диска ми D където исках да ги сложа за съхранение, има над 60 GB свободно място !?

За какво въобще стават тези програми, след като не ни вършат никаква работа а  ще трябва да си купуваме 

преносими памети за над 100 лева бройката или доброволно да си даваме личните данни за съхранение в някакви

измислени "Облаци" създадени с единствената цел да обслужват мастодонти в разузнаването като:

1./ ЦРУ

1./ бившето КГБ

3./ МИ-5

4./ и Вездесъщия Мосад.

Редактирано от Optium

преди 32 минути, Optium написа:

Ами не ги гледай като ти се плаши окото, целта на SSD е скорост на зареждане,

Идеята да се архивира информация на флашки е базсмислена защото са по-ненадеждни от твърдия диск, 

преди 2 минути, Optium написа:

Днес цял ден се мъчих да вкарам в  архивиращата ми програмата EaseUS Todo Backup /която някъде я гледах

че е една от най-добрите на пазара в момента/ някакви елементарни данни за архивиране и тя колкото пъти колкото и

ги предложих, толкова пъти ми ги отхвърли с предупреждението - че няма достатъчно място в компютъра ми.

Макар че в диска ми D където исках да ги сложа за съхранение, има над 60 GB свободно място !?

За какво въобще стават тези програми, след като не ни вършат никаква работа а  ще трябва да си купуваме 

преносими памети за над 100 лева или доброволно да си даваме личните данни за съхранение в някакви

измислени "Облаци" създадени с единствената цел да обслужват мастодонти в разузнаването като:

1./ ЦРУ

1./ бившето КГБ

3./ МИ-5

4./ и Вездесъщия Мосад.

Глупост е да си плащаш за облачно пространство или други носители за да си запазиш " / Program Files, Program Files (x86} и Windows "  папките. 

Колега! Не е глупост. Това за първи път със сигурност е написано в интернет. Аз поне не съм срещал такова желание за архив на...както и да е.

Нищо друго освен облачните услуги аз не ползвам. Можеш да достъпиш информацията си от всяка точка на земното кълбо при наличие на интернет.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 1 час, Optium написа:

Памет от 128 GB се предлага на скромната цена от 129.60 лева !

Да са Ви попадали едни сайтове на име като Wish,Aliexpress и др. ? ?  Погледнете за Flashdrive (флашка) на премливи цени ...  https://www.wish.com/search/flashdrive 128#cid=57ccf97a439ec12037dbfd34 17лв.(flashdrive 128gb) + 6лв.(доставка)  ще излезе към 23 лв ... 

Редактирано от crashgold (преглед на промените)

преди 1 час, capnemo написа:

криптирайте информацията си. И съвсем между другото защо си мислите че някой не може да влезе във вшия компютър и да открадне безценната ви информация?

Има няколко причини, поради които това не е толкова лесно
- Не знае адреса, където да търси. Ако удариш "облак" източваш хиляди акаунти с информация, съхранявана централизирано.
- Компютърът е офлайн - трудно е някой да атакува дистанционно компютъра, ако той е офлайн през 98% от времето.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.