Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съхранение на информация, за дълго време, на външен носител

Featured Replies

преди 7 минути, ZeroG написа:

Всяка страна - локално или в облаците -  си има предимства и недостатъци:....

Преди да пишете за СД-та и т.н. прочетете тази статия: https://www.loc.gov/preservation/resources/rt/CDservicelife_rev.pdf

Всъщност живота на тези дискове не е голям

За облаците аз коментирах че се препоръчва ползване на поне два различни за да сте сигурен.

И като цяло цената, която плащате зависи от цената на това, което искате да пазите. Ако става дума за уникални семейни спомени или работни документи с които си изкарвате прехраната мисля че 100-200 долара на година не е особено скъпо....

преди 3 часа, capnemo написа:

За съжаление е само за снимки (ако говориш за прайм акаунт). Иначе дават 5ГБ за видео и други файлове. Аз лично го ползвам за снимки и имам там почти 1Т :)

Аз също ползвам неограничения план за снимки, който е $13-14 на година. Има и такъв за всякакви файлове, който е $59.

https://www.amazon.com/clouddrive/home

преди 2 минути, killchain написа:

Аз също ползвам неограничения план за снимки, който е $13-14 на година. Има и такъв за всякакви файлове, който е $59.

https://www.amazon.com/clouddrive/home

Аз ползвам прайм заради безплатните доставки на поръчките (който комбинирано ми дава и място за снимки, стрийминг на музика и филми)

• 5 месеца по-късно...
на 3/14/2017 в 22:43, velislavvasilev написа:

От точка 1, неудобството е, че трябва да копираш на две места евентуално, ако си си взел два диска. С един, рискът от физическа повреда в следствие на удар (примерно) е голям.

От точка 2, лошото е, че трябва да се плаща не малка цена.

По точка 3, лошото е, че ще трябва някой да ти помогне, вероятно платено и не се знае човекът какви умения ще има. Може да ти нахвърля грубо нещата и после за теб да се превърне в агония да се логваш в машината и да я следиш.

Колкото до качеството на дисковете и Облачните услуги, според мен не трябва да се притесняваш. Различните брандове дискове дават различни повреди, но при серозно и интензивно натоварване. При теб това нещо ще отсъства и би трябвало да се притесняваш повече как ще се измени технологията за връзване към дисковете, а не те дали ще "живеят" дълго. За Облаците пък опасността от загуба на данни е нулева. Там има по-голяма опасност да лепнеш някъв вирус и да ти компрометират личния компютър и чрез него Облака, а не обратното.

Уау, ето на това му казвам страхотен анализа, говоря за целия отговор. Поздравления.

Ето какво пуснахме (не крия, че работя за pCloud - тук съм, за да помагам) вчера като статия : https://www.kaldata.com/it-новини/къде-съхранявате-файловете-си-в-об-257291.html

Миналата седмица пуснахме на пазара  нов продукт - Lifetime Cloud storage - можете да си купите 500Гб или 2ТБ с едно единствено плащане, без абонаменти. КАто начало цената изглежда висока, но като се сметне времето за ползване - доста намалява, за 5-годишен период примерно.  Естествено, всеки сам може да прецени нуждите и възможностите си. 

преди 38 минути, Добс написа:

За Облаците пък опасността от загуба на данни е нулева. Там има по-голяма опасност да лепнеш някъв вирус и да ти компрометират личния компютър и чрез него Облака, а не обратното.

Това не го бях видял - няма как да заразите Облака, спокойно :)

Аз снимки които са ми важни продължавам да записвам на ДВД-та. Мисля,че при тях няма какво да стане особено ако си ги прибрал и не се разнасят и ползват или поне ако е много малко...освен облаците,д исковете не си ли остават най-надеждни? Имам сд-та записвани преди повече от 10 години и сега си ги чете пс-то без проблем.

преди 3 часа, G0ld написа:

Аз снимки които са ми важни продължавам да записвам на ДВД-та. Мисля,че при тях няма какво да стане особено ако си ги прибрал и не се разнасят и ползват или поне ако е много малко...освен облаците,д исковете не си ли остават най-надеждни? Имам сд-та записвани преди повече от 10 години и сега си ги чете пс-то без проблем.

Ако са добре складирани дисковете, не би трябвало да им стане нещо. На тях им вредят твърдите частици, в това число и прах. Факт е, че СД и ДВД малко по малко излизат от употреба. Според мен ще последват дискетата. Примерно, домашният ми лаптоп няма четец за дискове - за да е тънък/лек и да издържа по-дълго време батерията, взех решение да търся лаптоп без четец. Таблетите също навлизат в широка употреба.  

С горното исках да кажа : Дисковете са надежни, но непрактични.

преди 10 часа, Добс написа:

Факт е, че СД и ДВД малко по малко излизат от употреба. Според мен ще последват дискетата.
С горното исках да кажа : Дисковете са надежни, но непрактични.

Не, не е факт. Ти го пишеш, защото така си правиш косвена реклама на хостинг сайта, от който вадиш пари :angry:

Дисковете губят една от функциите си - физически пренос на информация. За тази цел не са удобни, заради сравнително ниските скорости на четене и запис. Но за архив имат предимства. Дори, ако не си чувал, хората разработиха и по-дълготрайна версия - М-disc .

Облачните сървъри също имат недостатъци. При тях зависиш от други хора. Които също зависят от много неща. Представи си, един ден се събуждаш, и Снимките ти в облака ги няма, защото някой хакнал сайта. Или доставчикът ти е отрязал нета. И т.н.

А истината е проста - всяка ценна информация трябва да се съхранява поне в два отделни архива, основани на различна технология. Моите снимки са на три - магнитен диск, оптични дискове, и облак (Flickr).

преди 23 часа, RudeBoy написа:

Не, не е факт. Ти го пишеш, защото така си правиш косвена реклама на хостинг сайта, от който вадиш пари

Здравей. Явно нещо съм ти на мушка, защото мислиш, че си правя реклама... А българина МРАЗИ рекламата. Та, да ти обясня и аз нещо, в частност, за да спреш да ме дъвчеш.

1. pCloud не е хостинг сайт, а cloud storage. Разликата м/у двете е, че първото служи за подслоняване на сайтове, можеш да закачиш собствен домейн и прочие, а второто служи за подслоняване на данни, лични и фирмени.

2. Не "изкарвам пари", а както казах в представянето си - работя за pCloud. И го правя с удоволствие, защото продукта ми харесва и вярвам в него.

3. Всеки има право на свобода на вероизповедание и на слово в условията на демокрация. Т.е. мога да изразявам мнение колкото аз реша, независимо от чуждото мнение за него. и пак т.е. - ако съм решил да правя реклама, няма да се допитвам до теб. За това и заяждането е без-смислено :) Освен това казвам "според мен", "моят лаптоп" ... изразявам лично мнение. Всеки има право сам да прецени колко то е смислено или не :)

4. Прав си, че облачните пространства имат недостатъци. Както и предимства. Всеки сам си знае нуждите - моите не включват вече дискове, защото са ми непрактични, а последното дисково устройство е на десктоп компютъра ми, който събира прах в килера от 5 години. Лошото е, че все още не можеш да свържеш Облака с колата си.

5. И за друго си прав - съхранението на два различни архива. Не е лошо да имаш нещо "прибрано" на един външен хард. Ако е информация, която не ти трябва всеки ден, е ОООК. Просто всеки носител си има предимствата и недостатъците.

Хайде хубава седмица и на теб :)

преди 51 минути, Добс написа:

Явно нещо съм ти на мушка, защото мислиш, че си правя реклама...

3. Всеки има право на свобода на вероизповедание и на слово в условията на демокрация. Т.е. мога да изразявам мнение колкото аз реша, независимо от чуждото мнение за него.

Много правилно си го казал :) . Не съм те взел на мушка, просто и аз изразявам личното си мнение относно написаното от теб. Тук е публичен форум, и имам това право.Независимо дали ти харесва, или не.

И да, имаш пълното право да правиш реклама, без да се допитваш до мен. Сайтът не е мой. Но според правилата му, с които си се съгласил, като си се регистрирал - трябва да питаш админите, и да си пуснеш рекламата оформена по съответния начин, и срещу съответното заплащане. А не като тема или постове във форума.

Съхраняването на снимки в цифров вид, с идеята да оцеляват с десетилетия, е несериозна. Нищо в електронен вариант, не може да гарантира цялост на информацията, съхранение за дълго време и технологична възможност за декодиране (прочитане) след време (хардуерно и софтуерно). Флашките са най несериозният начин за съхранение, трошат се и дефектират за страх. Магнитните дискове са малко по-надежни, но също имат нужда от подаване на ток, дефрагментиране (по-скоро разместване на информацията, с цел пренамагнитване на клъстерите) и др. интервенции. Аз съм имал случаи на мултимедийни файлове с дефекти, просто защото с години са стояли на определен участък от диска, без да са достъпвани и без да са местени. Не е по-различно и със SSD, там също има нужда от подаване на ток, през определено време. Оптичните дискове са малко по-трайни, но само ако се съхраняват при подходящи условия - тъмно, сухо, без екстремни температури/разлики и без надиране. Има една нова технология - M-DISK, която заслужава внимание. Проблемът е технологичен, както споменах горе. Вече почти няма оптични устройства, както изчезнха и флопита, магнитни и перфо ленти, като носител на информация. Но същото важи и за другата периферия - харддисковете сменят интерфейси. Колко съвременни компютри могат да свържат IDE диск и до кога ще има преходници? Ами SCSI? Същото ще последва всеки интерфейс, дори USB, защото така налага бизнес моделът. Облаци - YaoMingMeme.jpg, няма сайт, който да е оцелял повече от няколко години, без да направи промени, промени условията, бъде хакнат, изгаври се с потребителите и т.н. Всичко електронно и цифрово е един голям балон, в дългосрочен план, а да си хвърлиш инфото в интернет е най големият. Може би само в дата центровете на NSA, нещо може да оцелее няколко десетилетия. Съхранение в цифров вид - задължително на няколко носителя. Няма лошо - харддиск, два/три поне, M-DISK, облак, но задължително на няколко места.

Иначе за истинско съхранени на важни снимки, препоръчвам класически методи. Отпечатване с качествен принтер, на качествена хартия, после в албуми. Може и в рамка, ако е нещо много важно, може и в смола. Гарантирано и доказано оцеляване десетилетия, че и векове. Цифрово - само до следваща смяна на интерфейси и софтуер и физическите възможности на носителите, които са гарантирани само до няколко години.

Редактирано от RagnerBG (преглед на промените)

преди 4 часа, RagnerBG написа:

Колко съвременни компютри могат да свържат IDE диск и до кога ще има преходници? Ами SCSI? Същото ще последва всеки интерфейс, дори USB, защото така налага бизнес моделът.

Това вече започна да се случва. Лека по лека usb започва да се измества към Usb Type C. Но и има логика - този порт е далеч по мултифункционален, по-високи скорости на прехвърляне, може да се ползва на всякакви устройства и т.н.

Сега ще ме оплюете като старомоден, но ето аз как съхранявам личните и важни за мен неща в къщи (на работа не зависи само от мен как да го правим):

1. Оригинала на достатъчно голям диск SATA несистемен (OS е на друг физически диск) - в момента 4 GB един брой - марка няма да кажа.

2. Копие 1 - NAS домашен - пригоден стар компютър с FREENAS с MIRROR 2 по 2GB - работи само когато ми трябва инфо от него или качвам подреждам инфо. В останалото време е изключен от тока и физически от гигабитовата мрежа в къщи (за всеки случай).

3. Копие 2 - DVD-R (+R) на максел - еднослойни в голямата си част - двуслойни в последно време. Преди да ги кача ги архивирам по директории с 7Zip и максимална компресия.

Какво не съхранявам:

1. Програми, които мога да изтегля от интернет с изключение на няколко десетки диска с различни версии на OS.

2. Филми, видеоклипове, смешни снимки, музика, субтитри и т.н. съдържание, което е достъпно на хиляди места в интернет.

Какво съхранявам:

1. Писани от мене файлове и програми, създадени от мене снимки и клипове, които искам да имам и в бъдеще.

2. Музика, която е трудно да намериш в интернет и обичам да слушам.

Ами това е моя начин. Не използвам облаци, поради няколко причини:

1. Във всеки един момент може да нямам достъп до информацията си, но тя си остава при доставчика на услугата. Какво прави той с нея не е ясно, а аз не искам да оставям възможност да злоупотреби с нея. Дори и най-добре защитената (криптирана информация) може да бъде прочетена в неподходящия за Вас момент и това да Ви постави в неудобна ситуация.

2. Не използвам достъп до информацията онлайн от всякъде (до тази, която съхранявам) - защото не ми се налага. Но ако ми се наложи да я имам онлайн - ще си направя 'собствен частен облак' хостван в къщи например.

3. На облак поверявам списъци с фаворити и буукмаркове, за да мога да ги използвам на няколко места и съответно да ги допълвам.

Редактирано от krassleto (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.