Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За или Против автоматизиране на дома?

Featured Replies

На какво мение сте, бихте ли автоматизирали дома си, ако имате възможност?

Под автоматизиране на дома визираме следното: Възможност да се контролират уреди, намиращи се у дома, локално и чрез мобилно устройство, посредством интернет. Терминът "автоматизиране на дома" често се употребява и изолирано, за устройства с опция за програмиране, като домашни термостати и пръскачки за поливане на ливади, но реално описва домове, в които почти всяко устройство подлежи на отдалечен контрол – светлини, електроуреди, контакти, климатични инсталации и др. От гледна точна на сигурност, това може включва аларми, ключалки на врати, прозорци, детектори за дим, охранителни камери и всякакви сензори, използвани за охрана и наблюдение.

Не. Скайнет ще реши че му преча и може да направи сума ти поразии.

Иначе сериозно - не виждам икономическия смисъл да нарина една камара пари в нещо, което не може да се възвърне като  инвестиция. 

Примерно: Предпочитам да включа лампата през ключ за 1-2 лв вместо модул със съмнителна надеждност за 20-30. + да му осигурявам Wi-Fi + да правя 10 движения през разни менюта  през чупливи телефони/таблети, че и на тях разходи за поддръжка. Ами ако са ми мазни/мръсни/мокри ръцете?

Същото и с новите автомобили. Предпочитам си директните бутони на старите вместо менютата и дисплеите на новите. С тях се разсейваш много повече, което е в пряко отношение към пътната безопасност.

Съвсем сериозно - в дома не бих поверил управлението на силов консуматор на китайско реле или триак. Ще ми запали къщата. Без майтап.

преди 38 минути, GranDecor написа:

Под автоматизиране на дома визираме следното: Възможност да се контролират уреди, намиращи се у дома, локално и чрез мобилно устройство, посредством интернет.

това не е автоматизиране, нарича се дистанционно управление
против съм ДУ и съм привърженик на АУ, значителен спад на консумирана енергия

преди 34 минути, GranDecor написа:

това ми прилича като автоматичния пускател, дето трябва да му натиснеш копчето за да включи:giggle1:

има ли значение, дали ще го управляваш по дълги жици, инфрачервено управление, по интернет и т.н.
винаги, човека определя, кога да се включи/изключи нещо и е грешно да се представя за автоматизация

пп

и аз да постна един линк

https://bg.wikipedia.org/wiki/Автоматизация

Цитат

освобождаващи човека от участие в процесите

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Против. Самият факт, че печката има терморегулатор, а пералнята има програматор е достатъчна автоматизация сама по себе си.
Аз искам да имам пълен контрол над "бастър копчито" - "ГЛАВНИЯ ИЗКЛЮЧВАТЕЛ" ;)
Прекалено много автоматизация не бива. Защото електрониката и софтуерът са електроника и софтуер.
Дори космическите кораби имат ръчно управление и байпаси. Възможно е електрониката при проблем да реагира неадекватно и да постави под опасност самите хора.

при АУ, човека е само наблюдател и "бастър копчето" е под негова "юриксдикция"...ъ-ъ-ъ...мбаси сложната дума, тъй де, под контрол на човека
:giggle1:

преди 14 минути, дръндю написа:

при АУ, човека е само наблюдател и "бастър копчето" е под негова "юриксдикция"...ъ-ъ-ъ...мбаси сложната дума, тъй де, под контрол на човека

Аз искам аз да си пускам печката, микровълновата, пералнята. Автоматизацията за мен се изчерпва с таймер.
Утре китайската електроника и софтуер ще решат да се ошашавят или някой ще разбие софтуера и ще ми запали дома, примерно.
Най-новите коли имат например безжично обновяване на софтуера. Кажи ми, аз ако се направя на едно хакерче, не мога ли да ти обърна логиката на педалите, така че като натискаш газта да намаля и обратното(защото газта на новите коли е потенциометър, а не контролира директно дросела с жило) и да те утепам на пътя? Подобни случаи с прекалено умни коли, излезли извън контрол имаше в Япония.
Значи, всяко нещо в мрежа е податливо на атака. А офлайн автоматизацията се изчерпва с таймери и сензори. И нямаш контрол над нещата от всяка точка в реално време.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Само консерватори са се изказали!

Аз съм ЗА автоматизацията и отдалеченото управление. Разбира се нямам предвид да си пускам дистанцонно пералнята.

Но ако реша да си купя климатик, ще си взема такъв, който мога да си го включа от телефона.

По отношение на рисковете:

- ако спре интернета просто няма да се включи.

- ако го хакнат най-лошото, което може да се случи е аз да искам да топли, а той да охлажда или обратното.

- риска от пожар е същият, както и без да е свързан с интернет.

- инвестицията може и да се изплати от икономия на енергия (интернета и телефона така или иначе си ги плащам).

Не искам някаква си техника да се развали и да ми направи поразии у дома.  Както и не искам хакер да ми изключи хладилника и включи печката докато ме няма.  Че може и откуп да ми поиска!

преди 13 минути, jojopara написа:

Не искам някаква си техника да се развали и да ми направи поразии у дома.  Както и не искам хакер да ми изключи хладилника и включи печката докато ме няма.  Че може и откуп да ми поиска!

Това и да искаш няма как да стане, но нали важното е да се пише, а не да се чете. Тези електроуреди не се предлагат с дистанционно управление, но някой ден може да пуснат надуваеми кукли, които да ти сготвят и да изперат, докато те очакват за ласки ;)

преди 25 минути, oavramov написа:

Само консерватори са се изказали!

Аз съм ЗА автоматизацията и отдалеченото управление. Разбира се нямам предвид да си пускам дистанцонно пералнята.

Но ако реша да си купя климатик, ще си взема такъв, който мога да си го включа от телефона.

По отношение на рисковете:

- ако спре интернета просто няма да се включи.

- ако го хакнат най-лошото, което може да се случи е аз да искам да топли, а той да охлажда или обратното.

- риска от пожар е същият, както и без да е свързан с интернет.

- инвестицията може и да се изплати от икономия на енергия (интернета и телефона така или иначе си ги плащам).

Никога няма да разреша на една система да управлява и да преценява по-нейно усмотрение. Не знаеш като " изтрещи" какво може да се случи.  

Хората от 10 години говорят за IoT (Internet of Things)! Аз съм твърдо за! В нас, единственото нещо, което не мога да следя/командвам дистанционно е бойлера (защото е газов). Дори си включвам и изключвам телевизорите и осветелението от време на време, като ни няма за по дълго време. Интернета е малко вероятно да спре, ако се ползват поне два отделни доставчика. Естествено, ако не отпадне ел захранването

преди 10 минути, Емил Костов написа:

Никога няма да разреша на една система да управлява и да преценява по-нейно усмотрение. Не знаеш като " изтрещи" какво може да се случи.  

Това си е твое право, а аз предпочитам удобството. Дълги години съм ползвал стаен терморегулатор за локално парно (китайски с реле). Все още си работи и е перфектен. Рисковете са 0, ако всичко останало е направено както трябва, а не по български. Ако махнеш защитите на един обикновен бойлер (масово срещано явление на територията) става изключително опасен.

преди 18 минути, whitepixel написа:

За автоматизация - донякъде, за отдалечено управление на същата абсолютно против.

Аз дадох пример и какво може да се случи. Да, има риск, но нищо фатално няма да стане. Няма да управлявам атомна централа.

преди 12 минути, oavramov написа:

Това си е твое право, а аз предпочитам удобството. Дълги години съм ползвал стаен терморегулатор за локално парно (китайски с реле). Все още си работи и е перфектен. Рисковете са 0, ако всичко останало е направено както трябва, а не по български. Ако махнеш защитите на един обикновен бойлер (масово срещано явление на територията) става изключително опасен.

Нали се сещаш, че тук не говорим за релета, а за цялостна автоматизация. Разликата е огромна.

преди 9 минути, Емил Костов написа:

Нали се сещаш, че тук не говорим за релета, а за цялостна автоматизация. Разликата е огромна.

Не се сещам! Подсети ме! Къде видя в темата "цялостна"?

преди 24 минути, oavramov написа:

Това и да искаш няма как да стане, но нали важното е да се пише, а не да се чете. Тези електроуреди не се предлагат с дистанционно управление, но някой ден може да пуснат надуваеми кукли, които да ти сготвят и да изперат, докато те очакват за ласки ;)

Не съм толкова сведущ като теб и затова се опасявам от нещата, които описах.Аз предпочитам естествените неща, включително и естестевено русите :P  И ще ме прощаваш, но не съм от празнодумците тук!

преди 9 минути, oavramov написа:

Не се сещам! Подсети ме! Къде видя в темата "цялостна"?

Ами то заглавието по принцип не е правилно. Между автоматизация и дистанционно управление на уреди има огромна разлика. 

преди 42 минути, jojopara написа:

и ти ще дадеш ли пари някой да не ти включи печката докато те няма

но може да си от тези дет хвърлят пари през терасите

преди 15 минути, Емил Костов написа:

Ами то заглавието по принцип не е правилно. Между автоматизация и дистанционно управление на уреди има огромна разлика. 

Сега пък заглавието виновно. А отговор на въпроса ми няма:no-no:

преди 19 минути, oavramov написа:

Сега пък заглавието виновно. А отговор на въпроса ми няма:no-no:

Знаеш какво имам предвид под автоматизация на дома. Аз няма да се доверя на ламаринени чипове .

Лоша новина за песимистите. Ще трябва да избягват и метрото:

Първият влак за третата линия на метрото вече е произведен и може да се движи без машинист

В къщата, в която в момента живея се използват модули на Marmitek (направено от предишен собственик) за автоматизация на осветление и други. Впечатленията ми са, че работи добре, но има и ограничения, като например, че не може да се използват енергоспестяващи или LED крушки. Процедурите по промяна на параметрите по модулите не са особенно прости и някой път досадни. Често се налага някъде (примерно в гаража) да байпасна модул и да го включа осветлението директно, за да ми е достатъчно дълго светло без да шавам. Автоматична гаражна врата е яко обаче, когато няма ток не може човек да си изкара или вкара колата. Като цяло ми харесва, но аз не бих вложил толкова пари и не бих го направил.

знаете ли, че на покрита на МС има кабели които не позволяват образуването на лед / висулки. Тази система се управлява по преценка за включване от чипчета

преди 34 минути, oavramov написа:

Лоша новина за песимистите. Ще трябва да избягват и метрото:

Първият влак за третата линия на метрото вече е произведен и може да се движи без машинист

Информацията от този линк няма нищо общо с автоматизирането на дома.... Бих казал, че промишлената автоматизация е друга индустрия.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.