Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Малко помощ за dd-wrt.

Featured Replies

• Автор

Така извинявам се за късното включване, но не съм постоянно у дома. Относно PING за прекалено малкото ми застояване в къщи успях да направя следния тест, не знам дали така трябва да се направи просто чувам PING за първи път.

Clipboard05.thumb.jpg.77c7f8fc453df56fe0f4b2fc72cac4ca.jpg

За сътворяването на VLAN също чувам за първи път намерих това https://www.flashrouters.com/blog/2015/04/06/what-is-a-vlan-how-to-setup-vlan-ddwrt/ не знам дали ще е полезно за четене, но така или иначе ще го чета утре след обяд.

• Отговори 65
  • Прегледи 6,9k
  • Създадено
  • Последен отговор
Цитат

C:\Users\fldministrator>ping  192.168.1.116
Pinging 192.168.1.116  with 32  bytes  of  data:
Reply from 192.168.1.117:   Destination  host  unreachable.
Reply from 192.168.1.117:   Destination host  unreachable.
Reply from 192.168.1.117:   Destination host unreachable.
Reply   from   192.168.1.117:   Destination   host   unreachable.

Ping statistics  for 192.168.1.116:
Packets:  Sent   - 4,  Received  - 4,   Lost   = 0  <0z   loss>

C:\Users\fldministrator>ping   192.168.1.137
Pinging 192.168.1.137 with 32  bytes  of  data:
Reply from 192.168.1.117:   Destination host  unreachable.
Reply from 192.168.1.117:   Destination host unreachable.
Reply   from   192.168.1.117:   Destination   host   unreachable.
Reply from 192.168.1.117:   Destination  host  unreachable.

Ping statistics  for 192.168.1.137:
Packets:  Sent   = 4,   Received  = 4,   Lost   = 0  <0X   loss)

Има някаква грешка в DHCP на рутъра.

преди 20 часа, dushi написа:

Така извинявам се за късното включване, но не съм постоянно у дома. Относно PING за прекалено малкото ми застояване в къщи успях да направя следния тест, не знам дали така трябва да се направи просто чувам PING за първи път.

Така, до тука добре сега остана да кажеш машини с ИП 192.168.1.116 и 192.168.1.137 бяха ли включени докато прави PING и те как за свързани в мрежата - жично, безжично и зад кой рутер се намират? Машината от която пингваш е 192.168.1.117 това се вижда от резултата обаче тази машина как е вързана с мрежата? Също така помолих за снимки от настройките на Wi-Fi i на двата рутера.

• Автор

Здравейте! Компа с ИП  192.168.1.116 е свързан през ЛАН и стои след втория рутер, докстанцията с ИП 192.168.1.137 също е свързана през ЛАН и стои след първия рутер. Моят комп е с ИП  192.168.1.117 и е свързан също през ЛАН в първия рутер. Лаптопа с ИП 192.168.1.140 е свързан с мрежата през WIFI. Като цяло мрежата е следната: Интернета влиза в WAN порта на първия рутер на, който смених оригиналния софт с този на dd-wrt, в LAN на първия рутер  са свързани комп с IP192.168.1.117, док станция с IP192.168.1.137 и втория рутер, който си е с оригинален софт. На втория рутер кабела от LAN на първия влиза в LAN порта, а не в WAN. На втория LAN порт на втория рутер е свързан комп с IP192.168.1.116. Снимки на настройките на Wi-Fi i на двата рутера ще сложа след малко.

• Автор
преди 41 минути, exwol написа:

DHCP на втория рутер спрян ли е?

Да спрян е.

Какво ще кажете да ъпдейтвам dd-wrt с по нова версия? Гледам,че има и от 08.2017.

Редактирано от dushi (преглед на промените)

преди 1 час, dushi написа:

Да спрян е.

Какво ще кажете да ъпдейтвам dd-wrt с по нова версия? Гледам,че има и от 08.2017.

Да ок, от снимките и всичко останало изглежда наред. Както казах още в първия си пост по темата не изключвам бъг в този билд на фърмуера. Това, което замисляш за ъпдейт по принцип не е лошо като идея, нека обаче преди това опитаме нещо друго. От web интерфейса навигирай до Administration > Commands и в полето под Command Shell въведи следните команди: (За по лесно ги копирай като внимаваш да са точно изкопирани и ги поставяш съответно там)

swconfig dev eth1 set enable_vlan 1
swconfig dev eth1 set apply

след това най-долу натисни бутона Save Startup, задължително рестартирай рутера и моля провери отново дали има PING до съответните машини и дали проблема с "виждането" на клиентите случайно не е решен.

• Автор

Опитах и нищо не се промени. Мисля да ъпдейтвам с най-новата версия и тогава ще мисля какво да правя. Ето и снимка как изглежда това което съм написал.

Clipboard10.jpg

• Автор

Смених фърмуера и пак същото, е трябваше да пробвам все пак. Та опитвайки се да чета тази статия https://www.flashrouters.com/blog/2015/04/06/what-is-a-vlan-how-to-setup-vlan-ddwrt/ имам чувството, че нещо трябва да направя на тази страница, но нещо не разбирам какви са тези неща eth0 ath0 в статията е обяснено по друг начин. Освен това явно там ползват някой по-стар софтуер защото при мен след Setup няма как да навигирам до VLAN.

Clipboard12.jpg

преди 1 час, dushi написа:

Clipboard10.jpg

В полето Commands въведи командите дадени по-горе от @exwol

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

• Автор
преди 21 минути, ExaFlop написа:

В полето Commands въведи командите дадени по-горе от

Въведох ги и на предишния софт и на най-новия. Командите се появяват в полето Startup след натискане на бутона Save startup, както е написал exwol по-горе.

И рестартира рутъра?
А най-добре и всички машини след него.

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

преди 4 часа, dushi написа:

Смених фърмуера и пак същото, е трябваше да пробвам все пак. Та опитвайки се да чета тази статия

Спрете да ги мислите тези VLAN-i  и да се ровите по този въпрос, това е функционалност, която се конфигурира опционално в рутера. Сега по-важно е по темата, като се загледах в последната снимка, която си пуснал и се питах в Setup > Networking правил ли си промени, защото конфигурацията там в момента не ми изглежда съвсем наред и смятам, че причината на проблемите са именно от тук, за това да направим следното. Когато си флашвал рутера избра ли опцията After flashing, reset to: Reset default, защото по спомени мисля, че опцията е Don't Reset, ако не си избрал да се ресетне, нека първо зачистим пък после ако има проблеми ще го мислим. Това се прави по следния начин и се нарича още ресет 30/30/30. Вземаш  остър предмет (игла или клечка за зъби) мушкаш в малката дупка отзад на рутера където пише RESET и натискаш бутона, който е вътре ( по усет ще разбереш, че е натиснат) и така задържаш натиснат бутона в продължение на 30 секунди,  без да пускаш бутона т.е. продължаваш да го държиш натиснат изключваш захранването на рутера (демек спираш му тока) като продължаваш да държиш бутона натиснат! Изчакваш още 30 секунди и все още си държиш бутона натиснат отново включваш захранването на рутера и изчакваш още 30 секунди. Т.е. общото време, в което трябва да държиш това бутонче натиснато е 90 секунди. Надявам се ясно да съм обяснил целта на задачата.

!!! Имай предвид, че след тази манипулация всички създадени настройки до момента ще се загубят и. Това включва и настройките за връзка с доставчика, но гледайки на кой доставчик си предполагам, че получаваш динамично адреса и не би трябвало да имаш проблем след това. Ако случайно записите са статични си ги запиши предварително като ги извадиш от WAN статуса, след това ги въведи отново.

След като направиш този ресет, ще те помоля отново да пуснеш снимка от Setup > Networking

Редактирано от exwol (преглед на промените)

преди 6 часа, dushi написа:

Clipboard12.jpg

Направи каквото ти казват с 30:30:30 ресетът, това е добра идея. Иначе, както писах, не съм толкова запознат с ddwrt, но от това, което виждам имаш bridge между eth0, където са ти lan портовете и ath0, което трябва да е wifi. Това за, което аз говоря, не може да се направи от това меню. Ако ресетът не помогне, от тук може да пробваш да зададеш VLAN Tagging, слагаш някаква произволна стойност за eth0. Ако и това не помогне, за преправяне на vlan-ите и назначаване на портове, може да се наложи редактиране на конфигурационните файлове, но това е по-сложно за обяснение.

• Автор
преди 18 часа, exwol написа:

Когато си флашвал рутера избра ли опцията After flashing, reset to: Reset default, защото по спомени мисля, че опцията е Don't Reset

Когато първия път флашнах рутера много добре помня, че избрах опцията Don't Reset. Но вчера когато го флашнах с последната версия на фърмуера избрах After flashing, reset to: Reset default, защото ми се стори, че е добре да си сложи настройките па подразбиране. Сега ще направя горе посочения ресет и ще сложа снимки.

• Автор

Мисля че нищо не се е променило.Какво ще кажете да пробвам с друг софтуер примерно за версия 5. Оригиналния беше версия 9 за това го смених с dd-wrt за версия 9. Ако пробвам с една версия по стар софт дали ще работи рутера?

Clipboard13.jpg

преди 3 часа, dushi написа:

Мисля че нищо не се е променило

Добре тогава, щом след ресета остана конфигурацията ще подходим по друг начин. От web интерфейса отново  навигирай до Administration > Commands и в полето под Command Shell въведи следните команди: (За по лесно ги копирай като внимаваш да са точно изкопирани и ги поставяш )

swconfig dev eth0 set enable_vlan 1
swconfig dev eth0 set apply 

след това най-долу натисни бутона Save Startup, задължително рестартирай рутера и моля провери отново дали има PING до съответните машини. Забележи също, че командите не са същите като от по-горе!

Относно смяната на фърмуера с друга версия на хардуерната ревизия не си го и помисляй, защото може да прецакаш рутера!

• Автор

exwol Ти си направо бог не знам как го направи но сега всички работи. Честно да ви кажа вече се бях приготвил психически да му връщам оригиналния софт.

Clipboard14.jpg

MitkoPC.jpg

MuriPC.jpg

ValiaPC.jpg

PINGвам от комп с ИП 192.168.1.102

Още едно питане би ли било добре да резервирам за всяко устройство частно IP та като се включи винаги да е с еднакво? И за основната цел на упражнението мога ли да достъпвам устройството Kimax като си направя DDNS директно по IP без да създавам VPN? Мисля, че бях чел нещо за набиране през браузера на IPто на рутера след това две точки и вътрешния адрес на устройството, като му е отворен порт 21 или нещо бъркам.

Какво е това устройство Kimax, дай някакъв линк. Някакъв NAS ли е това. По принцип 21 е порт на FTP протокола и не е добра идея да се отваря за целия свят :)

Инач, нормално е през барузера или някакъв клиент като напишеш СТАТИЧНОТО СИ ПУБЛИЧНО IP, и ако са направени съответните пренасочвания на необходимите портове в РУТЕРА, да имаш достъп до услугите на съответния хост след рутера.

Например имаш DVR/NVR за камери след рутера и искаш да ги видиш от Брюксел:

в браузъра пишеш ххх.ххх.ххх.ххх:6051 и ако предварително си настроил порт 6051 за http достъп и си го пренасочил към лкокалното ип на устройството - ще гледаш!

ххх.ххх.ххх.ххх е публичното ип, дадено ти от доставчика

• Автор

Това Кимакса е един китайски боклук купен от тук https://www.aliexpress.com/item/2-5-3-5-USB3-0-to-SATA-HDD-Docking-station-with-wifi-Router-NAS-function/32720807280.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.P2eg1H като влезеш в настройките му можеш да отвориш или затвориш порт 21 с цел да го ползващ за NAS. Когато е вързано както в дадения случаи може да го ползваш за домашен сторидж, но идеята е да го достъпвам извън домашната мрежа.

преди 2 часа, dushi написа:

Още едно питане би ли било добре да резервирам за всяко устройство частно IP та като се включи винаги да е с еднакво? И за основната цел на упражнението мога ли да достъпвам устройството Kimax като си направя DDNS директно по IP без да създавам VPN? Мисля, че бях чел нещо за набиране през браузера на IPто на рутера след това две точки и вътрешния адрес на устройството, като му е отворен порт 21 или нещо бъркам.

Супер радвам се, че тръгнаха нещата. Относно резервирането на частни ИП адреси за всяко устройство - да за предпочитане е и би било добре да се направи, особено ако ще се пуска някаква услуга на машина/устройство от локалната мрежата, която да е публично достъпна, то тогава е задължително. Това ни препраща към втората част от въпроса  за DDNS. Понеже публичното ИП ти се назначава динамично съществува вероятност след рестарт на рутера да се смени. В такъв случай можеш да си направиш регистрация в no-ip.com. Там си избираш име за ddns записа, който разбира се ще е от наличните разширения, например може да си избереш dushi.no-ip.biz (стига вече да не е заето). След това в рутера от Setup > DDNS си избираш no-ip и съответно въвеждаш потребител и паролата, с които си се регистрирал в сайта, така услугата ще следи за евентуална промяна в публичното ИП и записа винаги ще сочи това ИП, което в момента е назначено. До тук решаваш проблема със заявката, към къде. Обаче, за да достъпваш отвън този NAS или там каквото е, имаш няколко варианта.

1. След като си му резервирал частен адрес на този NAS от NAT / QoS > Port Forwarding  отваряш порта, на който слуша съответната услуга (или в твоя случай 21), като разбира се порта е пренасочен към съответното частно ИП, по този начин като направиш отвън заявка например dushi.no-ip.biz:21 ще достъпваш тази услуга вдигната на NAS-а.

2. От съображения за сигурност не отваряш порт 21, а вдигаш на рутера VPN, мисля, че би трябвало да поддържа поне PPTP. Да вярно, не е най-сигурния протокол за VPN, но е по-добре от нищо. Ако се спреш на тази опция, след като си вдигнал VPN-a, може от много устройва (телефони, компютри и т.н.) да се свързваш на практика към домашната си мрежа посредством VPN-a и тогава достъпваш машите/устройствата така, както го правиш когато се намираш в локална си мрежа. Тук ще вметна една бележка ако случайно ползваш Apple продукти, че най-новите версии на iOS и ако не се лъжа OS X не поддържат вече протокола PPTP.

3. Има и още един вариант за дотъп, който принципно би бил най-сигурния, обаче за него се изисква и малко повече неща + някои компромиси и като цяло няма да се спирам на него освен ако не представлява интерес.

п.п. Забравих по-напред в темата да ти кажа нещо, което трябва да направиш задължително, за това сега го споменавам. Промени потребителя и паролата, които са по подразбиране за достъп до web интерфейса на рутера. Демек не ползвай admin:admin, а избери твой и гледай паролата да е от поне 9 символа като нека съдържа малки, големи букви и цифри!

п.п.2 Ако избереш вариант 1 с отваряне на порт 21 и направиш настройката (т.е. пренасочиш порта) и в случай, че все още не можеш да достъпиш NAS-a от вън, пиши тук в темата, за да ти драсна един скрипт за правило в защитната стена.

Редактирано от exwol (преглед на промените)

• Автор

exwol Много благодаря за изчерпателния отговор! Мисля, че ще се задоволя само с достъпване от вън само на докстанцията, това би било достатъчно. Преди с оригиналния софт на ТП Линка си бях направил DDNS в NO IP но нещо не се получаваха нещата, но и тогава пробвах да направя VPN чрез Windows. За това реших да сменям фърмуера. Интернет доставчика ми е Булсатком  мисля, че бях чел някъде, че имат услуга за сътворяване на DDNS ще поразровя и ще опитам да направя настройките. Много благодаря още веднъж за оказаното съдействие за решаване на проблема. Другата седмица ще се занимавам с тази работа, че в следващите дни няма да имам физическата възможност.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.