Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Стойте далеч от екстраторент

Featured Replies

Стойте далеч от екстраторент и пайрат бей !

И двата сайта са компрометирани със зловредни скриптове !

За активиране на скрипта  е достатъчно да се кликне  с мишката (няма значение къде) !

Кой стои зад атаката незнам , затова не ми се сочи със пръст !

Дано администраторите на двата сайта решат проблема !

Редактирано от Gregory House (преглед на промените)

Ами то почти във всеки торент сайт е така.. Само дето pirate bay е огромен. Чувал съм, че се крият зад сървърите на големи компаний.. И там не е свобода ами свободия и всеки качва каквото си иска. Надяват се на глупави потребители да цъкат на зле компилираните .exe-та, та да си лепнат рансъмуера който токущо са закупили от даркнет или си търсят зомнита за бот мрежите си. Просто внимавайте какви файлове стартирате.. А Windows Script Host  е хубаво да се деактивира от регистрите, също така разширенията на файловете да се направят видими. Че да не стане HackTool.exe.js а ти виждаш HackTool.exe

И всяко подозрително  .exe да се качва в облак за сканиране. Макар, че наивният потребител и това няма да го спаси, ако кода е криптиран та дори и да е .exe няма много програми да го отразят като опасност.

Редактирано от Mr.n0b0dy (преглед на промените)

• Автор
преди 9 минути, Mr.n0b0dy написа:

Ами то почти във всеки торент сайт е така.. Само дето pirate bay е огромен. Чувал съм, че се крият зад сървърите на големи компаний.. И там не е свобода ами свободия и всеки качва каквото си иска. Надяват се на глупави потребители да цъкат на зле компилираните .exe-та, та да си лепнат рансъмуера който токущо са закупили от даркнет или си търсят зомнита за бот мрежите си. Просто внимавайте какви файлове стартирате.. А Windows Script Host  е хубаво да се деактивира от регистрите, също така разширенията на файловете да се направят видими. Че да не стане HackTool.exe.js а ти виждаш HackTool.exe

И всяко подозрително  .exe да се качва в облак за сканиране. Макар, че наивният потребител и това няма да го спаси, ако кода е криптиран та дори и да е .exe няма много програми да го отразят като опасност.

Аз принципно си ползвам Ублок ориджин в който глобално съм спрял изпълнението на скриптове в браузъра !

преди 8 минути, Gregory House написа:

Аз принципно си ползвам Ублок ориджин в който глобално съм спрял изпълнението на скриптове в браузъра !

Това е добра идея, обаче Калдата и форумът спират да работят както трябва, ако скриптовете са изключени и дори писането на мнение става предизвикателство. Иначе за ublock origin - няма по-добър блокатор от него.

@Gregory House, аз и така си стоя далеч от тия два сайта, защото в тях никога няма това, което търся или пък ако го има, няма и един сийдър. Затова свалям предимно от рутракера (rutracker.org), където ги няма замундските простотии - няма задължително сийдване, няма коефициенти-моефициенти, мародератори-комплексари и малоумни правила. И дори не ти е нужна регистрация, за да свалиш торент от тях.

• Автор
преди 3 минути, Mr.n0b0dy написа:

Най-добре с добавката NoScript.

kZNnPUG.jpg

преди 2 минути, rado84 написа:

Това е добра идея, обаче Калдата и форумът спират да работят както трябва, ако скриптовете са изключени и дори писането на мнение става предизвикателство. Иначе за ublock origin - няма по-добър блокатор от него.

@Gregory House, аз и така си стоя далеч от тия два сайта, защото в тях никога няма това, което търся или пък ако го има, няма и един сийдър. Затова свалям предимно от рутракера (rutracker.org), където ги няма замундските простотии - няма задължително сийдване, няма коефициенти-моефициенти, мародератори-комплексари и малоумни правила. И дори не ти е нужна регистрация, за да свалиш торент от тях.

Калдата ми е в белия списък на доверените сайтове !

преди 1 час, Mr.n0b0dy написа:

Най-добре с добавката NoScript.

За google chrome препоръчвам https://chrome.google.com/webstore/detail/scriptsafe/oiigbmnaadbkfbmpbfijlflahbdbdgdf?utm_source=chrome-app-launcher-info-dialog

На мен ми липсва Kickass. А относно пирейтбей, постоянно свалям от него, но само от доказали се ъплоудъри. 

• Автор
преди 3 часа, algor написа:

А тази тема какво общо има с раздел "Изповеди"?!?!

За да не ме обвиняват едва ли не че съм заинтерасован !

Който невярва да провери !

Допреди 48 часа нямаха  проблеми екстраторент !

Най вероятно скоро администраторите на сайта ще  решат проблема !

Докато пайрат бей се държи от съмнителни лица !

• Автор
преди 9 часа, Методи Дамянов написа:

Да не си попаднал на фалшивия клонинг на "залива"?

Не е фалшив но зловредните скриптове са сложени от самите администратори защото невзимат мерки цели 3 месеца !

Брауъзърът ми е на милитари левел

Image 004.jpg

• Автор

Открих виновника

bc.googleusercontent.com virus

Повече инфо

http://greatis.com/blog/how-to-remove-malware/remove-bc-googleusercontent-com.htm

Редактирано от Gregory House (преглед на промените)

на 4.03.2017 г. в 16:27, Mr.n0b0dy написа:

Много от потребителите въобще не разбират какво си написал. За тях "разширение на файл", като понятие не съществува, камо ли да знаят какво означава.

Ами основно понятие в И.Т.
Не знам от английски е extension/разширение, и по-точно какъв вид е даденият файл дали е скрипт или .exe-cutable програма. Или друг тип файл.

преди 1 час, Mr.n0b0dy написа:

Ами основно понятие в И.Т.
Не знам от английски е extension/разширение, и по-точно какъв вид е даденият файл дали е скрипт или .exe-cutable програма. Или друг тип файл.

Нямах предвид как си се изразил. "Разширение на файл" или "тип файл", за по-запознатите е ясно какво значи. Имах предвид, че масово хората ползват компютри за да цъкат игрички, фейсбук, скайп и т.н и нищо друго не ги интересува. И много хора, на по 40+ години, тепърва се запознават с компютрите. Не могат да запомнят как да копират информация от едно място на друго, какво остава да се научат да следят с какви разширения са файловете, които отварят.

Ами да така е, но е хубаво да се знае поне това, защото е важно, масово от недоглеждане или непукизъм хората цъкат и стартирват какво ли не.

преди 20 часа, Mr.n0b0dy написа:

Ами да така е, но е хубаво да се знае поне това, защото е важно, масово от недоглеждане или непукизъм хората цъкат и стартирват какво ли не.

Прав си, но проблемът е, че не искат да знаят. По-лесно е да попитат някого. А когато белята стане:

- Ама, аз не знаех.

- Нали вчера ти обясних.

- Забравил/а съм. Кой ще ги помни тия работи???!!!

Познато ви е, предполагам?

• Автор
преди 17 минути, A.com написа:

Прав си, но проблемът е, че не искат да знаят. По-лесно е да попитат някого. А когато белята стане:

- Ама, аз не знаех.

- Нали вчера ти обясних.

- Забравил/а съм. Кой ще ги помни тия работи???!!!

То именно балъците са катализатор за развитие на технологиите !

Лесно биват манипулирани ( като овце са ) !

Eкстраторент е безопасен вече !

преди 1 час, A.com написа:

Много. Имах един приятел, който изрични го предупредих да не прави някои работи. (да не се опитва да форматира OEM дяла на лаптопа си, да не се опитва да го разглабя в никакъв случай, понеже е интересчия и т.н.)

Резултата е следния: Не е спазвал повечето ми инструкций, в следствие на което се е опитал да си смени сам термопастата и накрая завърша с лаптоп на боклука, понеже е спукал дъното.

на 7.03.2017 г. в 0:27, niki292002 написа:

опитал да си смени сам термопастата .................. спукал дъното.

f842abd82b.jpg

на 3/4/2017 в 16:52, rado84 написа:

Затова свалям предимно от рутракера (rutracker.org), където ги няма замундските простотии - няма задължително сийдване, няма коефициенти-моефициенти, мародератори-комплексари и малоумни правила. И дори не ти е нужна регистрация, за да свалиш торент от тях.

+1
Ако нещо го няма в РуТракера и в НоНеймКлуб (nnmclub.to), просто няма смисъл да се търси, никъде няма да бъде открито чисто. С изключение на някои дизайнерски ресурси, които първо се появяват в cgpeers.com и чак след няколко седмици в горните два тракера.

Редактирано от Win_user (преглед на промените)

на 3/6/2017 в 2:21, A.com написа:

... И много хора, на по 40+ години, тепърва се запознават с компютрите. Не могат да запомнят как да копират информация от едно място на друго, какво остава да се научат да следят с какви разширения са файловете, които отварят.

Моето впечатление е точно обратното. Повечето от хората над 40 са свикнали да мислят логично. Като им обясниш внимателно, полагат усилия да схванат, разбират за какво иде реч и после не правят глупости. Ако нещо им се струва сложно - записват си го. Докато голяма част от тези под 25 са пълна скръб! Нямат нито търпение, нито желание, а в много случаи - и мозъчен капацитет, за да запомнят обясненията ти. Те са свикнали да кликат смело и безотговорно, докато получат това, което искат. А колко глупости са направили - не им пука.

Когато работя с клиент, за когото виждам, че не е съвсем наясно, разпечатвам му тази инструкция и го карам да си я закачи отстрани до монитора, да му е винаги подръка.

Безопасна работа с e-mail

Първо - това, че писмото е от познат адрес не трябва да ви кара да му се доверявате. Когато някой от компютрите на ваш познат се зарази, той започва да праща от свое име писма до всички контакти, които са в адресния списък. Ако се зарази ваша машина, тя ще прати веднага по същия начин писма до всичките ви познати от ваше име.

Второ - ако към писмото няма текст на български, а има прикачен файл - почти със сигурност е вирус. Както и ако има текст на английски или само някакви неразбираеми цифри. Или ако е прикачен архивен файл - завършващ на .ZIP, .RAR или .7z. В такива случаи e най-добре да звъннете по телефона на подателя, ако е от хората, с които си кореспондирате редовно и да го питате какво точно ви е пратил. Ако се окаже, че не е пращал файл - триете директно.

Трето - никога не кликайте върху линк в писмо. Можете да познаете линка по това, че когато курсорът на мишката се намира върху него се превръща в ръчичка.

Не разчитайте само на антивирусната програма. Днес много вируси се пишат специално за определена атака, разпространяват се за часове и нанасят щети преди авторите на антивирусите да са ги включили в списъка с дефиниции на вредоносни програми.

Работа с прикачени към писмото файлове:

Наименованието на всеки файл се състои от име и разширение. Разширение се нарича тази част, която се намира след последната точка в наименованието. Примерно във файл с наименование:

razpiska_ot Pe6o.Pe6ev.doc

разширението е .DOC. , което значи, че ще бъде отворено с Word. Файл с име:

razpiska_ot Pe6o.Pe6ev.doc.scr

е с разширение .SCR, т.е. 100% е вирус, който на всичкото отгоре се опитва да ви подведе, че е безопасен за отваряне документ.

Разширението показва от какъв тип е файла, т.е. указва на компютъра какво да прави с него. Когато получите прикачен файл по e-mail, преди да го отворите трябва да проверите какво е разширението му, за да се предпазите от вируси и троянци.

Безопасни файлови разширения са:

-         .DOC, .DOCX, .ODT, .TXT - текстови документи;

-         .XLS, .XLSX, .OXT - електронни таблици;

-         .PDF - Adobe Acrobat документи;

-         .JPG, .JPEG, .GIF, .PNG, .TIF, .BMP, .PSD - снимки;

-         .PPT - презентации;

-         .CDR, .AI, .EPS - картинки във векторен формат (обикновено емблеми, лога, печати)

Разширенията на файлове, които никога не трябва да отваряте, са: 

.APPLICATION

.BAT

.CSH

.CMD

.COM

.CPL

.DLL

.EXE

.GADGET

.HTA

.INF

.ISU

.JAR

.JOB

.JSE

.LNK

.MSC

.MSH

.MSH1

.MSHXML

.MSH2

.MSP

.MSH1XML

.MSI

.PIF

.PS1

.PS1XML

.PS2

.PSC1

.PSC2

.MSH2XML

.REG

.RGS

.VBSCRIPT

.SCF

.SCR

.SCT

.URL

.VB

.VBE

.VBS

.PS2XML

.WS

.WSC

.WSF

Файловете с изброените горе разширения са изпълними. Те могат да поемат контрол над компютъра и да инсталират нови програми, да изтрият или криптират данни или да осигурят дистанционен достъп на злонамерено лице.

Разширения за архиви:

.ZIP, .7Z, .RAR, .ARJ, .TAR, .TAR.GZ

Когато получите e-mail с прикачен архив, трябва:

1. Да запишете архива на твърдия си диск.
  2. Да отворите архива.
  3. Да разгледате разширенията на файловете, които той съдържа.
  4. В зависимост от разширенията да прецените трябва ли да го разархивирате и отваряте файловете, или да излезете от разархивиращата програма и да изтриете целия архив.
  5. ВНИМАНИЕ! Двойният клик върху файл в архива може да го отвори, ако файлът съдържа документ или да го изпълни, ако съдържа програма. Никога не кликайте два пъти върху файл с разширение, което не трябва да отваряте.

Ако получите прикачен файл с разширение, което не е изброено тук, обадете се на човека, който поддържа компютъра Ви за допълнителни указания.

Редактирано от Win_user (преглед на промените)

Ако обичаш, моля те, не поставяй всички под 25 години под общ знаменател. Възрастта не е ключов елемент - просто има разумни/отговорни и неразумни/безотговорни хора. Как може например един 18 годишен да си вземе шофьорска книжка и да си кара спокойно и внимателно, докато друг като си вземе книжка помита някой на околовръстното. Те и двамата са на една възраст, но единия ползва уреда си в главата наречен мозък.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.