Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с инсталация на Ubuntu Server 17.04 (32 bit)

Featured Replies

Здравейте, опитвам се да си направя малко FTP сървърче за домашни цели.. (ще го използвам само аз).
Компютърчето, на което се опитвам да инсталирам Linux-а е малко старичко, но не мисля, че това е проблем (за това и ползвам 32 bitова ОС, вместо 64).
Направил съм си bootable флашка с ето това ISO, като съм използвал Rufus. След като стартирам PC-то и boot-на флашката стигам до момента, когато проверява CD-ROM-а, до там всичко е окей! След като мине частът със CD-ROM-а, екрана си остава лилав с една бяла лента отдолу и при натискане на ALT+F4, в конзолата има следните "грешки": цък! Ще опитам да boot-на флашката на другият ми компютър, който е сравнително по-нов за да видя дали го има същия проблем и ще пиша. На практика FLOPPY устройство - НЯМАМ!

Благодаря!

Edit: На другото PC нямам проблем с флашката, boot-на го перфектно!

Редактирано от Ivan Iv. (преглед на промените)

Това, че ползваш 32 битова система не означава, че процесорът ти се поддържа от нея. Дай подробни данни на хардуера - процесор, физическа памет и видеокарта. Не мога да си обясня, защо ще ползваш за сървър издание с 9 месеца поддръжка, но, това си е твое решение. За всеки случай, забрани флопито от настройките на BiOS.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

• Автор

За първи път се занимавам с Linux, коя версия ми препоръчвате да използвам?
Характеристиките на "машинката" са:
AMD Athlon (tm) 64 Processor 3500+ - 2.2 GHz, 512 KB Cache (поддържа 64 bit-а...)
2x512 MB DDR2 PC2-5300 (667 MHz)
nVidia GeForce 7300 GT

Edit: Попринцип мисля да и правя лек ъпгрейд, ще и сложа още 2 GB рам.

Ubuntu не че не става за сървър, но по-добре нещо сървърно ориентирано като Debian или CentOS. 

Машината ти е достатъчна да държи не само FTP, но и доста повече неща. 

• Автор
преди 12 минути, techmaniac написа:

Ubuntu не че не става за сървър, но по-добре нещо сървърно ориентирано като Debian или CentOS. 

Машината ти е достатъчна да държи не само FTP, но и доста повече неща. 

Въобще има ли смисъл тогава от ъпгрейд? Попринцип не ми се иска да използвам GUI (Ще ми се да свиквам на командите). Както казах, занимавам се за първи път с Linux и малко не са ми ясни нещата, т.е Debian-а има ли някакъв GUI и ако има дали може да се премахне?

преди 12 минути, Ivan Iv. написа:

Въобще има ли смисъл тогава от ъпгрейд? Попринцип не ми се иска да използвам GUI (Ще ми се да свиквам на командите). Както казах, занимавам се за първи път с Linux и малко не са ми ясни нещата, т.е Debian-а има ли някакъв GUI и ако има дали може да се премахне?

Debian има графична среда, но при инсталацията  може да отметнеш да не се инсталира.

2 GB RAM какво ще ги правиш ? Много е, освен ако няма да вдигаш други услуги...

Редактирано от techmaniac (преглед на промените)

преди 20 минути, Ivan Iv. написа:

Тествай инсталация от този образ. Ще ти трябва връзка към мрежата.

http://archive.ubuntu.com/ubuntu/dists/trusty-updates/main/installer-i386/current/images/netboot/mini.iso

Относно дистрибуцията, съветвам те да избереш точно Ubuntu. Поддръжката е на по- високо ниво.

преди 6 минути, cybercop написа:

Относно дистрибуцията, съветвам те да избереш точно Ubuntu. Поддръжката е на по- високо ниво.

Ако беше за десктоп да, но за сървър не бих съветвал точно Ubuntu. 

• Автор
преди 9 минути, techmaniac написа:

Рам паметта я намерих втора ръка за 20 лева 2x1GB същата като тази, която използвам в момента. Нищо не пречи да му ги сложа..

Та последно кое ще е по-добре Ubuntu или Debian?

преди 13 минути, techmaniac написа:

Именно за сървър му я препоръчвам. Оценката не е моя. Аз просто съм съгласен с нея. Ползвам и двете дистрибуции и имам наблюдение над тяхната поддръжка. Тази на Ubuntu е поне едно ниво над тази в Debian.

преди 14 минути, Ivan Iv. написа:

Рам паметта я намерих втора ръка за 20 лева 2x1GB същата като тази, която използвам в момента. Нищо не пречи да му ги сложа..

Та последно кое ще е по-добре Ubuntu или Debian?

Паметта, определено няма да ти е излишна, особено, ако смяташ да извършваш трансфер на данни. Ако смяташ само да гледаш TTY терминала, наистина няма нужда от 2 GB.

преди 9 минути, cybercop написа:

Именно за сървър му я препоръчвам. Оценката не е моя. Аз просто съм съгласен с нея. Ползвам и двете дистрибуции и имам наблюдение над тяхната поддръжка. Тази на Ubuntu е поне едно ниво над тази в Debian.

Хм, оценката не е твоя, но според мои убеждения Debian е доста пред Ubuntu при сървърите. Не си проучвал достатъчно явно, но при Ubuntu имаш най-новия софтуер (unstable) за сметка на по-стария, стабилен и изпипан при Debian.

преди 19 минути, techmaniac написа:

Хм, оценката не е твоя, но според мои убеждения Debian е доста пред Ubuntu при сървърите. Не си проучвал достатъчно явно, но при Ubuntu имаш най-новия софтуер (unstable) за сметка на по-стария, стабилен и изпипан при Debian.

Едно са убежденията, друго е реалността. Debian не е това, което беше до версия 6. Сега е на едно от последните места след значимите Linux дистрибуции по употреба за сървърни машини. Няма как да бъде, при условие, че отстраняват критични уязвимости по 2-3 месеца след останалите дистрибуции.

Става въпрос за Ubuntu LTS. Тестовия и нестабилния софтуер ще го търсиш в Rolling Release дистрибуциите и в такива, които са в процес на разработка, като Debain Unstable, която ползва подобен, но не истински модел на плаващо освобождаване.

@Ivan Iv. : Инсталирай една Lubuntu 14.04 или Xubuntu 14.04 и опознай системата върху десктоп. Без никакви познания за Linux да се сблъскваш с терминала, вероятно е стресиращо. Върху всеки десктоп, можеш да си качиш сървърно приложение и да се учиш на него. За симулация във виртуална машина, паметта може да не ти стигне.

• Автор

Мисля, че ще се справя с терминала, имам що годе някакви познания.. Благодаря за съветите и на двама ви!

преди 1 час, Ivan Iv. написа:

Здравейте, опитвам се да си направя малко FTP сървърче за домашни цели.. (ще го използвам само аз).
Компютърчето, на което се опитвам да инсталирам Linux-а е малко старичко, но не мисля, че това е проблем (за това и ползвам 32 bitова ОС, вместо 64).
Направил съм си bootable флашка с ето това ISO, като съм използвал Rufus. След като стартирам PC-то и boot-на флашката стигам до момента, когато проверява CD-ROM-а, до там всичко е окей! След като мине частът със CD-ROM-а, екрана си остава лилав с една бяла лента отдолу и при натискане на ALT+F4, в конзолата има следните "грешки": цък! Ще опитам да boot-на флашката на другият ми компютър, който е сравнително по-нов за да видя дали го има същия проблем и ще пиша. На практика FLOPPY устройство - НЯМАМ!

Благодаря!

Edit: На другото PC нямам проблем с флашката, boot-на го перфектно!

защо не сложиш LTS версия? LТS версиите са четни и завършват на 04, a за да буутнеш от флашка трябва да редактираш във /isolinux/txt.cfg

от append  file=/cdrom/preseed/ubuntu.seed boot=casper only-ubiquity initrd=/casper/initrd.lz quiet splash ---

на append  file=/preseed/ubuntu.seed boot=casper only-ubiquity initrd=/casper/initrd.lz quiet splash ---

тоест махаш /cdrom - то само като буутваш от cd

аз се мъча с 1 убунту на orange pi zero, обаче за да се ползва както сървър трябва много пипане - уж инсталирам сървър, а то нормалното убунту, но без графична - пуснат dhcp-client, пуснат resolvconf... ip- на ланкартата изчева, ако няма кабел/или няма ток на суича... такива глупости ги нямаше в slackware (в слакуера dhcp-client също е пуснат, но като сетнеш ръчно ip и dns-server-и няма да се ресетнат след няколко минути, както прави малоумния network-manager на убунту)...

преди 1 час, Ivan Iv. написа:

За първи път се занимавам с Linux, коя версия ми препоръчвате да използвам?
Характеристиките на "машинката" са:
AMD Athlon (tm) 64 Processor 3500+ - 2.2 GHz, 512 KB Cache (поддържа 64 bit-а...)
2x512 MB DDR2 PC2-5300 (667 MHz)
nVidia GeForce 7300 GT

Edit: Попринцип мисля да и правя лек ъпгрейд, ще и сложа още 2 GB рам.

ъпгрейд си струва само ако някой ти подари паметта... препоръчвам ти да пробваш Lubuntu - по удобно и бързо е за работа от убунту (ако си работил на windows, ако си работил на mac - слагай ubuntu) по въпроса колко битова да е версията - 32 битовата е по лека, но някои "гъзници" като майкропростаците ,  viber, google правят само 64 битови версии на калпавите си програми. моята машина е подобна на твоята и съм с lubuntu 12.04 - много по бързо работи от 14.04 и 16.04 но ако искаш да сложиш по актуална версия на някоя програма, ще трябва да си я компилираш сам и да се бориш с библиотеки и зависимости или да я търсиш компилирана "static" - примерно аз съм сложил последния файерфокс от сайта на мозилла щото в хранилището посления за 12.04 е 12

Редактирано от the professor (преглед на промените)

преди 33 минути, cybercop написа:

Става въпрос за Ubuntu LTS. Тестовия и нестабилния софтуер ще го търсиш в Rolling Release дистрибуциите и в такива, които са в процес на разработка, като Debain Unstable, която ползва подобен, но не истински модел на плаващо освобождаване.

LTS е по-добре ако ще инсталира сървър. Тези неща които казваш са ми ясни. Обаче винаги бих предпочел Debian пред Ubuntu.

преди 31 минути, techmaniac написа:

LTS е по-добре ако ще инсталира сървър. Тези неща които казваш са ми ясни. Обаче винаги бих предпочел Debian пред Ubuntu.

Едно е да предпочиташ нещо, като индивидуален потребител, друго е, когато обслужваш клиенти и конкуренцията си точи зъбите да ти ги вземе. Аз си обичам и двете дистрибуции, но, разликата в отношението към сигурността е толкова драстично, че просто не ми оставя място за избор. Имам надежда за Stretch, че ще върне качеството  Debian, но, засега си е само надежда.

https://s25.postimg.org/dfxtpkh3z/Stretch.png

преди 1 час, the professor написа:

щото в хранилището посления за 12.04 е 12

Щото в EOL хранилището е 52. Системата ти ако ползваш 12.04 и искаш да е защитена, по-добре ползвай убунту-подход, а не слакуер-метод (за Лиско в случая, да, но икак....)

yast преди беше "животно, гладно и огромно, храниш го от шепите си", сега как е? И по-точно, мнение от вървеж на старо желязо, не на редови "нов".

И в добавка няма 32 битова версия.

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

преди 4 часа, the professor написа:

аз се мъча с 1 убунту на orange pi zero, обаче за да се ползва както сървър трябва много пипане - уж инсталирам сървър, а то нормалното убунту, но без графична - пуснат dhcp-client, пуснат resolvconf... ip- на ланкартата изчева, ако няма кабел/или няма ток на суича... такива глупости ги нямаше в slackware (в слакуера dhcp-client също е пуснат, но като сетнеш ръчно ip и dns-server-и няма да се ресетнат след няколко минути, както прави малоумния network-manager на убунту)...

Малко офтопик, обаче какво точно убунту му слагаш на това Opi 0? Armbian, от официалният сайт, или си сглобяваш твое? Бих ти препоръчал сървърният Armbian. От известно време ползват network-manager, но може да си качиш по-стара версия, мисля че 5.20 и надолу, които са без него. Но и винаги можеш да си опишеш ръчно конфигурацията със статично IP в etc/networking/interfaces и ще извади съответният интерфейс от network-manager-а.

Иначе по-темата - аз бих заложил на LTS Ubuntu сървър, пред Debian. Нямам много аргументи, просто за последното винаги е трябвало много повече четене и разправии, за да се направят същите неща, но пък е доста по-бърз. Само, че на горната машина, за безглав сървър, бързината не е фактор.

Редактирано от RagnerBG (преглед на промените)

• Автор
преди 14 минути, RagnerBG написа:

Малко офтопик, обаче какво точно убунту му слагаш на това Opi 0? Armbian, от официалният сайт, или си сглобяваш твое? Бих ти препоръчал сървърният Armbian. От известно време ползват network-manager, но може да си качиш по-стара версия, мисля че 5.20 и надолу, които са без него. Но винаги можеш да си опишеш ръчно конфигурацията със статично IP в etc/networking/interfaces и ще извади съответният интерфейс от network-manager-а.

Иначе по-темата - аз бих заложил на LTS Ubuntu сървър, пред Debian. Нямам много аргументи, просто за последното винаги е трябвало много повече четене и разправии, за да се направят същите неща, но пък е доста по-бърз. Само, че на горната машина, за безглав сървър, бързината не е фактор.

Там е проблемът, че нито Ubuntu (32 bit и 64 bit), нито Debian (32 bit и 64 bit) не мога да инсталирам, в момента пробвам CentOS (32 bit) да видим какво ще стане.. Причината не мога да я разбера и 4-те инсталации дават ето тази грешка...

Edit: Всъщност все нещо свързано със CHRoot е, т.е може да не са баш едни и същи, но са подобни ..

преди 8 минути, Ivan Iv. написа:

Там е проблемът, че нито Ubuntu (32 bit и 64 bit), нито Debian (32 bit и 64 bit) не мога да инсталирам, в момента пробвам CentOS (32 bit) да видим какво ще стане.. Причината не мога да я разбера и 4-те инсталации дават ето тази грешка...

dpkg е основен инструмент за работа с пакети и системни настройки  в Debian базираните дистрибуции. Без него не можеш да инсталираш и конфигурираш системата.

преди 6 минути, RagnerBG написа:

Пробвай предишното издание - 14.04, както те посъветваха - Ubuntu 14.04.5 LTS (Trusty Tahr), не би трябвало да има проблем с поддръжката на хардуер, като твоят.

Доколкото разбрах и с него има проблеми.

• Автор

Въй, въй, божие чудо се намеси ... От тук за сега върви добре инсталацията на 32 bit-овата версия!

Edit: Дръпнаха дявола за опашката ... Не успя да се инсталира пък сега Grub boot loader-а...

• Автор

Тук нещо става и не мога да разбера какво е.. Преди малко успях да инсталирам ОС и не успях да инсталирам Grub boot loader-а... Сега не мога отново да инсталирам ОС?!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.