Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помните ли Правец 8Д?

Featured Replies

По-нова и съвършенна версия на Правец 8А. Може би най-разпространеният 8 битов Правец. Аналог на Apple IIc. Създаден като вторият български домашен компютър, заместващ Правед 8Д, този път домашният компютър е по-мощен и съвместим с Apple.

• Начало на производството: 1989 г.
  • Край на производството: 1994 г.
  • Процесор: CM630/1Mhz (български аналог на 6502).
  • Памет (RAM): 128KB.
  • Памет (ROM): 16KB.
  • Дискови устройства: 1 или 2 флопи дискови устройства 5.25", възможност за управление на хард диск.
  • Операционна система: ДОС 3.1, ДОС 3.2, ДОС 3.3, ПроДОС.
  • Разделителна способност: 40x84 (16 цвята), 80x48 (16 цвята), 280x160 пиксела, 280x192 пиксела, 560x192 пиксела (8 цвята).
  • Разновидности: Правец 8VC, който представлява интегриран терминал.
  • Особености: Може би най-разпространеният компютър Правец. Използвал се е масово в началото на 90-те години на XX век, както като домашен компютър, така и в училищата. Както при всеки предишен модел на Правец и при този е постигната по-висока интеграция на компонентите. По-голяма част от допълнително използваните преди разширителни платки са вградени на дъното - 80 колонна платка, RS232 интерфейс, флопи-диск контролер, паралелен интерфейс и др. Чиповете за управление на някои от интерфейсите липсват в по-ранните модели (например RS232 и паралелен интерфейс). Както и предишният модел използва българският процесор СМ630 (аналог на 6502), както и схемният набор (чипсет) СМ631. Поради интеграцията на повечето периферни платки на дънната платка при този модел има само 3 слота за разширение. Интересното е че през 1990 г. се сформира Българско-Узбекистанско предприятие - "Вариант", за което започва производство на компютри Правец 8C за нуждите на училищата в Узбекистан. Произведени са компютри с които са оборудвани повече от половината училища (общо около 2500 училища).
  • Портове/слотове: Вграден флопи-диск контролер, контролер за принтер, изход за цветен монитор, сериен интерфейс RS232, порт за джойстик, паралелен интерфейс. Позволява включването на хард диск с обем 5MB чрез допълнителен контролер, 3 слота за разширителни платки.
  • Дизайн: КМТ Правец, съвместно с Централен Институт за Промишлена Естетика.
  • Разработчик: Комбинат за Микропроцесорна Техника - Правец, съвместно с ИТКР БАН.
  • Производител: Комбинат за Микропроцесорна Техника - Правец.
  • Цена: 1560 лв. (1989-1990 г., конфигурация с 1 флопи и монохромен монитор).  
  • https://www.google.bg/search?client=ubuntu&channel=fs&q=компютър+правец&ie=utf-8&oe=utf-8&gfe_rd=cr&dcr=0&ei=hrwEWr6QA8jR8gfXtafAAw

004-1.jpg

1-2.jpg

2-2.jpg

компютър-правец-8д-1.jpg

1986-Книга-Правец-8Д.jpg

Misia_IntScreen.jpg

Misia_keys.jpg

23319022_10212480757288234_6942123114739665287_n.jpg

• Отговори 100
  • Прегледи 18,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Грешка - първите бяха Правец 82

• Сега и снизходителен ли ще го раздаваш? Нямах предвид спомени с техника (то пък тва кви спомени са не знам). Та ние нямаме "поне някакви" спомени, не го мисли тва.Ся нека и аз ти кажа нещо. Като специ

• В училище бяха 8М

Публикувани изображения

Остави, че го помня, но имахме такива в училище и имахме упражнение, в което се правеше програма и накрая излизаше триъгълник на черно-зелен монитор и на моя въпрос какво е това? Отговорът от учителката беше, че е костенурка :D

Нямам спомен точно какви са били...

преди 14 минути, ExaFlop написа:

Грешка - първите бяха Правец 82

Тарикат.  В моето училище компютри е нямало до 2000....

А едно време някога ни бяха дали за малко някакво Атари - клавиетура - компютър, което се свързваше с телевизор (CRT очевидно) и зареждаше игри с кабел 5-тица от касетофон и нормална аудио касета :D

преди 14 минути, simtech написа:

Тарикат.  В моето училище компютри е нямало до 2000....

Не може да е нямало. От Бургас имаше сервизна група към Правец а и заповед от Министерството на просветата всички училища да бъдат оборудвани с компютри от 8-серия и съвсем малко от Правец 16. Аз като бивш техен служител мога да ти го гарантирам.Имаше сервизи към всеки окръжен град, които се занимаваха освен с поддръжката и с доставката на компютри по училищата и университетите. Но ти пишеш за 2000 година, докато аз ти казвам факти от 1984 - 1989 год.

Ти кажи 8М или 8Д са били ? Иначе Правец 16 си беше нещо яко тогава :)

преди 29 минути, vstoitsov написа:

А едно време някога ни бяха дали за малко някакво Атари - клавиетура - компютър, което се свързваше с телевизор (CRT очевидно) и зареждаше игри с кабел 5-тица от касетофон и нормална аудио касета :D

По същият начин се зареждаше и Правец 8д, който се водеше - домашен компютър. Не се разпространяваше в учебните заведения. Беше на свободна продажба, само не си спомням цената му.

преди 12 минути, vstoitsov написа:

Ти кажи 8М или 8Д са били ? Иначе Правец 16 си беше нещо яко тогава :)

Правец 82, 8М, и изброените в първи пост , без правец 8Д. Аз съм се занимавал само със 16 битовия компютър, но съм продавал от всички видове.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 16 минути, *LZ4JW* написа:

Не може да е нямало.

Основното ми образование не съм го завършил в Бургас, а в малко градче. До 2003 нямаше компютри никакви. 2003 сложиха с Windsows98 за украса на 2 места. 2004 докараха 5 и искаха по 150лв за курс. Разбира се, аз бях от бедните деца.
До 2007 година аз компютър не бях виждал. Бях почнал да работя и бях спестил за един с Pentium3, който го купих 2008г.
Нямах пари дори за тонколонки и вързах говорител от стар счупен телевизор, който бях намерил хвърлен.
Никога не е имало цитираните от теб компютри в училището, в което съм учил аз.
А ти си прави сметката от 2008 до 2017 към съм аз.

ОК. Мерси! Доста полезна информация за далечното минало ...

• Автор

Казва се диапроектор! Все още го имаме у дома! Връща ме към детството. Имам около тридесет филмчета.

23244243_1714586988605787_1552901234583935746_n.jpg

Редактирано от kalansuv (преглед на промените)

преди 10 минути, simtech написа:

Основното ми образование не съм го завършил в Бургас, а в малко градче. До 2003 нямаше компютри никакви. 2003 сложиха с Windsows98 за украса на 2 места. 2004 докараха 5 и искаха по 150лв за курс. Разбира се, аз бях от бедните деца.
До 2007 година аз компютър не бях виждал. Бях почнал да работя и бях спестил за един с Pentium3, който го купих 2008г.
Нямах пари дори за тонколонки и вързах говорител от стар счупен телевизор, който бях намерил хвърлен.
Никога не е имало цитираните от теб компютри в училището, в което съм учил аз.
А ти си прави сметката от 2008 до 2017 към съм аз.

Аз останах с убеждението, че си учил само в Бургас. Така може. Приоритета беше основно да се снабдят училищата и предприятията в градовете на първо време. Дори си спомням такъв случай! Исках разрешение от Правец за да дам на кмета и кметството( кмета ми беше съученик) на моето село един брой правец 16. 

преди 16 минути, M.Николов написа:

Правец 82, бяха голяма работа тогава.:)

Най добре си беше Правец 16 с японско флопи и оригинален диск от 5 МЕГАБАЙТА (тогава) Сеагейт защото никога не се разваляха и бяха 5 пъти по евтини от нашите флопита производство на Пловдив и дискове  за щангисти, производство на Стара Загора!

• Автор

ИМКО е съкращение от Индивидуален Микро КОмпютър

ИМКО е съкращение от Иван Марангозов Краде Оригинала. Дали е вярно?

Някой занимавал се с Български компютри - ЕИМ дали може да даде мнение за качествата на Българските флопита за 8-Бит. и за 16-Бит. Компютри. Някой да е виждал работещо флопи за дискети произведено в НРБ.

Някой помни ли какви бяха дискетите и с колко обем памет. Например DD-360kb, QD-720kb, HD-1,2MB. 3,5"-1,44MB

Някой виждал ли е флопи за 720kB или от гигантските меки дискети за управление на роботизирани комплекси и ГАПС.

Редактирано от kalansuv (преглед на промените)

на 9.11.2017 г. в 23:36, kalansuv написа:

ИМКО е съкращение от Индивидуален Микро КОмпютър

ИМКО е съкращение от Иван Марангозов Краде Оригинала. Дали е вярно?

Някой занимавал се с Български компютри - ЕИМ дали може да даде мнение за качествата на Българските флопита за 8-Бит. и за 16-Бит. Компютри. Някой да е виждал работещо флопи произведено в НРБ.

Българските флопита представляваха  две сегашни записвачки една над друга, но тежки. Произвеждаха се в гр. Пловдив и Чирпан с директор един тип на име Бисер Димитров, който беше закупил американска фирма фалирала за производство на флопидискови устройства. Даваха сериозни и често непоправими дефекти. цената беше около 360 лева тогавашни пари.

Твърдите дискове се правеха в Стара Загора и бяха по кадърно направени във същия обем, но много скъпи за времето си - 560 лева. Докато японския Сигейт беше точно колкото една записвачка и го продавахме на цена....80 лева. Абсолютно надежден и се събират 2 броя на мястото на българския диск.

За 8 битовите отначало флопито беше само внос и работеше безупречно. След като вкараха нашето, всичко отиде по дяволите. И да знаеш! Много хора работеха в тази сфера, така че не пиши някой, а само попитай. Има още живи от тях!

Имам приятел, колега радиолюбител, който има действаща машина с две флопита и всички игри, абсолютно всички, които бяха излезли за тях. До ден днешен всичко си работи. То е като реликва от нашето младежко минало!

• Автор
преди 9 минути, M.Николов написа:

Ние ползвахме и касетофон за запис.:)

преди 9 минути, M.Николов написа:

„Българите — това е народът, който имаше всичко, което е пожелавал. Те вярваха, че светът е открит за тях. Те никога не се съмняваха в победата си, това е народът, който учудваше света“

Не искам да обръщам на политика, но истината е друга. По - времето на НРБ качествени работещи касетофони и качествени аудио касетки само в Кореком с Долари и Валута. Това е във връзка с горните два цитата. Извинявам се за заяждането.

преди 12 минути, M.Николов написа:

Ние ползвахме и касетофон за запис.:)

Касетофона си спомням че беше само за Правец 8Д. След толкова години, може и да греша, но както казах, аз поддържах само 16 битовите компютри. Другите не ми бяха много при сърце.

преди 10 минути, kalansuv написа:

Не искам да обръщам на политика, но истината е друга. По - времето на НРБ качествени работещи касетофони и качествени аудио касетки само в Кореком с Долари и Валута. Това е във връзка с горните два цитата. Извинявам се за заяждането.

Когато поне пишеш в раздел различен от ПОЛИТИКА аз ще те замоля да не я намесваш. Не е необходимо да пуснеш такава интересна тема и след това да се изсереш на написаното бре Денков!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.