Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Първи автомобил

Featured Replies

Здравейте, скоро навършвам 18 и ще ми се наложи да си взимам возило. Ще се радвам да ми помогнете в избора ми, защото от коли нищо не разбирам и ще съм благодарен да се консултирам с вас. Седнах аз да почета тук-там за колите и т.н, бях се спрял на алфа ромео, обаче поддръжката много скъпа излиза, което не ме устройва. Бюджета ми е минимален 2000-2500 лв. Ако може да ми предложите някоя здрава количка, с не толкова скъпа поддръжка и нисък разход на гориво, изглеждаща не толкова зле в този ми бюджет ще съм ви благодарен ! 

Ако ти предложим марка кола,едва ли ще помогне,защото на старо не се знае състоянието.Мога да кажа само да си вземеш бензинова,с не много мощен двигател.За предпочитане някоя японска.

Fiesta MK3/MK4, Passat B3, Golf2, ако купуваш Golf3 - гледай за ръжда, Opel Corsa MK3 - пак гледай за ръжда..
Тези имат читави двигатели и са разпространени - части бол, включително втора ръка.
Взимаш бензинова, до 100 коня. Над 100 коня данъкът става от 30 на 150лв. Дизеловите на тези години създават много повече проблеми.Не взимай дизелова.
Избягвай екстрите. Ел.стъклата на коли на по 20 години винаги имат проблеми, ако има люк/шибедах шансът да тече е 50 на 50... Хидравликата се гледа дали не тече рейката, ако има хидравлика...
Гледаш да не пуши бяло или сиво-синьо и да не надува маркучите на антифриза, маслото да няма стружки, да не е като боза, а нормално. Ако има от някой от тези признаци, това са признаци за сериозни проблеми и скъпи ремонти.
Газовата е бонус, ако вземеш кола без газова - слагаш й.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 9 минути, simtech написа:

Fiesta MK3/MK4, Passat B3, Golf2, ако купуваш Golf3 - гледай за ръжда, Opel Corsa MK3 - пак гледай за ръжда..
Тези имат читави двигатели и са разпространени - части бол, включително втора ръка.
Взимаш бензинова, до 100 коня. Над 100 коня данъкът става от 30 на 150лв. Дизеловите на тези години създават много повече проблеми.Не взимай дизелова.
Избягвай екстрите. Ел.стъклата на коли на по 20 години винаги имат проблеми, ако има люк/шибедах шансът да тече е 50 на 50... Хидравликата се гледа дали не тече рейката, ако има хидравлика...
Гледаш да не пуши бяло или сиво-синьо и да не надува маркучите на антифриза, маслото да няма стружки, да не е като боза, а нормално. Ако има от някой от тези признаци, това са признаци за сериозни проблеми и скъпи ремонти.
Газовата е бонус, ако вземеш кола без газова - слагаш й.

По-добре да вземе някой познат/приятел, който разбира със себе си, че иначе ще вземе някоя трошка... 

• Автор

Защото е наложително, а и няма да е зле да имам някваква представа за първа кола, нали ? При закупуването много ясно, че ще се подсигуря допълнително и ще се уверя, че на колата всичко й е наред. Благодаря ви за помощта, очаквам още мнения !

преди 1 час, Димитър 59 написа:

Ако ти предложим марка кола,едва ли ще помогне,защото на старо не се знае състоянието.Мога да кажа само да си вземеш бензинова,с не много мощен двигател.За предпочитане някоя японска.

И на мен скоро ми предстои вземане на автомобил и се чудя какъв да е. Бюджета ми е между 2000 и 3000лв. За японките всеки говори добри неща. Дали наистина е така?

преди 1 час, Glenarvan написа:

За японките всеки говори добри неща. Дали наистина е така?

За мен е така,защото съм карал всякакви коли,но винаги японките са ми доставяли по-голямо удоволствие.По леко набират,лесни за управление,по тихи,по-малко друсат.Просто зад волана имаш чувството за по-голяма стабилност като цяло.

преди 53 минути, Димитър 59 написа:

За мен е така,защото съм карал всякакви коли,но винаги японките са ми доставяли по-голямо удоволствие.По леко набират,лесни за управление,по тихи,по-малко друсат.Просто зад волана имаш чувството за по-голяма стабилност като цяло.

Дано да е така. Мисля да се насоча към нещо бюджетно за 2-3 бона. 

преди 21 часа, muhatacece написа:

Здравейте, скоро навършвам 18 и ще ми се наложи да си взимам возило. Ще се радвам да ми помогнете в избора ми, защото от коли нищо не разбирам и ще съм благодарен да се консултирам с вас. Седнах аз да почета тук-там за колите и т.н, бях се спрял на алфа ромео, обаче поддръжката много скъпа излиза, което не ме устройва. Бюджета ми е минимален 2000-2500 лв. Ако може да ми предложите някоя здрава количка, с не толкова скъпа поддръжка и нисък разход на гориво, изглеждаща не толкова зле в този ми бюджет ще съм ви благодарен ! 

За начало бих ти препоръчал да не четеш български форуми, когато избираш автомобил!!!В мненията на хората от българските форуми много често има сляпа фенщина.Много от тях са необективни и пишат всичко друго, но не и истината, само и само от тяхното да няма по-хубаво.

Друго, което е добре да проумееш е, че здрави коли отдавна няма.Спряха да ги произвеждат здрави в началото и средата на 90-те.От този момент до днес важи правилото: "колкото по-скоро е произведена, толкова ще е по-чуплива като цяло", респективно и поддръжката ще е по-скъпа!

Чети чужди форуми при избора на автомобил.Там хората си казват, какви км са изминали, какво се е чупило, удобен ли е, стабилен ли е, колко гориво консумира и т.н. В противен случай рискуваш да попаднеш на завидно количество изключително здрави автомобили, които никога и по никакъв начин не се чупят. Чакай да те усетят собствениците на последните та да видиш, как по колите се сменят само масла и филтри!

Личният ми съвет към теб е да си избереш автомобил, за който бързо и лесно се намират части, както и да са по-евтини, т.к. търсиш автомобил с евтина поддръжка.Покарай автомобила, който ти е харесал най-много.Гледай да има удобни седалки, волана да ти е удобен, по възможност гледай да е с климатик(работещ разбира се), т.к. той през лятото си е благодат.Изобщо гледай автомобила ти да е колкото се може по-комфортен, съобразно възрастта му разбира се!Ако можеш да си го позволиш, преди покупката закарай избраният от теб автомобил за диагностика в официален сервиз на марката или поне в някой по-реномиран.

Успех в покупката и умната после зад волана!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.