Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Подходящи тонколони

Featured Replies

преди 9 минути, cynep написа:

Взех решение за себе си, ще пробвам това .

Пробвай и другите дето ти показах. Те са с доста по-добра чувствителност 89dB и равномерна АЧХ 42-20000Hz при +-3dB.

• Отговори 61
  • Прегледи 6,6k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 1 час, Atanas Pachov написа:

http://nauka.offnews.bg/news/Skeptik_3/Efektat-na-Daning-Kriuger-ili-kak-glupavite-sa-tvarde-glupavi-za-da-r_42.html

П.П. Най-забавно ми е като видя оня 65 годишния със старческа деменция как харесва всичко, от което си няма и най-бегла представа, само защото "почетен" потребител го е написал :lol2:

Оня не е 65, а 67 годишен и не го гони никаква деменция, келеш смотан. Вчера, на 12 април направи 17 години и си ученик а пишеш " от опит". Че какъв ти е опита бе посерко смотан!

Още живееш в гората, а си седнал да даваш акъл на хората със своя опит! Спомняш ли си псувните ти към мен пред всички във форума? Човек се отнася както наподобава към хората, а не като теб , изхождайки че баща ти и чичо ти работят "някъде". Да вземеш и да си седнеш на задника и да се опиташ да водиш смислени диалози със хората, а не да се мислиш че земята се върти покрай теб. На този, на когото си препоръчал "Върви си набий една чикия и си лягай..." нямаш никакво основание да му говориш глупости, защото е един от много уважаваните хора в техническите раздели а и образованието му е такова, че ти изглеждаш като червей пред него! Калин един път те блокира, но сега може да се случи за втори път в този форум. А ти отново можеш да пишеш от старите си никове. Редно е вече да се опиташ да ставаш по културно момче. В техническите раздели не ни трябват глупави хора!

Редактирано от Гост (преглед на промените)

на 4/8/2017 в 8:07, Atanas Pachov написа:

И не е важна мощност,

Ами да закачи 20 ватови и да прави пуканки...
Аз от едно време знам - не помня или от Славов или от Шишков - мощността на говорителя (колоната) трябва да е поне 2х мощността на канала. И импедансът на товара трябва да е не по-малко от изходното съпротивление на канала.

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

преди 50 минути, ExaFlop написа:

Ами да закачи 20 ватови и да прави пуканки...
Аз от едно време знам - не помня или от Славов или от Шишков - мощността на говорителя (колоната) трябва да е поне 2х мощността на канала. И импедансът на товара трябва да е не по-малко от изходното съпротивление на канала.

Атанас Шишков беше много популярен и от него взех идеята за говорители с по-малка мощност, широколентови, ама много на брой, синфазно свързани, така че общия импеданс и мощност да отговарят на необходимото условие
постигах качество на звука като на свръх скъпите едновремешни колони

Някои си правят и крайни стъпала с много операционни усилватели, но дали има смисъл от това?

Широколентовия говорител е с определена АЧХ и колкото да свържем ще постигнем само повече децибели, но не и по-добро качество или разширяване на АЧХ. 

преди 3 минути, AGD написа:

Някои си правят и крайни стъпала с много операционни усилватели, но дали има смисъл от това?

Широколентовия говорител е с определена АЧХ и колкото да свържем ще постигнем само повече децибели, но не и по-добро качество или разширяване на АЧХ. 

общата площ на мембраните е от решаващо значение за ниските честоти

преди 8 минути, AGD написа:

Дори напротив - целта е да се "свива" честотния обхват на даден говорител (група говорители), така че да се използва само линейната част от АЧХ. 
Изобщо темата за свирките не е за два реда писане. 

преди 5 минути, ExaFlop написа:

Дори напротив - целта е да се "свива" честотния обхват на даден говорител (група говорители), така че да се използва само линейната част от АЧХ. 

това е когато се ползват отделни стъпала за ниски, средни и високи
качеството е много високо, но и много скъпо

Не точно и не само.
Както казах тема за свирките не е за 2 реда.
Какви N-канални усилватори ще сложиш след лампово стъпало? Нали ще замине целият кеф от звука на ламБата?
За чалготека няма нужда да делиш каквото и да било - волумето на мах и т'ва е. Колкото повече - толкова повече.

преди 13 минути, дръндю написа:

общата площ на мембраните е от решаващо значение за ниските честоти

Ниските няма да дойдат от небитието. Не можем да правим перпетоммобиле.

преди 9 минути, дръндю написа:

това е когато се ползват отделни стъпала за ниски, средни и високи
качеството е много високо, но и много скъпо

Високо качество се прави с качествени материали. Ако направим три стъпала с боклуци дали е същото? С германиеви транзистори се връщаме в изходното положение на HI-FI от 50-60 години.

Ниските няма да дойдат от небитието. Не можем да правим перпетоммобиле.

ако имаш възможност за проба, направи го и предполагам, че ще се изненадаш

преди 4 минути, дръндю написа:

ако имаш възможност за проба, направи го и предполагам, че ще се изненадаш

Няма да се изненадам. Просто ще се чуват и ниски, които при нормални условия и - 16dB не са изпъквали.

на 4/13/2017 в 12:02, * СТЕФАН * написа:

Оня не е 65, а 67 годишен и не го гони никаква деменция, келеш смотан. Вчера, на 12 април направи 17 години и си ученик а пишеш " от опит". Че какъв ти е опита бе посерко смотан!

Не, не. Това е тъпо.

Напиши нещо такова :

stef4o.thumb.png.109a47fe2c36f4ed4d97e5ad414f3d69.png

Започнал си да губиш умения, май :lol2: 

Посерко ще викаш на баща ти, който е отговорен за създаването на дебил като тебе . Ясен ли съм ти, дърт нещастник такъв ?

Редактирано от Atanas Pachov (преглед на промените)

Първо, имаш ли 5 -канален източник та ще вземаш 5 тонколони? За тези пари ще си вземеш цяла аудио система, освен това ти трябва качествен плеър, но не и някое китайско DVD за домашно кино с флашка. Тези DVD вадят плосък, дрънчащ на ламарина звук с излишни съраунди, опитвайки се да замаскират липсите в басите, но на качествени колони лъсва скопеният им звук. Повечето производители на тонколони наблягат на лумтенето, докато средните честоти се губят и бързо ти надуват главата. Много по-евтино ще ти излезе ако сам си сглобиш тонколони с какъвто размер пожелаеш, с български говорители, а за пищялка използваш електродинамична, не пиезокристална, защото динамичната възпроизвежда и част от средните честоти, което ще ти спести средночестотният говорител. Така ще имаш една двулентова тонколона, която ще свири като трилентова. Така само до 100-120лв. може да си сглобиш качествени тонколони много лесно, а за материал трябва да се използва ПДЧ с дебелина 8 или 16мм., която плоскост могат да ти нарежат във всеки един строителен хипермаркет, а дупката за говорителите много лесно се изрязва с прободен трион, но с по-фин нож, например за метал.

Аз си сглобих такива тонколони и свирят почти както лумтящите Сони на аудиосистемата ми. Пищялката се свързва през керамичен кондензатор 2,2uf/100V, като с по-малък капацитет се губят средните. И няма нужда от други разделителни филтри, защото те внасят загуби и изкривявания в ниските и средните честоти. Те се поставят когато има нужда да приглушат неприятните тонове и да разделят по-добре 3 -те честотни ленти. Въпреки че филтрите могат значително да подобрят звука, но те несъмнено ще внесат и изкривявания и загуби от честотната лента. Затова в качествените колони, такива филтри не се слагат. За по-кристален звук, паралелно на пищялката може да се свърже пиезо кристална хорна, но при достатъчна мощност на динамичната пищялка и подоходящ подбор на кондензатора, няма да има нужда от допълнителни пищялки. Българските говорители имат недостатъка че гофрата лесно се разлепва при вкарването на болтовете през тясните дупки на уплътненията, а веднъж отлепи ли се и при капването на малко полихлоропреново лепило, то разтваря и старото лепило и така се разлепва цялата гофра. Затова преди поставянето на говорителя е добре да облеем с лепило по външният ръб на гумените уплътнения и рамката, както и във фугите между уплътненията и изчакаме 24 часа докато лепилото изсъхне.

Аз използвах тези говорители ВКН09360 и ВКВ0423:

ShowPicture.asp?Small_or_Big=1&Article_Iproduct_83995.jpg

на ‎4‎/‎15‎/‎2017 в 22:57, peppone1 написа:

Първо, имаш ли 5 -канален източник та ще вземаш 5 тонколони? За тези пари ще си вземеш цяла аудио система, освен това ти трябва качествен плеър, но не и някое китайско DVD за домашно кино с флашка. Тези DVD вадят плосък, дрънчащ на ламарина звук с излишни съраунди, опитвайки се да замаскират липсите в басите, но на качествени колони лъсва скопеният им звук. Повечето производители на тонколони наблягат на лумтенето, докато средните честоти се губят и бързо ти надуват главата. Много по-евтино ще ти излезе ако сам си сглобиш тонколони с какъвто размер пожелаеш, с български говорители, а за пищялка използваш електродинамична, не пиезокристална, защото динамичната възпроизвежда и част от средните честоти, което ще ти спести средночестотният говорител. Така ще имаш една двулентова тонколона, която ще свири като трилентова. Така само до 100-120лв. може да си сглобиш качествени тонколони много лесно, а за материал трябва да се използва ПДЧ с дебелина 8 или 16мм., която плоскост могат да ти нарежат във всеки един строителен хипермаркет, а дупката за говорителите много лесно се изрязва с прободен трион, но с по-фин нож, например за метал.

Аз си сглобих такива тонколони и свирят почти както лумтящите Сони на аудиосистемата ми. Пищялката се свързва през керамичен кондензатор 2,2uf/100V, като с по-малък капацитет се губят средните. И няма нужда от други разделителни филтри, защото те внасят загуби и изкривявания в ниските и средните честоти. Те се поставят когато има нужда да приглушат неприятните тонове и да разделят по-добре 3 -те честотни ленти. Въпреки че филтрите могат значително да подобрят звука, но те несъмнено ще внесат и изкривявания и загуби от честотната лента. Затова в качествените колони, такива филтри не се слагат. За по-кристален звук, паралелно на пищялката може да се свърже пиезо кристална хорна, но при достатъчна мощност на динамичната пищялка и подоходящ подбор на кондензатора, няма да има нужда от допълнителни пищялки. Българските говорители имат недостатъка че гофрата лесно се разлепва при вкарването на болтовете през тясните дупки на уплътненията, а веднъж отлепи ли се и при капването на малко полихлоропреново лепило, то разтваря и старото лепило и така се разлепва цялата гофра. Затова преди поставянето на говорителя е добре да облеем с лепило по външният ръб на гумените уплътнения и рамката, както и във фугите между уплътненията и изчакаме 24 часа докато лепилото изсъхне.

Аз използвах тези говорители ВКН09360 и ВКВ0423:

ShowPicture.asp?Small_or_Big=1&Article_Iproduct_83995.jpg

Първо прочети първия пост. Виж и ресивъра.

После да кажем, че с тези говорители посочени от теб не може да се направи ОТ. Или може, но то няма да свири. Обясни как запълваш дупката от от 5 до 8 kHz. Обясни и понятието "лумтящи" да стане ясно какво е това чудо.  Обясни по-подробно как стават тези работи -  "Така ще имаш една двулентова тонколона, която ще свири като трилентова." защото с тези говорители и индийските факири не могат да се справят.

@AGD, @peppone1 се опитва да ни убеди, че с пр@.ня става боя. Е, не става.
Това, ако го закачиш на анализатор ще е с такива дупки в АЧХ, че ще прилича на гледката към преминаващ в далечината керван камили.

Аз няма да слушам тонколоните през анализатор, важното е че свирят добре. Знам че повечето хора търсят лумтящ звук, т.е. само баси, което е така при повечето аудиосистеми дори и 3-лентови, средните честоти са недостатъчни, понякога и високите. Но на тези българските говорители, ако им закачиш и средночестотна, те ще кънтят като на циганските сватби и тогава басите съсвсем ще се изгубят. Масово тонколоните се правят двулентови, защото в повечето случаи басовият говорител възпроизвежда добре и средните честоти, и ако му се добави средночестотна, звука съвсем ще се развали. Друго че и ламинираният талашит също оказва влияние върху акустиката, но какво да се прави след като не се продава едностранно фолирани ПДЧ.

Апропо: Предложих български говорители, защото отговарят на спецификациите, докато бях купил едни Lamar 8 ома, а като ги меря, отчитат 4 ома. Бях поръчал онлайн още два говорителя, но по-нов модел ВКН09370, но от куриера нямах опция преглед, а в сайта пише че задължително трябва да ги проверим, както и че доставката ще бъде безплатна, но тя се отнасяла само за извънградска. Като ги  разопаковах, видях че единият говорител е отварян и имаше следи от болтове и беше прашлясал, а мембраната леко пристъргваше, но иначе свири добре. Сега ще се опитам да ги върна, но да не искат да платя и доставката обратно, все пак са ми отказали прегледа, би трябвало да е на тяхна сметка.

Висоговорителите не са сложна конструкция, та да търсите нещо по-специално. Защо нашите да са по-лоши от чуждите, утре някой ще си купи като онези Lamar и ще си изгори усилвателя. В купешките тонколони също лъжат в мощността и в съпротивлението, почти всички са на 6 ома, а пишат че са 8 и много аудиосистеми горят именно по тази причина, с цел да увеличат мощността, претоварват усилвателя. Сменял съм изправни говорители Сони тъкмо по тази причина, че гореше стъпалото и на тяхно място сложих българските ВКН09360 и също свиреха доста добре. Винаги го правят с цел икономия, докато у нас няма такова нещо, но всеки си решава сам дали да си дава парите за лумтящи китайски боклуци.

преди 5 часа, peppone1 написа:

Пълни глупости!

Абе Пипончо, за да даваш оценка и съвет първо трябва да си чул нещо повече от измислените ти колони. Не разбра ли, че тази комбинация от говорители не е подходяща за направа на никакво ОТ?

Ако се вземете с Пачов дето те харесва толкова, няма да има "по-умна" двойка от вас.

Не разбра ли, че тази комбинация от говорители не е подходяща за направа на никакво ОТ?

Аааа, недей така! За радиоточка стават!

преди 3 минути, ExaFlop написа:

Аааа, недей така! За радиоточка стават!

И за това не стават, защото там е от особена важност средночестотният диапазон!

преди 40 минути, AGD написа:

И за това не стават, защото там е от особена важност средночестотният диапазон!

Е, може малко да пискуни единият (ВКВ)

преди 2 часа, AGD написа:

Абе Пипончо, за да даваш оценка и съвет първо трябва да си чул нещо повече от измислените ти колони. Не разбра ли, че тази комбинация от говорители не е подходяща за направа на никакво ОТ?

Ако се вземете с Пачов дето те харесва толкова, няма да има "по-умна" двойка от вас.

Именно защото доста тонколони са минали през ушите ми, имам база за сравнение, докато вие робувате на предразсъдъци само защото е българско. А ти чул ли си как свирят тези говорители за да спориш? Предложи по-добри тогава. Но истината е че няма, едно време пазарът беше богат, а сега са единствено българските и онези Lamar. Този бас който показах на практика звучи като широколентов и има огромна разлика от другите басови говорители с полипропиленова и други мембрани, онези вадят само ниски или имаше едни стари български говорители 8'' 20W с дебела картонена мембрана, които вадят дървен бас и повече средни и изобщо не стават за бас. А освен тези динамичните пищялки, други също не се намират, само пиезокристалните и хорни, които са над 30лв., а среди вече хич не се предлагат.

Това което аз предложих излиза много евтино и ще звучи много по-добре от  онези 5 колони за домашно кино или от онази от предната тема с вграден усилвател TDA2030.

• Автор

Утре ще пиша какво съм взел в крайна сметка ;)

• Автор

В крайна сметка днес взех Dali Zensor 5

на ‎4‎/‎22‎/‎2017 в 12:25, cynep написа:

В крайна сметка днес взех Dali Zensor 5

Честито!

Кажи няколко думи как ти се струват. Имат ли хубав бас с тези 14см. говорителчета?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.