Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Стойте далеч от екстраторент

Featured Replies

@niki292002
Съгласен съм. Коригирах поста си.

Мойто поколение съм го отписал, както и да е..
@Win_user
Също така е хубаво да не се скрива разширението на файловете защото понякога така са настроени уиндоусите.. А това е опасно. Дори и файла да е от познат източник и с познато разширение не е гаранция, че самият той не е инфектиран, макроси или други зловредни кодове, даже бях попаднал на една статия в която пишеше за скрит malware(backdoor) във exif хедъра-метаданните на .JPG файлове.

https://blog.sucuri.net/2013/07/malware-hidden-inside-jpg-exif-headers.html

преди 58 минути, Win_user написа:

+1
Ако нещо го няма в РуТракера и в НоНеймКлуб (nnmclub.to), просто няма смисъл да се търси, никъде няма да бъде открито чисто. С изключение на някои дизайнерски ресурси, които първо се появяват в cgpeers.com и чак след няколко седмици в горните два тракера.

Има къде да се търси: igg-games.com & gamestorrent.co.

преди 7 минути, Mr.n0b0dy написа:

Мойто поколение съм го отписал, както и да е..
@Win_user
Също така е хубаво да не се скрива разширението на файловете защото понякога така са настроени уиндоусите.. А това е опасно. Дори и файла да е от познат източник и с познато разширение не е гаранция, че самият той не е инфектиран, макроси или други зловредни кодове, даже бях попаднал на една статия в която пишеше за скрит malware(backdoor) във exif хедъра-метаданните на .JPG файлове.

https://blog.sucuri.net/2013/07/malware-hidden-inside-jpg-exif-headers.html

Показването на разширенията на файловете, на скритите файлове и на системните файлове са едни от първите три неща, които правя при инсталация на Windows. А описаният от теб вариант с малуер, скрит в EXIF данните на JPEG е опасен по-скоро за сървъра, на който работи PHP, не за клиента.

преди 10 часа, Win_user написа:

Моето впечатление е точно обратното. Повечето от хората над 40 са свикнали да мислят логично. Като им обясниш внимателно, полагат усилия да схванат, разбират за какво иде реч и после не правят глупости. Ако нещо им се струва сложно - записват си го. Докато голяма част от тези под 25 са пълна скръб! Нямат нито търпение, нито желание, а в много случаи - и мозъчен капацитет, за да запомнят обясненията ти. Те са свикнали да кликат смело и безотговорно, докато получат това, което искат. А колко глупости са направили - не им пука.

Когато работя с клиент, за когото виждам, че не е съвсем наясно, разпечатвам му тази инструкция и го карам да си я закачи отстрани до монитора, да му е винаги подръка.

Безопасна работа с e-mail

Първо - това, че писмото е от познат адрес не трябва да ви кара да му се доверявате. Когато някой от компютрите на ваш познат се зарази, той започва да праща от свое име писма до всички контакти, които са в адресния списък. Ако се зарази ваша машина, тя ще прати веднага по същия начин писма до всичките ви познати от ваше име.

Второ - ако към писмото няма текст на български, а има прикачен файл - почти със сигурност е вирус. Както и ако има текст на английски или само някакви неразбираеми цифри. Или ако е прикачен архивен файл - завършващ на .ZIP, .RAR или .7z. В такива случаи e най-добре да звъннете по телефона на подателя, ако е от хората, с които си кореспондирате редовно и да го питате какво точно ви е пратил. Ако се окаже, че не е пращал файл - триете директно.

Трето - никога не кликайте върху линк в писмо. Можете да познаете линка по това, че когато курсорът на мишката се намира върху него се превръща в ръчичка.

Не разчитайте само на антивирусната програма. Днес много вируси се пишат специално за определена атака, разпространяват се за часове и нанасят щети преди авторите на антивирусите да са ги включили в списъка с дефиниции на вредоносни програми.

Работа с прикачени към писмото файлове:

Наименованието на всеки файл се състои от име и разширение. Разширение се нарича тази част, която се намира след последната точка в наименованието. Примерно във файл с наименование:

razpiska_ot Pe6o.Pe6ev.doc

разширението е .DOC. , което значи, че ще бъде отворено с Word. Файл с име:

razpiska_ot Pe6o.Pe6ev.doc.scr

е с разширение .SCR, т.е. 100% е вирус, който на всичкото отгоре се опитва да ви подведе, че е безопасен за отваряне документ.

Разширението показва от какъв тип е файла, т.е. указва на компютъра какво да прави с него. Когато получите прикачен файл по e-mail, преди да го отворите трябва да проверите какво е разширението му, за да се предпазите от вируси и троянци.

Безопасни файлови разширения са:

-         .DOC, .DOCX, .ODT, .TXT - текстови документи;

-         .XLS, .XLSX, .OXT - електронни таблици;

-         .PDF - Adobe Acrobat документи;

-         .JPG, .JPEG, .GIF, .PNG, .TIF, .BMP, .PSD - снимки;

-         .PPT - презентации;

-         .CDR, .AI, .EPS - картинки във векторен формат (обикновено емблеми, лога, печати)

Разширенията на файлове, които никога не трябва да отваряте, са: 

.APPLICATION

.BAT

.CSH

.CMD

.COM

.CPL

.DLL

.EXE

.GADGET

.HTA

.INF

.ISU

.JAR

.JOB

.JSE

.LNK

.MSC

.MSH

.MSH1

.MSHXML

.MSH2

.MSP

.MSH1XML

.MSI

.PIF

.PS1

.PS1XML

.PS2

.PSC1

.PSC2

.MSH2XML

.REG

.RGS

.VBSCRIPT

.SCF

.SCR

.SCT

.URL

.VB

.VBE

.VBS

.PS2XML

.WS

.WSC

.WSF

Файловете с изброените горе разширения са изпълними. Те могат да поемат контрол над компютъра и да инсталират нови програми, да изтрият или криптират данни или да осигурят дистанционен достъп на злонамерено лице.

Разширения за архиви:

.ZIP, .7Z, .RAR, .ARJ, .TAR, .TAR.GZ

Когато получите e-mail с прикачен архив, трябва:

1. Да запишете архива на твърдия си диск.
  2. Да отворите архива.
  3. Да разгледате разширенията на файловете, които той съдържа.
  4. В зависимост от разширенията да прецените трябва ли да го разархивирате и отваряте файловете, или да излезете от разархивиращата програма и да изтриете целия архив.
  5. ВНИМАНИЕ! Двойният клик върху файл в архива може да го отвори, ако файлът съдържа документ или да го изпълни, ако съдържа програма. Никога не кликайте два пъти върху файл с разширение, което не трябва да отваряте.

Ако получите прикачен файл с разширение, което не е изброено тук, обадете се на човека, който поддържа компютъра Ви за допълнителни указания.

Днес, един час разговарях с моя първа братовчедка, вече около 50-те, която иска да открие офис на easypay, но не иска да се научи да работи с лаптоп. "Направи ми го като на телефона? Така ми е най-лесно.". 100% от колежките ми са същите трагични случаи. 80% от всичките ми познати, над 40-те са същите трагични случаи. Говоря, показвам, записвам, карам ги да правят клипчета с телефоните си, за да могат по-късно да видят кое как се прав. От среща чувам "Абе, ако нещо се обърка ще те викам".

Това, което даваш на клиентите си е хубаво като информация, ама аз ако го дам никой няма да го чете. Искат да им е като на телефоните - чука с пръста и получава всичко в готов вид(поща, фейсбук, снимки).

преди 10 часа, Win_user написа:

Показването на разширенията на файловете, на скритите файлове и на системните файлове са едни от първите три неща, които правя при инсталация на Windows. А описаният от теб вариант с малуер, скрит в EXIF данните на JPEG е опасен по-скоро за сървъра, на който работи PHP, не за клиента.

Обясняваш ли на клиентите си, че при преименуване на файл не трябва да променят разширението? Сещаш се защо те питам. Някои ги мързи да запомнят и трите букви на това разширение. Трият, пишат и после - ама защо не ми се отваря файла. А иди познай какъв файл е бил преди преименуването.

Убедил съм се, че който не иска да се научи, каквото и да му правиш си е все тая.

преди 26 минути, A.com написа:

"Абе, ако нещо се обърка ще те викам".

Много мразя тази фраза. Обикновенно ми звънят в доста неподходящ момент, а ако ги отрежа после ми се сърдят. Колкото и да искам да им помагам, в един момент цялата работа се превръща в изпитание на нервите. 

преди 30 минути, A.com написа:

която иска да открие офис на easypay, но не иска да се научи да работи с лаптоп.

То софтуера за easypay да не е по-сложен от квантовата механика ? 

Знам, че има хора които не разбират, но някои и не искат и да се научат. А най-лошата комбинация е, тези които не искат да се научат, а се опитват да си го оправят сами. Имах един случай:

Аз: -Как искаш, да изтрия всичко или да преинсталирам само Windows-а ? (дълго и на широко обеснявах какво ще се изтрие и какво не)

Той: -Да да, трий всичко.

Завършвам с инсталацията и после се почва едно викане, къде са му снимките, музиката му, филмите...

преди 11 часа, A.com написа:

Днес, един час разговарях с моя първа братовчедка, вече около 50-те, която иска да открие офис на easypay, но не иска да се научи да работи с лаптоп. "Направи ми го като на телефона? Така ми е най-лесно.". 100% от колежките ми са същите трагични случаи. 80% от всичките ми познати, над 40-те са същите трагични случаи. Говоря, показвам, записвам, карам ги да правят клипчета с телефоните си, за да могат по-късно да видят кое как се прав. От среща чувам "Абе, ако нещо се обърка ще те викам".

Това, което даваш на клиентите си е хубаво като информация, ама аз ако го дам никой няма да го чете. Искат да им е като на телефоните - чука с пръста и получава всичко в готов вид(поща, фейсбук, снимки).

преди 11 часа, niki292002 написа:

Много мразя тази фраза. Обикновенно ми звънят в доста неподходящ момент, а ако ги отрежа после ми се сърдят. Колкото и да искам да им помагам, в един момент цялата работа се превръща в изпитание на нервите. 

Струва ми се, колеги, че нямате правилен подход ;) И аз имам такива познати. На които обяснявам кротко и напоително: "Ако спазвате точно инструкциите, които съм ви дал, няма да имате проблеми. Ако не ги спазвате, има два варианта. При първия - можете да ме търсите по всяко време и аз ще ви решавам проблемите на момента. Срещу месечна такса за абонаментна поддръжка в размер на **% от минималната работна заплата. При втория вариант няма нужда да ми плащате всеки месец. Но като ме потърсите, аз ще ви вдигна само ако не спя, не съм зает и не си почивам. Защото в тези моменти нормалния сигнал на телефона ми е изключен и чувам звъненето само на абонатите от група "клиенти на абонамент". При този вариант услугите ми струват *% от минималната работна заплата на час.".

Правя всичко по силите си да им дам възможно най-пълни и точни указания, защото съм по-мързелив, отколкото алчен :D И им предоставям избор - да си плащат с усилия да научат нещо или с пари, защото ги мързи да учат. В крайна сметка всеки получава това, за което си е платил и всички са доволни и щастливи :)

@Win_user, това упътване по-горе нубовете няма да ги накараш да го запомнят и разберат, освен ако не им го изпееш в стил долния клип. 90% от юзерите и тези, които ни викат, ако нещо се обърка, са толко' прости, че единственият начин да им налееш нещо в главата е долният клип.

А такива, дето трият разширението на файла - допреди няколко години имах един такъв "клиент". Един приятел ме запозна с него. Известно време му оправях компа, но той през 2 седмици скапваше нещо и все ревеше, че компът му бил боклук. Нямаше как да му обясня, че не компютърът е боклук, а плашилото зад клавиатурата е тъпо като тиква. Няколко пъти ми звъня по никое време през нощта да ходя да му оправям кашите, които е забъркал. И понеже му поддържах компа като услуга на моя приятел, не му взимах пари. Но един ден, след като ми се обади в 5 сутринта, ми писна и му казах, че ако иска да съм му 24-часов съпорт, ще е добре да започне да ми плаща за всяко посещение. Оттогава не ми е звънял и успявам да се наспя. :D 

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 7 часа, Win_user написа:

Струва ми се, колеги, че нямате правилен подход ;) И аз имам такива познати. На които обяснявам кротко и напоително: "Ако спазвате точно инструкциите, които съм ви дал, няма да имате проблеми. Ако не ги спазвате, има два варианта. При първия - можете да ме търсите по всяко време и аз ще ви решавам проблемите на момента. Срещу месечна такса за абонаментна поддръжка в размер на **% от минималната работна заплата. При втория вариант няма нужда да ми плащате всеки месец. Но като ме потърсите, аз ще ви вдигна само ако не спя, не съм зает и не си почивам. Защото в тези моменти нормалния сигнал на телефона ми е изключен и чувам звъненето само на абонатите от група "клиенти на абонамент". При този вариант услугите ми струват *% от минималната работна заплата на час.".

Правя всичко по силите си да им дам възможно най-пълни и точни указания, защото съм по-мързелив, отколкото алчен :D И им предоставям избор - да си плащат с усилия да научат нещо или с пари, защото ги мързи да учат. В крайна сметка всеки получава това, за което си е платил и всички са доволни и щастливи :)

Аз пари не взимам и не отказвам помощ, ама започва да омръзва все едно и също. Не ме е яд толкова, че ми губят времето, колкото че не искат да се научат. А както каза @niki292002, това не е квантова механика.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.