Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Кой е с предимство

Featured Replies

преди 9 минути, BMW Маниак написа:

:offtopic_s:Познат във форума още и като Жоро-цитата е не реализирал се ел. техник по Англия (от там е научил и някои други изрази най вероятно кога са се обръщали към него с тях) но не се задържа много там, а също и работещ в правините среди в нашенско според него си е на всяко гърне похлупак и обича да се изказва като последна инстанция по темите. Свикнали сме му отдавна.

Той поне да се изказваше с нещо смислено, не с коментари от сорта на Цитирам: Fuck off!!! или Идиот... о.О

Тоест, много много да не го отразявам. Ясно. Така или иначе го блокирах, не му виждам отговорите, поне да не се дразня излишно :D П.П. Мисля, че разбирам защо най-вероятно не се е реализирал, явно поради същата причина - ''много знаене в нищо''.

• Отговори 181
  • Прегледи 17,2k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 19 минути, PigManu написа:

Никъде не е написано, че на регулирано кръстовище, при комбинация от знаци Б1 и Б2, важи правилото на дясностоящия.

Не пише я - щото няма такова понятие „комбинация от знаци“ - когато става дума за различни пътища. Всеки си гледа само „неговите знаци“ - тоест тези, отнасящи се за него.

Цитат
Чл. 41. (1) Пътният знак, поставен отдясно, е валиден за цялата широчина на частта от платното за движение, предназначена за движение в съответната посока.

преди 2 минути, Пътна Помощ написа:

не с коментари от сорта на Цитирам: Fuck off!!! или Идиот... о.О

Кога свършат аргументите се почва така.

преди 1 минута, jhoro написа:

- когато става дума за различни пътища. 

Затова написах някой да пробва и да пише.

Дотогава аз съм на варианта Б2 изчаква Б1.

на 24.02.2018 г. в 13:31, jhoro написа:

Знак Б2 (едно време беше знак №13) е наравен осмоъгълен, щото този, за когото се отнася - да може да го разпознае, даже да е завъртян. До тук БМВ-но е прав.

Но никой знак не се гледа от участниците в движението, които са на другите пътища! Всеки си гледа само неговите знаци. И се съобразява с правилото на дясностоящия!

Понеже спорим в тая тема за това, дали знаците в гръб се виждат, вчера си направих експеримент. Гледах знаците на пътищата, които пресичам. Това е доста разсейващо, освен това поради сивото време ( ръмеше дъжд), всичко изглеждаше сиво, а знаците се сливаха с дървета, сгради и тротоари. И тук вече ако това бе истина( че знакът на другия трябва да се разпознава и от мен), то трябва да се промени закона и тръбите на знаците и самите знаци отзад не да са сиви, а да кажем жълти, та да ти хващат окото от раз. Иначе всичко е сиво зимата, а лятото има доста клони и листа, които закриват знаците.  Отделно отдавна е известно, че в България има прекалено много знаци, много от тях ненужно поставени. Последните години всеки почна да си слага и свои табелки, които още повече объркват участниците в движението. 

преди 5 минути, BG-Team-DRIFT написа:

то трябва да се промени закона и тръбите на знаците и самите знаци отзад не да са сиви, а да кажем жълти, та да ти хващат окото от раз.

Как премина очния с онези шарените числа от тефтера ?

преди 16 часа, PigManu написа:

Tези които са на един и същи път примерно на път с предимство с допълнителна табела за промяна на посоката се ръководят по правилото на дясностоящия.

Иначе в дадената ситуация последователноста е Камион-Автобус-Кола

Ей заради такива като теб стават катастрофите по кръстовища. 

преди 6 минути, BMW Маниак написа:

Как премина очния с онези шарените числа от тефтера ?

Какъв очен те гони? Ти нямаш идеалната ситуация на идеално поставени знаци и видимост. Що, ти очния с инфрачервена и  ултравиолетова камера ли го мина?  Разбирам на пътя със Стоп-а да няма допълнителном указание за пътя с предимство и аз да си затрая, пускайки автомобуса, но не. Такова указание има и е пределно ясно кой път е с предимство. От там нататък не ме интересува дали лявостоящия от мен има знак Б1 или Б2. Така ли е? Иначе щяха да ми поставят табела, че и тоя отляво има предимство. Но понеже такъв знак не съм виждал ( три пътя с предимство и само аз без), то ситуацията е такава, каквато е показана на указателния знак. 

Ей заради такива като теб стават катастрофите по кръстовища. 

На такива като тебе само едно им казвам отивай да питаш катаджийте.

Пак да повторя за неразбралите, защото явно има много. Цитат от отговор на отправеното запитване към автошколи :

"жълт-зелен-син. Жълтият е на път с предимство, зеленият е дясностоящ на синия.", или иначе казано "Kamion kola avtobus". Знак Б1 е "Пропусни движещите се по пътя с предимство". Пътят с предимство е показаният на знаците и този от дясната страна. Не виждам защо спорите, след като вече получихме верен отговор от вещи лица.

п.п. автобусът няма как да знае какъв знак има пред колата. От неговия ъгъл знакът се вижда на 90 градуса или една права линия. Затова и никой шофьор не е длъжен да гледа знаците на другите.

Редактирано от badsector (преглед на промените)

преди 10 часа, badsector написа:

Пак да повторя за неразбралите, защото явно има много. Цитат от отговор на отправеното запитване към автошколи :

"жълт-зелен-син. Жълтият е на път с предимство, зеленият е дясностоящ на синия.", или иначе казано "Kamion kola avtobus". Знак Б1 е "Пропусни движещите се по пътя с предимство". Пътят с предимство е показаният на знаците и този от дясната страна. Не виждам защо спорите, след като вече получихме верен отговор от вещи лица.

п.п. автобусът няма как да знае какъв знак има пред колата. От неговия ъгъл знакът се вижда на 90 градуса или една права линия. Затова и никой шофьор не е длъжен да гледа знаците на другите.

То не че спорим, но не предполагах, че ще се появят повече от двама, тълкуващи неправилно правилника. Айде, на единия му е простено, дето кара отдавна в страна без ограничение на алкохола. Ама на другите?  И ся ако тръгнем да се обиждаме на далтонисти...може да тръгнем да се обиждаме и на скапани шофьори, дето и един симулатор не могат да подкарат. Е то не е от симулатора де, а от задклавиатурното устройство...само че това е друга тема. Толкова с обидите. 

преди 2 минути, BG-Team-DRIFT написа:

И ся ако тръгнем да се обиждаме на далтонисти..

Е как се нарича човек който не различава знаците от пътната обстановка ? Аз не смятам че това е обидна квалификация понеже никой не е застрахован. Но чом не ги виждаш е редно да идеш и да провериш защо е така.

преди 3 минути, BG-Team-DRIFT написа:

Айде, на единия му е простено, дето кара отдавна в страна без ограничение на алкохола.

Аве тука си е пей сърце за шофьорите. Но си ти трябват добри очи за вечерта че да не настигнеш я моторист без фарове я камион или да целниш някоя крава на пътя.

може да тръгнем да се обиждаме и на скапани шофьори, дето и един симулатор не могат да подкарат.

Компютърни симулации или така наречените игри за деца какво общо имат с шофирането на МПС ?

Кико обърни внимание на думата моторни (МПС) че нещо я приемаш за синоним на компютърни игри!

Темата отдавна се изчерпа, вече се започна с личностни нападки, скоро ще се почнат и да си ги мерат... 
Но какво общо има това със значението на знака, дори някой който няма книжка може да го знае - това значи ли, че не трябва да го каже?

Темата е за ключ - изчерпана е просто.

П.П. Не знам за школата, но няколко полицейски служителя, ми дадоха един и същи отговор, различен от този който са ви дали от школата... Мисля да направя официално запитване по този велик въпрос.. Интересно ми е в имейла какво ще ми изпратят :D :D :D  

Поне ще приключи темата.

преди 10 часа, Пътна Помощ написа:

...полицейски служителя...

Явно от този тип - Патрулка удари кола...

Хайде обясни ми по каква логика автобусът трябва да мине преди колата. Замисли се, че автобусът изобщо НЕ ЗНАЕ КАКЪВ ЗНАК ИМА ПРЕД КОЛАТА.

п.п. писал съм на КАТ още на 22-ри, но засега няма отговор.

преди 16 часа, badsector написа:

Явно от този тип - Патрулка удари кола...

Хайде обясни ми по каква логика автобусът трябва да мине преди колата. Замисли се, че автобусът изобщо НЕ ЗНАЕ КАКЪВ ЗНАК ИМА ПРЕД КОЛАТА.

п.п. писал съм на КАТ още на 22-ри, но засега няма отговор.

Колата е със знак Стоп, не случайно и трите знака са със специфична форма, за да бъдат разпознавани и гърбом сравнително лесно. Скъсаха на изпит, когато аз си взимах книжката преди години хора за това нещо. Ако автобуса, не знае какво е положението на пътя, не би следвало да има книжка за професионален водач....... Отделен е въпроса при липса на видимост от дървета, сняг, неправилно поставяне и други. За там и аз нямам отговор. И все пак, не е равнозначно кръстовище, приключвам въпроса. И аз чакам становище на КАТ, да видим какво ще кажат господата.

Знакът стоп е, като червен светофар, имаш ли го винаги си последен - другото са философии и адвокатски лакърдии.

на 3/1/2018 в 1:47, Пътна Помощ написа:

...не случайно и трите знака са със специфична форма, за да бъдат разпознавани и гърбом сравнително лесно...

От гледната точка на автобуса този знак се вижда като права линия. Как да го разпознае? Ами ако е с десен волан и видимостта е още по-близка до 90 градуса? Шофьорите НЕ са длъжни да гледат пътните знаци на другите водачи. Факт.

п.п. още една от школите се изказа : "Оранжев, зелен, сив. Камиона, колата, автобуса. Преминават първо този, който е по главния път и после другите двама с правило за дясностоящ".

Странни школи - има знаци, а те говорят за правилото на дясностоящия.

преди 16 часа, sound написа:

Странни школи - има знаци, а те говорят за правилото на дясностоящия.

Ми те тия знаци затова са от една група, защото имат еднаква тежест.

преди 2 часа, badsector написа:

А ти знаеш ли кога дясностоящия има тежест пред знаците ? Точно никога. Утре може и пред регулировчик пак да има предимство така като ви чета или понеже бил от дясно на  светофара.

преди 1 час, BMW Маниак написа:

А ти знаеш ли кога дясностоящия има тежест пред знаците ? Точно никога. Утре може и пред регулировчик пак да има предимство така като ви чета или понеже бил от дясно на  светофара.

Е, очевидно в случая има. Просто защото двата знака са еднакви.

преди 10 часа, badsector написа:

И след като сам уточняваш в предния си пост: " Шофьорите НЕ са длъжни да гледат пътните знаци на другите водачи", то какво значение има, че са от една група?! Щом има знаци се гледат знаците - всеки своя си - и правилото за дясностоящия просто няма как да важи.

Пътят с предимство е там от където идва камиона на дясно.И знаците в случея не важат за никой, а правилото за дясно стоящ.В този ред трябва и да преминат в случея.

https://svetofar.com/index.php?action=listovki-2014&startTime=1506159684&listovka=18&wrongAnswers=0&points=0&page=31

И тука има знак "СТОП", но автомобила пред който е, минава преди насрещния, пред който обаче има знак "Пропусни движещите се по пътя с предимство".

преди 22 часа, sound написа:

...Щом има знаци се гледат знаците - всеки своя си...

И знакът пред автобуса е "пропусни движещите се по пътя с предимство". Тоест в случая всички участници. Силно се надявам да нямаш книжка и да не шофираш. След като вече от три места дадоха правилния отговор, не виждам какво се пънеш още.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.