Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Трябва ми конфигурация за компютър

Featured Replies

преди 3 часа, pc_the_best написа:

Имам няколко въпроса със сглобяването:

Гледах туториал и сглобих по-голямата част от компютъра, но забележих, че с дъното няма standoffs. Видях как изглеждат и имаше 4 такива в кутията, които обаче бяха черни на цвят. Бях монтирал дънната платка с друг вид винтове и довечера ще пробвам с тези. Проблемът е, че остават 2 отвора на дъното, в които няма дори места за винтове.

Ами нормално е да идват с кутията. Цвета не знам какво те бърка, след като дъното лежи от горе и не се виждат.

Ако нямаш допълнителни такива в пликче с аксесоарите, значи толкова са ти отпуснали. Тия кутии не случайно са супер евтини - пестено е от всичко. Ако не можеш да си намериш още 2 или пък кутията няма отвори (което е странно), то не е проблем да го оставиш и с 4. 

преди 3 часа, pc_the_best написа:

Също така на дъното има порт с 9 пина (5х2,  като горният среден липсва), наречен BIOS_PH1. Няма го нито в manual, нито в гугъл. Само един човек в Интернет видях, че е питал за него, но не са му отговорили. Какъв е този мистериозен порт и задължително ли е/как трябва да се свърже?  Имам два или три твърди диска (зависи дали третият работи), като първите два, освен отворите за захранване и SATA, имат и допълнителен порт, който третият няма. Задължително ли е да свържа тези портове и с кой кабел? Последно освен охладителя на процесора има и охладител на кутията. Трябва ли този охладител да се свърже към нещо, например към дъното, и, ако да, как? За Chassis охладител ли се води този и, ако да, да свържа ли някой кабел към CHA_FAN1?

Задължително е да вържеш 24 пиновия кабел за захранването и 4 (8) пиновия захранващ за процесора. Това е достатъчно, за да запали дъното, всичко останало е по желание :D  Иначе, другото, което се включва са кабелите от предния панел на кутията - т.е., бутоните за включване и рестарт, LED, USB и аудио портовете.

На дисковете им трябва само САТА кабел и захранване, не знам за какви други отвори става дума. Дай снимка ако може.  

Вентилатора на кутията се връзва към дъното в посочения от теб порт, за да можеш да управляваш оборотите му от БИОС-а. Стига да е с 3(4) пинов конектор. Ако е с молекс или sata захранване, се връзва директно към захранването, но тогава ще върти на пълни обороти постоянно. 

• Отговори 83
  • Прегледи 5,3k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

https://www.google.bg/search?q=hdd&rlz=1C1CHBD_enBG739BG740&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwje196w85zVAhUC6xQKHRObBZwQ_AUICigB&biw=1366&bih=623#imgrc=nS8DVix_4OdT4M: Има и такъв, който е с 4 пина, но не мога да намеря снимка, а тази ,която направих, беше по-голяма от 3MB. Благодаря за помощта!

• Автор

Свързах всичко, пуснах компютъра, бутона за включване светна, вентилаторът на процесора заработи, но вентилаторът на кутията не работи. Сглобявам компютъра с баща си и по-рано днес свързах молекса на вентилатора към молекса на захранването, за да видя дали влиза там, след което го махнах. Когато баща ми се опита да го включи отново няколко часа по-късно не влизаше. По едно време успя да го вмъкне малко, но след като го изключи, един от пиновете беше останал в женския молекс. Баща ми го сложи обратно в мъжкия молекс, но се измести този от задната страна на женския, баща ми го намести и свързахме молексите (при свързването пластмасовата част на мъжкия молекс не стигна до по-високата част на женския молекс). След това свързахме и LED кабелите. Сега не само вентилаторът не се върти, но и монитора не показва нищо (нито Insert USB, нито BIOS, нищо), а само свети индикатора на монитора (монитора е много стар- към 7-8 години). Как да оправя тези проблеми и мога ли да заменя молекса?

След като монитора е стар, през какъв интерфейс го включваш? Новите карти нямат VGA. 

Така няма как да ти кажем какъв е проблема, може да се доста неща. Прегледай пак дали всичко е включено и монтирано добре (процесор, охлаждане, памет). Виж дали паметта е добре поставена и е на правилния слот (виж в книжката ако е една плочка на кой слот трябва да се сложи). Извади видеокартата и пробвай дали ще тръгне първо с вградената. 

Молекса не ти е проблем, дори да не го оправите, винаги може да вържеш жиците директно :D Все пак, изключи го засега и се опитай първо да подкараш компютъра. 

Да де, но през какъв интерфейс - DVI, DP, HDMI, VGA? И под платка имаш предвид видеокартата, нали? Да не би да го включваш в портовете на дънната платка? 

на 11.06.2017 г. в 23:47, pc_the_best написа:

Здравейте, трябва ми компютър до 1000 лева (без мишка, монитор, за който ще използвам телевизора си Toshiba, и клавиатура) и ми препоръчаха ето тази машина. Искам да попитам дали е добра, и дали някои части могат да се заменят с по-добри. Компютъра ще се използва главно за игри (Ark Survival Evolved, ако тръгне, Minecraft и т.н.), не искам да е прекалено шумен, но нямам големи претенции. Не трябва да прегрява прекалено. Ще се използва много (7-8 часа на ден). Знам, че хард диска не е добър и ще трябва да се смени. Ще го купувам от desktop.bg

Благодаря предварително.

Screenshot_5.png

С тая видеокарта забрави за добър вървеж на ARK:Survival  при 1080p. А при 768p.  ще е много тегава работата, дори настройките да са по средата.За ARK  трябва много яка видеокарта от рода на GTX980Ti  или аналозите и днес на пазара, за да подкараш играта на 1080 p.  без да намаляваш резолюцията чрез опцията от графичните настройки. Разбирай, тия са мошеници и софтуерно ти намалят резолюцията, въпреки че ти изтопосват едно 1080p. На практика това може дори да е 800х600, за да хванеш 40-50 fps. Аз с GTX970  и то клокната ( да речем два пъти по-бърза от предложената ти карта), играя с 40  fps  с леко намаляне на резолюцията. Просто за тая игра ти трябва видеокарта, доста по-скъпа от парите, които си отделил за целия компютър!!!

ПП: Извинявам се за отговора си, не погледнах датата на темата. 

Относно PC, явно е тръгнало, щом не си писал нищо 14 часа. 

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

• Автор

Баща ми обикновено се прибира вечер и тогава пробваме да оправим компютъра, но вчера имахме гости и не сме пробвали нищо. Само изключих кабела на монитора от дъното и пробвах да го свържа на друго място, но ставаше да се свърже само към дъното. Отвора изглежда така:

...................

...................

...................

И се свързва отстрани с два винта. Ще пробвам други начини на свързване, като се прибера вкъщи. Тогава ще изпратя и линк към мануала и ще обясня как съм свързвал панела.

преди 27 минути, pc_the_best написа:

И се свързва отстрани с два винта.

Това значи е VGA. Последните видеокарти доколкото знам, по принцип не поддържат тоя интерфейс, а и нямат аналогов сигнал през DVI. Значи ти трябва по-сложна връзка, която да преобразува цифровия сигнал от видеокартата в аналогов. Иначе чува ли се да стартира системата? Тоест, ако имаш спийкър, чува ли се да издава звук или звуци и вижда ли се светодиодчето на кутията за харда да примигва?

ПП: Пак се извинявам, не съм следил цялата тема. Да разбирам ли, че като свържеш към дъното имаш сигнал, а към видеокартата не? 

• Автор

Спийкъра още не съм го свързал, притеснявам се, че, ако го свържа грешно, ще се развали, тъй като на него има + и —, а на дъното не са обозначени. Светодиода примигва и вентилатора на процесора работи. Не мога да свържа монитора към видеокартата, просто защото няма такъв отвор. Колко струват тези преобразователи, защото мога да използвам и стария си телевизор, ако трябва?

https://www.olx.bg/ad/prehod-hdmi-kam-vga-konvertor-dvim-kam-hdmizh-vgazh-kam-dvim-ID6oYZ2.html#b31bb1fd7d;promoted

Аз ползвам такъв( на първата снимка) , има и отделен изход за аудио кабел

Редактирано от Kamen Zhelyazkov (преглед на промените)

• Автор

На мен ми трябва HDMI към VGA конвертор за 14 лева, нали? Много ли ще е доставката на 200 км разстояние и със сигурност ли ще получ работещ конвертор?

Да такова чудо ти трябва :)

Aма има и други обяви виж коя е най-евтината,доставката е около 4-5 лева( обикновено с еконт работят).

тук е 13 лв. с аудио кабел 

Редактирано от Kamen Zhelyazkov (преглед на промените)

• Автор

Свързах компютъра към телевизора и сега работи. Само няма да мога да използвам цифрова, но нищо. Тъй като използвах хард диска на стария компютър, на който имаше Windows XP, първият път като го включих излезна BIOS-а, но сега излиза само, че твърдия диск не работи и че може би е заради смяната на хардуера. Как да влезна в BIOS-а (излиза ми само да стартирам нормално и в безопасните режими)?

Също така, когато пристигна, мишката на Omega работеше при първото свързване. След това отворих това за тежестта, сложих го пак и свързах мишката, но вече не работеше. :( Как да оправя проблема?

Спийкъра ще го тествам, когато инсталирам Windows.

И последният проблем е вентилатора на кутията. Свързването при молекса изглежда така:

Вентилатор

к1 к2 (последните 2 от ляво на дясно)

I   I   I   I

I   I       I

к1 к2  к3

Захранване

Както вече писах, има проблем с молекса и Петко К предложи да свържа жиците директно. Остана само да разбера как да свържа двете на вентилатора към трите на захранването и коя е плюс, и коя минус.

Задължително трябва да инсталираш нов windows  и то на чисто. Ако имаш нещо ценно, махай го от там. След това инсталираш и всички драйвери. В BIOS  обкновено се влиза с del, F2  или друг клавиш, в зависимост от дъното. Извинявай, не рзбрах с какво дъно си, но при Asus  се влиза с del  или F2, при GB  с del. Помпаш клавиша няколко пъти веднага след рестарт. По принцип се появява за кратко страница, където пише с кой клавиш се влиза в BIOS, както и други неща. Това е като ти излезе логото на производителя. 

А защо не работи мишката...доколкото разбирам си сложил стар хард диск със стар windows. Напълно нормално нещо да се обърка. Освен това някои от USB  могат да се нуждаят от драйвери. Смени USB  порта да видиш, дали ще проработи мишката. 

ПП: Но като прочетох пак поста ти, май си вече с нов хард диск? Нещо не мога да хвана последователността на действията ти.

Ако си с нов хард диск, задължително го сложи на SATA 0  порта. А къде е той, ще видиш от схемата в упътването.

• Автор

Имам 2 хард диска- стар и нов- старият е на порт 1, а новият- на порт 0. Сега включих флашката към компютъра и ми излиза да натисна F2 или Del (дъното ми е Asrock), но, като натисна тези бутони, не става нищо. Пробвах да натискам и другите бутони, но пак не става.

EDIT: вече се оправи.

Започнах да инсталирам Windows, но мишката пресвятка и не работи добре (взех една стара). Сега не мога да натисна напред.

Редактирано от pc_the_best (преглед на промените)

преди 33 минути, pc_the_best написа:

Имам 2 хард диска- стар и нов- старият е на порт 1, а новият- на порт 0. Сега включих флашката към компютъра и ми излиза да натисна F2 или Del (дъното ми е Asrock), но, като натисна тези бутони, не става нищо. Пробвах да натискам и другите бутони, но пак не става.

EDIT: вече се оправи.

Започнах да инсталирам Windows, но мишката пресвятка и не работи добре (взех една стара). Сега не мога да натисна напред.

Ами пробвай с клавиатура (таб). Или както казах, смени USB портовете, където са включени мишка и клавиатура. някои от портовете може да не работят при липса на драйвери. Примерно при моето дъно има такива, дето си искат инсталиране на драйвери, защото ползват отделен контролер. 

• Автор

Вече инсталирам Windows-а (смених портовете). Свързах мишката към лаптопа и сега се опитвам да я оправя, но не работи. Като я хвана под определен ъгъл, ми се струва, че свети, но не съм сигурен. Някакви идеи?

преди 37 минути, pc_the_best написа:

Вече инсталирам Windows-а (смених портовете). Свързах мишката към лаптопа и сега се опитвам да я оправя, но не работи. Като я хвана под определен ъгъл, ми се струва, че свети, но не съм сигурен. Някакви идеи?

Освен нова мишка. И както казах, пробвай само с клавиатурата. Ползваш Tab и Enter. 

• Автор

Мишката се разпознава от Device Manager-а (преди малко проверих), но не работи. В инструкциите пише, че се инсталират драйвери (CMM292 Gaming Mouse), но не намирам откъде да ги сваля. Windows се инсталира.

преди 8 минути, pc_the_best написа:

Мишката се разпознава от Device Manager-а (преди малко проверих), но не работи. В инструкциите пише, че се инсталират драйвери (CMM292 Gaming Mouse), но не намирам откъде да ги сваля. Windows се инсталира.

Би трябвало и без драйвери да работи. Тоест, Windows  си ги намира сам. Те тия драйвери би трябвало да са за допълнителните възможности на мишката, ама знам ли. Това нова мишка ли е? Иначе драйвери се намират на сайта на производителя или на диск, ако има такъв. Предполагам няма. 

• Автор

Мишката тъкмо я купих. Първият път като я свързах работеше, после махнах тежестите и ги сложих наново и сега не работи.

И аз не намирам софтуер за мишката. На страницата им има два варианта, може да пробваш с тях. Изтеглих единия( долния) и мисля ще стане за теб, но пробвай. 

преди 35 минути, pc_the_best написа:

В инструкциите пише, че се инсталират драйвери (CMM292 Gaming Mouse), но не намирам откъде да ги сваля.

Изтегли файла 272273.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.