Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем свързан с бюрото по труда

Featured Replies

Да, аз ще се отпиша като ми дадат договора. Веднага отивам на бюрото, но искам после да напусна тази работа, демек да работя само няколко месеца и после лятото отново да отида на бюрото и да използвам оставащата част от отпуснатото ми обезщетение. Вече няма значение по кой член те освобождават регистрацията се подновява автоматично, стига да не са минали 9 месеца от започването на новата работа. Ако имаш вече регистрация и я прекъснеш за да работиш и ако не ти хареса новата работа имаш право да напуснеш и да се върнеш отново на борсата. 

на 5/9/2017 в 13:03, badsector написа:

О моля ти се, ти да си виждал някой завършил студент да започне работа по специалността? Или дори да започне такава, да има необходимите знания да я върши. Висшето ни образование е толкова брутално зле, че няма смисъл от него.

Ах, чак сега ти видях философските размисли в темата. Ти явно не си с всичкия си и си с нереални представи за света и нещата.
Университетът НЕ обучава Занаятчии! Университетът подготвя грамотни и мислещи хора, давайки им базова подготовка за навлизане в специалност!
Обучението те прави грамотен. За да навлезеш в рутината трябва практика. И време.  Не можеш от някого, който знае азбуката да очакваш изведнъж да напише "Война и мир", без да се е упражнявал преди това. И да е вършил по-малки неща.
Не можеш да очакваш, че понеже някой е завършил университет изведнъж ще почне да прави неща, които едвам специалисти с 30 годишен професионален опит правят! Обаче да повторя. Университетите не обучават занаятчии! Занаятчията е човек с ограничено познание и мислене в строго специфична област, без по-широко познание и поглед в перспектива. Занаятчията върти там грънчарското колело, но не знае повече.

на 2/6/2018 в 21:33, eva6161 написа:

А и искам лятото да си ходя на море, да си почина и после да започвам работа.

Ти какво искаш и дали ти се ходи на море и после ти се работи общо взето нас не ни вълнува. Обезщетения се дават, за да не умреш от глад, докато активно търсиш работа, а не източваш социалната система, защото "сега не ти се работило",
Тя работата може да е по желание, ама парите не са!
Който иска да яде - да се хваща на работа, а не да си мисли почивките по морето и кога му било кеф! И на мен ми е кеф цял ден да си барам патката, ама работя, за да ям! И не помня от кога не съм ходил на почивка всъщност!

Виж сега, аз не източвам социалната система, защото за стажа си от 25 години съм внесла 29 000 лв. за фонд Безработица, видях в писмото от НОИ. С тези пари съм изхранила много безработни циганки и защо да не мога да си взема една част от тях, когато на мен ми се налага ... Работа си търся активно, в момента даже започвам работа и ще отида до бюрото да прекратя регистрацията си веднага щом подпиша договора. Точно затова искам аз да намеря и преценя коя работа е подходяща за мен, а не те да ме задължават да приема първата предложена ми от тях работа ако не - спират парите. Това за мен е ненормално, всеки има право на избор и никой не би трябвало да ме задължи да работя нещо, което не ми харесва. 

А за това, кое би искал да си бараш ама не можеш, защото работиш за да ядеш, смятам, че такъв тон не е необходим. Щом все пак работиш, защо не помниш от кога не си ходил на почивка ?? Нали работиш желаната от теб работа, а не тази, която са ти предложили и задължили да упражняваш ? 

преди 7 часа, Никой написа:

...Ти явно не си с всичкия си и си с нереални представи за света и нещата....

Колко работни места си сменил досега?

преди 5 часа, badsector написа:

Колко работни места си сменил досега?

Достатъчно. Всеки иска обучени кадри, но на никого с нищо не му се занимава, освен да гърчи и да събира пари.
Ами съжалявам, не са станали занаятчии. Явно си нямаш идея какво се учи например в "компютърните специалности"
Учи се хардуер, софтуер, мрежи, техническо чертане, математика и изкуствен интелект.
Мислиш ли, че там някакви 3-4 години са достатъчни да се усвои цяла наука? Да се ограмотят хората - да.
Да навлезеш в детайлите на всичко - не. И проблемът не е с българските университети. Навсякъде е така.
Изключение са лекарите. Там ги гърчат по 10 години, преди да ги пуснат да лекуват самостоятелно.
Обективно погледнато,  на един програмист до ниво Senior му трябват над 5 години. За всичко останало...Пак.
Колко трябва да обучават в университета, да станеш Senior по всичко?

преди 7 часа, eva6161 написа:

Виж сега, аз не източвам социалната система, защото за стажа си от 25 години съм внесла 29 000 лв. за фонд Безработица...

Ти си ги внесла, това не означава че нещо някой е длъжен да даде насреща. Държавата не е спестовна каса.
Парите, които си внесла са отишли за такива, които си мислят като теб как да си изкарат моренцето и да дават социални помощи на ромите.
Тези пари вече ги няма. А аз не помня от кога съм ходил а почивка..Защото не работя желаната работа, но не чакам държавата да ми дава.
За работата, която предлагат..В Борса по труда повечето е ниско платена и гадна. Защото се предполага, че ако си по-интелигентен, ще цъкнеш компютъра, ще поровиш и ще почнеш да си плащаш CV-тата по интернет.
Целта на Борса на труда е да те върне по-бързо като данъкоплатец, не да ти предложи възможности за изява.

Аз не миля как да си изкарам моренцето, защото аз ще си изкарам моренцето и не това е същността на моят въпрос :) Аз попитах как да направя така, че да се откаже работодателя, препоръчан ми от бюрото от мен и получих от един човек желаният отговор. Аз казах, че сега започвам работа и веднага като получа договора си ще отида на бюрото да се отпиша за сега. Естествено изпращам CV - та на много места и съм търсена от много места. Избрах за сега работа, която ме устройва и като заплащане и като дейност и като работно време. Но - това е само за сега. След няколко месеца ще прекъсна и отново ще се върна на бюрото за подновяване на регистрацията. Не смятам да оставя полагащите ми се пари (остатъка от обезщетението) на държавата. Това е моята гледна точка. А ти г-н Никой, не ме нападай без изобщо да ме познаваш. Пишем тук не за да се нападаме и обиждаме, а за да можем да си помогнем ако имаме възможност с нещо. В края на краищата всички патим от тези правила и закони. 

А за теб бих те попитала защо не работиш желаната от теб работа, така че да можеш да си позволиш и на почивка да отидеш и да заделиш някой лев ? Работа има, намира се ако имаш желание, при това доста добре платена. 

преди 4 часа, Никой написа:

Ти си ги внесла, това не означава че нещо някой е длъжен да даде насреща.

Значи ние сме длъжни да плащаме пари за нищо - страхотна логика. Точно това целят държавниците - да се освободят от всякаква отговорност и задължение.

преди 1 минута, sound написа:

Значи ние сме длъжни да плащаме пари за нищо - страхотна логика.

Парите, които вече си платил, вече са раздадени. Те не са спестени, тях вече ги няма. Има само една хартийка, която казва "ти си дал толкова пари". Утре ще фалира социалната система и всички ще останем с пръст в устата и толкова. Ако не ти е станало ясно.
Ако не си разбрал, в България си плащаш данъците за оня, дето духа.

току-що, Никой написа:

Парите, които вече си платил, вече са раздадени. Те не са спестени, тях вече ги няма. Има само една хартийка, която казва "ти си дал толкова пари".
Утре ще фалира социалната система и всички ще останем с пръст в устата и толкова. Ако не ти е станало ясно.

А на теб явно не ти е ясно, че оправдаваш престъпление.

преди 4 часа, eva6161 написа:

След няколко месеца ще прекъсна и отново ще се върна на бюрото за подновяване на регистрацията. Не смятам да оставя полагащите ми се пари (остатъка от обезщетението) на държавата

Ти полагащи се пари нямаш. Май не го разбра. Ти ще си правиш кефа с 10 регистрации, напускаща работа нарочно.
Щом си намерила работа - работиш и плащаш.  Държавата иска данъкоплатци, не лентяи.
Защото твоите пари са раздадени, а сега ти да си почиваш аз ли да ти плащам, така ли стана?

преди 4 часа, eva6161 написа:

А за теб бих те попитала защо не работиш желаната от теб работа, така че да можеш да си позволиш и на почивка да отидеш и да заделиш някой лев ? Работа има, намира се ако имаш желание, при това доста добре платена. 

Защото в моя регион от желаната работа няма. Трябва да ходя в София или в чужбина.  И в момента събирам пари и после никой няма да ми види опашката. Работа има, ама за по-добре платената трябва да скачаш през обръчи като цирково животно.

преди 4 минути, sound написа:

А на теб явно не ти е ясно, че оправдаваш престъпление.

Когато държавата е престъпникът, престъпление няма. Оплачи се на Арменския поп.

преди 7 часа, Никой написа:

Не мерси - не съм вярващ. От мен - и далеч не само от мен - държавата ще продължава да получава според това, което ни е дала, а приоритета да си даваш задника го задръж за себе си.

преди 5 минути, sound написа:

Не мерси - не съм вярващ. От мен - и далеч не само от мен - държавата ще продължава да получава според това, което ни е дала, а приоритета да си даваш задника го задръж за себе си.

Всеки си е продал задника и тая държава го такова с абсурдни данъци и такси. И с мизерните пенсии. И всичко останало.
Не е въпросът какво мислим аз или ти, а какво е положението де факто и дали можем да го променим.
А аз или ти индивидуално нищо не можем да направим. И хората източиха банките 90-те, сега източиха и КТБ-то..
Пенсионната система, здравната каса и те се източват. А ти имаш право да плащаш, защото си длъжен. И да си мълчиш.

Пази боже да си от някой малък град, и да си на борсата ходиш на подпис а работа никаква. :no-no::mad:

преди 12 часа, Никой написа:

Ти полагащи се пари нямаш. Май не го разбра. Ти ще си правиш кефа с 10 регистрации, напускаща работа нарочно.
Щом си намерила работа - работиш и плащаш.  Държавата иска данъкоплатци, не лентяи.
Защото твоите пари са раздадени, а сега ти да си почиваш аз ли да ти плащам, така ли стана?

Защото в моя регион от желаната работа няма. Трябва да ходя в София или в чужбина.  И в момента събирам пари и после никой няма да ми види опашката. Работа има, ама за по-добре платената трябва да скачаш през обръчи като цирково животно.

Разбира се, че имам - Полагащото ми се обезщетение в срок от една година. 

Аз съм от София. Тук работа има и е доста добре платена. Аз съм си намерила и отново ще намеря. Търсят ме от доста места. Но няма да оставя това, което ми е определено като обезщетение за една година. Нали затова се определя, в зависимост от стажа и това, на което си осигуряван. Самите те, от бюрото ми казаха така, ако започна работа и не я одобря, имам право да се върна обратно на бюрото и да продължа полагащото ми се обезщетение, без ново преизчисление. Това, което ми е отпуснато и определено си остава. Всеки човек би искал да работи това, което му харесва, а не това, което му заповядва някой друг. 

Именно затова говорим. Тук в София работа има, намира се, а по малките населени места - не ! На всички е трудно, а те си мислят, че като предложат първата срещната работа, ти си длъжен да я приемеш. Ако не - край с парите ! Ето това ме дразни и не само мен.

Да, според мен това е престъпление. Поне трябваше да остане това с 3 пъти право на отказ, защото никой не може да ме убеди, че съм длъжна да работя това, което не искам да правя, само защото някой ми е наредил така. 

преди 3 часа, eva6161 написа:

ако започна работа и не я одобря, имам право да се върна обратно на бюрото и да продължа полагащото ми се обезщетение, без ново преизчисление.

Да, но само ако работиш по-малко от еди си колко месеца. Не помня колко точно беше. Ако е повече, то тогава ти преизчисляват.

Разбира се, че имам - Полагащото ми се обезщетение в срок от една година. 

Така е, но то ти се полага само и единствено ако през този период не си успяла или не са били успели да ти намерят работа.

Ако не - край с парите !

Постави се от другата страна. Много хора експлоатират социалната система на макс, защото не им се работи.
Гадно е когато си работил, а не получаваш това, което ти се полага. Но това е защото има много хора, които не им се работи и получават много повече от това, което би следвало да им се полага. За съжаление такава е системата.
Около мен още се водят съдебни дела - от хубаво...

на 8.02.2018 г. в 7:54, eva6161 написа:

за стажа си от 25 години съм внесла 29 000 лв. за фонд Безработица

Стига лъга! ПКБ е 5% от осигурителния доход. И са за сметка на работодателя. Като ти го сметна за всеки месец от тези години ти се пада заплата 23200 лева, Дори и толкова да вземаш, максималния осигурителен е около 10МРЗ или някъде около 2000, в последната година 2600. Така че няма начин да внасяш толкова. А и ако са ти били такива доходите с толкова осигуряване.едва ли ще ти е до пършиво обезщетение.

преди 4 часа, Никой написа:

Да, но само ако работиш по-малко от еди си колко месеца. Не помня колко точно беше. Ако е повече, то тогава ти преизчисляват.

Така е, но то ти се полага само и единствено ако през този период не си успяла или не са били успели да ти намерят работа.

Постави се от другата страна. Много хора експлоатират социалната система на макс, защото не им се работи.
Гадно е когато си работил, а не получаваш това, което ти се полага. Но това е защото има много хора, които не им се работи и получават много повече от това, което би следвало да им се полага. За съжаление такава е системата.
Около мен още се водят съдебни дела - от хубаво...

Ако работиш по-малко от 9 месеца. 

Да ако не намеря, но все пак нямам намерение да ги оставя. Казах ти, че съм намирала вече два пъти работя, но пак ще се върна да си доизкарам оставащите месеци. 

Да, има много хора, които предпочитат да стоят цял живот на помощи и да мизеруват, но да не си мръднат и малкото пръстче. Точно затова ме е яд, че не мен един път ми се е наложило ама не мога да се възползвам. Никога преди това не съм била на борсата и се надявам и никога да не бъда отново. Точно това е моят проблем, не съм мързелива и работа си намирам, но не е честно да ти предложат някаква си там работа и ти да си задължен да работиш нещо каквото те са ти казали. Трябва да се върне това с 3- те пъти отказ. 

Това със съдебните дела наистина е много лошо, защото на повечето работни места искат свидетелство за съдимост. Ако си осъждан, не те искат. Което също не е правилно. Значи човек е осъждан и след това иска да се промени, но пак държавицата не му дава възможност да работи, защото никъде не го искат. Е, тогава какво да прави ... Не му остава друг избор ...

преди 39 минути, Филипов написа:

Стига лъга! ПКБ е 5% от осигурителния доход. И са за сметка на работодателя. Като ти го сметна за всеки месец от тези години ти се пада заплата 23200 лева, Дори и толкова да вземаш, максималния осигурителен е около 10МРЗ или някъде около 2000, в последната година 2600. Така че няма начин да внасяш толкова. А и ако са ти били такива доходите с толкова осигуряване.едва ли ще ти е до пършиво обезщетение.

Не лъжа и няма защо да го правя. В писмото от НОИ така ми пише.

Осигурявана съм 25г. на повече от 1000 лв., имам процент за доплащане на професии доста добра сума и въз основа на това ми се изчислява 60%, които получавам от НОИ като обезщетение. Обезщетението не е малко, не е и много. Сега като работя взимам по 50 лв. на ден, което е доста повече от обезщетението. В България положението е това.  Виж в Румъния пък насърчават безработните да търсят работа като продължават да им изплащат 30% от определеното обезщетение за безработица за полагащия им се период, ако бъдат наети преди изтичането му.

завиждат ти за това  така

взимай си каквото ти си полага и това е

като взема  властта много неща ще се променят

безработица няма да има и съответно няма и да има обещетения.

Разбира се, че ще направя всичко възможно да си взема това, което ми се полага. На държавата никога няма да пусна нищо ! :) Аз съм си трошила ръцете и краката 25 години за държавата и накрая дори и обезщетението си да оставя на тях .. е няма как да стане. 

Между другото днес имах много обстоен разговор с Агенцията по заетостта. От там разбрах, че има много новости и промени, които са въведени от януари 2018. Дори и да загубя сега правото си на обезщетение ако откажа или не съм доволна от намерената от Бюрото работа, след 6 месеца мога отново да се върна и да продължа остатъка от определеното  ми обезщетение, без да има ново преизчисление. И много други полезни неща ми обясниха. 

Хайде, ще гласувам за теб, взимай властта и нека всички да работим желаната работа, да няма принудени да работят каквото им падне, да няма безработица, да няма обезщетения и всички да бъдем по-спокойни, по-усмихнати и по-щастливи. Ще гласувам с две ръце за теб.:wink12:

преди 1 час, eva6161 написа:

Това със съдебните дела наистина е много лошо, защото на повечето работни места искат свидетелство за съдимост.

Съдебни дела за неизплащани трудови възнаграждения.

преди 22 минути, Никой написа:

Съдебни дела за неизплащани трудови възнаграждения.

Това наистина е много страшно, защото мога да си представя како е да бачкаш цял месец и накрая да не вземеш заплата. Е и моето е нещо подобно, аз работих, внасях, храних и сега си искам това, което ми се полага и повярвай ми, няма да го изпусна лесно. Разучавам закони, водя разговори, питам адвокати, каквото мога ще направя ! 

Пожелавам ти, да спечелиш всички дела и да си вземеш това, което е твое, че и с обезщетенията заради причинените ти неудобства :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.