Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Сменен твърд диск?

Featured Replies

Здравейте, преди ден, два си закупих нов компютър, като не го поръчах сглобен, а на части. Съответно, от магазина ми казаха че Те ще ми го сглобят, като ми инсталират Windows 10, всичко OK, но като се прибрах у дома и пуснах компютъра се издаваше звук от ръмжете, повече информация може да видите в тази тема тук. https://www.kaldata.com/forums/topic/264559-странен-звук-от-компютъра/?tab=comments#comment-3777231

Извадих гаранционната карта погледнах серийният номер на твърдият диск и го сравних с този който е сложен в компютъра и УВИ не съвпада, пичовете са ми сложили ДРУГ диск.

Въпроса ми е следният, как да реагирам, какво да отида и да им кажа за да ми зачетат гаранцията. Притесняваме това че в гаранцията пише "Гаранцията отпада когато: модулите са транспортирани, експлоатирани или съхранявани неправилно; се установи несъответствие между модулите или интерфейси получени по вина на клиента;". Да не ме изкарат накрая мен виновен че съм си сложил друг твърд диск и се опитвам да взема още един без пари.

Отиваш до магазина, и ги питаш поради каква причина са ти сложили друг модел твърд диск. Ти като клиент си в правото си да искаш обяснение. 

И сигурен ли си, че шума е точно от твърдия диск, а не някоя перка примерно ?

• Автор
преди 8 минути, techmaniac написа:

Отиваш до магазина, и ги питаш поради каква причина са ти сложили друг модел твърд диск. Ти като клиент си в правото си да искаш обяснение. 

И сигурен ли си, че шума е точно от твърдия диск, а не някоя перка примерно ?

Ами отпред има вентилатор и под него е диска, не съм на 100% сигурен, но знам че със сигурност диска е подменен с друг без да ми бъде казано.

преди 15 минути, WhiteTooth написа:

Да не ме изкарат накрая мен виновен че съм си сложил друг твърд диск и се опитвам да взема още един без пари.

А как ще докажеш, че не е така?...

• Автор
преди 8 минути, RudeBoy написа:

А как ще докажеш, че не е така?...

Точно, не знам..

преди 17 минути, WhiteTooth написа:

Ами отпред има вентилатор и под него е диска, не съм на 100% сигурен, но знам че със сигурност диска е подменен с друг без да ми бъде казано.

Тогава отивай до магазина да питаш защо си с друг модел диск. А и по-добре носи и машината там за демонстрация на проблема с шума.

Ами честито, прецакан си.

Части винаги се проверяват в момента на покупката. Дори и да са сглобени в компютър.

Дано да не съм прав. Пробвай се в понеделник да говориш с фирмата. Но ако те съзнателно са го направили това - не виждам начин да се защитиш.

• Автор
преди 12 минути, plamen_petrov_80 написа:

С малко ли е сбъркан серийния номер или тотално се различава?

А като марка и модел на диска съответстват ли?

Кутията има ли лепенка?

Сериен номер от гаранцията: Z9A7YPCN
Сериен номер на диска: Z9AKDL7W
Има вероятност да е погледнал само първите 3 символа.

преди 11 минути, techmaniac написа:

Тогава отивай до магазина да питаш защо си с друг модел диск. А и по-добре носи и машината там за демонстрация на проблема с шума.

Със сигурност, но в понеделник, че днес не работят, но не знам по какъв начин да им кажа че да се направя на глупав.

Редактирано от WhiteTooth (преглед на промените)

преди 19 минути, WhiteTooth написа:

Сериен номер от гаранцията: Z9A7YPCN
Сериен номер на диска: Z9AKDL7W
Има вероятност да е погледнал само първите 3 символа.

Със сигурност, но в понеделник, че днес не работят, но не знам по какъв начин да им кажа че да се направя на глупав.

Няма какво да се правиш на глупав. Отиваш и им демонстрираш проблема си...

Пусни му HDSentinel да видиш дали ти е нов диска или са ти сложили някой стар и прецакан диск

• Автор
преди 15 минути, ined написа:

Пусни му HDSentinel да видиш дали ти е нов диска или са ти сложили някой стар и прецакан диск

Това нещо "HDSentinel" от къде мога да го изтегля и как точно да го използвам за да разбера дали е нов или не?

преди 26 минути, techmaniac написа:

Няма какво да се правиш на глупав. Отиваш и им демонстрираш проблема си...

Умирам от притеснение, ако не е само диска ами има и други части..

Ако кажа на нашите че се съмнявам в компютъра дали има проблем или не, ще ги притесня излишно, тъй като Аз съм този който избра магазина и се хвърли на скъп продукт.

Дано да няма нищо друго сменено, а да е само това, без да се правят излишни драми проблема да бъде разрешен, Аз ще поискам да си сравня серийните номера, а ако се направят на дръж ми шапката ще стане филм..

Редактирано от WhiteTooth (преглед на промените)

преди 14 минути, WhiteTooth написа:

Това нещо "HDSentinel" от къде мога да го изтегля и как точно да го използвам за да разбера дали е нов или не?

Най-добре от сайта му -https://www.hdsentinel.com/download.php   portable версията е само разархивираш zip файла и можеш  да пуснеш програмата  без инсталация

• Автор
преди 9 минути, ined написа:

Най-добре от сайта му -https://www.hdsentinel.com/download.php   portable версията е само разархивираш zip файла и можеш  да пуснеш програмата  без инсталация

В крайна сметка къде да гледам за да видя дали е нов или не?

Като го стартираш трябва да ти изкара подобна картинка на която пише колко часа или дена е работил, ако са повече от един диск трябва да  избереш закой ти трябва инафо

hdsentinel-main-window.png

Редактирано от ined (преглед на промените)

• Автор
преди 9 минути, ined написа:

Като го стартираш трябва да ти изкара подобна картинка на която пише колко часа или дена е работил, ако са повече от един диск трябва да  избереш закой ти трябва инафо

hdsentinel-main-window.png

Не мога да уголемя снимката, но добре, като се прибера ще го направя.

преди 2 часа, WhiteTooth написа:

Умирам от притеснение, ако не е само диска ами има и други части..

Ако кажа на нашите че се съмнявам в компютъра дали има проблем или не, ще ги притесня излишно, тъй като Аз съм този който избра магазина и се хвърли на скъп продукт.

Дано да няма нищо друго сменено, а да е само това, без да се правят излишни драми проблема да бъде разрешен, Аз ще поискам да си сравня серийните номера, а ако се направят на дръж ми шапката ще стане филм..

Ти наред ли си? От какво притеснение умираш? Значи ти харесва да те мамят и лъжат. Отиваш във фирмата и искаш всичко да ти е както по документи. Кутията на компютъра трябва да има гаранционна лепенка. Ако не си я късал добре, ако си я скъсал няма как да докажеш че не си сменял нещо по хардуера.

• Автор
преди 59 минути, Емил Костов написа:

Ти наред ли си? От какво притеснение умираш? Значи ти харесва да те мамят и лъжат. Отиваш във фирмата и искаш всичко да ти е както по документи. Кутията на компютъра трябва да има гаранционна лепенка. Ако не си я късал добре, ако си я скъсал няма как да докажеш че не си сменял нещо по хардуера.

Да, ама кутията НЯМАШЕ лепенка, НЕ е имала, Тя е купувана отделно и всички части са слагани една по една вътре. Няма как да докажа че не съм го отварял и Те няма как да докачат че съм го отварял.

преди 1 час, WhiteTooth написа:

Да, ама кутията НЯМАШЕ лепенка, НЕ е имала, Тя е купувана отделно и всички части са слагани една по една вътре. Няма как да докажа че не съм го отварял и Те няма как да докачат че съм го отварял.

Въпреки това отиваш във фирмата. Сега хард диска ти е счупен и няма гаранция. Задължително трябва да имаш гаранционна лепенка.

• Автор
преди 1 час, Емил Костов написа:

Въпреки това отиваш във фирмата. Сега хард диска ти е счупен и няма гаранция. Задължително трябва да имаш гаранционна лепенка.

Ще отида и ще се направя на глупав, пък ще видим какво ще стане, Аз до последно ще твърдя че не съм го отварял, пък и в крайна сметка Аз найстина не съм го отварял, в крайна сметка не искам заради 20 лева печалба да правя панаири, но ако искат да има разправия ще си я получат, ще се интересувам малко повече тъй като съм в пълното си право.

След като отида и оставя компютъра да бъде погледна ще искам да ми дадат да прегледам и сравня всички серийни номера и ако разменения и по други части направо ще си искам парите и ще им върна компютъра.

Между другото, имам право да върна компютъра, макар да не е закупуван онлайн, нали?

Не, нямаш право да го върнеш.

Ти какво си купил всъщност? Готов компютър, по спецификация? Или просто отделни части, и си помолил (или те са ти предложили) да ти го сглобят безплатно?

• Автор

Значи, отидох в магазина и им казах че имам бюджет от 1200 лева, като споменах г/д какво си търся и Те ми предложиха части спрямо парите с които разполагам и с това какво Аз искам, Те ми избраха следните неща, (плочката с рам паметта, кутията и захранването), останалото (видео картата, процесора и дъното) са по мой личен избор, само ми предложиха уж по-хубавият вариант на видео картата от една и съща серия, но това не виждам да е от значение. Та, след като вече избрахме частите момчето което ме обслужваше ми извади екземпляр с всички части които ще бъдат поръчани от ТЕХЕН магазин или нещо подобно (фирма с която работят, по-конкретно MOST, до колкото знам магазина е техен дилър), та, момчето ми каза че до ден-два всички части ще пристигнат, като Аз го попитах дали Аз трябва да си сглобя компютъра и дали Аз трябва да си сложа Windows и Те ми казаха че това Те ще го направят, било влизало в цената както и в техните задължения. Ден по-късно ми се обадиха по телефона за да отида и да си взема компютъра от техният магазин, като ми даде само кутията на захранването и в нея беше сложил абсолютно всичко от останалите кутии, дискове за дъното, книжки за употреба на захранване, кутии, процесори, абе всичките глупости за които може да се сетите и гаранционната книжка, като си има и касов бон, както си е по задължение, момчето ми каза че ако имам проблем с компютъра да не се притеснявам и да се обърна към него. Обаче кутията нямаше лепенка която да показва дали съм я отварял или не съм, общо взето е пълна каша в моята малка глава, не съм казвал нищо на родителите си тъй като ще стане още по-голям скандал..

Общо взето, отделни части които Аз, както и Те са ми избрали бяха поръчани и Те ми сглобиха компютъра без Аз да ги моля, сложиха ми и Windows 10, но не ме бяха попитали какъв Windows предпочитам да ми бъде сложен.

~Ако не стане проблем утре в магазина и ми дадат чисто нов твърд диск (ако от това е проблема), то до колкото разбрах Windows 7 до 2018-2019 щели да го спират от поддръжка, това вярно ли е или не е? За да знам дали да поискам да ми бъде сложен Windows 7 или да бъде отново Windows 10.

То и ти можеш да си 'сложиш' какъвто си искаш Windows - едва ли са ти инсталирали лицензиран. А до 2019 може и 10+ пъти да го преинсталираш и да станат 10000 работи по този компютър. Казваш им че има странен шум, отворил си кутията, видял си несъответствието между компонентите и ги питаш защо - възможно е те нещо да са объркали при сглобяването, както не са обърнали внимание на това бръмчене, каквото и да е.

Тоест - ти не си си купил готов компютър, а отделни части. А от магазина услужливо са предложили да ти ги сглобят.

И гаранцията е за отделни части, нали така? Или имаш отделни бланки за всяка от тях?

Значи не можеш да имаш претенции. Ще отидеш в понеделник, ще им занесеш диск, който според теб не работи както трябва, и ще поискаш да ти го сменят, защото имаш гаранционна карта за друг диск, с друг сериен номер?...

:D

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.