Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помните ли Правец 8Д?

Featured Replies

преди 10 минути, kalansuv написа:

Напълно съгласен. Аз излъгах. Поправям се.

Това е схемата на 8Д-то: 8д е пълно копие на британския oric atmos, с разликата че има добавена кирилица и кутията е по-голяма. Atmos е производство на Tangerine computer systems, която е британска. Впосле ги купува Eureka, която е френска.

23243993_1730008897011910_5081638975509841401_n.jpg

Виждаш ли като инженер колко е хубаво да не се занимаваш с политика? Никой няма да ти се смее, никой няма да те обиди. А и чичко ти Путин сега ми се обади и каза че тази вечер ще спи спокойно, щото "онова малкото момченце" вече спира да пише глупости по форумите! Браво. И на мен ми стана драго. А на теб?

• Отговори 100
  • Прегледи 18,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Грешка - първите бяха Правец 82

• Сега и снизходителен ли ще го раздаваш? Нямах предвид спомени с техника (то пък тва кви спомени са не знам). Та ние нямаме "поне някакви" спомени, не го мисли тва.Ся нека и аз ти кажа нещо. Като специ

• В училище бяха 8М

Публикувани изображения

• Автор

Не мога да си редактирам предишният пост.

А ето го и компютърчето:

23319099_1730008650345268_1251176075884511918_n.jpg

Всичко е много хубаво, ама сега модерните хора не знаят, като някой им е казал да земат едни части как да ги турат вътре! :D

преди 7 часа, *LZ4JW* написа:

Касетофона си спомням че беше само за Правец 8Д. След толкова години, може и да греша, но както казах, аз поддържах само 16 битовите компютри. Другите не ми бяха много при сърце.

Жак петица имаше на Правец 82 и на Правец 8М. И касетофоните можеше да се ползват като стандартно записващо устройство. При клавишна комбинация Ctrl+G (за да сме точни МК+Г) извеждаха записаното от касетката на спикъра.

преди 6 часа, kalansuv написа:

Извинявам се. Не се заяждам. CGA са с 3 Цвята. EGA  са с повече- не им зная броя. SVGA са с 16 милиона, но може и да греша.

Предполагам наизуст, че става загатване за завод Аналитик- Михайловград. Бихте ли споделили моля нещо повече за Българските цветни и монохромни монитори за компютри.

CGA имаха 16 цвята в текстов режим и два набора (Червен, Жълт,Зелен,Черен или Циан,Маджента,Бял,Черен) от по 4 цвята в графичен режим. Като веднъж избран набора не можеше да се превключва. EGA-та вече имаха 16 (в текстов) на 64 (в графичен режим) цвята.

П.П. Правец 8D (тъй наречения Правец 8 Дизел) не беше ли копнат от Comodore?

П.П.П. Ей че ме удари носталгията. По клавиатурата на Правец 82. Пишеше се на кирилица с големи букви, като липсваха Ш и Щ. Наместо Shift имаше бели бутони ЛАТ (латиница) и докато ги държиш се пишеше на латиница. Имаше червен бутон ЛАТ (изуродования Caps Lock) с който регистъра се сменяше до второ натискане. Наместо Escape имаше ОСВ (освобождаване) и наместо Control седеше бял МК (машинен контрол) бутон... Златни години...

преди 8 часа, simtech написа:

Тарикат.  В моето училище компютри е нямало до 2000....

В моето бяха изот-ки и се пишеше на перфокарти.

преди 50 минути, ExaFlop написа:

Ако си запазил някоя за поколенията, щракни му една снимка да види какво представлява. Може да му е интересно , пък и не само на него. Изотските компютри се правеха в Силистра, а големите с много тави памет сътворена на ферити, във Велико Търново. 80% от феритната памет (матрицата бе с размери 30Х30 см със 64460 ферита на нея, всеки прошит с 3 проводника) се изнасяше предимно за Англия. С другата част от тях оборудвахме компютрите за центрове в бившия СССР. Един шкаф памет представляваше два сегашни трикрилни гардероба само че, на едно място.

Hollerith_Punched_Card.jpg

800px-KL_CoreMemory.jpg

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 23 минути, *LZ4JW* написа:

..

Ти си като една БГ ИТ уики

Това, което има в сегашните ит джаджи - смартфони, IoT,... апроксимирано към едновремешните възможности, ще се събира в един няколкоетажен блок.

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

преди 37 минути, ExaFlop написа:

Ти си като една БГ ИТ уики

Аз съм работил в системата (ЗЗУ - Велико Търново) като поддръжка и ремонт на стандартната измервателна апаратура която беше 95 % американска - Тектроникс, HP,Jon Fluk, Motorola, IBM , Роде и Шварц, Филипс и много малко руска апаратура от много висок клас. Завода навремето си беше един от най снабдените откъм апаратура , независимо че имаше пълно ембарго за нашата страна.

преди 27 минути, *LZ4JW* написа:

независимо че имаше пълно ембарго за нашата страна.

Нали затоа се поддържаха разните външно-търговски фирми - за търговия със специални стоки.

• Автор

Денят на един директор (1986 г.) Среща с директора на компютърния завод в Правец

http://socbg.com/2015/06/денят-на-един-директор-1986.html

Хубави времена бяха 90 те . Но като дойде 21 век много бързо напреднаха новите технологии . Появиха се модерни лаптопи , телефони , флашки какво ли ни чака още ?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6541997

• Автор

Вижте първата българска компютърна мишка

http://socbg.com/2017/09/вижте-първата-българска-компютърна-м.html

parvata-balgarska-kompyutarna-mishka-1.jpg

parvata-balgarska-kompyutarna-mishka-2.jpg

Махленските видеоклубове през соца

Препечатано от сп. „Общество и право“, 1984 г.

Оригинално заглавие: Тихата агресия на видеото

Автор: Росен Хубенов

http://socbg.com/2015/11/махленските-видеоклубове-през-соца.html

Пентагона, докладва на Рейгън за открадната Американска ракета по време на преговорите за разоръжаване на ядрените оръжия. Обажда се Рейгън на Горбачов да сподели проблема си. След ,като го изслушва Михаил Сергеевич казва, че това е работа само на бай Тошо. Веднага телефонира до Тодор Живков и иска обяснение. Тодор Живков отговаря следното - Чакай да видя дали не е на битака. Ако там я няма, никъде я няма.

Дуплексът – масовият телефон на социализма

http://socbg.com/2017/02/дуплексът-масовият-телефона-на-социа.html

tel.jpg

33185517_2_585x461.jpg

стар-телефов-шайба.jpg

Редактирано от kalansuv (преглед на промените)

Ееех, такива радиоточки имам в колекцията си - чисто нови!

преди 2 часа, vstoitsov написа:

Ех спомени:

ЦЪК

Тя тая е нова, бе. Има едни с бакелитов корпус и с плат отпред...

Днес реших да си разчистя склада и на какво попаднах.За жалост не работят :(.Щеше да е интересно да видя как предава този монитор.

20141220_140016.jpg

20161125_164328.jpg

преди 11 часа, ExaFlop написа:

Много ги мразех перфокартите, защото когато ми се налагаше да перфорирам, редовно правех грешки.

Аз имам спомени от Правец 8М , Правец 8С , и Правец 82 .. .. На братовчед ми, понеже семейството му се водеше над средния клас по онова време, му купиха Правец 8С, скъсахме го от игри , опити с програми и операционни ситеми стартиращи се от 5,25 дискети :)

По нататък в училище, вече имахме възможност да докоснем и Правец 16 ... ех спомени.... 

Редактирано от Sinbad_ (преглед на промените)

преди 45 минути, Sinbad_ написа:

Аз имам спомени от Правец 8М , Правец 8С , и Правец 82 .. .. На братовчед ми, понеже семейството му се водеше над средния клас по онова време, му купиха Правец 8С, скъсахме го от игри , опити с програми и операционни ситеми стартиращи се от 5,25 дискети :)

По нататък в училище, вече имахме възможност да докоснем и Правец 16 ... ех спомени.... 

Спомените са хубаво нещо, приятел. Тези лапетии никога не могат да имат такива, като нашите. 

преди 16 минути, Atanas Pachov написа:

@*LZ4JW*Ти кога спря да сучеш, че стана нещо различно от хлапетиите ?

Изчезни от тук бе келеш смотан! Спрял съм да суча много преди баща ти да се е родил. За теб да не говорим.

преди 16 минути, Atanas Pachov написа:

Я марш да си пиеш хапчетата за кръвно и не ни занимавай с нервните ти изблици, келешче :D

Ти наистина си расъл в гората хлапе! Личи ти.

преди 1 час, Sinbad_ написа:

и операционни ситеми стартиращи се от 5,25 дискети :)

Колко операционни системи си пускал на тоя правец ?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.