Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ниските ги няма? Решение?

Featured Replies

Това си е ваш проблем къде ще слагате филтъра. Това че съм ви дал схемата, не означава че аз трябва да ви я сглобя и да ви купя материалите, може би. А според мен е глупост да се дават повече от 10-15лв. за филтър, който да осакати звука. Това че твоята бобина е 2 кг., означава че майстора не си е свършил добре работата и е прахосал излишен материал. А ти знаеш ли това до какво затихване ще доведе, и най-скапаният говорител няма нужда от такъв допотопен филтър. Това че кутията е изработена неграмотно, не дава основание да се наливат пари в излишни филтри, а за тези пари които си дал можеш да си вземеш качествен еквалайзер с усилвател и да регулираш звука така както ти харесва, иначе ще  трябва да слагаш мощни превключватели да превключват на различни бобини и кондензатори.

Загубите на входа на усилвателя са незначителни, отколкото тези на изхода му към мощният говорител. Биполярни електролитни кондензатори с голям капацитет се намират трудно, затова може сами да си направим такъв както казах, чрез два обикновени, свързани противопосочно. Последователното свързване също намаля и вътрешното съпротивление на сумарният кондензатор и много често се използва там където честотите са много високи за тези кондензатори. Същата работа върши и паралелното свързване.

• Отговори 53
  • Прегледи 6,3k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 5 минути, peppone1 написа:

Това че твоята бобина е 2 кг., означава че майстора не си е свършил добре работата и е прахосал излишен материал. А ти знаеш ли това до какво затихване ще доведе

Ти винаги ли разсъждаваш по обратния начин на логиката?Затихването е по-голямо,когато бобината е с тънък проводник и малка по размери.В случая,когато сигнала минава през 1мм. проводник,практически е без съпротивление,от там никакво затихване,а само срезване на честоти.Между другото,аз съм си я правил,като съм гледал от професионална бас каса.

@Димитър 59, за @peppone1 истината е само една - неговата. И ничие друго мнение не е правилно.

Не съм отхвърлял ничия друга схема, като неработеща, но за конкретния случай няма такава комбинирана схема. Форумът е свободен всеки да изказва своята истина и да я защитава с факти, кой както може, а не да се претрупва с излишни неполезни на никому съждения от ссорта на "Къде да сложа този филтър, в тонколоната ли, на тавана ли или на Земята". Така че като влезне любителят в този форум да не си загуби времето, а да научи нещо практически полезно. А вие помагачите никакви факти не дадохте и говорите за пари, а на среща нямате нищо за да помогнете на човека в неговият частен случай.

Изчерпах си вече идеите и с какво ще съм полезен с това мнение за автора и за другите, освен да ви науча вас на елементарни обноски, но на който му липсват първите 7 г. на нищо не можеш да го научиш.

И все пак още малко по темата: Аз до сега не съм виждал филтър с 2 кг. бобина в никоя бас каса. Явно този филтър за който говори Димитър отделно е добавян в бас касата, предназначен за други много по-мощни тонколони. Като казах затихване имах предвид филтрирането, а не загуби, но то е едно и също тъй като това са все загуби и затова съм против поставянето на тези филтри, докато не се реши проблема с кутията и с говорителят. Дебелината на жицата се избира според импеданса на говорителят, като диаметърът на бобината не трябва да е много голям за да не се изразходва много жица, а от там и увеличаване на активното й съпротивление. Бобината трябва да е с малки размери и плътно наредени навивки и с еднаква дебелина и широчина на намотката. Бобината не трябва да е правоъгълна, тъй като обиколката й се увеличава, а от там и дължината на проводника. При нисък коефициент на затихването може да се добави и желязна сърцевина от специална стомана с нисък хистерезис.Ядрото ще спести доста жица, но ще увеличи и изкривяванията.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

на 30.04.2017 г. в 23:46, AGD написа:

В нискочестотния филтър кондензатора се слага успоредно на говорителя, а бубината/индуктивността/ се слага последователно. При високочестотния филтър индуктивността са свързва успоредно на говорителя, а кондензатора последователно. Става въпрос за филтър от 2 ред. Стойностите на елементите се смятат за съответните изисквания.

Кондензатора се свързва паралелно на говорителя за да угаси допълнително високите честоти, за което се поправих. Но аз предложих такава схема при която високите да се запазят.

преди 9 часа, peppone1 написа:

Кондензатора се свързва паралелно на говорителя за да угаси допълнително високите честоти, за което се поправих. Но аз предложих такава схема при която високите да се запазят.

Няма смисъл на един нискочестотен говорител да му запазваме сигнала от високите и средни честоти, които той и без това не може да възпроизвежда. В този случай само ще отдаваме още мощност под формата на топлина върху намотката на говорителя, което не е необходимо и още по-малко полезно.

Затова се правят филтри от по висок ред 3-4 за да е по-голяма стръмността на среза на честота и да разтоварим самия говорител от ненужна за него честотна област или обхват. На 100% това се прави за високочестотните говорители или ще горят по колкото си пъти искат.

По сложно става с филтрите, когато колоната е двулентова или трилентова. Тогава трябва да се постигне с филтъра и линейност на АЧХ. Има схемни решения за затихване на точно определени честоти ако те са с прекалено голяма амплитуда за затихването им и изравняването им с основната амплитудна характеристика. Не може да се използват за двулентово ОТ комбинации от говоринели с огромна разлика в чувствителността /както правиш ти с тези говорители ВКН09360 и ВКВ0423/ и с дупка в АЧХ от 5000 до 8000Hz. Говорителите за изготвянето на едно ОТ трябва да са с известни или измерени параметри, да са с еднаква или много близка чувствителност и да се припокриват честотно в линейна област. Ако правим нещата "джаста праста" и по начин известен само на нас ще постигнем отрицателни и разочароващи резултати.

на 2.05.2017 г. в 10:58, AGD написа:

Няма смисъл на един нискочестотен говорител да му запазваме сигнала от високите и средни честоти, които той и без това не може да възпроизвежда. В този случай само ще отдаваме още мощност под формата на топлина върху намотката на говорителя, което не е необходимо и още по-малко полезно.

Затова се правят филтри от по висок ред 3-4 за да е по-голяма стръмността на среза на честота и да разтоварим самия говорител от ненужна за него честотна област или обхват. На 100% това се прави за високочестотните говорители или ще горят по колкото си пъти искат.

По сложно става с филтрите, когато колоната е двулентова или трилентова. Тогава трябва да се постигне с филтъра и линейност на АЧХ. Има схемни решения за затихване на точно определени честоти ако те са с прекалено голяма амплитуда за затихването им и изравняването им с основната амплитудна характеристика. Не може да се използват за двулентово ОТ комбинации от говоринели с огромна разлика в чувствителността /както правиш ти с тези говорители ВКН09360 и ВКВ0423/ и с дупка в АЧХ от 5000 до 8000Hz. Говорителите за изготвянето на едно ОТ трябва да са с известни или измерени параметри, да са с еднаква или много близка чувствителност и да се припокриват честотно в линейна област. Ако правим нещата "джаста праста" и по начин известен само на нас ще постигнем отрицателни и разочароващи резултати.

Напълно разбираемо е когато хората не разбират от нищо да харесват чуждите мнения, естествено без да ги разбират и тях. Просто карат на доверие, щото някой щом говори много, той много знае. Да, ама не, отново само кухи теории. Ти чул ли си как свирят моите говорители че ще даваш теоритична оценка? Специално ВКН09360 звучи като широколентов с много добре изразени средни и малко високи, но с компромис в баса, но иначе много мек звук. И никаква дупка в средните честоти няма, дупките ги дълбаете вие с вашите недодялани 2 кг. филтри. Кога ще разберете че няма такъв филтър който да реже точно определена честота, режат се всички честоти, някои повече от другите. Така също бобината реже  високите и ниските честоти в по-малка степен и изкривяванията са налице. Веднъж ми се случи на една аудиосистема да изключи защитата след прекомерно усилване на два последователно свързани говорителя, тъй като нямах 8 ома, при спазена полярност и на двата. Естествено единият е имал малки разлики в параметрите и се е получило дефазиране в сигнала и е претоварил усилвателя. Знаете ли какви бели си отваряте с тези 2 килограмови бобини, дефазиране винаги ще има, а това че паралелният кондензатор ще приглуши допълнително високите, то сметката ще е отново за бобината, тя ще се натовари повече, а оттам ще се увеличат и изкривяванията.

Аз в моите тонколони не съм сложил филтър, освен на пищялката, защото е неизбежно, а без него тя моментално ще претовари усилвателя, не че ще свири толкова зле. Има и пищялки, с полипропиленова мембрана, които писукат доста добре и без кондензатор, но този филтър се добавя и с  цел съгласуването на товара. И защо след като има качествени многоканални еквалайзери, да се задоволяваме с едноканален филтър, при който всяка донастройка на звука излиза скъпо и прескъпо?

А с първият ред тотално си противоречиш. След като говорителя не може да възпроизведе високите, тогава защо да ги режем? Нагряването на намотката се причинява от басите.

преди 3 часа, peppone1 написа:

Кога ще разберете че няма такъв филтър който да реже точно определена честота

Явно не си чувал за режекторни филтри.

преди 15 часа, peppone1 написа:

Аз в моите тонколони не съм сложил филтър, освен на пищялката, защото е неизбежно, а без него тя моментално ще претовари усилвателя, не че ще свири толкова зле. Има и пищялки, с полипропиленова мембрана, които писукат доста добре и без кондензатор, но този филтър се добавя и с  цел съгласуването на товара. И защо след като има качествени многоканални еквалайзери, да се задоволяваме с едноканален филтър, при който всяка донастройка на звука излиза скъпо и прескъпо?

Обясни как ще се претовари усилвателя след като не сложиш филтър на ВЧ говорител.

Просто веднага щом вдигнем малко мощността и ВЧ говорител ще изгори като байрамска свещ. Неправилно изчислените ВЧ филтри обикновено изгарят говорителя, затова за защита на ВЧ говорител се правят филтри от 3 ред.

Обясни и какво според теб е едноканален филтър?

преди 15 часа, peppone1 написа:

А с първият ред тотално си противоречиш. След като говорителя не може да възпроизведе високите, тогава защо да ги режем? Нагряването на намотката се причинява от басите.

Какво ще стане ако подадем сигнал с 22kHz и мощност от 200 вата на любимия ти нискочестотен говорител ВКН09360?

Просто ще се запали без да издаде и гък.

Пищялката ще изгори, когато мощността й е по-малка от тази на усилвателят, а усилвателят ще изгори, когато пищялката е свързана директно, защото се удвоява товарът, т.е. от 4 ома ще падне на 2 ома. Не ги ли знаете тези неща? Аз ли трябва да ви обяснявам как се съгласуват консуматори? Едноканалният филтър реже един спектър, а еквалайзерите коригират отделно всяка една честота която пожелаем, те не използват бобини, а само активни и пасивни елементи и желаният спектър се усилва от самият усилвател, без никакви изкривявания.

Мощността се измерва средно при честота около 1KHz, няма как при 22KHz мощността да бъде 200W, това означава че при 63Hz тя ще е 2KW, примерно. Това е цял електрожен, няма толкова мощен усилвател и такъв говорител. Затова казах недейте четете като неандерталец книжки, а ги ползвайте като допълнително помагало, само тогава човек може да се учи, а не да му се налива с фуния готово смляна теория и практика.

преди 12 часа, ExaFlop написа:

Явно не си чувал за режекторни филтри.

Тези бобини не представляват режекторен филтър. Режекторният филтър е схемата която аз дадох, но както казах тя практически не се използва в тонколоните, а другите филтри режат яко.

преди 10 минути, peppone1 написа:

Мощността се измерва обикновено при честота около 1KHz, няма как при 22KHz мощността да бъде 200W, това означава че при 63Hz тя ще е 2KW, примерно.

По твоята логика ако на един 20W усилвател на 144MHz му се закачи ВЧ говорител то отдадената мощност ще е 2кW...примерно...I'm speachless

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

преди 9 минути, peppone1 написа:

Пищялката ... т.е. от 4 ома ще падне на 2 ома. 

Пак ли пишеш бисерчета?къде се е чуло и видяло,да пада съпротивлението на говорител?

преди 14 минути, peppone1 написа:

Пищялката ще изгори, когато мощността й е по-малка от тази на усилвателят, а усилвателят ще изгори, когато пищялката е свързана директно, защото се удвоява товарът, т.е. от 4 ома ще падне на 2 ома. Не ги ли знаете тези неща? Аз ли трябва да ви обяснявам как се съгласуват консуматори?

Мощността се измерва обикновено при честота около 1KHz, няма как при 22KHz мощността да бъде 200W, това означава че при 63Hz тя ще е 2KW, примерно. Това е цял електрожен, няма толкова мощен усилвател и такъв говорител. Затова казах недейте четете като неандерталец книжки, а ги ползвайте като допълнително помагало, само тогава човек може да се учи, а не да му се налива с фуния готово смляна теория и практика.

Обясни как го вдигаш този товар от 4 на 2 ома и т.н.

На ВЧ говорители мощността се дава при определена срезна честота. При различна срезна честота същия може да издържи и на различна мошност.

Не си измисляй простотии за киловати и електрожени - дадох ти нагледен пример да видиш, че приказваш глупости.

Когато бобината се изработи със сърцевина, тя вече е ДРОСЕЛ. Правят се даже и дросели с подвижна сърцевина за да се променя индуктивността, такива бобини се правят когато е необходима висока стойност на индуктивност за икономия на меден проводник. Но тъй като внасят големи изкривявания, се използват само в ширпотребата...те нямат място във висококачественните озвучителни тела! Там  наистина бобините на нискочестотното звено са със значителен размер, както и нискочестотната част на средночестотния филтър при трилентовите колони - това малко отклонение за уточнение на спорещите...

преди 18 минути, Димитър 59 написа:

Пак ли пишеш бисерчета?къде се е чуло и видяло,да пада съпротивлението на говорител?

преди 16 минути, AGD написа:

Обясни как го вдигаш този товар от 4 на 2 ома и т.н.

На ВЧ говорители мощността се дава при определена срезна честота. При различна срезна честота същия може да издържи и на различна мошност.

Не си измисляй простотии за киловати и електрожени - дадох ти нагледен пример да видиш, че приказваш глупости.

За последен път си позволявам да ограмотявам тотално невежи пещерняци. Но аз няма да цитирам уроци за първи курс и закон на Ом, вие ги прочетете и за паралелно и последователно и смесено свързване на съпротивления.

Тотално съм разочарован от безграничното невежество, а дъртака ExaFlop обърна всичко наопаки. Вече започвам да си мисля че има някакъв заговор, не мога да повярвам че има толкова необразовани хора и с цялото си нахалство спорят, без да могат да съберат 2 и 2.

преди 35 минути, peppone1 написа:

Пищялката ще изгори, когато мощността й е по-малка от тази на усилвателят.

Значи за твоите велики колони с говорители ВКН09360 и ВКВ0423 ползваш 10 ватов усилвател да не претовариш ВЧ?

Че за какво ти е този 50 ватов нискочестотен. Вземи си сложи един 10 ватов за по-евтино.

преди 14 минути, peppone1 написа:

За последен път си позволявам да ограмотявам тотално невежи пещерняци. Но аз няма да цицирам уроци...

Защо пък?... ЦИЦИРАЙ...да се посмеем...                   П.п.Докато съм цитирал и си поправил хубавата думичка...

Редактирано от Димитър 59 (преглед на промените)

преди 20 минути, AGD написа:

Значи за твоите велики колони с говорители ВКН09360 и ВКВ0423 ползваш 10 ватов усилвател да не претовариш ВЧ?

Че за какво ти е този 50 ватов нискочестотен. Вземи си сложи един 10 ватов за по-евтино.

Няма да изгори защото пищялката е през кондензатор и реално достигащата мощност до нея е 2-3 вата, от усилвател 100W.

преди 16 минути, Димитър 59 написа:

Защо пък?... ЦИЦИРАЙ...да се посмеем...

Ако ми платиш времето ще ти рецитирам цяла нощ и ще има още много да се смееш. Но ти трябват поне 3 години учене за елементарните неща и много опит. А ти нямаш нито едното и не можеш (не искаш) да бъдеш научен. Същото важи и за другите, но това все пак е отчасти технически и демократичен форум.

преди 6 минути, peppone1 написа:

Няма да изгори защото пищялката е през кондензатор и реално достигащата мощнос до нея е 2-3 вата, от усилвател 100W.

Я си припомни глупостите дето писа преди малко!

Не ми се правят сметки, но ако са 2-3 вата от 100 ще трябва да си ги отрязал много високо над 15-18 kHz и тогава ДУПКАТА в честотната лента няма да е само от 5000 до 8000 херца.

преди 19 минути, peppone1 написа:

Същото важи и за другите

А не ти ли е минавало през главата, че няма как в цялата тема САМО и единствено твоята истина да е истина. Сори, ама не си Айнщайн. Нека и ние да сме понаучили и попипнали това-онова...
Леко изпадаш в ситуация да си смешен

преди 22 минути, AGD написа:

Я си припомни глупостите дето писа преди малко!

Не ми се правят сметки, но ако са 2-3 вата от 100 ще трябва да си ги отрязал много високо над 15-18 kHz и тогава ДУПКАТА в честотната лента няма да е само от 5000 до 8000 херца.

Оставям тайната вие да я разкриете, къде ли се е дянала другата част от мощността. Ти да не искаш пищялката да ти възпроизведе и 8000 херца, та това са среди? И по коя формула ги изчисли, моите величини бяха примерни? 100W усилвател никога не се усилва до край, трябва да си луд за да го сториш.

преди 16 минути, ExaFlop написа:

А не ти ли е минавало през главата, че няма как в цялата тема САМО и единствено твоята истина да е истина. Сори, ама не си Айнщайн. Нека и ние да сме понаучили и попипнали това-онова...

Моята истина? Ето колко е вредно четенето на книги от мързеливи и хора зубрачи.

преди 1 час, Димитър 59 написа:

импеданса не е константа...ъ-ъ-ъ...тъй де, зависи от честотата
https://bg.wikipedia.org/wiki/Реактивно_съпротивление

преди 4 часа, дръндю написа:

импеданса не е константа...ъ-ъ-ъ...тъй де, зависи от честотата
https://bg.wikipedia.org/wiki/Реактивно_съпротивление

Имах предвид паралелното свързване на консуматори, но и това е важно и така ти отговори на въпроса защо мощността пада при нарастване на честотата. Но нека троловете се научат сами да си търсят информацията, за да не се изказват неподготвени и да губят времето на другите, настоявайки най-нахално някой да ги обучава.

преди 52 минути, peppone1 написа:

мощността пада при нарастване на честотата.

Я, първо се оправи с терминологията! За коя мощност говориш (видове мощности - дал Бог), защото веднага мога да те попитам какво става с мощността на източника в точка на резонанс и встрани от нея.  И спри с тъпия термин "трол". Ти не си наясно с половината от материята, лееш бисери и когато не сме съгласни с теб, веднага ни заклеймяваш с няк'ви термини, чието значение не ти е ясно. Нищо, че не отговаря на истината.
Като не искаш да те забиваме с контра реплики, мисли дълго, преди да напишеш нещо.

преди 6 часа, peppone1 написа:

Имах предвид паралелното свързване на консуматори, но и това е важно и така ти отговори на въпроса защо мощността пада при нарастване на честотата. Но нека троловете се научат сами да си търсят информацията, за да не се изказват неподготвени и да губят времето на другите, настоявайки най-нахално някой да ги обучава.

цитирах @Димитър 59,за да си спомни някои неща от даскалото, а не да се заяждам с него
но, виждам, че ти търсиш конфронтации/противопоставяне с потребители на форума

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.