Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Изключване на SMART!

Featured Replies

Добра ви вечер. Искам да изключа Smart Self Test функцията на диск ST9808211A
Знам, че дискът има няколко лоши сектора но за мястото където го ползвам не ми пука.
Искам да изключа съобщението на BIOS, че SMART е задействан. Понеже няма опция(защото е лаптоп) искам да изключа SMART от DCO на твърдия диск, обаче не мога с наличните инструменти. Интересува ме дали има някакъв инструмент, който да ми свърши работа?

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 7 минути, simtech написа:

Знам, че дискът има няколко лоши сектора но за мястото където го ползвам не ми пука.
Искам да изключа съобщението на BIOS, че SMART е задействан. Понеже няма опция(защото е лаптоп) искам да изключа SMART от DCO на твърдия диск, обаче не мога с наличните инструменти. Интересува ме дали има някакъв инструмент, който да ми свърши работа?

В биос нямаш ли тази опция??

преди 3 минути, Емил Костов написа:

В биос нямаш ли тази опция??

В лаптопския биос такава опция няма. Моля бъдещи глупави въпроси да не ми се задават.
--------------
Пробвах с HDAT2 да модифицирам DCO на диска, но отказва да приеме промени.
Явно ми трябва нещо, което да може да борави с vendor specific функции.

Привет!

Може би отговора защо неможете да промените DCO се намира тук:

Modify DCO - FAQ

Цитат
A7: Some hard drives (Maxtor) allow to modify DCO always, the other hard drives (Seagate) allow to modify DCO one times only.

Опитахте ли да ремапнете лошите сектори? При успешно маркиране или заместване S.M.A.R.T. ще спре да ви претиснява.

преди 3 часа, ZeroG написа:

Неразумно e намерението да се изключва смарт диск функционалност.

В практиката просто се игнорират съобщенията:

Аз не искам да спирам съобщенията на Windows. Искам BIOS да спре да кара да цъкаш F1, защото бил задействан критерий от SMART. Много добре знам какво искам да направя и защо го правя, търся инструмент, с който да го направя.

преди 5 часа, Muadib написа:

Може би отговора защо неможете да промените DCO се намира тук: Modify DCO - FAQ Опитахте ли да ремапнете лошите сектори? При успешно маркиране или заместване S.M.A.R.T. ще спре да ви претиснява.

Дам, но останах с впечатление че е 1 потребителска промяна, а не 1 промяна включително заводската.
А няма какво да ремапвам секторите. На тоя 80ГБ ХДД има 20ГБ лоши сектори. Едни познати на приятел, които са възрастни, бутнали лаптопа който използвали за скайп. Нормалната процедура е смяна на харда. Обаче нямат много финанси. Аз съм изрязал повредената част с HPA и единственото, което искам е тоя диск да крета, докато може - и то без да дава съобщения за глупости.
Това става, като накарам диска да докладва, че не притежава функционалността "SMART"
Проблема е, че тоя лаптоп е стар, диска е PATA 2.5 и е изключително трудно да се намери диск втора ръка в добро състояние.

преди 2 часа, krassleto написа:

Това нито ми отговаря на въпроса, нито ми решава проблема. Аз знам, че дискът има повреден участък и искам да го използвам, докато спре.
Искам просто да млъкне и да спре да писка и да спира на всяко рестартиране, докато не натиснеш F1.
Лаптопът е ACER 3630.

на 31.01.2017 г. в 22:34, simtech написа:

Инструменти има ама май 100% са платени.... Не се прави през DCO а чрез сервизни команди. Подходите са много, може да се инициализира, може да се спре тотално от ID функционалността на диска.

Има опция и ако знаеш командите да си го направиш и сам , но ще трябва да си сковеш е лек хардуер за да може да ги изпратиш към диска.

преди 31 минути, Samo написа:

Инструменти има ама май 100% са платени.... Не се прави през DCO а чрез сервизни команди. Подходите са много, може да се инициализира, може да се спре тотално от ID функционалността на диска.

Има опция и ако знаеш командите да си го направиш и сам , но ще трябва да си сковеш е лек хардуер за да може да ги изпратиш към диска.

DCO е парченце от харда, където е записана конфигурация, която може да се променя. За съжаление не знам сервизните команди. Ако имаш възможност и желание, бих се радвал да споделиш.
Под "лек хардуер" какво имаш предвид?

"Лек Хардуер" = Сериен порт който да се закачи към диска...

Може да се пробваш да "reset"-неш ДСО с $C0 $00 $00 $00 $00 $E0 $B1 и после да пробваш отново през HDAT2

преди 2 минути, Samo написа:

"Лек Хардуер" = Сериен порт който да се закачи към диска...

Може да се пробваш да "reset"-неш ДСО с $C0 $00 $00 $00 $00 $E0 $B1 и после да пробваш отново през HDAT2

Аз имам конветор usb-ttl. Пробвал съм да ресетна DCO. Не ми дава да спра Smart Capability. Нямам и инструменти да нулирам SMART. Ако имах възможност, просто програмно щях да отрежа диска - начало и край и да ползвам само читавите сектори.

"Пробвал съм да ресетна DCO " - Горната команда пробвал ли си я?

" Ако имах възможност, просто програмно щях да отрежа диска - начало и край и да ползвам само читавите сектори. " - началото НЕ МОЖЕ да го отрежеш. Края може с HPA с доста Free инструменти, или с редактиране на ID-то на диска (задаване на максимален капацитет)

преди 3 минути, Samo написа:

"Пробвал съм да ресетна DCO " - Горната команда пробвал ли си я?

" Ако имах възможност, просто програмно щях да отрежа диска - начало и край и да ползвам само читавите сектори. " - началото НЕ МОЖЕ да го отрежеш. Края може с HPA с доста Free инструменти, или с редактиране на ID-то на диска (задаване на максимален капацитет)

Не мога да отрежа лош участък, но мога да вкарам секторите от него в листата с "фабрични грешки". Всеки харддиск излиза дефектен още от завода. Уточни под горната команда какво имаш предвид под метода за прилагането й, за да се разберем дали правилно съм прилагал.

simtech -

Мисля че няма смисъл точно на мен да ми разказваш приказки от под "шипковият храст". Как излизат от завода и добавяне във фабрични грешки на намерени сектори... Фабричните грешки са трекови дефекти и P-лист, там ти не можеш да добавяш. Добавяш в G(row)-list. И като прескочиш лимита зададен в SMART почва да пиши. Максималния обем на Г-листа е различен от 1000-2000  сектора до 32 000. До тук с офтопика.

Горната команда се изпраща в регистрите на порта към който е закачен диска. Може и през MHDD

regs = $C0 $00 $00 $00 $00 $E0 $B1 
waitnbsy 
checkerr

Това го правиш на файл и го изпълняваш през МХДД. Алтернативата е някой АТА командер , не помня дали HDAT2 не предлагаше подобна функционалност,

Редактирано от Samo (преглед на промените)

преди 3 часа, Samo написа:

Горната команда се изпраща в регистрите на порта към който е закачен диска. Може и през MHDD

Да, правил съм го.
Относно P list-а..Щеше да е хубаво, ако можеше. G list-a не ми върши работа.
Мога да модифицирам всички стойности от DCO, освен стойността, която изключва Smart Capability. Нея команда просто я отхвърля. Всичко друго мога да променям и да го запиша коректно. Явно умишлено е направено на ниво фирм.

"Относно P list-а..Щеше да е хубаво, ако можеше. " - Начин има, но процедурата се казва SelfScan.

" Явно умишлено е направено на ниво фирм. " - Всичко се прави умишлено - ААМ е спрян само от STUFF на диска, нищо чудно и СМАРТ-а да е по същият начин.

SMАRT seеk err adj/Iffy Mаrks disablе Wоrd 148

Това е нещото което трябва да се смени в STUFF при теб за да се спре СМАРТ-а

на 6.02.2017 г. в 10:13, Samo написа:

Това е нещото което трябва да се смени в STUFF при теб за да се спре СМАРТ-а

Така, явно имаш документация, която аз нямам или ползваш жаргон, който не познавам, Би ли бил така добър да дадеш малко разяснения?

преди 4 часа, simtech написа:

Така, явно имаш документация, която аз нямам или ползваш жаргон, който не познавам, Би ли бил така добър да дадеш малко разяснения?

Естествено!
Правил съм reverse ingeneering на части от фирмуера на тези дискове и знам какво и къде се записва в паспорта на диска. STUFF е стандартно означение за дисковете с архитектура преди F3 и се използва за означение на съдържанието на секторите от фирмуера които се използват за паспорта. Паспорт- това са различните настройки които диска взема - тук са CHS, обем на кеш, ID, сериен номер, пароли (User+master), PIO /UDMA режим на работа и една камара други неща като HPA/AAM/SMART. Местоположението на тази информация е на конкретен трек който се намира на различни места на диска, но винаги е с едно конкретно отместване спрямо APP или спрямо началото на служебната зона. Големината на трека е различна и зависи от много фактори но реално секторите който са важни са 4. Редактирането може да стане по различни начини: Ако знаеш местоположението на това което търсиш в трека да го смениш и да го запишеш обратно. За целта като минимум ти трябва да знаеш как , какво и къде да запишеш.... Друг начин е през самия фирмуер - след като успееш да стигнеш до служебната зона трябва да подадеш команда за редактиране на STUFF и после да знаеш синтаксиса на писане и да знаеш какво ти отговаря диска. Сещам се и за още няколко подхода но да не усложняваме нещата. Предполагам щом знаеш как се изпращат команди в регистрите на порта където е закачен диска би трябвало да знаеш и тези по-елементарни неща.

Мисля че и без това  на останалите не им е толкова интересно обсъждащото се тук и ......

П.П. Извивам се, но не съм добър в писането и мислите ми винаги са малко разхвърляни. Ако имаш някакви въпроси за някоя по-странна думичка която съм използвал и не съм я обяснил съм на разположение да ти отговоря!

преди 1 час, Samo написа:

Сещам се и за още няколко подхода но да не усложняваме нещата. Предполагам щом знаеш как се изпращат команди в регистрите на портакъдето е закачен диска би трябвало да знаеш и тези по-елементарни неща.
Мисля че и без това  на останалите не им е толкова интересно обсъждащото се тук и ......
П.П. Извивам се, но не съм добър в писането и мислите ми винаги са малко разхвърляни. Ако имаш някакви въпроси за някоя по-странна думичка която съм използвал и не съм я обяснил съм на разположение да ти отговоря!

Знам какво е Passport на диска, знам за служебната зона, имам си идея как се записва. Не знаех какво имаш предвид под STUFF.
Исках да разбера какво знам и да го сверя с това, което ти знаеш.
Проблемът е, че аз не знаех къде какво точно да търся, а на всеки диск не е разположено на едно и също място.
Мисля, че тази тема е една от малкото смислени теми в тоя форум именно заради по-техническата информация, а не празното бръщолевене.
На мен тази тема ми е интересна, защото си обогатявам или потвърждавам знания, които е много трудно да се намерят другаде. Нямаш си идея колко съм ровил по спецификациите и командите на дисковете и колко тегаво вървят нещата..Всъщност имаш си идея.. :)
Според теб, кой е най-лежерният начин за редактиране на служебната зона? Очевидно на ниво фирм производителят може да ограничи модификацията и достъпа до параметрите.

Ще избягам от фокуса на темата с малко брейнсторминг.

Имам въпрос(и) на които много ми е интересно как ще отговориш:

преди 4 часа, simtech написа:

....имам си идея как се записва....

Как? Със сламка - 3 начина

Цитат

Според теб, кой е най-лежерният начин за редактиране на служебната зона? Очевидно на ниво фирм производителят може да ограничи модификацията и достъпа до параметрите.

"На работата лекото и на хляба мекото". Как ще знаеш най лесният начин, ако не знаеш кой е най трудният?

Ще ти споделя нещо друго. На така зададен въпрос в заглавието честно казано едва ли би получил отговор от повече от 50-60 човека в тоя бранш глобално. Т.е от тези които разполагат с готов продукт за работа с дискове ще са единици тези които ще знаят как. Разбирай го по този начин - няма готово решение , още повече такова с един бутон. Но... ако зададеш въпроса си по друг начин ще ти бъде отговорено 100%  от всеки който попиташ. Уловката е че това което ще правиш е друго, но резултата ще е този който търсиш.

Ужас, много философско дойде тоя път, но си има причина. Ако схванеш идеологията на работа, въпросите сами ще доведат до отговорите си.

преди 9 минути, Samo написа:

Ще избягам от фокуса на темата с малко брейнсторминг.

Симо, имам обща идея за работата, но никога не съм се занимавал специфично с подобна дейност. Както виждаш, предвид факта, че не се занимавам в сферата на възстановяване на информация, въпросите ми имат характер на информиране и искрено любопитство.
Питам точно поради факта, че информацията е силно ограничена. Обаче не си мисли, че с отговорите си на мен аз бих ти изял хляба. Това не е моята сфера на дейност.
Ти мислиш ли, че дори в университета са ни учили на подобни неща? Или си мислиш, че там обясняват за фирм, служебни зони?
Добре, нека задам въпроса така... Какъв начин препоръчваш ти? Моите познания до манипулиране на служебната информация са силно ограничени. Аз искам да науча нещо ново и полезно.
Имам някои познания по регистри, някои начини за манипулиране на фирм, но съм много далеч от информацията, която ти имаш. Аз не искам да ми се сдъвква, има ли документация, където мога да науча и да използвам като справка?

Явно не съм бил разбран правилно... Нищо , нека поясня. Въобще не става дума някой на някого да вземе хляба. Проблема по-скоро е постването на разни команди и използването им без разбиране за какво въобще става дума. Вече няколко пъти виждам и страдам от подобни действия(последният пресен от преди седмица). Проблема не е че не искам да помогна на някой, а че ще навредя на 10 други на които е можело да се помогне защото си з@сират пейзажа сами!

Обяснявам: в друг форум надълго и на широко преди много лета обяснявам за максторите. Някой чете но грам не мисли и решава че ще презапише целия фирмуер с друг който е намерил в нета. Мисля няма нужда от разяснения какъв е резултата. Пускат се команди за дисковете с F3 архитектура. Масово всичко се лекуват с тази команда, ама това че не е транслатора дефектен ами е глава. Who cares - нали решението в нета е такова някои са се похвалили че е помогнало значи е универсално. Това че е изпилена една глава, че не пише или че пише на грешни места.... подробности. Отделно командите не са ОК. Има дискове които минават Post process scan. Разбирай освен P&G листите има една камара други които се вземат от транслатора за да работи. Командата при пускането си ги нулира - резултата е че понякога не може да се върнат нещата назад. Обаждат се за микро СДкарта - не се открива. Ок, проблема е сериозен трябва да се стигне по някакъв начин до паметта. Има печатна платка, но е залята с компаунд. Собственикът решава да "помогне" зачиствайки част от ненужният материал и да презапои пистите ??? И Пикасо би му завидял

Въпросите бяха свързани с това да се разбере как работи системата и тогава да се потърси решението спрямо проблема, а не да се търси универсалност!

Това към което исках да те насоча: Защо вместо да спираш СМАРТ функционалността не изчистиш СМАРТ параметрите? Бонусите - няма да пиши за грешки, но с негативите че всичко вкарано в Г-листа ще бъде извадено от там.

Нещо друго за диска с който си се захванал. Един от най трудните за разбиране (може би) дискове. Служебната зона няма модули. Данните са насипани в места които са уникални за ревизията на фирмуера с уточнението че на един и същи фирмуер в 99% от случаите тези места са различни и само отместването спрямо началото на служебната зона е същото. Боравенето става само през терминал на диска, няма супер команди през АТА/САТА. Изключение прави един от методите за ъпдейт на фирмуера с команда 92h (update microcode). Той обаче се отнася само за ROM, APP и овърлеите. т.е неща които не са супер уникални.

Университета няма да го коментираме, аз по специалност съм Топло-Ядрена Енергетика, добре че не реших да ставам самоук доктор :)

Редактирано от Samo (преглед на промените)

на 8.02.2017 г. в 1:12, Samo написа:

Това към което исках да те насоча: Защо вместо да спираш СМАРТ функционалността не изчистиш СМАРТ параметрите? Бонусите - няма да пиши за грешки, но с негативите че всичко вкарано в Г-листа ще бъде извадено от там.

О, да изчистя параметрите на СМАРТ ще е огромна грешка. Предвид факта, че СМАРТ е свършил - вече се знае, че проблем има и резервни сектори няма, единствено операционната система може да се справи с евентуалното изолиране на такъв. Т.е СМАРТ си е свършил работата и дискът е на доизживяване. Ако изчистя СМАРТ ще цъфнат всички лоши сектори.
Освен това, ще се радвам ако споделиш повече инфо или документация на лични. Аз не се занимавам сериозно с това, но никога не съм искал да съм от хората, които дават съвети, без да разбират същността.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.