Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Русия и Путин - обсъждане.

Featured Replies

преди 15 минути, miro20 написа:

Ако алтернативата е терор и избиване на семейството ми и Родината ми каквото се случва в Украйна  , да, бих дал и повече от 8%

Ти не би ли дал ? 

В този дух, не ви ли е ясно защо рашистката пропаганда хвърля толкова усилия да разедини Европа спрямо помощта за Украйна ?

Кубратовия завет - Защото поотделно слаби пръчки се чупят много лесно . Снопа пръчки обаче, почти невъзможно . 

Затова рашистите водят война на тхия фронт много по яростно отколкото на реалния фронт . 

Затова всичките продажни копейки и у нас и в Европа са впрегнати в тази насока . Да няма общ фронт, да е разединена и объркана Европа. 

:hush:

Нещо не ме разбра или се правиш на разсеян. Тези пари не са за нашата сигурност, а за суверинитета на Украйна, която не ни е съюзник. Ако Русия беше нападнала Литва, да и аз щях да дам 5%, макар че не съм от дашните...                                             И какво е станало след завета на Кубрат? Разделили са се на четири....

• Отговори 15,3k
  • Прегледи 619,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ангела Меркел и тя избута 4 мандата като канцлер от ноември 2005 до декември 2021 г. Чудно ми е, защо нямаше подобно възмущение, че се беше заседяла дълго време като лидер на Германия?! А за

• Жив и здрав да е! Без него, Русия нямаше да се вдигне на крака, след разпадата на СССР.

• По-голямата част от тези, които мразят Русия, дори не знаят защо я мразят. Те просто обичат да мразят. Като цяло, тези, които я мразят, я наричат агресор, защото била нападнала Украйна. Добре, тогав

Публикувани изображения

Умен Мирко, той Путин удължи и годините за пенсиониране, ама това не значи, че причината е в СВО-то. Много сложни неща си тръгнал, да коментираш, все пак си ГЕРБер...

Да не е имало някое СВО и преди 2021-ва?
1.jpg

Някои „русские“ от Европа пишат, че във всички европейски университети и енциклопедии Рус е изключително Русия.

А Украйна е „покрайнините на Рус-Русия“. Проблемът е, че точно така се възприема Украйна в голяма част от света. Защото Москва отдавна си е присвоила домейните РУ, РУС и самия образ на „руски“. И го направи, освен всичко друго, защото Украйна всъщност се е отказала не само от оригиналното си име – Рус, но и от историята си, плавайки в посока на московската версия на „скандинавската“ Рус от Ладога. За повече от 30 години независимост Украйна не е предприела нито една стратегическа стъпка, за да върне истинската си история. Всъщност това е доброволно предаване на собственото историческо наследство в ръцете на Руската федерация. Точно както някога ние прехвърлихме там стратегическите си оръжия – ракети и самолети. Следователно, в очите на света, ние изглеждаме странно: потомци на Рус, които се страхуват да признаят очевидното - че Рус ≠ Русия, че Русия е Московия, изкуствено преименувана по имперска воля, а не по историческа истина. И от Украйна днес зависи дали ще си върне историята, или ще продължи да се появява на международната сцена като придатък на Русия - държава, която безкрайно предявява претенции към нашите земи, градове и села, уж „основани“ от нея. Само Украйна може да поправи грешката да си присвои Рус като чужда държава. Това е наш дълг - и никой друг няма да го направи вместо нас. Не САЩ. Не Англия. Не Европа. Ние самите позволихме на Москва да узурпира нашата история. И само ние можем да си върнем името, което беше наше много преди появата на Московия. Невъзможността да се защити миналото си днес е пътят към нови войни утре, към засилване на русизма и „руския свят“, който изгаря украински градове от няколко години. Истинската Рус не е там, където я рисува Москва. Рус е Украйна.

Автор: Серхий Смирнов

преди 1 час, БаалБек написа:

Някои „русские“ от Европа пишат, че във всички европейски университети и енциклопедии Рус е изключително Русия.

Що ли така пишат в тези университети и енциклопедии?

Дали, защото имат учени и историци, които познават историята.

преди 1 час, БаалБек написа:

И от Украйна днес зависи дали ще си върне историята, или ще продължи да се появява на международната сцена като придатък на Русия - държава, която безкрайно предявява претенции към нашите земи, градове и села, уж „основани“ от нея.

Дори има и документи за това, кой град кога и от кого е основан.

преди 3 часа, M.Николов написа:

Що ли така пишат в тези университети и енциклопедии?

Дали, защото имат учени и историци, които познават историята.

Дори има и документи за това, кой град кога и от кого е основан.

Така са пишели и за нашата история. Руснаците отдавна проявяват забележителна „креативност“ в историческите интерпретации. Старобългарската писменост удобно е прекръстена на „църковнославянска“, а старобългарският език – трансформиран в някакъв мистичен „праславянски“, само и само да не се признае очевидното му българско произхождение. Разбира се, това е в унисон с традиционния московски стил - културна "реинтерпретация" там, където нещата вече са измислени, и "усвояване" на чуждото, когато своето не достига. Все пак кражбата, присвояването и плячкосването неслучайно са сред най-устойчивите белези на така наречената "московска цивилизация".

преди 3 минути, БаалБек написа:

Старобългарската писменост удобно е прекръстена на „църковнославянска“, а старобългарският език – трансформиран в някакъв мистичен „праславянски“, само и само да не се признае очевидното му българско произхождение.

Старобългарска писменост? Тъй ли? Я дай да видя един стар текст на старобългарски от преди Кирил и Методий...

преди 7 минути, communismatic написа:

Старобългарска писменост? Тъй ли? Я дай да видя един стар текст на старобългарски от преди Кирил и Методий...

https://ibl.bas.bg/balgarskite-azbuki/

Институт за български език...

преди 52 минути, communismatic написа:

Това ли беше? 

Друго си е на въпрос "Я дай да видя един стар текст на старобългарски от преди Кирил и Методий" да пусне линк, където текста започва с "Първата старобългарска азбука – глаголицата, е създадена от св. Кирил."

Тъпото комуне най-вероятно не е чувало, че се приема, че периодът на старобългарският език продължава чак до 1018 г.
След това  продължава да се използва за литургиен език в Източноправославния свят (макар и с малки редакции като Църковнославянски).

преди 1 минута, plamen.spam написа:

Тъпото комуне най-вероятно не е чувало, че се приема, че периодът на старобългарският език продължава чак до 1018 г.

Пламен Умния направи връзка между глаголицата и "старобългарският език", понеже... просто е много умен. 😆

преди 2 минути, plamen.spam написа:

След това  продължава да се използва за литургиен език в Източноправославния свят (макар и с малки редакции като Църковнославянски).

Тук Chat GPT е играл яко, тоя няма акъл за една стотинка. Абсурд е сам да напише нещо подобно... 😆

преди 5 минути, communismatic написа:

Пламен Умния направи връзка между глаголицата и "старобългарският език", понеже... просто е много умен. 😆

От това, което написах, автоматично следва, всички стари български текстове преди 1018 г. са на старобългарски.

Ти ако не можеш да направиш разлика между език и писменост е отделен въпрос.

От това, което написах, автоматично следва, всички стари български текстове преди 1018 г. са на старобългарски.

Аха, т.е. по тая логика следва, че глаголицата не е славянска, а българска азбука? Ти си уникално умно създание... 😆😆😆😆😆😆😆😆

Ти ако не можеш да направиш разлика между език и писменост е отделен въпрос.

Така е, да. Аз не правя разлика, а ти правиш... 😆😆😆

Боже, ела и си прибери вересиите, моля те... 😆😆😆

преди 3 минути, communismatic написа:

Аха, т.е. по тая логика следва, че глаголицата не е славянска, а българска азбука? Ти си уникално умно създание... 😆😆😆😆😆😆😆😆

Следва само по логиката на тъпата ти главица.
С глаголица може да се записва както старобългарска реч, така и реч на други езици. Така, както с кирилица се пише на няколко езика.

Очевидно не правиш разлика между писменост и език. 
Скаран си с понятията

Следва само по логиката на тъпата ти главица.

Ти имаш ли представа, за какво точно спорим с Баалбек? Щото нали моята главица била "тъпа"... Я провери първо за какво точно спорим и тогава се върни. Ти, човеко с УМНА "главица"...

С глаголица може да се записва както старобългарска реч, така и реч на други езици. Така, както с кирилица се пише на няколко езика.

Мхм. То и с латиница мога да изпиша старобългарска реч, не е никакъв проблем. Тук въпроса е дали това я прави "старобългарска", но както обикновено ти отново не си разбрал абсолютно нищо от това, за което се опитваш, да спориш. НО ТО НЕ Е ИЗНЕНАДА. Защо? Ами защото си Пламен Умния... :) 

Очевидно не правиш разлика между писменост и език. 

Ахам... 😆

преди 5 минути, communismatic написа:

Ти имаш ли представа, за какво точно спорим с Баалбек?

Ми...

преди 3 часа, БаалБек написа:

старобългарският език – трансформиран в някакъв мистичен „праславянски“, само и само да не се признае очевидното му българско произхождение.

и

преди 29 минути, plamen.spam написа:

периодът на старобългарският език продължава чак до 1018 г.

Нещо генерално различно ли ти казахме?

преди 3 часа, БаалБек написа:

Старобългарската писменост удобно е прекръстена на „църковнославянска“

Това що реши да го пропуснеш? И що реши да пропуснеш, че аз зададох конкретен въпрос, на което тя ми отговори с текст, в който още в първото изречение става дума за "старобългарска азбука".

Брато, ти си най-елементарното парче в тоя форум, заклевам се...😆

преди 36 минути, communismatic написа:

аз зададох конкретен въпрос, на което тя ми отговори с текст, в който още в първото изречение става дума за "старобългарска азбука".

Да добавим тогава, че почти всички глаголически букви имат съответствия и сходства у прабългарската руническа писменост.

току-що, plamen.spam написа:

Да добавим тогава, че почти всички глаголически букви имат съответствия и сходства у прабългарската руническа писменост.

Чакай малко сега, какво по-точно да добавяме? Ти не си наясно даже за какво точно споря с тая, дето е на твоят акъл, а в същото време твърдиш, че главицата ми била "тъпа"? Странна работа... 😆

Иначе, това за глаголическите букви и прабългарската руническа ПИСМЕНОСТ също е доста добро попадение... 😆

От тия попадения... типично твоите. 😆

преди 3 минути, communismatic написа:

Иначе, това за глаголическите букви и прабългарската руническа ПИСМЕНОСТ също е доста добро попадение... 😆

От тия попадения... типично твоите. 😆

Оспорваш ли го?

преди 1 минута, plamen.spam написа:

Оспорваш ли го?

Пламен Умния, питам те, що аз съм с "тъпа главица", при положение, че си личи, че тъпият си именно ти? Нещо не ми разбра въпроса ли? 

преди 58 минути, communismatic написа:
преди 59 минути, plamen.spam написа:

Оспорваш ли го?

Пламен Умния, питам те, що аз съм с "тъпа главица", при положение, че си личи, че тъпият си именно ти? Нещо не ми разбра въпроса ли? 

Само скимтене и комунето подви опашка.....ОТНОВО!

А пък вожда на Великата лудница, чрез Министерството на образованието на Р. федерация представи нов стандарт за обучение за 10–11 клас. Преходът към него се планира от 1 септември 2027 г. Промените засягат предмета „Основи на безопасността и защитата на Родината“, за изучаването на който вече ще са необходими макети на автомати Калашников (АК-74, АК-12 или АКМ), учебни гранати Ф-1 и РГД-5, както и пистолети Макаров. В програмата е включен модул за изучаване на конструкцията и употребата на дронове. Учениците от горните класове ще изучават тактическа медицина, основи на общовойсковия бой, правила за боравене с оръжие. В учебния план са добавени теми, които подробно разкриват причините и последствията от разпадането на Съветския съюз, обединението на Крим с Русия, СВО и геополитическата криза от 2022 г.

Няма момичета, няма момчета?!? Фашисти другарю, просто фашисти...

току-що, БаалБек написа:

Само скимтене и комунето подви опашка.....ОТНОВО!

Умно момиче, не съм подвил опашка. За разлика от теб, аз не пиша тъпотии, които няма как да докажа... Я ми обясни, какъв знак са използвали османските султани от племето "Кайъ"? Виж в Chat GPT (щото няма как да го знаеш), та... да разберем относно "прабългарската писменост"... 😆

преди 5 часа, communismatic написа:

Чат бота GPT е написал този въпрос! 🤭

Преди братята Кирил и Методий е нямало славянска азбука. Какъв текст искаш да ти се покаже?😆

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.