Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Featured Replies

Ако някой е запознат.

Не става въпрос лично за мен, но ще го напиша така сякаш става въпрос за мен.

Ето ги обстоятелствата. Имам банков заем, работя на постоянен трудов договор, като след всички удръжки по заплатата + това по заема, вземам чисто 400 лв.

Имам и бърз кредит, за няколко месеца, който трябва да се обслужва по около 150 лв на месец. Имам и собствено жилище.

Така на тоя фон дали мога да взема заем в размер на 900-1000 лв.Независимо дали това, ще е обединяване на всички заеми или нов заем, но без ипотека.

Я не се занимавай с глупости. Една вноска да се изпусне после познай какво става.. Бягай на далеч от бързи, бавни и всички останали кредити.

преди 32 минути, Eclipse2G написа:

Я не се занимавай с глупости. Една вноска да се изпусне после познай какво става.. Бягай на далеч от бързи, бавни и всички останали кредити.

Много си прав.

Към автора:

Недей да се връзваш на разни обединявания и рефинансирания на кредити. Изплащай си го текущия, и гледай да избягваш вбъдеще да ползваш такъв.

преди 2 часа, kpetrov.ibox01 написа:

Така на тоя фон 

Колко ви е заплатата чисто (без удръжките по заемите да приспадате)?

Общо колко са удръжките по двата заема и на каква стойност са?

И последно банковия заем от коя банка е?

преди 23 часа, Eclipse2G написа:

преди 22 часа, techmaniac написа:

Недей да се връзваш на разни обединявания и рефинансирания на кредити. Изплащай си го текущия, и гледай да избягваш вбъдеще да ползваш такъв.

Май приказвате колкото да има мнения в темата?

@Eclipse2G - и какво става при една пропусната/засъсняла вноска? Нищо не става.
По закон е след третата пропусната вноска, но мога да ти покажа случай, с 11 пропуснати вноски. И след това вноските са платени, а кредита - финализиран. Най-важното е да има добро отношение м/у клиента и кредитния отдел или отдел Просрочени вземания.

преди 23 часа, Yvan Sergeev написа:

можеш
ако някой ти даде без ипотека

Ти пъс - каква ипотека те гони? Виж, че пита за 1К лева!

преди 23 часа, kpetrov.ibox01 написа:

Така на тоя фон дали мога да взема заем в размер на 900-1000 лв.Независимо дали това, ще е обединяване на всички заеми или нов заем, но без ипотека.

На този фон... още един въпрос-съждение.

Ако парите са за закупуване на нещо - по-добре да се провери дали нещото не може да се вземе на изплащане/лизинг.

Човек и добре да живее... взима кредити.
Но от друга страна - отпускането на кредит показва, че кредиторите му имат доверие.

преди 1 час, jhoro написа:

Ти пъс - каква ипотека те гони? Виж, че пита за 1К лева!

ами и аз тва казвам ако му дадът без ипотека

при 400 лв остатък от заплатата

ако    не изплаща кредита така или иначе и без ипотека ще му вземат жилището от съдебен изпълните  до връщане на сумата и намиране  на по-скромно жилище с остатъка от парите .

Редактирано от Yvan Sergeev (преглед на промените)

За такава сума - даже и да си помислиш за „ипотека“ няма смисъл.

Учредяването на залог върху недвижим имот (както е точния термин) е свързано с доста разходи.
Първо - трябва да се оцени имота, после се минава през нотариус, после - службата по вписванията, после...
И никой няма да работи „за черните Ви очи“.
И от хилядата лева... не остана нищо.

В момента е пълно с фирми за бързи кредити - поне в нашия град е така. И поне половината изобщо не питат „Какви са Ви доходите?“ При чист доход от 400 лева, могат да ви отпуснат кредит с вноска 500 лева.

Пп. Последния ми кредит беше - 10'000 лева без обезпечение, на 2 кредитополучатели.
В момента от ЦКБ предлагат на работещи в нашата фирма - до 20'000 лева, без обезпечение и поръчители.

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

преди 1 час, jhoro написа:

Пп. Последния ми кредит беше - 10'000 лева без обезпечение, на 2 кредитополучатели.

В момента от ЦКБ предлагат на работещи в нашата фирма - до 20'000 лева, без обезпечение и поръчители.

Какво работите във вашата фирма и с каква заплата изплащаш 10,000лв кредит?

преди 6 минути, simtech написа:

Бих ти отговорил, но... част от информацията е Confidential, а другата - в обхвата на ЗЗЛД.

преди 12 минути, jhoro написа:

Бих ти отговорил, но... част от информацията е Confidential, а другата - в обхвата на ЗЗЛД.

В Българския език си има хубава думичка - ПОВЕРИТЕЛЕН. Искаш да ми кажеш, че си по-умен от всички филолози в страната и добавяш думички нови? ЗЗЛД? Какви лични данни? Да кажеш фирма и заплата са големите данни.
Кажи бе, аз да дойда да работя в тая прословута фирма. 10 хиляди лева изплащаме без да ни мигне окото. Днес апартамент, утре самолет, вдругиден майбах.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 6 минути, simtech написа:

В Българският език си има хубава думичка - ПОВЕРИТЕЛЕН. Искаш да ми кажеш, че си по-умен от всички филолози в страната и добавяш думички нови? ЗЗЛД? Какви лични данни? Да кажеш фирма и заплата са големите данни.
Кажи бе, аз да дойда да работя в тая прословута фирма. 10 хиляди лева изплащаме без да ни мигне окото. Днес апартамент, утре самолет, вдругиден майбах.

За българския език съм съгласен. Думичката не е нова - така пише не всички документи, с които работя.

Колкото до заплатата - даже работещия на съседното работно място не ми я знае... Нито пък аз - неговата.

кредитите   са за балъци където не могат да си направят разчет  на парите

бързи кредите като кретенисимо се възползват.  взимаш 10к  връщаш 20 к

преди 8 минути, jhoro написа:

За българския език съм съгласен. Думичката не е нова - така пише не всички документи, с които работя.

Колкото до заплатата - даже работещия на съседното работно място не ми я знае... Нито пък аз - неговата.

Бреййй, ти в офиса на ЦРУ ли работиш? Значи можеш да се похвалиш, че изплащаш кредит от 10 бона за 1 година и ей така без да ти мигне окото, но иначе било поверително колко взимаш или къде работиш. Голяма си работа. Какво се хвалиш тогава, че нещо си се социално издигнал?

Не разбрах само - защо реши, че тези 10К съм ги изплатил за 1 година???

А че последните няколко години, през ръцете ми са минали доста повече пари... е друг въпрос.

Бегай от дълговете надалеч. И щастлив ще си и жив.  Не е време сега за дългове. По-добре се стисни, изплати си всичко и край със заемите!

преди 3 часа, jhoro написа:

Не разбрах само - защо реши, че тези 10К съм ги изплатил за 1 година???

А че последните няколко години, през ръцете ми са минали доста повече пари... е друг въпрос.

Я пък ти си сметни ползите. Ако е за бизнес с печалба, да.

преди 9 часа, bildera_ написа:

Я пък ти си сметни ползите. Ако е за бизнес, с печалба, да.

Не можеш да направиш правилна оценка, ако не си наясно с всички обстоятелства! Щом има условност (ако...) в съжданието ти - значи просто шикалкавиш.

Когато се занимаваш със собствен бизнес - взимането на кредит, пък ако ще конкретната сума да не е пряко за нещо по бизнеса - ти помага да не вадиш от оборотните пари! Значи - пак е ЗА бизнеса!

преди 13 часа, simtech написа:

Беше тя, когато се знаеха заплатите. Как ще ти разрешават сега да обсъждаш заплатите, та нали оня дет върши най-много работа ще разбере че му най-ниска заплатата. Затова за много позиции в договора ти изрично се указва, че заплатата не може да се казва дори анонимно (в онлайн проучване напр.). 

преди 16 часа, jhoro написа:

По закон е след третата пропусната вноска, но мога да ти покажа случай, с 11 пропуснати вноски.

А по договор? Какво ти става с лихвата, и при коя непокрита вноска ти предават кредита на агенция за събиране на дългове? Докато не изпушиш една кутия цигари над договора съветът на Еклипс е най-правилен.

преди 13 минути, Пaчo написа:

Беше тя, когато се знаеха заплатите. Как ще ти разрешават сега да обсъждаш заплатите, та нали оня дет върши най-много работа ще разбере че му най-ниска заплатата. Затова за много позиции в договора ти изрично се указва, че заплатата не може да се казва дори анонимно (в онлайн проучване напр.). 

Което допълнително се улесни от факта, че много фирми превеждат заплатата директно по сметка. Няма обща ведомост, където да се подписвате, и където можеш да видиш - кой, колко получава!

Фишовете се дават на ръка, с напомнянето - „Прибирай и не коментирай!“

преди 18 минути, Пaчo написа:

А по договор? Какво ти става с лихвата, и при коя непокрита вноска ти предават кредита на агенция за събиране на дългове?

Конкретен отговор за конкретен кредитор и конкретен случай. Това не означава, че всички правят така!

Да приемем, че кретита е с 60 вноски (тоест - за 5 години). Пропуснал 35-а, 36-та и 37-ма вноки.
Към момента (падежа) на всяка вноска - задължението ти е само остатъка от главницата! Лихвата за всяка вноска се начислява към момента на плащане. Пропуснатата 35-а вноска (цялата - плащане по главницата + лихвата) се прехвърля и вноската става 61-ва. Което увеличава общата главница по кредита. И съответно има лихва върху неплатената лихва.

кредитите и за безнес не стават няма законен  бизнес  с който може да върнеш 100% лихва .

кредитите се ползват за пране на пари

примерно не може да си докажеш парите и теглиш кредит

щото не може да си извадиш мръсните пари на яве .

и така ползваш пред държавата пари  от кредит а връщаш на лихварите  мръсни пари .

преди 15 часа, jhoro написа:

Ето, пак се похвалихме. Колко много пари минавали през ръцете. Снимай служебния Майбах или Порше тогава. Или и то е поверителна информация?
Относно кредитите - на 1 неплатена вноска и изгаряш.

Цитат

чл.60 (2) oт

Закон за кредитните институции : „Koгaтo ĸpeдитът или oтдeлни внocĸи пo нeгo нe бъдaт издължeни нa дoгoвopeнитe дaти зa плaщaнe, ĸaĸтo и в cлyчaитe, ĸoгaтo ĸpeдитът бъдe oбявeн зa пpeдcpoчнo изиcĸyeм, пopaди нeплaщaнe в cpoĸ нa eднa или пoвeчe внocĸи пo ĸpeдитa, бaнĸaтa мoжe дa пoиcĸa издaвaнe нa зaпoвeд зa нeзaбaвнo изпълнeниe пo peдa нa чл.418 oт ГΠK въз ocнoвa нa извлeчeниe oт cчeтoвoднитe cи ĸниги

Една вноска и ИЗГАРЯШ.
Това се ползва особено удобно от лихварите - бързите кредити. Там след 1 вноска за всеки просрочен ден почва да върви огромна лихва и не се дължи само върху главницата, а върху общата сума.
Така можеш да изтеглиш бърз кредит, който не можеш да погасиш и от 500лв да имаш да даваш 5 000лв.

преди 2 часа, jhoro написа:

Което допълнително се улесни от факта, че много фирми превеждат заплатата директно по сметка. Няма обща ведомост, където да се подписвате, и където можеш да видиш - кой, колко получава!

Не се оправдавай. Тези фирми без ведмости очевидно извършват незаконни действия и трябва да бъдат посетени от данъчните. Искаш да ми кажеш, че извършваш  незаконна дейност, така ли?
Ще коментираме много ясно. Много е лесно на работодателите да слагат клаузи за поверителност, но искаме да знаем, за да направим сравнение колко се плаща.
Трябва да се приеме закон, по който работната заплата се обявява явно, публично и да не бъде тайна.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 16 часа, simtech написа:

В Българския език си има хубава думичка - ПОВЕРИТЕЛЕН. Искаш да ми кажеш, че си по-умен от всички филолози в страната и добавяш думички нови? ЗЗЛД? Какви лични данни? Да кажеш фирма и заплата са големите данни.

Не разбра ли бе? Човека работи във фирма за бързи кредити :D

Иначе реакцията му напомня един разговор между приятели от соц. време:
- Какво работиш сега?
- Не мога да ти кажа.
- Защо?
- Военна тайна!
- И по колко ти плащат?
- По 5 лева на бомба.

По темата - руснаците са го казали най-точно: "Да изтеглиш кредит е като да се насереш през зимата в гащите - в началото даже ти е топличко..." :)

Редактирано от Win_user (преглед на промените)

• Автор
на 7/15/2017 в 21:36, algor написа:

Колко ви е заплатата чисто (без удръжките по заемите да приспадате)?

Общо колко са удръжките по двата заема и на каква стойност са?

И последно банковия заем от коя банка е?

Не пиша за мен, аз написах, ами просто за да е по лесно го представих така, чисто се взема 400 лв след всички удръжки, банки, манки, държавни удръжки.

А какво, ще кажете за кредит срещу парично обезщетение? Примерно с обезпечение 500 лв, може ли да се изтеглят 1500 лв?

преди 13 часа, kpetrov.ibox01 написа:

Не пиша за мен, аз написах, ами просто за да е по лесно го представих така, чисто се взема 400 лв след всички удръжки, банки, манки, държавни удръжки.
А какво, ще кажете за кредит срещу парично обезщетение? Примерно с обезпечение 500 лв, може ли да се изтеглят 1500 лв?

Това, за кого се отнася - няма никакво значение. Нито ще го одобряваме този кредит сега, нито ще го отпускаме!

Колкото до обезпечението - пазарната му стойност трябва да е по-голяма от главницата на кредита. Говорейки за пари (депозит) - минимума е фифти-фифти.
Иначе - ако кредитополучателя не си погаси задължението - кредитора ще бъде само частично удовлетворен!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.