Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за отключване на advanced tab-а в BIOS?

Featured Replies

Здравейте,
първо искам да се извиня, защото е твърде вероятно да не пиша в правилната категория, но тъй като въпроса ми е с цел да клокна процесор на лаптоп, реших, че може би това е правилното място.

В работата използвам един доста немощен лаптоп, върху който ми е позволено да експериментирам. По-конкретно това е Acer Aspire ES 15 (ES51-520-33U5). Процесора и видеото са съответно AMD Dual-Core E1-2500 (1.4Ghz) ; AMD Radeon HD8240. Пробвал съм и с Windows 7, и с Windows 10. И двата му идват прекалено тежки, въпреки, че съм олекотил работата му по всякакъв възможен начин. На него няма никакъв излишен софтуер, дори съм изключил WIndows Defender и Windows Updates, защото установих, че държаха процесора и харда на по близо 100% в idle. Сега в "почивките" нещата са наред, но дори когато се опитвам да сърфирам има моменти в които процесора се товари на макс, което предизвиква едно ужасно циклене.

BIOS-а е InsydeH20 rev.3.7. Ъпдейтнал съм го с последната версия от официалния сайт на Acer - 1.06. В последните дни изчетох доста и разбрах, че е възможно advanced секцията да се отключи чрез създаването на boot-ваща флаш памет с EFI Shell на нея. Създадох я, и успявам да вляза в конзолата, но нямам конкретната команда с която да отключа таб-а. Пробвах с няколко, на лаптопи близки до моя, но те не подействаха. Видях в няколко урока как намират конкретния ред от определен файл, който трябва да се промени с командата, но в моя BIOS, файл с подобно име и кодировка не съществува.

Ще съм много благодарен, ако някой успее да ми помогне, защото с колкото и да увелича производителността на тая баба, все ще ми е от полза.

Файловете с които разплагам са:
BiosImageProcx64.dll
Ding.wav
FlsHook
FlsHookDll.dll
FWUpdLcl
H2OFFT-Wx64
iscflashx64.dll
iscflashx64.sys
platform.ini
xerces-c_2_7.dll

Линк към BIOS-а - тук

Редактирано от MoNteSo (преглед на промените)

преди 14 минути, MoNteSo написа:

Здравейте,
първо искам да се извиня, защото е твърде вероятно да не пиша в правилната категория, но тъй като въпроса ми е с цел да клокна процесор на лаптоп, реших, че може би това е правилното място.

....

1. Вероятно производителя просто не е включил опциите в БИОС (и за това си има причина)

2. Всички лаптопи работят на границата на термичния баланс и всеки опит за оверклок ще доведе до увеличаване на температурата и намаляване на живота и стабилността

Като цяло забравете за тези игри

3. Не си прави гавра с лаптопски биос. Има причина достъпните настройки в него да са сведени до минимум - лаптопите страдат от лошо охлаждане(съществено важен аспект от овърклока). Настолните машини, от друга страна, дори в общия случай нямат този проблем и биосът там е далеч по-разгърнат.

Та и аз да кажа - не я прави тази гимнастика.

Редактирано от hudyr (преглед на промените)

Това нещо като лаптоп може да работи добре (да не насича много) само с максимално олекотен windows xp sp3. Опитай...

Другия вариант е да търсиш максимално лека дистрибуция на линукс - там не мога да дам съвет коя и каква.

И накрая ще може да се използва само за пишеща машина (офис работа и евентуално преглеждане на поща). Браузването в интернет ще го затруднява поради искането на все повече памет и процесор и видеокарта от новите браузъри, които ти нямаш... Тоест няма да можеш да работиш нормално с повече от един таб на браузъра (една страница)...

• Автор

Благодаря ви за отговорите. Ясни са ми рисковете при оувърклок. Не ме притеснява, че мога да повредя лаптопа. Така или иначе е неизползваем. А и имам резервен, с малко по-слаби параметри, за в краен случай. Идеята ми беше да пробвам като последен вариант, да го клокна преди да го прибера в някой шкаф, защото сега не ми върши работа. Този следобед ще пробвам и с XP SP3.

Редактирано от MoNteSo (преглед на промените)

Това нещо може да работи нормално с Win 7. Но е желателно да има минимум 4 GB RAM. Може и да му се замени харда с евтин SSD, с цена под 100 лв. Тогава със сигурност няма да има никакви проблеми за браузване, текстообработка, обработка на графика, възпроизвеждане на какво да е видео... Изключването на WIndows Defender и Windows Updates е абсолютно задължително за нормална и безпроблемна работа, независимо от конфигурацията.

• Автор
преди 46 минути, Win_user написа:

Това нещо може да работи нормално с Win 7. Но е желателно да има минимум 4 GB RAM. Може и да му се замени харда с евтин SSD, с цена под 100 лв. Тогава със сигурност няма да има никакви проблеми за браузване, текстообработка, обработка на графика, възпроизвеждане на какво да е видео... Изключването на WIndows Defender и Windows Updates е абсолютно задължително за нормална и безпроблемна работа, независимо от конфигурацията.

С 4гб е, но не работи нормално. И друг човек ми препоръча да взема SSD, наистина ли ще даде такова отражение и разлика при положение, че при работа процесора е на 100% и според мен цикленето идва от там.

Ами не знам... Не би трябвало да успяваш да натовариш този процесор повече от 7-8% в idle, а пиковите натоварвания за секунда-две при стартиране на програми не са от такова значение. Най-добре вземи от познат един SSD диск за ден-два, копирай върху него Win 7 и System дяловете и пробвай.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.