Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Залян Acer, гаранция

Featured Replies

преди 5 часа, ExaFlop написа:

Когато става дума за чистене на техника, правилният ермин е изопропилов алкохол, а не етилов алкохол.
Пак напомням -СИЛНО ОТРОВЕН Е!!!

Изопропанолът не е толкова отровен спрямо метанола. Проблемът е, че повечето препарати като Изопропанол+ съдържат и солидно количество метанол, етер и други гадости.

А има ли гаранция че няма да оставя такива боклуци както етиловият спирт и че няма да повреди електрониката?

Ей затова препоръчвам само ThinkPad-и от T и W сериите. Разбира се, и аз друго не ползвам. Те по спецификация могат да бъдат заливани с течности, докато работят. Преди време ми донесоха T410, върху който изсипали купа нарязани домати със зехтин. Машината продължила да работи, изключили го с мишката. Смених му клавиатурата, защото от нея течеше масло. Други щети нямаше.

• 3 месеца по-късно...
на 23.05.2017 г. в 19:04, ExaFlop написа:

Когато става дума за чистене на техника, правилният ермин е изопропилов алкохол, а не етилов алкохол.

А благодарение на този изопропанол ми изпуши платката. И той като спирта оставя вредни остатъци, които успях да ги отстраня само с чешмяна вода, дори без да си направя труда да я затопля, а платката видимо светна от чистота, едно че пропанола е много слаб и не успява да разтвори флюсовете, на всичкото отгоре налепва и свои боклуци по платката и така успя да повреди иначе здрав керамичен SMD кондензатор по платката. Докато водата, поради по-ниската си гъстота, особено като е гореща, отмива всичко до основи. Въпреки че такива инциденти рядко ми се случват при ацетона и коресилина, не очаквах това да дойде от изопропанола.

С това искам да кажа, нека хората да не си дават парите за подобни измишльотини и химикали с които да си тровят машинките и тях самите, а да си чистят техниката по стандартния начин.

по темата гаранционен залят лаптоп НЕ Е гаранционен...

леново са боклуци, дори тинкпадите, 2 отвора в клавиатурата не правят лаптопа водоустойчив, а откак лайново купиха тинкпад от ибм и почнаха с гадните чупливи пластмаси и те са боклуци, но скъпи...

преди 11 часа, peppone1 написа:

А благодарение на този изопропанол ми изпуши платката. И той като спирта оставя вредни остатъци, които успях да ги отстраня само с чешмяна вода, дори без да си направя труда да я затопля, а платката видимо светна от чистота, едно че пропанола е много слаб и не успява да разтвори флюсовете, на всичкото отгоре налепва и свои боклуци по платката и така успя да повреди иначе здрав керамичен SMD кондензатор по платката. Докато водата, поради по-ниската си гъстота, особено като е гореща, отмива всичко до основи. Въпреки че такива инциденти рядко ми се случват при ацетона и коресилина, не очаквах това да дойде от изопропанола.

С това искам да кажа, нека хората да не си дават парите за подобни измишльотини и химикали с които да си тровят машинките и тях самите, а да си чистят техниката по стандартния начин.

някои вещества се разтварят само с вода, не и в спирт, такива са кока кола, и всякакви газирани напитки, кафе, дори аспирин и аналгин не се разтварят в спирт, но във вода да...

не ти е изпушила платката от него, той се изпарява и никакви остатъци не остават - за това се и ползва (колегите чистят оптичните влакна с него преди заваряне)... на работа всичко чистим с него и платки и рам (дори съм включвал компютри преди да се е изпарил изопропила от рамта и слотовете и няма проблеми), вече 8 години от както съм в тая фирма го ползваме, а колко години са ползвали преди да отида...

на 23.05.2017 г. в 19:04, ExaFlop написа:

Когато става дума за чи по темата гаранционен залят лаптоп НЕ Е гаранционен...стене на техника, правилният ермин е изопропилов алкохол, а не етилов алкохол.

първо изопропиловия не е отровен, второ, става за спойки и платки, но може да измие електопроводящите писти по фолиото на клавиатурата...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

преди 22 минути, the professor написа:

изопропиловия не е отровен

http://chimspectar.dir.bg/_files/5095234.pdf

преди 11 минути, ExaFlop написа:

ми да, не е отроен (думата "отровно" или "отровен" липсва в листовката), за сравнение метанолът и етиленгликолът са отровни

Редактирано от the professor (преглед на промените)

преди 7 часа, the professor написа:

по темата гаранционен залят лаптоп НЕ Е гаранционен...

леново са боклуци, дори тинкпадите, 2 отвора в клавиатурата не правят лаптопа водоустойчив, а откак лайново купиха тинкпад от ибм и почнаха с гадните чупливи пластмаси и те са боклуци, но скъпи...

някои вещества се разтварят само с вода, не и в спирт, такива са кока кола, и всякакви газирани напитки, кафе, дори аспирин и аналгин не се разтварят в спирт, но във вода да...

не ти е изпушила платката от него, той се изпарява и никакви остатъци не остават - за това се и ползва (колегите чистят оптичните влакна с него преди заваряне)... на работа всичко чистим с него и платки и рам (дори съм включвал компютри преди да се е изпарил изопропила от рамта и слотовете и няма проблеми), вече 8 години от както съм в тая фирма го ползваме, а колко години са ползвали преди да отида...

първо изопропиловия не е отровен, второ, става за спойки и платки, но може да измие електопроводящите писти по фолиото на клавиатурата...

Оставя боклуци изопропанола, тъй като проблема се получава след многократно почистване на едно и също място, изключвам пробилият кондензатор, при него причината най-вероятно е била от флюса, но факт е че изопропанола не можа да го отмие. Тогава за какво да го ползвам този изопропанол след като няма никакви почистващи свойства? Щом не разтваря Кока Кола, киселина и др. флюсове, какво тогава разтваря, сапун ли?

Паразитните капацитети причинени от тези алкохоли се проявяват при високи честоти между гъсто наредените спойки на чиповете, докато честотата при рам паметите не е толкова висока и повърхността между контактните писти е равна и остатъците не могат да се задържат там.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.