Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

От доста време ми се върти из главата едно предложение! Май е повече към администраторите на секцията!

Featured Replies

Доста хора избягват Линукс едно заради различната философия в сравнение с Уиндоус, но най вече заради това, че на преден план е конзолата, а графичния интерфейс изостава. Аз съм един от тези, които за десктоп ползвам Уиндоус, за сървър не мога да си представя Уиндоус и сървър в едно изречение, но без графичен интерфейс не бих си представил как ще се оправя! Да седна да уча команди, както едно време, когато съм учил първоначалната си компютърна грамотност е по-вероятно да ме накара да избягам.

Та, идеята ми е да направим няколко теми или секция в която да се споделят цялостни решения за дома и бизнеса изградени с графични и инструменти и да се обединим повече хора около тези идеи, които да ги ползваме и чрез споделяне на проблеми и да ги развиваме. В Ллинукс форума съм писал инстукция за бързо и лесно инсталиране на Виртуалмин и създаване и управление на рутер, уеб хост сървър, мейл сървър и самба сървър на домашната мрежа. При мен работи много добре това. Гледам, че има доста интересни решения за видео стрииминг, торент сървъри и други такива. Всяко решение с различни предимства и недостатъци. Абе, да върнем ентусиазма на хората, че железата станаха без пари вече :) . Виртуализацията е също интересна тема. Поне за мен, но ползвам VMWare ESXi, защото КVM ми идва малко труден без добрите графични инструменти с които разполага ESXi .

По този начин, мисля, че бихме допринесли и за популяризирането на Линукс и свободния софтуер!

• Отговори 124
  • Прегледи 8,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Не ползвам линукс поради една супер проста причина - поддръжка от страна на разработчиците за приложения. Спор няма, че за Windows приложенията са доста повече и доста по-добре оптимизирани от колкото за Линукс.

Евахти глупостите. Поредната безсмислена тема, в която Windows зомбита с промитите си мозъчета ще изказват мнения и ще заключват компетентно по въпроси, от които нямат минимална представа.

Редактирано от exwol (преглед на промените)

• Автор
преди 53 минути, exwol написа:

Евахти глупостите. Поредната безсмислена тема, в която Windows зомбита с промитите си мозъчета ще изказват мнения и ще заключват компетентно по въпроси, от които нямат минимална представа.

Колега, някои от ползващите И Линукс не сме фанатици Линукс вс Уиндоус! Можем и да правим разлика кое за какви цели е по-добро! Но, тези спорове са водени доста и нека да не ги подновяваме :) .

преди 1 час, niki292002 написа:

Не ползвам линукс поради една супер проста причина - поддръжка от страна на разработчиците за приложения. Спор няма, че за Windows приложенията са доста повече и доста по-добре оптимизирани от колкото за Линукс.

Колега, безплатен обяд няма никъде! Софтуера за да се развива, някой трябва и да плаща за това. Основната разлика между Линукс и Уиндоус е бизнес модела по който се развиват. Различните лицензи са не просто някакви си защити на някакви си авторски права, а преди всичко бизнес модел.

преди 41 минути, backinblack написа:

Колега, някои от ползващите И Линукс не сме фанатици Линукс вс Уиндоус! Можем и да правим разлика кое за какви цели е по-добро! Но, тези спорове са водени доста и нека да не ги подновяваме :) .

Коментара ми не се отнасяше пряко до теб. Колкото до темата ако не ме лъже паметта е втора подобна от теб. И в предната ти го намекнах и сега ще ти го кажа. Ако си любител, който поцъква и си прави опити вкъщи като домашен потребител няма лошо да предпочиташ графичен интерфейс, но ако говорим за професионално администриране на сървъри под Линукс, то нещата придобиват съвсем друг характер. В много случи графичния интерфейс не заменя конзолата още по малко е по-бързия или лесен начин да управляваш, администрираш и конфигурираш сървъри. Не виждам нищо сложно или трудоемко при работа с терминала. Никой не е казал, че трябва да наизустяваш всички команди и да ги помниш, за това си има документация и хелп файлове. Не знам дали си на ясно, но и обема на писане на команди чисто като брой символи също може да бъде съкращаван значително, особено когато става дума за често използвани команди или група от такива. Смятай буквално, че примерно една група команди от 1000 символа, мога да я направя само от три символа и всичко, което се изисква е да се отвори терминала и да се въведат тези три символа, за да си свършиш работата, което сравнено с GUI ще има да щрапаш като улав с мишката половин час.  Също така може да се създават скриптове и т.н., тъй че монета има две страни.

Ще ме извиниш, обаче като съвет, първо започни от А и Б и научи какво е сървър, разновидности спрямо задачите които се изпълняват и изобщо наблегни на детайлите. Поиграй си с разни казуси и ги решавай по единия и по другия начин и тогава сравнявай и давай дефиниции кое е по-добро. Има случаи когато GUI e за предпочитане, в други е обратното.

Редактирано от exwol (преглед на промените)

Който плаче за GUI   има какво да разгледа  . Примерно NethServer,SME Server,BlueOnyx. Който драпа за NAS дистрибуции също има какво да поцъка Rockstor,FreeNAS, NAS4Free,OpenMediaVault. И да не забравяме  добрия стар Webmin и Midnight Commander  :) Ето и още малко  за администриране на сървъри EHCP,ispCPVirtualmin,ISPConfig,Kloxo. Та инструменти и алтернативи има  само трябва да се поинтересува човек. 

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

преди 1 час, exwol написа:

Така. Windows е далеч по-удобен и по-функционален за нормалния домашен потребител. Както и за геймърите. Линукс е повече за сървъри и непретенциозни потребители, които искат просто да си щракат в нета, без да им забива. (говорим ако имат по-стари машини, примерно някое Ubuntu или някоя друга дистрибуция е доста по-добре от Windows XP например) Както и за сървъри, Windows и сървър са думи, които не се вместват в едно изречение. 

Ники  Windows  няма място при сървърите  изобщо. Домашен потребител със сървъри не се занимава а си взима  или хостинг за 10$  на месец  или си купува готов NAS  за домашно ползване. Геймърите пък  изобщо са скарани със компютрите като цяло  защото те освен да  цъкат игрички друго не правят  и не ги интересува. VMWare ESXi и КVM  се ползват  от хостинг  компании и фирми  а не  за домашни цели. Никой бизнесмен пък няма да седне да  се учи как се  конфигурира сървър   а ще си наеме  съответните работници за тая  цел или ще плати на  фирма да му го изградят и поддържат . За да се шернат 5 папки в нета много акъл се не иска и това може да се направи  за около 15 минути.

преди 11 минути, AlkatrazBG написа:

Ники  Windows  няма място при сървърите  изобщо. Домашен потребител със сървъри не се занимава а си взима  или хостинг за 10$  на месец  или си купува готов NAS  за домашно ползване. Геймърите пък  изобщо са скарани със компютрите като цяло  защото те освен да  цъкат игрички друго не правят  и не ги интересува. VMWare ESXi и КVM  се ползват  от хостинг  компании и фирми  а не  за домашни цели. Никой бизнесмен пък няма да седне да  се учи как се  конфигурира сървър   а ще си наеме  съответните работници за тая  цел или ще плати на  фирма да му го изградят и поддържат .

Точно това казвам. 

Забележи, че споменах "нормалния домашен потебител". Демек, взима компютъра колкото да си гледа в нета, да си пуска филми и да си разцъква някоя по-лека игричка.

А който е любознателен  може да почне ей от тука и да стигне до дядото на тоя мъник . Та не ми стана ясно пича пуснал темата какво точно иска ? Сървърна машина  вдига децибели като прахосмукачка и не е много подходяща за домашно ползване. Виртуализацията също  не е приложима във домакинството като цяло. Ако иска да   се учи  на тема виртуализация  е добре да посещава семинари и конференции на тази тематика. Калдата  не е мястото  от което ще научи  как се работи  със сървъри. Хората дето се занимават със подобен род дейност нямат нито времето нито желанието  да споделят информация.

преди 1 час, AlkatrazBG написа:

Хората дето се занимават със подобен род дейност нямат нито времето нито желанието  да споделят информация

Познато. И аз нямам особено желанието, да споделям от къде си взимам евтини компоненти и части за велосипеди... (примерно вилка RockShox Domain R, върви по 250-300 кинта втора ръка, а аз я взех за 70)

• Автор

Тъй-като не съм професионалист, който е напред със знанията, когато се опитвах да си сглобя тази виртуалка за уеб хостинг, мейл сървър, рутер и самба сървър, имах нужда от помощ от хора знаещи повече от мен. Всички ме убеждаваха, че това са много неща/ресурс на една машина и нямало да могат да се поддържат в последствие! Питам сега аз, ако това са много неща, които не могат да се поддържат от една машина, за какъв чемер да ползваме Линукс!!!????? Тези много неща се правят и работят не много трудно под Уиндоус и съм ги виждал да си работят безпроблемно. 

Относно тези готовите нас сървърчета и рутери, ами едно HP SFF втора употреба струва 150 лева и с прекалено високи параметри за да бъде перфектен рутер и самба сървър в домашната мрежа. Предвидено е на мястото на флопито да се постави втори диск и си има и свободна сата букса за целта. Имам едно HP 8000 SFF с Xeon x3360 и върви дори ESXi на него. Има начини да се портват драйвери в ESXi. Китайците в алиекспрес пък продават мини пс-та с 4 лан карти за рутери. Вървят със pFsense, Уиндоус и естествено Линукс. 

За бизнеса, ами аз съм свободен предприемач и основната ми работа е свързана с компютрите, но не е да съм ИТ специалист и това, което до сега съм научил е точно заради разните пишман специалисти, които ме убеждават, че това и онова не можело! 

преди 8 часа, AlkatrazBG написа:

Който плаче за GUI   има какво да разгледа  . Примерно NethServer,SME Server,BlueOnyx. Който драпа за NAS дистрибуции също има какво да поцъка Rockstor,FreeNAS, NAS4Free,OpenMediaVault. И да не забравяме  добрия стар Webmin и Midnight Commander  :) Ето и още малко  за администриране на сървъри EHCP,ispCPVirtualmin,ISPConfig,Kloxo. Та инструменти и алтернативи има  само трябва да се поинтересува човек. 

Всички тези неща, които препоръчваш съм ги разглеждал на виртуалка. Сървъра ми с ESXi основно за това се ползва. Върви ми една виртуалка с Виртуалмин, която ми е за рутер, самба сървър, уеб хостинг и мейл сървър за което мога да ползвам и едно HP SFF и с останалия ресурс си експериментирам разни неща. Плащам си 50 лева за оптичен интернет с 3 външни ИП-та и имам и няколко домейна. 

С нас дистрибуциите не успях да наглася рутер в тях. ISPconfig забранява конзолата след като се инсталира и поради тази причина го разкарах. Изобщо, повечето панели с изключение на Уебмин/Виртуалмин са в конфликт при инсталиране на допълнителен софтуер. За моите нужди не намерих по-пълно и безпроблемно решение от Виртуалмин. Рутера ми е с Shorewall. Има си модул в Уебмин-а и за Shorewall. На тази комбинация кофтито е, че не може и докер да се инсталира, защото докера ползва ип таблес за проксита към отделните виртуалки, а шореуол изолира и замества ип таблес. 

преди 26 минути, backinblack написа:

Тъй-като не съм професионалист, който е напред със знанията, когато се опитвах да си сглобя тази виртуалка за уеб хостинг, мейл сървър, рутер и самба сървър, имах нужда от помощ от хора знаещи повече от мен. Всички ме убеждаваха, че това са много неща/ресурс на една машина и нямало да могат да се поддържат в последствие!

Услугите изискват безаварийна работа. Можеш да пуснеш какво ли не на една машина, друг е въпроса когато всичко започне да се използва интензивно какво ще се случи. За това рутерите са dedicated(самостоятелни) машини, защото от тях не зависи само 1 услуга, а трафика в цял сегмент мрежа.
На рутер не се пуска нищо друго, освен рутер.
Едно е домашна мрежа с 4 клиента - там и ПЦ с Пентиум2 ще свърши работа, друго е да имаш мрежа с 30 хиляди клиента, десетки подмрежи, VLAN-ове и VPN-и.
Има услуги с КРИТИЧНИ ЗАКЪСНЕНИЯ като видео и аудио телефонията. Там е важно за колко време ще се обработи заявката и всеки пакет, който мине през рутера. Защото ако времето е на 100ms, започва видимо забавяне и накъсване на разговора.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 9 минути, Питоня написа:

Услугите изискват безаварийна работа. Можеш да пуснеш какво ли не на една машина, друг е въпроса когато всичко започне да се използва интензивно какво ще се случи. За това рутерите са dedicated(самостоятелни) машини, защото от тях не зависи само 1 услуга, а трафика в цял сегмент мрежа.
Едно е домашна мрежа с 4 клиента - там и ПЦ с Пентиум2 ще свърши работа, друго е да имаш мрежа с 30 хиляди клиента, десетки подмрежи, VLAN-ове и VPN-и.

На рутера не мога ли да пусна един суитч и да си направя LAN

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

преди 11 минути, acnekt написа:

На рутера не мога ли да пусна един суитч

Ако погледнеш сериозните машини, като CISCO рутерите, то те са само Ethernet/оптични интерфейси.
Рутер е мрежово устройство, точка, която свързва различни мрежи(на L3) и пренасочва трафика между тях.
Пусни си една симулация на CISCO рутер да видиш колко суича има вътре. И как всичко се задава с команди на ръка - като OSPF, RIP и статичното рутиране.
Това, че имаш сапунерка, която е рутер и 3-4 портов суич...

преди 9 минути, Питоня написа:

Ако погледнеш сериозните машини, като CISCO рутерите, то те са само Ethernet/оптични интерфейси.
Рутер е мрежово устройство, точка, която свързва различни мрежи(на L3) и пренасочва трафика между тях.
Пусни си една симулация на CISCO рутер да видиш колко суича има вътре. И как всичко се задава с команди на ръка - като OSPF, RIP и статичното рутиране.
Това, че имаш сапунерка, която е рутер и 3 портов суич...

Не ми работи вече PacketTracer, но щом казваш

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

преди 8 минути, acnekt написа:

Не ми работи вече PacketTracer, но щом казваш

Добре. Рутерът е рутер. Той е там да свързва мрежи на ниво 3. Истинските рутери са самостоятелни устройства и нямат много общо с домашните. Вътре в един истински рутер няма суич, има само изчислителен хардуер. Той управлява трафика на ниво 3 спрямо правилата, зададени за инсталираните мрежови интерфейси.

• Автор
преди 8 минути, Питоня написа:

Струва ми се, че много хора не правят разлика между сървър и десктоп или я свеждат единствено до това, че сървъра трябвало да работи безотказно стабилно, сякаш за десктопа не е проблем, ако не работи стабилно!

Сървър е компютър който раздава услуги в мрежа от компютри. Било то рутер, самба сървър на мрежата и каквито се сетим други услуги, а десктопа е компютър на който се работи директно. Примерно, разглеждат се сайтове, манипулират се картинки и тем подобни. Това е основната разлика между сървър и десктоп. Поради тази причина и сървърите се управляват дистанционно без към тях да има свързани мишка, клавиатура и монитор. 

Когато един сървър обслужва множество клиенти е естествено, че трябва да работи безотказно. Когато се и работи на него, нещата стават още по.......! Но, за една домашна мрежа с 4-5 компютъра, не е от чак толкоз голям проблем, а дори и в дома, много от тези неща, които се ползват в бизнеса са необходими.

Добре. Рутерът е рутер. Той е там да свързва мрежи на ниво 3. Истинските рутери са самостоятелни устройства и нямат много общо с домашните. Вътре в един истински рутер няма суич, има само изчислителен хардуер. Той управлява трафика на ниво 3 спрямо правилата, зададени за инсталираните мрежови интерфейси.

Рутера е рутер! Различните рутери са направени за различни и натоварвания, но общото между всички тях е, че са рутери! Един домашен потребител или дори и бизнес потребител с 10-15 компютъра в мрежа зад него, нали не мислиш, че има нужда от Сиско рутер????? 

преди 13 минути, backinblack написа:

Сървър е компютър който раздава услуги в мрежа от компютри.

Сървърът е програмно приложение, което предоставя услуга в мрежа. Често компютърът, на който се изпълнява това приложение се назовава сървър.
Изискванията за надеждност и подбор на компоненти за компютъра, наричан сървър са много по-завишени. Включва контрол, проверка и корекция на грешки и използване на специализиран хардуер, който да повиши производителността за точно определена задача.
Освен това изискванията за сървърна операционна система са други. Там размерът на timeslice-а е по-голям.
Сървърът изпълнява точно определени приложения. Всеки "мултитаскинг" трябва да се разгледа сериозно във всичките му аспекти.
Закъсненията са недопустими.

преди 13 минути, backinblack написа:

Струва ми се, че много хора не правят разлика между сървър и десктоп

А на мен ми се струва, че аз съм бакалавър по Компютърни системи и технологии.

преди 12 часа, backinblack написа:

Та, идеята ми е да направим няколко теми или секция в която да се споделят цялостни решения за дома и бизнеса изградени с графични и инструменти и да се обединим повече хора около тези идеи, които да ги ползваме и чрез споделяне на проблеми и да ги развиваме.

Идеята на темата ми харесва. Добре е да има отделна такава. Според мен не само цялостни, но и частични решения са добре дошли! За конзола - в отделна тема, също. Десктоп и малките фирмени или домашни мрежи имат своите специфики, които често много се отличават от корпоративните. Оттам се получават доста интересни неща. Може и никой да не се включи реално, но това да не те бърка особено. Често, като човек тръгне да прави нещо по-смислено, открива че няма чак толкова полезна информация в мрежата. Понякога е необходимо информацията да се сглобява по няколко седмици, да се опитат няколко различни начина и т.н.

• Автор

Сървърът е програмно приложение, което предоставя услуга в мрежа. Често компютърът, на който се изпълнява това приложение се назовава сървър.
Изискванията за надеждност и подбор на компоненти за компютъра, наричан сървър са много по-завишени. Включва контрол, проверка и корекция на грешки и използване на специализиран хардуер, който да повиши производителността за точно определена задача.
Освен това изискванията за сървърна операционна система са други. Там размерът на timeslice-а е по-голям.

А на мен ми се струва, че аз съм бакалавър по Компютърни системи и технологии.

Тъй като сървъра се управлява дистанционно, естествено е да има нужда и от допълнителни хардуерни и софтуерни неща. Излишно разхищение на място е за един сървър да предвидиш бюро с мишка, клавиатура и монитор за да можеш да правиш нещо от време на време и през другото време никой да не работи на него. Колко ще е бепроблемно и безотказно работещ всеки има различни критерии и изисквания, но дали работи безотказно и надеждно не го прави повече или по-малко сървър!

преди 9 минути, backinblack написа:

Колко ще е бепроблемно и безотказно работещ всеки има различни критерии и изисквания, но дали работи безотказно и надеждно не го прави повече или по-малко сървър!

Не знам какво продължаваш да спориш, не разбирам и защо. Не беше прав и толкова. Няма какво да ми обясняваш, знам го по-добре от теб.
Как се управлява сървър зависи от конфигурацията.

Но не съм съгласен да има отделна секция. Една тема е достатъчна. А ако се препълни, което ме съмнява, тогава е лесно да се оправи. Няма нужда от толкова крещящо заглавие.

• Автор
преди 10 минути, Melmak ® написа:

Идеята на темата ми харесва. Добре е да има отделна такава. Според мен не само цялостни, но и частични решения са добре дошли! За конзола - в отделна тема, също. Десктоп и малките фирмени или домашни мрежи имат своите специфики, които често много се отличават от корпоративните. Оттам се получават доста интересни неща. Може и никой да не се включи реално, но това да не те бърка особено. Често, като човек тръгне да прави нещо по-смислено, открива че няма чак толкова полезна информация в мрежата. Понякога е необходимо информацията да се сглобява по няколко седмици, да се опитат няколко различни начина и т.н.

Виж тук съм написал една бърза и лесна инструкция за инсталиране на моята конфигурация която ползвам. За по-малко от 2 часа имаш що годе работещ рутер, мейл сървър и самба сървър и още малко за къстъмизиране, но това малко колко ще е зависи от това до колко си познаваш инструментите с които работиш. 

Тук съм писал и други инструкции! Ще ми е интересно и на мен някой да сподели опит с други графични инструменти. За управление на виртуални машини примерно. Или за ТВ стрииминг! 

преди 9 минути, Melmak ® написа:

Но не съм съгласен да има отделна секция. Една тема е достатъчна. А ако се препълни, което ме съмнява, тогава е лесно да се оправи. Няма нужда от толкова крещящо заглавие.

Дали ще е секция или отделна "закачена" тема е решение на администраторите. Моята идея е просто да бъде за цялостни решения отделно от общите Линукс проблеми.

Питоне, продължавам да твърдя от другата тема, че множество услуги на една машина не мога да се контролират лесно и без графичен интерфейс, а само конзолно! Не отричам, че конзолата е най-най-незаменимия инструмент за управление и настройка в Линукс, било то сървър или десктоп, но използването и без да се познават начина на работа и специфични неща в графичния интерфейс винаги води до проблеми от рода да оправиш едно, а да прецакаш друго.

преди 14 минути, backinblack написа:

Виж тук съм написал една бърза и лесна инструкция за инсталиране на моята конфигурация която ползвам. За по-малко от 2 часа имаш що годе работещ рутер, мейл сървър и самба сървър и още малко за къстъмизиране, но това малко колко ще е зависи от това до колко си познаваш инструментите с които работиш. 

Мерси! Да ти кажа, като технология, само рутинга ме интересува, а и бих предпочел да го направя през конзолата. Но, ако ми трябва за бърз тест, без да му мисля много или пък да си намеря някоя глупава грешка, тогава защо не? Всяко упътване е полезно в определени ситуации. Стига да е тествано и да не е поредното излишно повторение на познати неща.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.