Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Лампов усилвател

Featured Replies

преди 4 часа, Белгиеца написа:

За да звучат приятно гласовете на колежките му, трябва да са съчетани всичките елементи от ЦД плейъра до колоните, така че да се получи желания звук. Като сложи кабели между ЦД и усилвател и между усилвател и колони които звучат металически студено и като си подбере и усилвател каращ певиците да съскат като змии при С, Ч, Щ и става един отвратителен ужас. Някои колони са направени да се харесват на хора слушащи струнни инструменти на тях, или пък за позастарели момчета с намалено възприемане на високите честоти. Като му ги пробута един дърт продавач такива на млад човек и почва да го болят зъбите все едно е взел някой метална вилица и скърца с нея по керамична чиния и преди това е изял два лимона с кората. 
Най-големият проблем е, че няма магазинче което да има изложени за слушане всички качествени колони и усилватели , комплектовани с добре подбрани кабели. Което прави мисията почти не възможна, ако човек не познава някой който да е минал вече по този път и да може да разпознава как ще звучат вкъщи, едни на първо слушане в магазинчето чудесни колони.
Продавачът винаги ще си хвали стоката и ... може да пробута точно каквото не му трябва, нищо че са същите пари има друго което е подходящо 10 пъти повече за даден клиент.
А си трябва и тестов диск или дискове, с парчета с добре записани женски и мъжки гласове. Щото има и кофти записи.
Според мен има 95% вероятност да не успее от първия път да състави добре звучаща система, което или ще доведе до разочарование и отказ или до едно трудно контролируемо харчене на все повече пари, ако има налични де.
Най-добрият начин да се откаже, още преди да се е минал да почне да харчи пари, ще е да намери магазин продаващ електростатични колони и да отиде да ги послуша половин час.
После другите няма да свирнат толкова естествено по отношение на човешките гласове.
При електростатичните колони, като затвориш очите и все едно певицата е там в стаята, посягаш с ръка и ѝ пипаш цицата направо.
Не трябва да се прекарва да им казва какъв звук му харесва по отношение на гласовете, защото баш майсторите ще му подредят система нарочно да го подлъжат че чува това което иска. Случва ми се в Париж в един магазин с жена ми. Оня вика чайкайте малко да отида да ги пусна и чакаме, чакаме та почнах да се оглеждам дали няма столове някъде да поседна. Слезнахме после в мазето и там о чудо, оня направо беше прекалил, щото беше успял да отгатне заради жена ми, на каква звукова естетика съм почитател.
Абе, това е надлъгване между продавачи търсещи богаташи и клиент, който си ползва ушите за да прецени къде го будалкат.
Обикновено продавачите успяват да излъжат новобранците, особено ако са имали неблагоразумието да си носят пари в брой или имат в джоба кредитна карта.
Най-лошият момент е, когато видиш промоция с 20% до 30% по-евтино и има точно само една бройка. Или купуваш, или изпускаш промоцията ако мине след два часа друг клиент и си отнесе стоката.

Белгиец!

Почти всичко, което си написал е вярно, но хората тук, в България нямат тази възможност да последват разсъжденията ти, независимо, че си прав. Явно са и много малко тези, които разполагат с много добра техника, закупена по начина описан от теб. Аз това няколко пъти съм го разяснявал тук, но изглежда че няма такива люде освен 4-5 човека от форума, които ще са съгласни с теб и мен. Нали виждаш - с 500 - до 1500 лева човека решил да става HI-FI маниак. Или по младите - да му посочим колони и усилвател с дълбок и плътен бас,свирещи на MAX Volume, всичкото за 200 евро. Аз и друг път съм казвал, че HI-FI аудиотехниката не е за всеки човек, независимо, че по света я ползват и лекари и певци, музиканти, инженери и обикновени разбиращи хора, но БОГАТИ! Като всяко хоби, това също е такова но с наливане на много средства .Американците ненапразно са казали че всяко хоби е за богати хора.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Отговори 57
  • Прегледи 8,2k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор
преди 19 часа, *LZ4JW* написа:

Белгиец!

Почти всичко, което си написал е вярно, но хората тук, в България нямат тази възможност да последват разсъжденията ти, независимо, че си прав. Явно са и много малко тези, които разполагат с много добра техника, закупена по начина описан от теб. Аз това няколко пъти съм го разяснявал тук, но изглежда че няма такива люде освен 4-5 човека от форума, които ще са съгласни с теб и мен. Нали виждаш - с 500 - до 1500 лева човека решил да става HI-FI маниак. Или по младите - да му посочим колони и усилвател с дълбок и плътен бас,свирещи на MAX Volume, всичкото за 200 евро. Аз и друг път съм казвал, че HI-FI аудиотехниката не е за всеки човек, независимо, че по света я ползват и лекари и певци, музиканти, инженери и обикновени разбиращи хора, но БОГАТИ! Като всяко хоби, това също е такова но с наливане на много средства .Американците ненапразно са казали че всяко хоби е за богати хора.

Затова потърсих помощ тук, защото съм преценил, че не съм достатъчно компетентен в областта. Не съм и богаташ, но се интересувам и имам желание да се сдобия с техника, която да ми върши прилична работа. Смятам, че това далеч не значи, че искам да стана от нищото “hi-fi маниак”. Просто обичам музиката и сметнах, че тук бих могъл да намеря съвет и повече знания в една област, с която не съм достатъчно запознат. 

Благодаря!

преди 38 минути, Martin Kirov написа:

Затова потърсих помощ тук, защото съм преценил, че не съм достатъчно компетентен в областта. Не съм и богаташ, но се интересувам и имам желание да се сдобия с техника, която да ми върши прилична работа. Смятам, че това далеч не значи, че искам да стана от нищото “hi-fi маниак”. Просто обичам музиката и сметнах, че тук бих могъл да намеря съвет и повече знания в една област, с която не съм достатъчно запознат. 

Благодаря!

Мартин,здравей!

Постът на Белгиеца и моят, най малкото са насочени лично към теб. Ако си обръщал по сериозно внимание в този раздел, предполагам че си срещнал много  от написаното по горе. А ти щом си запален и постоянен, аз съм уверен че ще го постигнеш. Още веднаж казвам, че е много необходимо да се запознаеш с такъв човек и реално да видиш и чуеш всичко, като действащ модел.

преди 1 час, Martin Kirov написа:

Не съм и богаташ, но се интересувам и имам желание да се сдобия с техника, която да ми върши прилична работа.

Ако се откажеш предварително от ниските честоти под 80 херца ( горе - долу ), има начин да си съставиш система не много скъпа, ако успееш да откриеш колони с уравновесено звучене.
Нещата загрубяват неприятно и стават прекалено скъпи, ако държиш на ниските честоти. За тях трябва мощ, трябва усилвателят да може да държи мембраната да не мърда извън музикалния сигнал, даже и ЦД плеъра ще е с мощен трансворматор, кръгъл един , тежък и скъп. Направо се навлиза в омагьосан кръг. Като съставиш мощна система, тя пък не може да предава финните нюански, губят ѝ се и е особено фрустриращо. Звукът при мощните и скъпи системи е като филм сниман над напечена земя, въздухът трепери и не виждаш ясно детайлите. Това прави мощта.

• Автор
преди 47 минути, Белгиеца написа:

Ако се откажеш предварително от ниските честоти под 80 херца ( горе - долу ), има начин да си съставиш система не много скъпа, ако успееш да откриеш колони с уравновесено звучене.
Нещата загрубяват неприятно и стават прекалено скъпи, ако държиш на ниските честоти. За тях трябва мощ, трябва усилвателят да може да държи мембраната да не мърда извън музикалния сигнал, даже и ЦД плеъра ще е с мощен трансворматор, кръгъл един , тежък и скъп. Направо се навлиза в омагьосан кръг. Като съставиш мощна система, тя пък не може да предава финните нюански, губят ѝ се и е особено фрустриращо. Звукът при мощните и скъпи системи е като филм сниман над напечена земя, въздухът трепери и не виждаш ясно детайлите. Това прави мощта.

Като цяло ме устройва напълно от и около 80 херца нагоре. Просто искам цялостното звучене да бъде чисто, да могат да се отличават отделните гласове(сопран, мецосопран, тенор, баритон, бас) в ансамбли. Главно фокусът откъм работа за мен ще е в честотите от 80 до 200 херца (приблизително), но иначе бих искал нещо, което цялостно звучи добре и в по-високите честоти.

преди 12 часа, Martin Kirov написа:

Като цяло ме устройва напълно от и около 80 херца нагоре. Просто искам цялостното звучене да бъде чисто, да могат да се отличават отделните гласове(сопран, мецосопран, тенор, баритон, бас) в ансамбли. Главно фокусът откъм работа за мен ще е в честотите от 80 до 200 херца (приблизително), но иначе бих искал нещо, което цялостно звучи добре и в по-високите честоти.

В класическата музика, при пеене на немски, си трябва съгласните да са доста добре отчетливи, ама по възможност да не са "изнасилени" обертоновете ( хармониците), щото иначе съскат като змии гласовете.
При теб задачката се свежда до това, да намериш начин да слушаш най-малко по две двойки колони и да си записваш коя от двете звучи по-уравновесено. А ако намериш магазини където имат повече модели, ги слушаш всичките в един и същи сеанс и записваш разликите. При условие че няма как да сравниш директно в един и същи магазин 2 или 3 харесващи ти модели, тогава взимаш твоите колони и ги носиш в магазините където си открил подходящи колони. Слушаш твоите колони и после тези дето си им мераклия. Записваш си детайлно впечатлението за всеки модел.
По някое време ще се "влюбиш" в някой модел и си го купуваш.
Е, после вкъщи може да има изненади, да не звучи така както беше в магазина, ама няма да се плашиш. Една колона се "разработва" месец два докато свирне по начинът по които ще свири после постоянно.
Ако си уцелил правилните според твоите вкусове колони, после път тях ги носиш задължително при избора на усилвател за тях. 
Аз преди години си търсих цигулка по доста магазини из Белгия, Люксембург и Франция и даже при разни хора от София и накрая в едно мазе до Орлов Мост имаше един дърт правач на цигулки и там за 3 пъти по-евтино си купих една цигулка от 1900 г. Продавачът така и не разбра че живея в Белгия, беше ме срам да му го кажа пък и не исках да се сети да вдига цената изведнъж. Но аз имах много точна представа как трябва да звучи цигулката, въпреки че никога не бях свирил на цигулка. 
Та така, ако си наясно какво търсиш, при добър късмет може и да го намериш даже и на ниска цена. 
Аз ги намерих моите от третия път. Купих първите , без никакви познания и опит и след няколко месеца купих други. После четене няколко месеца на тестове по списания и един ден, непредвидено в едно магазинче ги слушах моите и на другия ден се върнах с парите и ги платих. Магазинът беше на 200 км от мен, но пари никога не нося с мен, с цел избягване на прибързани решения за покупка.
Има голяма вероятност веднага да те познаят продавачите че нямаш опит и да се опитват да те навият да купиш нещо от тях, посредством големи хвалби. За да се измъкнеш елегатно от положението при което няма да купиш стока от даден магазин, трябва след слушането да аргументираш нуждата ти от размисъл няколко дни, като направиш подробен разбор на звуковата естетика на слушания продукт. Продавачът ще се отнесе с по-голямо уважение към теб, ако чуе правилни оценки от твоя страна. Ако не можеш да се изкажеш какво си чул като звучене, при второто ти посещение ще трябва или да купиш нещо от него или повече да не му досаждаш следващите месеци. Те искат пари да изкарват тези хора.
Един път като ходихме на море с булката в Малта, влезнахме в едно магазинче там и го питам дали има една марка кабели, понеже забелязах че цените са по-ниски при него. А той отговори , че нямало пазар за подобни кабели в Малта, демек нямало достатъчно мераклии да ги купят. Та може да ти се случи подобно нещо и София или Варна, да го нямат някой доста хвален модел по разни сайтове на списания. Което си е реален проблем, защото при нарочна единична поръчка специално за теб, цената ще е надута, понеже самият търговец ще я е плати по-скъпо, ако не продава редовно други продукти от същата марка.
Като си от Варна, можеш да отскочиш и до Букурещ , що не.
Те и ония слушат музика, ама са повече народ в тяхната държава, та може и да има различни продукти.

• Автор
преди 2 часа, Белгиеца написа:

С тези е все едно че нищо нямаш.

Знам, те са от първата заплата на баща ми. Затова ще се започне от нулата. 

Тия колони са много по-добри от сега продаваните китайци и стават за гюрултия - чалга и  поп/рок/метъл, но не са много подходящи за стиловете, които ти желаеш. Тръгвай за нова конфигурация. Колко ти е бюджета? За всичко. И само плочи ли ще слушаш или ще има и други източници на сигнал?

• Автор
преди 1 час, Филипов написа:

Тия колони са много по-добри от сега продаваните китайци и стават за гюрултия - чалга и  поп/рок/метъл, но не са много подходящи за стиловете, които ти желаеш. Тръгвай за нова конфигурация. Колко ти е бюджета? За всичко. И само плочи ли ще слушаш или ще има и други източници на сигнал?

Като цяло на тонколоните бих желал  да може да се слуша всичко ( без чалга) Бюджета ми е около 3000 лв , което сметнах около 1400 за лампов усилвател, 1000 лв тонколони( които предпочитам да са bookshelf , гледах на JBL E60, но не съм ги чул) и грамофон за 600 лв ( гледах този на Rega planar 1, но отново не съм го чул как звучи). Отидох да се посъветвам при Киров хай енд и човека уж ми направи горе долу пример какво би ми препоръчал, но няма как да ги чуя. Неговата конфигурация беше:

Грамофон Rega planar 1

Tонколоните бяха : Paradigm atom monitor V7 

Лампов усилвател:  Хindak MT 3 integrated tube amplifier

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Здравейте, преди няколко дена си купих тонколони: KEF Caprice 2 (сравнявах ги и с други модели, но тези най-много ми хареса). Слушах ги с усилвател на Creek 4140. Ако може да си кажете мнението за тонколоните и да ми дадете съвет за усилвателя. Тонколоните ги взех за 1000 лв. Също така исках да попитам усилвателя го дават за 35 вата на канал, а тези тонколони за 100 вата, дали не трябва да търся по мощен усилвател, макар че говорим за детайлност, която искам.

Нещо сменяш концепцията, да видим какво ще излезе...

Колонките са добри въпреки, че останах с впечатление че се търси нещо с широколентов драйвер за лампово усилвателче.

Иначе Creek 4140 е прецизен усилвател и тези колони съвсем не са му много мощни. Мисля, че ще се справя добре, а мощността му съвсем не е малка.

• Автор

Аз на него ги слушах тонколоните и много ми харесаха. Понеже отидох при един човек във Варна и той ми пуска различни тонколони и различни усилватели. И много ми харесаха тонколоните ( много чист звук, изравнен, и всичко се чува до детайлност). Още се двуомя за него усилвател или да търся лампов, понеже тези тонколони ми звучаха доста меко и мисля че ще са доста добре и с лампов усилвател, но понеже не разбирам толкова, реших да ви питам вас! Благодаря! 

преди 7 часа, Martin Kirov написа:

Здравейте, преди няколко дена си купих тонколони: KEF Caprice 2

Коя година са произведени ?

преди 3 часа, Martin Kirov написа:

По това което четох мисля че са 1981-3, но не съм сигурен.

Никак не е добра идея да се купуват много стари колони, защото мембраните стареят, особено по краищата където трябва да е гъвкаво за да могат да се местят напред назад.
Ако можеше да си купиш същия модел, но проидведен миналата година, щеше да е супер готино.
Можеш да си купиш за тях лампов усилвател "пуш-пул" - по две лампи на канал, за разлика от "сингъл ендит" със само по една лампа триод на канал. 
Така, с тези колони които имаш сега, един лампов усилвател като този който съм ти показал, или от друга марка със същите лампи или други по-мощни ( но там цената ще скочи ) , ще стане много приятно за слушане.
А иначе усилвателите със транзистори, еми гледай да е поне 100 вата , не защото ще ги ползваш всичките постоянно, а за да имат повече резервна мощ за при кратки пасажи с динамични музикални сцени. 
Ако купуваш от скъпа марка транзисторен, може и 60 ватов да стане, ама ще се изръсиш повече пари за него, отколкото един 100 ватов от нормална марка.
Моят транзисторен е един стар Ямаха, на който може да му се подава сигнала от друг предусилвател ( е на български не знам как се казва точно). А неговия вграден се повреди по некое време и съм направил една магия, разпоивайки два три елемента за да мога да ползвам дистанционното понеже има мотор въртящ потенциометъра за увеличаване на звука, пък смяната на източниците на сигнал, я правя с пасивен "предусилвател" изнесен отвън. Та частта на усилвателя която ми дава 100-те вата си работи още.
Ако намериш модел на нескъп транзисторен усилвател, на който отзад да са предвидили да се вадят едни сгънати на буквата П метални телове от около 4 мм дебелина, значи и на него можеш да му подаваш звук от външен предусилвател, с който може да свирне доста по-чисто, отколкото ако ползваш вграденият в него. Този който е вграден се ползва като е натиснато копчето "чист директен звук" , т.е. сигналът да не минава през платките които увеличават ими намаляват нивото на ниските или високите честоти.
А най-големият майтап е, че ако можеш да НЕ  му ползваш вградения предусилвател, би могъл ако имаш пари за харчене, да купиш лампов предусилвател, и да се уредиш с наподобяващ ламповия звук, запазвайки възможноста да има мощ и при ниските честоти. Виждал съм и интегрирани усилватели с малки лампи вътре в тях за предусилвателя, ама са по-скъпи.

преди 1 час, Белгиеца написа:

Можеш да си купиш за тях лампов усилвател "пуш-пул" - по две лампи на канал, за разлика от "сингъл ендит" със само по една лампа триод на канал. 

Извиках и комшията да се посмее, толкова глупости на куп не бях виждал! Мартине, съчувствам ти от сърце, ако се влияеш от такива неща в избора си. 

преди 1 час, Белгиеца написа:

А иначе усилвателите със транзистори, еми гледай да е поне 100 вата

Лека полека ще кацнете на това, дето написах в началото на тази полемика. Момчето да си купи един добър ресивър и един суббуфер и хич не му трябват други дивотии. Цветът на човечеството в тази област работи за добри качества на модерните уредби( и ги постига), един червен цървул заплакал за пушпул и триоди. Тебе и компютърът ти сигурно е с транзистори КТ315Е (дано да разбереш какво е това).

преди 7 часа, Белгиеца написа:

А иначе усилвателите със транзистори, еми гледай да е поне 100 вата , не защото ще ги ползваш всичките постоянно, а за да имат повече резервна мощ за при кратки пасажи с динамични музикални сцени. 
Ако купуваш от скъпа марка транзисторен, може и 60 ватов да стане, ама ще се изръсиш повече пари за него, отколкото един 100 ватов от нормална марка.

Страшна логика! Значи ако е евтин 100 вата, иначе може и 60.

А каква е разликата в силата на звукът между 10 ватов и 100 ватов усилвател? 

преди 7 часа, Белгиеца написа:

Моят транзисторен е един стар Ямаха

Ямаха никога не са се славели с качествени усилватели - по-скоро под средна класа.

• Автор
преди 1 час, AGD написа:

А каква е разликата в силата на звукът между 10 ватов и 100 ватов усилвател? 

Ямаха никога не са се славели с качествени усилватели - по-скоро под средна класа.

Какъв усилвател бихте ми препоръчали Вие като по-опитен? И преди усилвателя с какво да си пускам СД-та и може ли с транзисторен усилвател да си пускам винили? Благодаря и съжалявам малко е тъп въпроса който задавам.

Усилвателя дето си слушал Creek 4140  е добър. Още повече, че си го преценил със собствените си уши. За винили може с всеки усилвател стига да имаш и съответният грамофонен предусилвател, ако го няма вграден в самия грамофон. Темата за СД-тата е много дълга и широка. Може да попрочетеш първо и после да се коментира като избереш нещо.   

преди 5 часа, AGD написа:

Точно така, ама няма да ти кажа защо е така, пукни се от яд, ще си останеш неразбрал.

преди 11 часа, B3M2W0 написа:

Извиках и комшията да се посмее, толкова глупости на куп не бях виждал!

Я па викам дека ти оратиш глупости, те така.
Ламповият усилвател който аз съм описал е работил няколко години с много приятен звук.
Ама нали ви е яд в България, че няма някой ваш приятел да успее да му прибере три пъти повече пари, за същия звуков резултат и сега издивявате.

на 1.02.2018 г. в 12:25, Белгиеца написа:

търсих цигулка по доста магазини из Белгия, Люксембург и Франция

Нещо бъркаш и терминологията. Нали на това във вашата махала му викате " кименче" ?  И като идеш довечера в подлеза, не забравяй да изскрибуцаш "Чае шукарие"-поздрав от мен за всичките ти слушатели.

А техниката я остави на техниците. Особено радиотехниката.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.